Европейска кампанияДата30.11.2018
Размер34.71 Kb.

ЕВРОПЕЙСКА КАМПАНИЯ


ЕКС ПУШАЧИТЕ СА НЕУДЪРЖИМИ”
26 СЕПТЕМВРИ 2013 г.

ДЕНЯ НА ЕКС ПУШАЧА1. Мото: “Екс пушачите са неудържими”

2. Период: 26-ти септември 2013 г.
А. ОРГАНИЗАЦИОННИ АСПЕКТИ:
Организатори на:

  • Европейско ниво – всички национални координатори на кампанията „Екс пушачите са неудържими“ в ЕС;

  • Национално ниво: ПР АгенцияACTION GLOBAL COMMUNICATIONS”, Ивелина Иванова, Национален координатор на Кампанията и Министерство на здравеопазването;

  • Локално ниво: РЗИ, дирекция/отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето”;

  • Партньори : Министерство на спорта и физическото възпитание, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданска инициатива България без дим.

  • Партньори локално ниво: БЧК, училища в гр. Ямбол, кафе „UNICA” гр. Ямбол


Място където кампанията ще се осъществява:

Гр. Ямбол


Б. ПРЕДСТАВЯНЕ НА КАМПАНИЯТА:

Кампанията „Екс пушачите са неудържими“ поощрява постиженията на екс пушачите от цяла Европа. Кампанията, инициирана от Европейската комисия, предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach, безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния иструмент на кампанията – iCoach (www.exsmokers.eu).

29 % от европейците пушат, като в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 31 % от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца.

Общоевропейската кампания „Екс пушачите са неудържими“ 2011-2013 г. се стреми да насърчи европейците да се откажат от пушенето.

При нея акцентът вече не се поставя върху опасностите от тютюнопушенето, а върху ползите от отказването от него, като се подчертават вдъхновяващите постижения на бивши пушачи и се предлагат практически съвети за отказване от цигарите.

В центъра на кампанията „Екс пушачите са неудържими“ е iCoach - дигитална платформа за здравни съвети, помагаща на пушачите да спрат тютюнопушенето със свой собствен ритъм - незабавно или в близко бъдеще.

Пушачите от целия ЕС имат безплатен достъп до iCoach на техния собствен език чрез национални страници във Facebook. iCoach анализира навиците на пушачите и дава ежедневни, индивидуални съвети.

От стартирането на кампанията през 2011 г. до м. юли 2013 г. 394 509 души от цяла Европа са се регистрирали в безплатната онлайн платформа iCoach, от които 15 075 са българи. Facebook страницата на кампанията в България (https://www.facebook.com/Unstoppable.bulgaria) има 72 841 фена.

Когато даден пушач стане бивш пушач, той/тя постига нещо значително. Личните ползи са многобройни: по-добро здраве, по-добър външен вид, повече пари и по-високо самочувствие. Ефектът върху обществото (по-ниски разходи за здравеопазване, по-силна икономика и т.н.) също е огромен. Следователно, отбелязването на „Деня на екс пушача“ на 26-ти семптември 2013 г. е в чест на бившите пушачи, които са горди и непобедими модели за подражание на онези, които се опитват да спрат да пушат.

Отказването от тютюнопушенето не е никак лесно. Ето защо тази кампания предлага едно изключително ефективно средство, с което да помогне на пушачите да оставят вредния навик зад гърба си. iCoach е безплатна дигитална платформа за подобряване на здравословното състояние чрез съвети, достъпна на всички официални езици в ЕС. За разлика от други подобни средства, iCoach се фокусира и върху хората, които не желаят да спрат да пушат, както и върху онези, за които има голяма вероятност да започнат да пушат отново. Около 30 % от хората, които започват програмата, определят себе си като непушачи след период от 3 месеца на използване на платформата.

Целева група:

пушачи на възраст 25-34 години (28 млн. европейци).Цели:

  • Насърчаване и подпомагане на гражданите да спрат цигарите;

  • Повишаване на осведомеността за опасностите от тютюнопушенето;

  • Принос към дългосрочната цел на Европейската комисия за Европа без тютюнев дим.

Организирани събития:

26 септември 2013 г.:
Използването на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите (попълване на въпросник за пушачи) и разпространение на информационни материали.

Час: от 11.00 - 14.00 часа

Място: гр. Ямбол, ул. «Раковска»,

кафе „UNICA” гр. Ямбол


ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ!


Каталог: Document -> ActulInfo
ActulInfo -> 10 септември Световен ден за превенция на самоубийствата 10 септември е обявен от Световната Здравна Организация за
ActulInfo -> Конкурс „ посланици на здравето формуляр за кандидатстване
ActulInfo -> Инициативи по повод 1 декември 2011 г. Световен ден за борба срещу спин
ActulInfo -> 24 март – световен ден за борба с туберкулозата
ActulInfo -> Артериална хипертония
ActulInfo -> На вниманието на опл, специалисти по очни болести, унг болести, вътрешни болести и микробиология от мц и дкц, лечебни заведения за болнична помощ
ActulInfo -> Състояние на водата на местните водоизточници в Ямболска област, изследвани в рзи ямбол
ActulInfo -> Туберкулоза


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница