Европейски съюз комитет на регионитеДата24.07.2016
Размер44.64 Kb.
#4887
Съобщение за СМИ


ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗКомитет на регионите

COR/08/17

Брюксел, 5 февруари 2008 г.Пленарна сесия (6 и 7 февруари): избор на нов
председател на КР изказвания на Барозу, Ферхойген,
Фишер Бьол и Жагар пред асамблеята

На 6 февруари, сряда, Комитетът на регионите (КР) ще избере нов председател за втората половина от настоящия четиригодишен мандат, който приключва през м. февруари 2010 г. На първата пленарна сесия за годината, която ще се проведе в Европейския парламент, ще бъде избран и нов първи заместник-председател на КР, 27 заместник-председатели на националните делегации и други членове на Бюрото.

Очаква се настоящият първи заместник-председател г-н Люк Ван ден Бранде, белгийски депутат, бивш министър-председател на Фландрия и член на фламандския парламент (ЕНП/BE), да заеме мястото на г-н Мишел Делбар, кмет на гр. Дюнкерк (ПЕС/FR), като председател на КР. Това е в резултат на споразумение между политическите групи на КР двамата политици да си предадат функциите един на друг по средата на мандата.

Г-н Ван ден Бранде ще даде съвместна пресконференция с г-н Делбар в залата за пресконференции на Европейския парламент от 17,00 ч. на 6 февруари (устен превод: FR, DE, IT, NL, EN, ES, PL).

Председателят на Европейската комисия г-н Жозе Мануел Барозу, заместник-председателят


г-н Гюнтер Ферхойген (предприятия и промишленост), комисарят г-жа Мариан Фишер Бьол (земеделие и развитие на селските райони) и г-н Иван Жагар, министър на местното самоуправление и регионална политика на Словения, са поканени да направят обръщение към членовете. Асамблеята ще приеме 10 становища и резолюция относно партньорството за растеж и работни места, които ще бъдат изпратени на държавните и правителствени ръководители на ЕС на Срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел на 13 и 14 март.

Очаква се председателят Барозу (15,15-16,00 ч., 6 февруари) да наблегне на важността от поддържане на силни връзки между Комисията и КР, особено по отношение на участието на регионите и градовете в политиките, в които те могат да имат най-голямо въздействие, например изпълнението на действията свързани с изменението на климата и пакета за възобновяеми енергии, Лисабонската стратегия (работни места и растеж) и комуникацията.

Изказването на заместник-председателя Ферхойген (17,30-18,00 ч., 6 февруари) ще бъде посветено на мрежата „Enterprise Europe Network“, инициатива, подкрепена от КР, която има за цел да даде на МСП информация относно политиките и възможностите за финансиране, за да могат да развиват пълния си потенциал. Комисарят и новият председател на КР ще дадат официален старт на мрежата по време на пресконференция на 7 февруари (залата за пресконференции в Berlaymont, 12,30 г.) и на изложба, която ще се проведе в комплекса Tour & Taxis, Брюксел.

Министърът на регионалната политика г-н Иван Жагар ще разясни приоритетите на словенското председателство на ЕС (10,00 ч., 7 февруари); очаква се той да подчертае важността на партньорството и сътрудничеството, както и да се спре на новата Европейска група за териториално сътрудничество (ЕГТС), инструмент на ЕС, насочен към улесняване на управлението на трансграничните, транснационални и регионални проекти. КР и председателството ще популяризират и една нова съвместна публикация, посветена на общите им цели, която включва интервю с министър-председателя на Словения, г-н Янез Яншa.

Изказването на комисар Фишер Бьол (10,45-11,15 ч., 7 февруари) е свързано с гласуването на становището на КР относно оценката на състоянието на Общата селскостопанска политика.

В резолюцията за пролетния Европейски съвет, която ще бъде обсъдена и приета на 7 февруари, ще бъдат отразени констатациите от един нов доклад на КР, поискан от държавните и правителствени ръководители на ЕС през 2006 г. относно въздействието от обновената Лисабонска стратегия и прогнозата за след 2008 г. Очаква се членовете да поискат от Съвета да даде мандат на КР да изготвя редовни отчети по този въпрос. Освен това те ще обърнат внимание върху „Лисабонския парадокс“, който показва, че докато регионите и градовете са изцяло ангажирани в постигането на целите за растеж и работни места, много от тях са на мнение, че тяхното участие за постигането на тези цели е недооценено.Пленарни становища, предвидени за приемане (6 февруари)

  • По-ефективна подкрепа за научноизследователската дейност и иновациите в регионите на ЕС. Докладчик: Jyrki Myllyvirta (кмет на Лахти, FI/EНП)

  • Средносрочен преглед на стратегията за науките за живота и биотехнологиите. Докладчик: Karl Dohler (член на Ландтага на федерална провинция Бавария, DE/ЕНП)

  • Стратегия за Европа по отношение на здравословните проблеми, свързани с храненето, наднорменото тегло и затлъстяването. Докладчик: Mario Magnani (председател на Регионалния съвет на Трентино – Алто Адидже/Южен Тирол, IT/АЛДЕ)

  • Зелена книга за градския транспорт. Докладчик: сър Albert Bore (член на Градския съвет на Бирмингам, UK/ПЕС).

Пленарни становища, предвидени за приемане (7 февруари)

  • Към общи принципи на гъвкавата сигурност: повече и по-добри работни места чрез гъвкавост и сигурност. Докладчик: Dave Quayle (член на общинския съвет на Трафърд, UK/ПЕС)

  • Принос на доброволчеството за икономическото и социално сближаване. Докладчик: Declan McDonnell (Член на градския съвет на Голуей, IE/АЛДЕ)

  • Преглед на състоянието на общата селскостопанска политика. Докладчик: Seamus Murray (член на съвета на графство Мийт, IE/СЕН-ЕА)

  • Насърчаване на активното гражданство на младите хора чрез образование. Докладчик: Claude du Granrut (Регионален съветник от Пикарди, FR/ЕНП)

  • Бяла книга за спорта. Докладчик: Helma Kuhn-Theis (член на Ландтага на федерална провинция Саарланд, DE/ЕНП)

  • Черноморско взаимодействие - нова инициатива за регионално сътрудничество. Докладчик: Красимир Мирев (председател на Националното сдружение на общините в Република България, кмет на община Търговище, BG/ПЕС)

Натиснете тук, за да получите достъп до проектостановищата на всички езици на ЕС.

Важни данни, свързани с провеждането на сесията

Пленарна сесия: сряда, 6 февруари, от 15,00 ч. до 19,30 ч. и четвъртък, 7 февруари от 9,00 ч. до 17,30 ч.

Място: сграда Paul-Henri Spaak (Европейски парламент), 43 rue Wiertz - B 1047 Брюксел

Комитетът на регионите

Около две трети от законодателството на ЕС се прилага от местните и регионалните власти в държавите-членки. Комитетът на регионите (КР) беше създаден през 1994 г., за да даде възможност на представителите на местното самоуправление да изразят становище относно съдържанието на това законодателство. КР организира пет пленарни сесии годишно, на които неговите 344 членове гласуват доклади, известни като „становища“ и приемани в отговор на предложеното законодателство.

За повече информация се свържете с:

Dennis ABBOTT

(тел. +32 (0) 2 282 20 99

Електронен адрес: dennis.abbott@cor.europa.euAmélie COUSIN

Телефон: +32 (0)2 282 22 70

Електронен адрес: amelie.cousin@cor.europa.eu
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница