Изходящ Туризъм в Северна ЕвропаДата01.01.2018
Размер345.84 Kb.
#39182
ТипПрограма
ФАКУЛТЕТ „ИКОНОМИКА НА ИНФРАСТРУКТУРАТА”
СПЕЦИАЛНОСТ „ИКОНОМИКА НА ТУРИЗМА”


Практическа Задача


ПО УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА
Екскурзоводско Обслужване”
НА ТЕМА:
Изходящ Туризъм в Северна Европа

Изготвили: Научен ръководител:
Велина Остхаймер, фак.номер 285254 доц. д-р Мариана Янева

Диляна Миткова, фак. номер 285255

Магдалена Спасова, фак. номер 285256

Иван Желязков, фак. номер 285257

Група: 1210
София, 2012
СЪДЪРЖАНИЕ:


  1. Програма на пътуване „Столиците на Скандинавия“ ……………….. 3

  2. Информация за Хелзинки, Финладния ………………………………...5

  3. Информация за Стокхолм, Швеция…………………………………...13

  4. Информация за Копенхаген, Дания…………………………………...18

  5. Информация за Осло, Норвегия……………………………………….24


Столиците на СкандинавияПрограма1

ПЪРВИ ДЕН - Отпътуване от летище София. Пристигане в Хелзинки - модерен, културен Европейски град, чийто градски начин на живот съществува в перфектна хармония с природата. Заобиколен от морето и неговия екзотичен архипелаг, Хелзинки предлага на туристите безкрайно много възможности. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Обиколка с панорамните автобуси на Хелзинки с коментари (аудио-гид): площадът на Сената, Катедралата „Успение“, Лютеранската катедрала, Олимпийският стадион, Дисниленд и др. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН - Закуска. Разходка с кораб до крепостта Суоменлина (Замъка на Финландия) - обитаема морска крепост построена на 6 острова, включена в списъка на ЮНЕСКО за Световно и културно наследство, известна сред туристите и местните жители като живописно място за пикник. 16.00 ч. - Отпътуване с ферибот за Стокхолм. Нощувка на ферибота.

ТРЕТИ ДЕН - Закуска на борда. Пристигане в Стокхолм сутринта – всепризната столицата на цяла Скандинавия. Панорамна обиколка на шведската столица с комфортен автобус: Гамла Стан- един от най-големите и добре запазени средновековни центрове в Европа, и една от най-известните забележителности в града.; Кралският дворец - една от най-забележителните барокови сгради в северна Европа; Васа музей-70-метровият военен кораб потънал на първото си плаване през 1628 г; Музей на модерното изкуство- една от най-качествените художествени колекции на Европа, включваща изкуство от ХХ в. до днес; Кметството, където всяка година се провежда церемонията по връчване на Нобеловата награда; Открития музей Скансен- дом на 150 сгради и стопанства, транспортирани от различни части на страната; Юнибакен- приказно пространство, където ще се потопите в удивително пътуване в света на приказките на Астрид Линдгрен; Свободно време. Нощувка в Стокхолм.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН - Закуска. Посещение на Стокхолмския Архипелаг и Първия в света Национален Градски парк; Свободно време в Стокхолм. Отпътуване с влак за столицата на Дания Копенхаген (около 5 часа) - очарователен и приветлив, получил своето име от думата “kobenhavn” което означава “търговско пристанище”. По пътя ще имате възможност да видите забележителния мост Йоресунд, който свързва Швеция с Дания. Настаняване. Нощувка в Копенхаген.

ПЕТИ ДЕН - Закуска. Туристическа програма в Копенхаген: музеят на изкуствата „Ню Карлсберг“; Мраморната църква; старото пристанище "Нихавн"; фонтанът "Гефион"; площадът и кралският дворец "Амалиенборг" - зимна резиденция на кралското семейство и един от отличителните образци на рококо архитектурата в Дания; замъкът и градините "Розенборг", построен в ренесансов стил като място за почивка на кралското семейство извън затворения град и в чиято съкровищница днес се съхраняват кралските скъпоценности; Националния Музей; Дворецът „Кристиянсборг“ - седалище на датския Парламент; Датската опера; музеят на модерното изкуство „Акрен“; увеселителният парк „Тиволи“ и др. Около 16.00 отпътуване с круизен кораб за Осло. Нощувка на кораба.

ШЕСТИ ДЕН - 09.30 ч. - Закуска на борда. Пристигане сутринта в Осло, красиво разположен начело на Фиорда „Осло“, заобиколен от залесени хребети. Туристическа програма в Осло – сградата на Кметството, главната улица на града Карл Йохангате, отвеждаща до Кралския дворец. Свободно време с възможност за посещение на музея на викингите, музея Кон-Тики и музея Фрам. Надвечер (около 19.00 ч.) - Отпътуване с круизен кораб обратно за Копенхаген. Нощувка на Круиза.

СЕДМИ ДЕН - 09.30 ч. - Закуска на борда. Пристигане сутринта в Копенхаген. Трансфер до летището. Отпътуване за България. Пристигане на летище София.

Финландия2


Република Финландия е държава, разположена в североизточна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия. По своите природни особености Финландия значително се различава от останалите Скандинавски страни. Това е най-северната страна на европейския континент, тъй като на практика цялата ѝ територия се намира на север от 60-градусовия паралел, а 1/3 от нея е на север от полярния кръг. Бреговата линия има дължина от 1126 километра, изкл. тази на островите. Финландия се характеризира с почти пълното отсъствие на високи планини. В северната част са разположени фели или тунтури — вид ниски планини, характерни за Скандинавия и британските острови. Най-високият фел е Саана, чийто връх Халти (1324 м) е най-високата точка в страната. В страната има над 55 000 водни басейни с дължина над 200 метра. Най-голямото от тях е Саимаа, което е петото най-голямо в Европа с площта си от 4400 квадратни километра. Всички езера на Финландия са образувани в следствие на топенето на ледовете след края на Ледниковия период преди около 10 000 години, като по-голямата част от тях се намират в южните региони. Обширните равнинни местности, осеяни с езера, се простират и в Русия, и така между двете страни няма точно определена географска граница. Около 3/4 от страната са гори. В южната и средната част на Финландия има предимно борове, смърчове и крушови дръвчета. На юг има също така дъбове, явори и други растения. Растителността на север в Лапландия е видимо по-оскъдна. Една трета от площта е заета от богати на дребни организми тресавища. В най-северните тундрови райони растат различни видове лишеи. Характерно за Финландия животно е северният елен, който лапландците използват в бита си. Полярните мечки също обитават северните части на страната, макар и да се срещат много рядко. Съществуват значителни популации от гризачи — видри, бобри и хермелини.

Финландия има силна пазарна икономика от промишлено-аграрен тип. Въпреки малкото си население от около 6 милиона души, страната има БВП на глава от населението $ 34 900 (2009), по-висок от средния за Европейския съюз. Стопанската дейност е доминирана от сектора на услугите (65,7%), следван от промишлеността (31,4%) и селското стопанство (2,9%). Финландия е значим производител на електроника, машини, автомобили, дървен материал и химикали в световен мащаб въпреки отсъствието на големи запаси от полезни изкопаеми. Финландия е на второ място в ЕС по вложения във високи технологии и услуги, а външната търговия генерира 1/3 от общия ѝ БВП.

Финландия със сигурност не е сред мечтаните ви туристически дестинации, особено през лятото. Страната е твърде на север, затова не е обект на туристическо търсене. Но със сигурност ще намерите в нея нещо, което ще ви привлече – обществото е заможно, стабилно и можете да наблюдавате непокътнати райони с прекрасни гледки. В повечето страни собствениците на имоти ограждат имотите си, то във Финландия такова явление няма. Можете спокойно да се разхождате необезпокоявани, да наберете цветя , гъби или боровинки без да се притеснявате чия е земята. Обширните гори и водни площи дават прекрасни възможности за любителите на походите, риболова и кануто. Всички знаем, защо Финландия е популярна особено през зимата и особено сред децата заради Дядо Коледа. Малки и големи се отправят към неговия подземен увеселителен парк, точно до работилницата му, отвъд полярния кръг. Няма значение кой сезон ще изберете за посещението си във Финландия, все ще видите нещо. Музеите и галериите са отворени целогодишно, достатъчно атракции има както през суровата зима така и през кратките топли месеци. Разбира се, че е по-практично да изберете лятото – по всяко време между май и септември. Тогава ще се насладите на белите полярни нощи. Зимата на север от полярния кръг е странно единство на хладна синкава светлина и меланхолия. Разгара на зимата е през февруари, това и най-подходящото време за ски, а в Лапландия сезонът продължава чак до юни.

Денят на лятното слънцестоене е най-важният празник за финландците. Тогава хората напускат градовете и се отправят към малки къщички и вили по бреговете на реката, където се устройват състезания по плуване, гребане, подкрепени със солидни количества водка. Финландия е рай за любителите на походите. Ако сте по авантюристичен, с радост ще научите, че край основните туристически маршрути има много хижи, където можете да престоите безплатно. Повечето от тях не се заключват, а вътре има легла, уреди за готвене, консерви, готови дърва за камината и дори обществен телефон. Финландия е и страната с най-много езера. Те заемат повече от 10 на сто от територията и.
Хелзинки - из улиците на европейския Холивуд3

Финландия има невероятни гледки, прочути дизайнери и 188 889 езера

Ако смятате, че Холивуд е скъпа туристическа дестинация или просто нямате американска виза, но много искате да се докоснете до кухнята на филмовото изкуство, има и друг начин да го направите. Достатъчно е да вземете самолета до Хелзинки, за да се озовете в сърцето на европейския Холивуд, както наричат още столицата на Финландия. Във времето на студената война разположеният на Балтийско море град е използван многократно от американски режисьори, за да пресъздадат обстановката на Санкт Петербург във филмите си. Това се налагало заради отказа на съветските власти да допуснат "врага зад портата". "Д-р Живаго" е една от известните ленти, запечатала улиците на половинвековния град.

Приликата със Санкт Петербург, която може да се види и днес, се дължи не само на близкото географско разположение на градовете, но и на дългогодишните исторически връзки между Финландия и Русия. От 1809 до 1917 г. Финландия е била част от руската империя под формата на велико херцогство. Все още в центъра на града могат да се видя големите къщи, които са обитавали руските богаташи. Херцогството било предпочитана дестинация за тях, след като императорът не им давал да пътуват на Запад (доста преди СССР). Много по-голямо обаче е влиянието, което Швеция е оказала върху външния облик на Хелзинки. От 1323 до 1809 г. територията на Финландия е била под владение на нейната съседка. Страната много често се е превръщала в бойно поле между шведските и руските армии. Днес по улиците на Хелзинки може да чуеш най-често да се говори на фински и шведски. Това са и официалните езици в страната. Задължителното е всеки представител на властта да може да говори и двата езика.

Финландската столица е създадена през 1550 г. с указа на шведския крал Густав Васи при устието на река Ванта Йоки. По-късно обаче мястото се оказва неподходящо поради лошия достъп до морето. През 1964 г. градът е построен на мястото, където е и днес - на вдадения във Финския залив неголям скалист полуостров Естнес.

В хелзинкската агломерация живее 20 % от населението на страната. Градът е защитен от морските бури чрез група от близо 300 скални островчета. Те са част от столицата на скандинавската държава и са свързани помежду си с мостове. Част от тях са общинска собственост, а друга - държавна, и се използват от армията. Въпреки 500-годишната му история днес в Хелзинки не могат да се видят сгради по-стари от 200 години. Причина за това са пожарите, които на два пъти почти заличават града. До XVIII век почти всички сгради в града са били от дърво. Подобно на много други западни градове Хелзинки предлага редица услуги в полза на хилядите туристи, които го посещават. Разхождайки се по улиците на града, често можете да срещнете младежи, облечени в зелено, които ще ви упътят кои от музеите да видите или кое събитие в столицата да посетите.

Природата е друга забележителност на Хелзинки. Неслучайно градът е известен и като перлата на Балтийско море. За жителите на града не е изненада, ако от многото паркове в града изскочи заек или трябва да спрат колата си пред някой таралеж. През лятото Хелзинки предлага всички услуги, типични за морския град. Въпреки че е доста на север, местните жители са категорични, че Балтийско море става за къпане. Само на 15 минути от центъра на града са разположени красив плаж и яхтено пристанище. През лятото температурите на въздуха достигат 30 градуса, а на водата - 22 градуса. Температурата на водата със сигурност не плаши старите финландци, които обичат да практикуват т.нар. стил "бяла мечка". Той е известен още като стил "ледено плуване". За да го практикуват, финландците пробиват дупка в леда и се къпят при отрицателни температури. И до днес много от възрастните жители на Хелзинки смятат, че това е причината за дълголетието им. Много често за "бяла мечка" се използват бреговете на Балтийско море, които през зимата замръзват заради ниското съдържание на сол във водата. Това се дължи на голямото количество сладки води, които се вливат в него.
Сенатският площад4

Туристическите обиколки в повечето случаи започват и завършват на сенатския площад. С уникалната си неокласическа архитектура площадът е най-посещаваното място в града. В четирите му края са разположени и най-известните сгради в града - хелзинкската катедрала, Министерският съвет, Хелзинкският университет и библиотеката. Те са изградени през XVIII век. В центъра на площада може да се открие единствената прилика между Хелзинки и София - паметник на руския цар Александър II. Финландският народ издига паметник в знак на благодарност за обявената от Александър ІІ автономия на страната и проведените демократични реформи.


Зала Финландия5

Следващата атракция е зала Финландия. До 1989 г. това е било най-често място за срещи между лидерите на САЩ и СССР. Това е концерта зала с капацитет 1700 души, съчетаваща мраморно бели балкони с кобалтово сини стени и медни покриви. А основният акцент на интериора й е преливащото се широко венецианско стълбище, свързващо фоайето на партера с главната зала и с камерната зала.ю


Каменната църква Темпелиаукио и руският храм Успение Богородично6

Задължителни спирки за всеки турист са и две от многото църкви във финландската столица - каменната църква Темпелиаукио и руският храм Успение Богородично. Името "Темпелиаукио" идва от разположението на църквата. Тя е изградена на мястото на старо бомбоубежище на върха на един от хълмовете в града. Проектирана е от двама млади архитекти - Дима и Бламо Сломиненски, които забелязали, че жителите на града често посещавали хълма, за да се радват на слънчевите лъчи. Катедралата Успение е типична руска църква. Разположена е в най-скъпия квартал на Хелзинки, където повечето от бившите държавни глави са си купили жилища. Храмът е туристическа забележителност, но не винаги може да бъде разгледан поради "плаващото работно време" на неговите съдържатели. Това се дължи на факта, че поддръжката му е на доброволен принцип от местните жители.


Олимпийският стадион7

Важно, не само за почитателите на спорта, е да се посети и Олимпийския стадион в столицата. След олимпиадата през 1952, той е най-голям и следователно е главният стадион в страната. Използва се и от националния отбор на Финландия по футбол, също така за концерти, фестивали и други големи мероприятия. От високата кула на стадиона може да се види целия град.Дисниленд8

Ако сте с цялото си семейство в Хелзинки, е добре и да посетите местния дисниленд, където лудуват малчуганите. Това е увеселителен парк, който се намира само на десетина минути от зала Финландия. Паркът е изграден след Втората световна война с благотворителна цел. Постъпленията от него отивали за децата на загиналите в сраженията. Тази традиция е запазена и до днес и парите отново се използват за сираци.
Крепостта Суоменлина9

Туристическата обиколка на малките острови около Хелзинки пък е една от най-големите атракции, които градът предлага. Това е и най-подходящият начин да се запознаете с морските битки, на които са станали свидетели бреговете на Финландия. Задължителна спирка за всеки воден бус е построеният през XVII век остров - крепост Суоменлина. Тя е една от най-големите в света. От 1991 г. островът е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там все още има военни части. На път към крепостта може да видите и колко добре е подреден градът. Старите фабрики или складове около пристаните са превърнати в петзвездни хотели и барове.


Лютеранската катедрала10

Много известна забележителност на Хелзинки е Лютеранската катедрала. Тя е разположена на северната част на Финския залив. Хелзинки често е наричан „Белия град на Севера”. Това „снежно” наименование финландската столица дължи на някои характерни особености на неокласическата си архитектура, а именно факта, че едни от емблематичните й сгради са изградени от бял мрамор. Такива са зала “Финландия” и Финландската национална опера. Фаворит обаче сред белите постройки на финландската столица е Бялата лютеранска катедрала. Този храм наред с издигнатия пред него паметник на Александър II е една от най-разпространените и популярни градски картини на Хелзинки.

Лютеранската катедрала е локално известна с наименованието Helsingin tuomiokirkko или Suurkirkkо. Чистобялалата и грандиозна фасада на храма се издига в северната част на централния площад на финландксата столица. По своята същност тя е Евангелиската лютеранска катедрала на хелзинската епархия и наред с изградената изцяло от червени тухли катедрала “Успенски” е един от двата главни храма на Хелзинки и като цяло на Финландия.

В момента лютеранската катедрала е една от най-популярните туристически забележителности в Хелзинки. Ежегодно повече от 350 000 посетители влизат в този бял величествен храм. Една част от тях идват в Лютеранската катедрала за редовните религиозни събития, но по-големият дял от посетителите са туристи от всички краища на света. Лютеранската катедрала е в състояние да побере около 1300 богомолци.

Днес Лютеранската катедрала в Хелзинки е едно от най-предпочитаните места за богослужебни мероприятия и сватбени тържества. В криптата на църквата се провеждат редовно църковни изложби и други религиозни събития. Тя е изцяло обновена през 1980 година по проект на архитектите Вилхелм Хеландер (Vilhelm Helander) и Юа Лайвиски (Juha Leiviskä). Последните значителни реставрации по конструкцията на Лютеранската катедрала в Хелзинки са направени в края на 90-те години на миналия век отново от архитекта Хеландер.

Преди да се появи фасадата на Лютеранската катедрала, на нейно място е издигнат по-ранен храм, датиращ от 1727 година. Той е бил известен като Църквата на Улрика Елеонора (Church of Ulrika Eleonora), кръстен на покровителката си - кралицата на Швеция. В ранните години на началото на настоящия век бе издигнато точно копие на тази църква само че направено от лед на централния Сенатски площад (Senate Square) във финландската столица.

Първоначалните планове на Лютеранската катедрала са били готови още през 1818 година.

Те са дело на архитекта Карл Енгел (Carl Engel), който работи по храма до края на своя живот. По-късно неговият приемник Ернст Лоорман (Ernst Lohrmann) внася значителни реконструкции оригиналния неокласически дизайн на Енгел. Строежът на Лютеранската катедрала в Хелзинки започва през 1830 и завършва през 1852 година като е кулминация на цялата плеада от неокласически архитектурни шедьоври, издигнати на Сенатския площад и също проектирани от архитекта Карл Лудвиг Енгел.

Лютеранската катедрала има оригинална гръцка кръстова основа. Тя се състои от едно квадратно основно тяло и четири продължения, всяко от които ориентирано точно по четирите посоки на света и завършващо красиво с колонада и фронтон. Първоначалните планове на Енгел предвиждали още една колонада на централния вход, който е разположен точно срещу олтара, ситуиран в източния край на Лютеранската катедрала. Този план обаче така и остава нереализира. Неговият приемни Лоорман е отговорен за добавените четири малки кули и две странички постройки. Едната от тях е камбанария, а другата служи като параклис.

На покрива на Лютеранската катедрала в Хелзинки се извисяват огромни статуи от цинк, изобразяващи апостолите, които се считат за най-големите цинкови статуи в цял свят. Олтарът във вътрешността на храма е изписан през 1880 година, а фигурите на ангели от двете му страни и около амвона са отново дело на Енгел. До обявяването на независимостта на Финландия през 1917 година, Лютеранската катедрала носи името „Свети Никола” в чест на руския цар Николай I.Швеция11


Кралство Швеция или Швеция е скандинавска държава, намираща се в Северна Европа. Тя граничи с Норвегия на запад, Финландия на североизток, проливите Скагерак и Категат на югозапад, Балтийско море и Ботаническия залив на изток. По море граничи също с Дания, Германия, Полша, Русия, Литва, Латвия и Естония. С Дания се свързва и чрез моста Йоресунд - най-големия мост в Европа, свързващ Малмьо с Копенхаген. Член е на Европейския съюз от 1995 г.

Швеция е с относително ниска гъстота на население, с изключение на гъсто населения столичен район с център Стокхолм. 84% от населението е в градове, които заемат едва 1,3% от площта на страната. Швеция се отличава с висок жизнен стандарт, с модерно и либерално общество и с нейерархична организационна и обществена структура и колективизъм, в контраст с англосаксонските общества. Опазването на околната среда, съхранението на животински и растителни видове, както и ефективното използване на енергия са приоритети в политиката и с широка обществена подкрепа.


Стокхолм12

Стокхолм (Швеция), без съмнение е една от най-красивите столици в света. Старата част на града е особено живописна, а разходката из градските плавателни канали и паркове е наистина славен начин да прекарате едноседмична почивка. Този прекрасен град със своя морски нрав и международен вкус е магнит както за имигранти, така и за туристи. Над 50% от населението на Стокхолм са имигранти.

Градът е построен на 14 острова, свързани от 57 моста. Сградите, модерният дизайн, шикозният стил, зеленината, свежият въздух и близостта на водата са отличителните белези на този град. Еко паркът, първият Национален градски парк в света, представлява зелена площ, която е като бял дроб на града и е постоянна част от неговия чар. Със 750-годишната си история и богат културен живот Стокхолм предлага широк избор на музеи от световна класа и много атракции. До повечето забележителности в града може да се стигне пеша, като можете да разгледате много неща за малко време. Може да видите само за един ден активния градски живот, историята на цивилизацията, както и естествената обстановка на хората.Гамла Стан13

Това е един от най-големите и добре запазени средновековни центрове в Европа, и една от най-известните забележителности в града. Тук през 1252 г. е основан Стокхолм. Целия Гамла Стан и околния остров – Ридархолмен, са като жив пешеходен музей, пълен с места за разглеждане, атракции, ресторанти, кафенета, барове и магазини. Гамла Стан е известен и със занаятите и сувенирите си. В Гамла Стан има няколко красиви църкви и музеи, включително националната катедрала и музея Нобел.Кралският дворец

Най-забележимата атракция в района е Кралския дворец - един от най-големите в света, с над 600 стаи. Официалната резиденция на Негово Величество е конструирана през XVIII в. В двореца можете да посетите Държавната зала със сребърния трон на Кралица Кристина и апартаментите на Рицарския орден.Стокхолм от водата

Естествено е, че град изграден на 14 острова, предлага удивителни гледки от водата. Стокхолм има много крайбрежни алеи със зрелищни и постоянно променящи се сцени. Задължително се включете в тур с корабче около града.Васа музей

Петзвездна забележителност на острова Дюргарден (Djurgarden). 70-метровият военен кораб Васа е потънал на първото си плаване през 1628 г. в Стокхолмското пристанище и не е бил изваден до 1961 г. Почти половин век Васа е реставриран бавно и прецизно, за да добие оригиналния си облик.Музей на модерното изкуство

Можете да видите в музея една от най-качествените художествени колекции на Европа, включваща изкуство от ХХ в. до днес, на творци като Пикасо, Дали и Матисе. В музея има и ресторант, кафе и сувенирен магазин.Кметството

Един от най-известните символи на града. Благородническият бал се състои в Синята и в Златната зали на сградата. Може да се включите и в тур с гид, който обаче може да не е на разположение, ако има мероприятия в сградата. Посетете и музея в Кулата. През лятото може да отидете и без гид, но мястото за посетители е ограничено.Открития музей Скансен14

Скансен е дом на 150 сгради и стопанства, транспортирани от различни части на страната. Разходете се из красивите градини с цветя и овошки. Вижте скандинавските животни, най-вече хищниците и коренните шведски породи. Станете част от ежегодните фестивали, празненства и програми. Има магазин за занаяти и сувенири.Юнибакен

Това е приказно пространство, където ще се потопите в удивително пътуване в света на приказките на Астрид Линдгрен. Срещнете се с Пипи, Емил, Карлсон и много други. Влакчето ще ви отведе през любими места от детските романи до крайна спирка Вила Вилекула.Стокхолмски архипелаг

Разбира се Стокхолм е чудесен. Много посетители обаче не знаят за неговата най-интересна забележителност – архипелага. Този пейзаж от 30 000 островчета, само 1000 от които са необитаеми, е уникален за света. Само на два часа с кола или лодка сте вече в архипелага, а имате чувството, че най-близкият град е поне на 1000 км. Стокхолмската флота от корабчета включва множество красиви и добре запазени ‘работни коне”. Някои от тях са на повече от 100 години и още се задвижват с пара. На много от корабчетата се предлага обяд или вечеря като част от тура.Първия в света Национален градски парк

Първия в света Национален градски парк (Еко паркът) е „зеленият дроб” на града, формиращ дъга, дълга 10 км, простираща се около и през селището. Паркът граничи със заобикалящите града гори, като приютява истинско богатство от видове.Може да прекарате дни в Еко парка и да продължавате да откривате нови красиви места. Има много да се види: музеи, увеселителен парк, театри и забавления, замъци, страноприемници и хотели, спортни съоръжения, резиденции от различни исторически периоди, хълмове с вековни дъбове, езера, потоци, заливи, блата и канали, поляни с пасящи крави, коне и овце, уединени местенца за плуване, скалисти хълмове и местности с девствена природа, за която ще ви е трудно да повярвате, че е в обкръжението на града.
Дания15


Кралство Дания е най-малката скандинавска страна. Намира се в Северна Европа и граничи по вода с Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много островчета. Дания се намира на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия. Площта ѝ е 43 098 км², от които 42 409 км² суша и 689 км² водна площ. Дания е разположена на полуостров Ютландия и множество острови, като 443 от тях имат имена, а 1449 от тях са с площ над 100 кв. м. Едва 72 острова са населени. Най-големите от тях са островите Фюн, Зеландия, Фалстер, Лолан, Борнхолм и др. В състава и влиза и най-големият остров в света — Гренландия, а също и доста по-малките Фарьорски и Фризийски острови. На тях живеят различни малочислени народи — фарьорци и фризийци, а на остров Гренландия живеят инуити.

Много от островите на Дания са свързани посредством мостове — Øresund Bridge свързва Зеландия с Швеция, Great Belt Bridge свързва Зеландия с Фюн и Little Belt Bridge свързва Ютландия с Фюн. Фериботни и малки самолетни линии свързват по-малките острови.

Ландшафтът на страната е нисък, практически цялата територия на страната се намира между 0 и 100 м. над морското ниво. Най-ниската точка е Ламмефьорд — -7 м., а най-високата точка — Юдинг Сковей — 173 м. Страната граничи с Балтийско на изток и Северно море на запад, като посредством пролива Скагерак на северозапад п-в Ютландия е разделен с Норвегия и пролива Категат с Швеция на североизток. Третият, най-тесен пролив между двете северни морета Йоресун разделя остров Зеландия от Южна Швеция. Остров Борнхолм се намира в Балтийско на 100 км. северно от Полша и 40км. южно от Швеция. Най-близката земя датско владение е отдалечена от острова на 150 км. Дължината на бреговата линия е 7.314 км. Единствената сухопътна граница е на юг с Германия. Дължината на границата е 68 км. Климатът в Дания е умерен морски. Най-важен климатообразуващ фактор е Атлантическият океан. Характерно за умерения морски климат е меката зима, за разлика от умереноконтиненталния климат, където зимите са студени. Лятото е прохладно. Валежите са почти равномерно разпределени през цялата година. Максимумът на валежите е в периода юни-октомври.


Икономика

Дания е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. Водещи отрасли са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна промишленост. Добива се нефт (9 млн. т годишно) и газ (5 млрд. куб. м). Селско стопанство - високо продуктивно, механизирано. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потребностите на населението на Дания. В отрасъла са заети 6 % от трудоспособното население.

Паричната единица на Дания е кроната, която фактически е вързана към еврото. Едно евро се обменя за 7,45 датски крони, а един американски долар се обменя за 4,7 крони.

Дания е и дом на много мултинационални компании като A. P. Moller-Maersk Group (Maersk — международно корабоплаване), Lego (детски играчки), Bang & Olufsen (hi-fi оборудване), Carlsberg (бира), Vestas (вятърни турбини), Novozymes (ензимни биотехнологии) и фармацевтични компании - Lundbeck и Novo Nordisk.


Култура

От епохата на викингите са останали няколко известни паметници — крепостите Трелъбор (на датски: Trelleborg), Агершбор (на датски: Aggersborg) и Фюркат (на датски: Fyrkat) и Линдхолм Хьойе (на датски: Lindholm Høje). През 10 век са построени дървени, а през 11 век каменни базилики. Най известните катедрали във Вибор и в Рибе, църквата в Калунбор и замъците Себор и Вординбор са построени в Романски стил, а катедралите в Роскила и Оденсе в готически стил. Замъците Фредериксборг в близост до град Хилерьод и Кронбор в Хелсингьор (Елсинор), са ползвани за прототипи на действието на пиесата Хамлет от Шекспир. Едни от най-красивите сгради се строят по време на управлението на крал Кристиан IV (1588—1648). Това са здания в построени в стил барок, и построените малко по-късно са в стил рококо. Кралят се е възхищавал и опитвал да подражава на архитектурата в Амстердам.

Световно известната статуя на Русалката от персонажа на добре познатата ни приказка от Андерсен, е символ на страната, подобно на Айфеловата кула в Париж.

Копенхаген16

Копенхаген е столицата на Кралство Дания, а то е най-малката скандинавска страна. Намира се в Северна Европа и граничи с Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много острови, като в състава и влиза и най-големия остров в света – Гренландия.

Копенхаген е разположен на източния бряг на остров Зийланд и частично на остров Амагер. През 2008 г. е обявен за най-добрия град за живеене в света, а по инфраструктура попада на трето място след Сингапур и Мюнхен. В града могат да се открият както множество сгради в стария бароков стил, така и много нови такива, които се отличават с модерни и причудливи архитектурни хрумвания. Именно това е отличителната особеност на столицата на най-старата европейска монархия – нейното пъстроцветие.

Копенхаген е една от най-красивите европейски столици, в която можете да се насладите на живописна архитектура, висок жизнен стандарт и безброй културни забележителности.

Копенхаген е главният икономически и културен център на страната, в чийто просперитет са вложени значителни финансови средства и в който на почит са водата, зеленината и културата. Пристанището се смята за едно от най-чистите в света, а на брега му се намира и символът на града – статуята на Малката русалка. Статуята е издигната през 1913 г., висока е 1,65 метра и е създадена в памет на майстора на приказките Ханс Кристиян Андерсен, като самата русалка е приседнала върху скала в единия край на пристанището. Всеки, който посети Копенхаген не е видял нищо, ако не е видял с очите си приказната героиня и не се е снимал с нея. Все едно „да отидеш в Рим и да не видиш Папата”.

За да разгледате всички музеи, паркове и красиви културни сгради в Копенхаген, със сигурност ще ви е нужно повече време от предвиденото. Всеки един от тях е уникален сам по себе си и така ще ви очарова, че няма да усещате как лети времето докато разглеждате чудесата, които ви предлага.


Музеят на изкуствата Ню Карслберг17

Един от най-внушителните в Копенхаген е Музеят на изкуствата Ню Карслберг (Ny Carlsberg Glyptotek). Биреният магнат Карл Якобсен го основава през XIX в. и събира там изумителна колекция от древни скулптури от Египет, Рим и Гърция. Освен това можете да видите произведения на датски творци от Златната ера, както и шедьоври на френските художници Моне и Мане.


Площад Амалиенборг18

Съвсем близо до този културен обект се намира площад Амалиенборг, където се издигат едноименният дворец, сградата на операта, разположена на футуристичния остров Холмен и църквата „Фредерикс”, известна още като Мраморната църква.


Дворецът Амалиенсборг

Дворецът Амалиенсборг всъщност е зимната резиденция на датското кралско семейство (кралица Маргрете II). Той се състои от 4 еднакви класически дворцови фасади с елементи в стил „рококо”. Първоначално той бил построен за 4 знатни фамилии, но кралското семейство се нанася в него през 1794 г., след като дворецът Кристиансборг изгаря. За посетители са отворени само 2 от крилата – дворецът на Кристиан VII и дворецът на Кристиан VIII.


Мраморната църква

Зад двореца Амалиенсборг се издига Мраморната църква, чиито купол се извисява над иначе внушителните сгради на кралските покои и създава усещането, че е част от тях. И това не е случайно – това е най-големият църковен купол в Скандинавия. Той се крепи от 12 колони и заедно с цялата сграда били проектирани през 1740 г. от архитекта Николай Ейгтвед. Строежът на църквата започва 9 години по-късно по инициатива на крал Фредерик V, но поради орязване на бюджета и смъртта на Ейгтвед (1754 г) първоначалните планове били пренебрегнати. Тя остава незавършена в продължение на 150 г. и едва през 1894 г. започнала реално да функционира.


Датската опера

Сградата на датската национална опера е сред най-модерните в света и също така е сред най-скъпите опери построени някога. За построяването й са били необходими около 500 млн. щатски долара. Разположена е на остров Холмен, в центъра на Копенхаген, точно срещу Амалиенборг.Дворецът Розенборг19

В Копенхаген има още два невероятно красиви кралски двореца. Единият от тях е дворецът Розенборг, чиято Кралска градина ще ви омагьоса още щом пристъпите през портата. И макар сградата да е претърпяла няколко реконструкции, тя все още пази онази величественост, която е имала при построяването си през XVII в. Изграден от червени тухли, заобиколен от зеленина, приютяващ най-стария парк, дворецът Розенберг подслонява кралските скъпоценни камъни, в това число и короната на своя създател крал Кристиан IV. И макар за посетители да са отворени само няколко зали, обширните му градини ще ви накарат да забравите разочарованието, че нямате достъп и до останалите.


Дворецът Кристианборг

Кристианборг е другият кралски дворец – или поне това, което е останало от него след опожаряването му. Днес в реновираната сграда се помещава датският парламент. На няколко крачки от там се издига сградата на Кралската датска библиотека, известна още с наименованието Черния диамант. През 1999г. е построена нова сграда в непосредствена близост до старата. Точно заради тази сграда се е появило наименованието Черния диамант.
Датският национален музей

Друго място, което не бива да пропускате е Датският национален музей. Преди да помещава музея сградата се е използвала като официалната резиденция на Коронования принц на Дания и е известна още като Двореца на принцовете. Там можете да видите експонати от Ледниковата епоха до наши дни и напълно запазения дъбов ковчег, който е на 3500 години и който е бил намерен в датските блата. Той е пълен с дрехи, бижута, гребен и русите коси на момиче от Бронзовата ера.


Други забележителности

В Копенхаген изобилието от музеи е голямо. Можете да посетите още Музея на модерното изкуство „Аркен”, Кралския военноморски музей и Музея на Торвалдсен. Ако пък искате да се наситите на друг вид културни обекти, не пропускайте Кръглата кула. Това е обсерватория, в която цар Петър се изкачил с колесницата си.

Към забележителностите на Копенхаген спадат и плетеницата от улици и канали, които се вият през града и ще ви позволят да стигнете от единия до другия му край, без дори да се усетите. Датчаните се грижат с прецизност за своята столица и правят всичко възможно и техните гости да усетят любовта, с която се създава всичко.

Най-големият атракцион на Копенхаген е увеселителният парк „Тиволи”, който датира още от XIX в. Той работи от април до септември и около Коледа и предлага незабравими и вълнуващи моменти на цялото семейство.

В Копенхаген се намира най-дългата пешеходна зона в Европа „Стрьогет”.

Също трябва да се отбележи и най-дългият комбиниран автомобилно-железопътен мост в Европа – мост Йоресунд, който открит през 2000 г. и свързва Копенхаген с Малмьо, Швеция.Норвегия20


Много етимолози смятат, че името на страната идва от Северно германския език и означава "пътят на север". Името на Норвегия от Стария Норвежки език е Nóregr, на Англо-саксонски- Norþ weg, а на средновековен латински- Northvegia. Сегашното име на Норвегия е Norge на норвежки. В Стария Норвежки тази дума означава "надълго по брега" или "надълго по морето".

Норвегия има издължена форма по посока югозапад-североизток. Голямата ѝ брегова линия граничи с Северния ледовит океан. Там се намират и прочутите фиорди. Заради тяхната всеченост, общата дължина на бреговата линия на Норвегия е 20 000 км.

Кралство Норвегия също включва и арктичните островни територии на Свалбард и Ян Майен. Норвежкият суверенитет над Свалбард се основава на Свалбардския договор, но този договор не се отнася за Ян Майен като в същото време острова Буве в Южноатлантическия океан и остров Петър I в Южния Тихи Океан са норвежки васали и не се смятат за част от кралството. Освен това Норвегия има претенции за Земя Кралица Мод в Антарктида.

Норвегия обхваща западната част от Скандинавския полуостров в Северна Европа. Назъбената брегова линия, разчленена на множество фиорди и над 50 000 острова, се простира над 2 500 км. Норвегия има граница по суша дълга 2 542 км с Швеция, Финландия и Русия. На запад и на юг Норвегия граничи с Норвежко море и Северно море. Баренцово море мие най-северните брегове на Норвегия.

С големина от 385 155 кв. км (включително Ян Майен и Свалбард) Норвегия е съвсем малко по-голяма от Германия, но по-голямата част от страната е доминирана от планини с разнообразни форми, създадени от праисторически глетчери. Най-забележителни са фиордите: дълбоки прорязъци от вода, появила се след Ледниковата епоха. Най-големият от тях е Зогнефьорден. В Норвегия също има и множество водопади и ледници.

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа. Функциите на краля са най-вече церемониални, но той има влияние в качеството си на символ на националното единство. Въпреки че конституцията от 1814 г. гарантира силна изпълнителна власт на краля, тя почти винаги е упражнявана от Държавния съвет в името на краля (Кралския съвет). Държавният съвет или кабинет се състои от министър-председател и неговия съвет, които се назначават от краля. От 1884 г. парламентаризмът осигурява това, че кабинетът трябва да има подкрепата на парламента, така че назначаването от страна на краля е просто формалност. Норвегия е страната на преданията и митовете, на фиордите и глетчерите, на дървените църкви и пистите за ски бягане. Като родина на викингите, на полярните изследователи и на скиорите скандинавската страна е отбелязала забележителни постижения и рекорди. Една от най-важните черти в характера на норвежците е тяхната любознателност. Норвежците освен това са надарени по отношение на езиците и са открити към всички постижения на модерното. Около 97% от населението на страната са норвежци, само около 20 000 саами(лапландци) живеят в най-северните части на страната. Те водят по-скоро традиционен начин на живот, като животновъди на северни елени и рибари, поддържат типичните си обичаи и говорят саамски , език, който принадлежи към групата на угро-финската група.

В Норвегия съществуват две форми на официалния норвежки език – по-стара, известна като букмол, и по-нова, новонорвежкият, обозначаван като нинорск. И двете форми служат като езици на образованието и общуването.
Икономика

След Втората световна война Норвегия претърпява бърз икономически растеж и се превръща в една от най-богатите държави в света. Сред факторите за икономическия прогрес са запасите от нефт и газ, открити по бреговете на Норвегия. Страната се нареди сред страните с най-голямо развитие на човешкия ресурс от 2001 до 2006. Тя също е и най-миролюбивата страна в света за 2007 година. Норвегия е на 33-то място в света по средно образование, което е под нормите.

Икономиката на Норвегия е процъфтяваща сплав от благосъстоятелен капитализъм, където свободния пазар се съчетава с правителствена намеса. Правителството контролира ключови области, като например жизненоважния нефтен сектор (чрез широкомащабни държавни предприятия). Страната е осигурена с природни ресурси — нефт, риба, водни ресурси, горски площи и минерали — и разчита най-вече на своята нефтена продукция и на международните цени на нефта; през 1999 г. 35% от износа на страната е бил на нефт и природен газ. Само Саудитска Арабия и Русия изнасят повече нефт от Норвегия. По-големи отрасли на стопанството на Норвегия са: хидроенергетика, металургия, корабостроене, локомотивостроене, дърводобив и дървопреработване, рибоконсервна и рибопреработваща промишленост, производство на маргарин.

В началото на 2007 г.в северната част на страната,при случаен сондаж,са били открити огромни залежи от нефт.Дотогава не е имало информация за наличие на нефт в този участък.Това откритие тласка икономиката напред с откриване на нови работни места,повишаване на брутния вътрешен продукт и създаване на твърди позиции на международния пазар.


Култура

Известни представители на норвежкото изкуство са драматургът Хенрих Ибсен (1828-1906), художникът експресионист Едуард Мунк, скулпторът Густав Вигеланд и композиторът от епохата на романтизма – Едуард Григ (1788-1857). Драматурзите Бьорнстерн Бьорнсон, Кнут Хамсун и Сигрид Ундсет са спечелили Нобелови награди за литература, съответно през 1903, 1920 и 1928 година. Норвегия е съхранила самобитен фолклор още от времето на викингите. Известни изследователи и мореплаватели са Роалд Амундсен, Фритьоф Нансен и Тур Хайердал.


Осло21

Осло е столицата на Норвегия, неин най-голям град и централно населено място на едноименната околия. Осло е разположен на невероятно красивата и силно разчленена крайбрежна ивица на Норвегия. Южната граница на Осло се опира в Северно море, а на север столицата е обградена от живописния пейзаж на зелените хълмове и планини. Осло се намира в южната част на страната, като стои точно на дъговидния северен бряг на Ослофиорд. Фиордът почти разполовява полуостров Несоден. На юг, през тесните части на Ослофиорд градът осъществява връзка с протока Скагерак, а там и със Северно море.

Тукашното крайбрежие е силно разчленено, като в територията на Осло влизат цели 40 малки острова. Най-големият от тях носи името Малмьо. Цялото Осло се разпростира на обща площ от 454 кв. км, което автоматично го прави една от най-големите столици не само в Европа, но и в цял свят. Населението на норвежката столица се покачва с бесни темпове перманентно. Според данните броят на жителите на Осло всяка година скача с над 1500 души, което го прави един от най-бързо нарастващите в това отношение градове на Стария континент.

Към момента в Осло живеят около 600 000 души, а в агломерацията "Голямо Осло", която включва и предградията на столицата, броят на хората е близо милион. Централната част на Осло е разположен в края на едноименния залив Ослофьор, а разрастването в тази част на града е предизвикало U-образната форма на тази зона. Старото име на Осло е Кристиания (Christiania, Kristiania). Предполага се, че наименованието на града идва от стария норвежки език и някога така се е казвала ферма, построена в района.

През Средновековието името на града е "Ásló" и по-късно "Ósló". Една по-романтична гледна точка за произхода на името Осло дават някои историци, които смятат, че основателят на града крал Харалд Хардроде (1015–1066 г.) му е дал името Осло за спомен на своите жени. Те са Ослава – любовница на унгарския крал; Елисавета Ярославна, която била дъщерята на руския княз Ярослав Мъдри и за известно време жена на крал Харалд; Мирослава (по-народному Ослава) – българска принцеса, голямата младежка любов на Харалд; известна още кат гръцката принцеса Ослова.
Сградата на кметството22

Първата и най-известна сграда във всеки град естествено е Кметството. И Осло не прави изключение. Кметството (Сити хол) на Осло е голяма сграда изградена от червени тухли. От двете и страни се издигат две високи кули съответно с височини 63 и 66 метра. Върху източната кула е монтиран камбанен комплекс от 49 камбани. На всеки кръгъл час камбаните бият с мелодичен звън. Редица събития и церемонии се провеждат в Сити Хол. Единственото събитие, което предизвиква международно медийно внимание всяка година, това е присъждането на Нобеловата награда за мир.Главната улица Карл Йохан Гейт

Карл Йохан Гейт е главната улица на град Осло, Норвегия. Улицата е кръстен в чест на крал Чарлс III Джон, който е бил и крал на Швеция под името Чарлз XIV Джон.

Карл Йохан Гейт е съставена от няколко по-стари улици, които някога са били отделни пътни артерии. Източната част е принадлежала към града на Кристиан IV и се е намирала близо до укрепленията около града. Когато укрепленията били премахнати, за да се освободи място за катедралата, трите отделни части образували Østre Gade.

По-широката западна част е построена през 1840 като булевард, свързващ наскоро издигнатия норвежки Кралски дворец с останалата част на града. През 1852 г. той е наименуван Карл Йохан Гейт в чест на наскоро починалия цар. По-късно е издигната негова статуя пред Кралския дворец, изработена от скулптора Brynjulf ​​Bergslien през 1875. Когато сградата на норвежкия парламент била завършена през 1866 г. на кръстопътя на двете по-рано разделени улици, те се съединили и цялата дължина била наречена Карл Йохан Гейт.

По настоящем тя свързва Централната гара на Осло, главната жп гара и Кралския дворец. Маршрутът сменя леко посоката и широчината на площад Egertorget, който се явява пресечна точка на Карл Йохан Гейт и Ovre Slottsgate. Това е най-високата точка, единствено от която можете да видите двата края на улицата. Дължината на улицата е 1020 м, а нейно 300-метрово продължение се явяват отсечките Палас Хил, (Slottsbakken) и Палас Плейс (Slottsplassen).

Улицата включва много от туристическите атракции в Осло: освен Кралския дворец, Централната гара и Stortinget, там са Народният театър, сградата на стария университет, Палас Парк и езерото (" Spikersuppa ") в Eidsvolls Plass, който служи за ледена пързалка през зимата. В долния край на Катедралата се намира пазара (Basarene ved Oslo Domkirke), която е на едно с историческата противопожарна кула (Brannvakten), която служи като главната пожарна станция на Осло от 1860 г. до 1939 г.Кралският дворец23

Кралският дворец (норвежки: Slottet) в Осло е построен през първата половина на XIX в. като резиденция на норвежкия и шведския крал Карл III и се използва като официална резиденция на сегашния крал на Норвегия.

До завършването на двореца, членове на династията Бернадот използват за резиденция прекрасната къща в Християния (днешно Осло), поверена на града през 1805 г. Крал Чарлс III никога не вижда своя дворец в завършен вид, но неговите наследници Оскар I, Карл IV и Оскар II използват сградата често при престоите си в Християния. Те прекарват по-голямата част от времето си в шведската столица Стокхолм, но се опитват да ходят и в Норвегия за няколко месеца в годината. Оскар II често посещава двореца, но предпочита своята крайморска вила през летните почивки, докато кралица София стои най-вече в своята резиденция в провинцията, близо до границата, заради своето здраве. Оскар II отсъства от двореца през цялата 1905 г., която е годината на разтурянето на съюза между Норвегия и Швеция, но синът му, принц Густав, посещава за кратко двореца в безрезултатни опити да спаси съюза между двете държави.

Династията Бернадот се отказва от трона през 1905 г., който е взет от датския принц Карл, приемайки име Хаакон VII, когато е избран за крал на напълно независимата вече Норвегия. Той е първият монарх, който използва двореца като постоянна резиденция.

Дворецът е проектиран от родения в Дания архитект Ханс Линстов (1787-1851). Основите са положени през 1825 г., а самата сграда е завършена през 1849, когато на трона е Оскар I.

През царуването на крал Олаф V от 1957 до 1991 г. на Кралският дворец не се правят ремонти и сградата е занемарена. Когато днешният монарх на Норвегия - крал Харолд V започва проект за ремонт, той е спрян поради липсата на достатъчно средства, който са нужни, за да може дворецът да има задоволителен вид.


Музей на викингите

Музеят на викингите предлага запознанство с три оригинални викингски кораба отпреди 1000 г. – Осеберг, Гокщад и Туне. Освен това там могат да се видят каруци, шейни, сечива и други интересни предмети от епохата на викингите.Музей Кон-Тики24

В този музей атракция са лодките “Ра” и салът “Кон-Тики”, с които Тур Хайердал през 1947 г. е прекосил Тихия океан, за да изследва египтяните и инките. Екипажът на „Кон-Тики“ е съставен от 6 мъже и един папагал, който загива трагично по време на експедицията.

Построяването на сала „Кон-Тики” било провокирано от желанието на Тур Хейердал да проведе експедиция до Полинезия, за която той вярвал, че е заселена от жителите на Южна Америка още в предколумбови времена. По този начин той искал да докаже, че твърденията му са верни и, че няма технически пречки да се осъществи такова преселение през Тихия океан.

Хейердал изработва сала „Кон-Тики”, използвайки балсово дърво и други естествени и традиционни материали, и позовавайки се на начина, практикуван от древните жители на Южна Америка. Доволен от своето изобретение и придружен от още 5 души, Хейердал се отправя към Перу и в продължение на 101 дни прекосява Тихия океан, изминавайки 8 000 километра.

Експедицията му е успешна, тъй като той успява да достигне кораловите острови на Френска Полинезия. Единственото съвременно оборудване, с което разполага експедицията, е тяхното радио, чрез което поддържат връзка със света. Музеят „Кон-Тики“ в Осло е посветен изцяло на историята и построяването на сала, както и на експедициите с него.

Музей Фрам25

В него можете да се докоснете до кораба, с който Фритьоф Нансен е доближил Северния полюс и друг – с които Роалд Амундсен е стигнал до Южния.1 „Столиците на Скандинавия“ от http://www.elerontravel.com/stolicite_na_skandinavia_april.htm

2 „Финландия“ от http://bg.wikipedia.org/wiki/Финландия

3 „Финландия“ от http://ide.li/article2044.html

4 „Финландия“ от http://www.suntravel.bg/ финландия-news171.html

5 „Из улиците на европейския Холивуд“ от http://www.journey.bg/guide/guide.php?country=109>ype=10

6 Пак там.

7 „Хелзинки – Ледената приказка започва!“ от http://myplanet.bg/travel-notes/travel-note-149/

8 „Из улиците на европейския Холивуд“ от http://www.journey.bg/guide/guide.php?country=109>ype=10

9 Пак там.

10 „Лютеранската катедрала в Хелзинки“ от http://pochivka.com/carkvi/ n75-10153-Лютеранската_катедрала_в_Хелзинки

11 „Швеция“ от http://bg.wikipedia.org/wiki/Швеция

12 „Стокхолм“ http://www.nasamnatam.com/grad/Stokholm.html

13 Пак там.

14 Пак там.

15 „Дания“ от http://bg.wikipedia.org/wiki/Дания

16 „Копенхаген“ от http://bg.wikipedia.org/wiki/Копенхаген и http://en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen; „Копенхаген – домът на малката русалка“ от http://relax.rozali.com/po-sveta/p10453.html

17 „Копенхаген – домът на малката русалка“ от http://relax.rozali.com/po-sveta/p10453.html

18 „Копенхаген – домът на малката русалка“ от http://relax.rozali.com/po-sveta/p10453.html

19 „Копенхаген – домът на малката русалка“ от http://relax.rozali.com/po-sveta/p10453.html

20 „Норвегия“ от http://bg.wikipedia.org/wiki/Норвегия

21 „Осло“ от http://pochivka.com/gradove/n20-8994-Осло

22 До Скандинавия и назад - Част 6 – Осло от http://pitagorid.blog.bg/turizam/2009/08/11/do-skandinaviia-i-nazad-chast-6-oslo.377821

23 „Кралския дворец в Осло“ от http://bg.wikipedia.org/wiki/Кралски_дворец_в_осло

24 „Кон-Тики“ от http://bg.wikipedia.org/wiki/Кон-Тики; „Салът Кон-Тики“ от http://patuvane.info/cities/ Салът_Кон-Тики

25 „Осло – гордостта на Норвегия“ от http://www.nasamnatam.com/statia/Oslo_gordostta_na_Norvegiq-1328.html


Каталог: Music,%20Movies,%20Videos,%20Games%20and%20more... -> Lekcii
Lekcii -> Да се разширява ли чрез франчайзинг (продаване на права) към Южно -американския пазар?
Lekcii -> Особености на иновациите и иновационния процес в индустриалното производство
Lekcii -> Глобализация на търговията тенденции и влияние върху българския пазар
Lekcii -> Изложение описание на обекта и предмета
Lekcii -> Т е с т №1 за провеждане на изпит (іv-2005 г. Ббо)
Lekcii -> “top rope”, “all free”, “yo-yo”, “red point”, “flash”, "on sight" и “solo”
Lekcii -> Скалното катерене
Lekcii -> Управление и контрол на качеството в туристическата фирма – общи постановки качеството в туризма като обект на фирмено управление
Lekcii -> Професионална автобиография
Lekcii -> Сигурност във фирма за разработка на


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница