Изложение на художествените занаяти и изкуства, Природонаучен музей Черни осъм, Деветашката пещера и Крушунските водопадиДата19.11.2018
Размер40.5 Kb.
ТипИзложение
ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
През 2015 година Фондация „Съпричастие” продължи да предоставя социалната

услуга в общността „Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение” на територията на Община Варна като държавна делегирана дейност. Капацитетът на услугата е 40 места, а реално включените потребители са 50 души с нарушено зрение от град Варна. Предоставят се 11 вида услуги, като: индивидуална социална работа, социални контакти и изяви, музикотерапия, арттерапия, трудотерапия, кинезитерапия, когнитивна рехабилитация, социално-правни и психологични консултации, двигателна рехабилитация. Развиват се дейности по интереси в пет групи:  • Народно творчество,

  • Култура и изкуство,

  • Природа и здраве,

  • Есперанто,

  • Съвременни технологии.

От общо 15 специалисти в екипана Центъра 9 са хора с увреждания, но доказани в своята сфера.

Всички събития през 2015 г. Преминаха под знака на 15-годишнината от създаването на Фондация „Съпричастие”. По случай юбилея всички потребители и специалисти от Центъра посетиха Природните резервати „Побити камъни” и „Вълшебен извор”. В туристическия комплекс „Вълшебен извор” – Девня беше организиран празничен обяд.

През 2015 година всички групи по интереси участваха в различни изяви.

- На 21.01 потребителите на Центъра заедно със Териториалните организации на ССБ отпразнуваха народния празник „Бабин ден”.

- На 30.01 – Участие на Дияна Кръстева в Мега-спектакъл на Лауреатите от 2014 г. на Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда 2014“.

- На 02.05 - Празник на фолклорното изкуство „Като жива вода - Суворово 2015” - Група „Народно творчество”.

- От 12 до 14.06. Група „Народно творчество”, група за художествено слово „Зари” и група за Музикотерапия участваха в концертна програма „С България в сърцето“ с. Шипково, обл. Ловеч и посетиха Троянски манастир, с. Орешак – Национално изложение на художествените занаяти и изкуства, Природонаучен музей – Черни осъм, Деветашката пещера и Крушунските водопади.

- На 17.07 г. групата „Народно творчество” изнесе концертна програма на сцена „Раковина” в Морска градина Варна.

- На 27.07 г. групата за Музикотерапия изнесе концертна програма на сцена „Раковина” в Морска градина Варна.

- На 06.08 – част от Група „Народно творчество” взе участие в XI национален събор на народното творчество „Копривщица 2015“.

- От 11 до 13.09 част от група „Есперанто” участва в Национална среща на невиждащите есперантисти в гр. Обзор

- На 04.10 - група за Музикотерапия участва в IV Национален фестивал на старата градска песен „Самоков 2015“, където взе първа награда.

- На 05.10. групата по музикотерапия участва в тържеството послучай 30-годишнината от издаването на есперантското списание „Есперанта файреро”, което се проведе в град София в партньорство с Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” – София.

- На 15.10 по повод Международния ден на белия бастун, пред потребители на Центъра беше представена стихосбирката „С дъх на море“ с произведения от незрящи автори. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Община Варна.

- На 17.10 групата за Музикотерапия участва във фестивала „Листопад на спомените“, където взе специалната награда.

- На 13.11 Група „Народно творчество” и група за Музикотерапия участваха в концертна програма по повод 60 годишнината на Регионална съюзна организация на слепите Горна Оряховица и 13 ноември Международен ден на образованието и културата на слепите.

- На 27.11 част от групата за Музикотерапия взе участие в концертна програма на Благотворителен бал, организиран от Лайънс клуб Варна Академика.

- На 05.12. потребители от група за художествено слово взеха участие в Първи Национален Конкурс Рецитал „Вапцарови Дни“ в зала „Пленарна“ на Община Варна. Те изпълниха поемата „Майка” от Никола Вапцаров, а 5 от участниците в групата се явиха индивидуално на конкурса за Вапцарова поезия и трима от тях получиха награди.

- На 11.12 Надежда Стойнова, като бивш възпитаник на СОУ за ДНЗ Проф. Д-р „Иван Шишманов“ взе участие в Тържествена концертна програма по повод 110 годишнината на училището.

- На 15.12. беше организирана Кулинарна Коледна изложба с участието на потребители на центъра и членове на двете териториални организации на ССБ.

- На 19.12. беше организирано участието на група „Народно творчество“ в Коледен концерт в Младежки дом Варна.

- На 19.12. беше организирано участието на група за Музикотерапия в Коледен концерт, организиран от Успех ССБ Холдинг ЕООД гр. Варна.

Сувенири от глина и текстил, коледни украшения и бижута бяха представени на съвместния Коледен благотворителен базар, организиран в Община Варна заедно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреден слух.

През месец декември 2015 г. Подарихме отново на учениците с увредено зрение от Училище „Професор Иван Шишманов” пълен абонамент на всички списания на брайлов шрифт, издавани от Съюза на слепите в България.

През 2015 г. Фондация „Съпричастие” реализира успешно два проекта:

- Проект „С дъх на море”, финансово подкрепен от Фонд „Култура” на Община Варна”. В рамките на проекта беше издаден поетичният сборник „С дъх на море”, който съдържа творби на 7 незрящи автори от град Варна, посветени на морето и любовта. Книгата включва творби на Бонка Колева, Веселина Василева, Веселина Стоилова, Димитър Грудев, Йордан Георгиев, Светла иванова и Светлозар алексиев. Редактор е известната варненска поетеса Мариана Хруза, а фотограф – Геновева Зашева. Премиерата се състоя в навечерието на Деня на Варна – 15 август, в Артсалона на Радио Варна пред многобройна публика от почитатели на поезията. Книгата беше представена и пред незрящи почитатели на 15 октомври – Международният ден на белия бастун.- Проект „Език на толерантността”, финансово подкрепен от Програмата на подкрепа на НПО по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът се реализира през периода юли 2015 г. – януари 2016 г. В изпълнение на проекта бяха разработени учебни материали по три учебни програми: Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания, Есперанто и Европейски програми през периода 2014 – 2020 г. Тези учебни помагала бяха адаптирани на брайлов шрифт, на аудиоформат, на уголемен шрифт и на електронен вариант. През месец септември в почивната станция „Поп Харитон” на ССБ в гр. Дряново беше организиран семинар с 10 младежи с увредено зрение и 10 доброволци – техни сътрудници и асистенти, по време на който се провеждаха занятия по тези програми. Всеки участник в семинара получи учебни материали във формат по свой избор. На проведена в края на проекта пресконференция участниците в семинара получиха сертификати, а адаптирани учебни материали бяха предоставени на Училищатаза деца с нарушено зрение в София и Варна и на Центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение в градовете Добрич, Силистра, Пловдив и Бургас. По този начин ще се мултиплицират резултатите от проекта и ще се създаде устойчивост чрез бъдещи обучения по тези и други актуални за хората с увреждания теми.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница