Програма на ес за развитие на градоветеДата06.02.2018
Размер42.25 Kb.
#55501
ТипПрограмаЕвропейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 14 февруари 2014 г.Предстоящ форум на Европейския съюз ще очертае за градовете на бъдещето ново измерение на програмата за развитие на градовете на ЕС

Да се даде възможност още по-отчетливо да се чуе гласът на европейските градове и да се отреди централно място на програмата за развитие на градовете при разработването на политиките на ЕС — това са едни от основните цели на предстоящия форум „CiTIEs: Градовете на бъдещето: Инвестиране в Европа“, който ще се проведе на 17 и 18 февруари в Брюксел.

Европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хаан е поканил за участие видни личности в областта на градската политика, които ще очертаят пътя за изработването на нова програма на ЕС за развитие на градовете. Отчитайки обстоятелството, че повече от две трети от европейците живеят в градовете, срещата има за цел да се потърсят и дебатират възможните пътища, по които би могло да се придаде по-голямо значение на градовете, когато става въпрос за европейска политика, за да се гарантира по-добро разбиране за потребностите на градовете и по-голяма координираност на политиките. Тя си поставя за цел да изтъкне ключовата роля, която градовете могат да играят в постигането на по мащабни европейски цели, като борбата с изменението на климата, безработицата и социалното изключване.

За основа на дискусията ще послужи работен документ, подготвен от Европейската комисия. По време на форума ще бъде организирана поредица от прояви, за които са поканени основни участници, в т.ч. голям брой експерти в областта на градската среда, представители на сдружения на градове, на органи на местната власт, а също и представители на националните министерства. Очаква се също така кметовете на 16 столици в ЕС, които ще се срещнат по време на форума, да се присъединят към призива от страна на определен брой държави членки за последователна програма на ЕС за развитие на градовете.

От името на гръцкото и италианското председателство на ЕС на пленарното заседание думата ще вземат министри от правителствата на Гърция и Италия.

Европейският комисар Йоханес Хаан защитаваше каузата на градовете и развитието на градската среда през целия си мандат. Той заяви: „Твърдо съм решен нашите градове да получат подобаващото им се място. Градовете са твърде важни, за да се третират като второстепенен въпрос. Те следва да заемат централно място при обсъждането на каквито и да било въпроси на политиката. В крайна сметка повечето европейци живеят в градове. На всички ни е нужно да ги превърнем в по-добро място за живеене и да гарантираме, че гласът им ще се чува по-добре.“

Той добави: „Ето защо сега бих искал да поставя началото на дебат, който да позволи в пълна степен да се осъзнаят особеностите на развитието на градската среда в днешния ЕС и те да се вземат предвид от лицата, създаващи политиките. Градовете на бъдещето са Европа на бъдещето.

В рамките на предвидените по време на форума срещи на високо равнище, семинари и пленарно заседание ще бъде потърсен отговор на въпроса по какъв начин би могло да се осигури прилагането на по-добре координиран подход на всички равнища на създаване на политиката в Европа. По време на форума ще бъдат поставени на обсъждане редица въпроси относно ролята на градовете във връзка с прилагането на политиките, които би трябвало да отразяват техния потенциал и нужди, както и за това по какъв начин въпросната цел може да бъде постигната.

За първи път програмата на ООН за населените места — UN-Habitat поиска от ЕС и от Европейската комисия да вземат активно участие в конференцията HABITAT III (посветена на местообитанията), която ще се проведе през 2016 г. Европейският комисар Йоханес Хаан и генералната дирекция на Европейската комисия „Регионална и градска политика“ ще участват с предложения за това как ЕС да разработи нов подход, който да може да бъде взаимстван като модел от останалия свят.

Заместник-генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на UN-Habitat (както и бивш кмет на Барселона), Хуан Клос, също ще произнесе приветствие по време на форума и ще даде съвместна пресконференция с европейския комисар Йоханес Хаан.Контекст

През 2012 г. председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу реши да включи градската политика в ресора на генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия, за който отговаря европейският комисар Йоханес Хаан. Това бе признание за факта, че ЕС се нуждае от още по-единен подход към градската политика и че градовете в Европа играят изключително важна роля за справяне с глобалните предизвикателства и за изпълнението на Програмата за растеж „Европа 2020“.

Наскоро проведената реформа на регионалната политика на ЕС отреди на градското измерение още по-централно място — очакванията са половината от инвестициите по линия на Европейския фонд за регионално развитие в периода 2014—2020 година да бъдат направени в градовете и градските райони. Освен това държавите членки са задължени да инвестират най-малко 5 % в интегрирани действия за устойчиво развитие на градската среда.

Кметовете на столици, които се срещнаха за първи път като отделна група с европейския комисар Йоханес Хаан през февруари 2013 г., публикуваха съвместно изявление, озаглавено: „Интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж: Столиците на ЕС — основни партньори по стратегията „Европа 2020“. Участие този път ще вземат столиците Рим, Виена, София, Загреб, Варшава, Братислава, Букурещ, Никозия, Рига, Хелзинки, Любляна, Лисабон, Талин, Атина, Валета и Амстердам. Европейският комисар Йоханес Хаан ще обобщи различните дискусии, проведени по време на форума, и ще изнесе доклад на предстоящата неформална среща на Съвета на министрите от ЕС, отговарящи за регионалната политика, която ще се проведе през април в Атина в рамките на гръцкото председателство на ЕС.

Съвместна пресконференция на европейския комисар Йоханес Хаан и заместник-генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на UN-Habitat Хуан Клос ще се проведе на 17 февруари в сградата „Charlemagne“ от 13.15 ч.

За повече информация:

Пълната програма на форума „CiTIEs: Градовете на бъдещето: Инвестиране в Европа” и работния документ можете да намерите на уебсайта на форума.

Кратки видеоматериали за съфинансирани от ЕС проекти в областта на градската среда, заедно с видео- и фотоматериали от форума ще бъдат на разположение на Ebs http://ec.europa.eu/avservices

Туитър: #eucities@EU_Regional

@JHahnEU

За контакт:

Shirin Wheeler +32 229 66565; мобилен телефон +32 4607 66565

Annemarie Huber +32 229 93310; мобилен телефон +32 4607 93310IP/14/147

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница