Книга за живота, която разтърсва човека. Магически текст, който ни издига над ежедневието и кара да повярваме, че животът е чудо обяснява Габриела ХаджикостоваДата10.07.2017
Размер59.23 Kb.
#25413
ТипКнига

ПРОГРАМА

на Българския културен институт

ноември 2012

7 ноември 2012 (сряда), 18.00 ч.

ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА”

Ул. „Швентокшиска” 32, Варшава
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА

НА КРЪСТЮ ТОДОРОВ – КЕЦА
ЧУДНИЯ СВЯТ НА КЕЦА В РИСУНКИ

Кръстьо Тодоров – Кеца е роден на 08 юни 1959 г. в Бургас. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 г. се дипломира във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, със специалност “живопис”. Кръстьо Тодоров работи в областта на живописта, акварела, рисунката. От 1991 год. досега има 40 самостоятелни изложби в Бургас, Пловдив, София, както и в различни галерии в най-големите европейски градове - Франкфурт, Париж, Лондон, Глазгоу, Нюкасъл, Гмунден-Австрия, Шчечин и Варшава, Полша и др. Представял е България в групови изложби в Лиеж, Брюксел, Анкара, Париж, Ланкастър, Пенсилвания. Картини на Кеца редовно се класират за участие в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово и в Балканското квадриенале на живописта в Стара Загора. Художник на годината на Бургас за 2011 г. Живее и работи в Бургас
Българският културен институт информира, че откриването на изложбата с рисунки на Кръстю Тодоров – Кеца е последното мероприятие в Галерия „Сердика” на адрес ул. „Швентокшиска 32, Варшава. От 2013 г. галерията ще се помещава в самия институт – бул. „Уяздовске” 33/35. Заповядайте при нас!


13 ноември 2012 (вторник), 19.00 ч.

УНГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

ул. „Монюшко” 10, Варшава

МАЛКО ТЕАТРО „ЕЛАДА ПИНЬО И ВРЕМЕТО”
Представлението на „Малко театро” е направено по нашумелия роман на бургаската писателка Керана Ангелова „Елада Пиньо и времето”. Автори на адаптацията са Керана Ангелова и Габриела Хаджикостова. Музиката е дело на Николай Иванов – ОМ, музикант, художник и артист. „Самобитният философско-лиричен текст на Керана Ангелова, един магически роман, е хроника на необикновена съдба. Книга за живота, която разтърсва човека. Магически текст, който ни издига над ежедневието и кара да повярваме, че животът е чудо...”, обяснява Габриела Хаджикостова

Участват:

Елада Пиньо – Габриела Хаджикостова

Художникът – Николай Иванов (гост)

Режисьор – Габриела Хаджикостова
Артистични консултации - Ищван Наги
МузикаНиколай Иванов
Сценография - Габриела Хаджикостова
Визуални ефекти - Ищван Наги
Времетраене - 80 мин. (без пауза)

МАЛКО ТЕАТРО

Малко театро е основано през 1996 г. от Габриела Хаджикостова и известния и в България унгарски режисьор Ищван Наги, като независим алтернативен театър, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. За петнадесет години театърът е създал 49 постановки, които се играят на български, унгарски и немски език. В кипящата дейност на Малко театро са привлечени повече от 80 творци от България и Унгария, а ръководеният от Габриела Хаджикостова театър изгражда собствен художествен почерк, с който печели признание в много страни в Европа.

Съвместно с:
15 ноември 2012 (четвъртък), 19.00 ч.

ДВОР АРТУСА, МАЛКА ЗАЛА

Пл. „Ринек старомейски” 6, Торун
МАЛКО ТЕАТРО „ЕЛАДА ПИНЬО И ВРЕМЕТО”

в рамките на Forte Artus Festival
Представлението на „Малко театро” е направено по нашумелия роман на бургаската писателка Керана Ангелова „Елада Пиньо и времето”. Автори на адаптацията са Керана Ангелова и Габриела Хаджикостова. Музиката е дело на Николай Иванов – ОМ, музикант, художник и артист.
Участват:

Елада Пиньо – Габриела Хаджикостова

Художникът – Николай Иванов (гост)

Режисьор – Габриела Хаджикостова
Артистични консултации - Ищван Наги
Музика – Николай Иванов
Сценография - Габриела Хаджикостова
Визуални ефекти - Ищван Наги
Времетраене - 80 мин. (без пауза)
Повече информация: http://www.artus.torun.pl/

Съвместно с:

19 ноември 2012 (понеделник), 19.00 ч.

ДОМ НА КУЛТУРАТА „КЛУБ 13 МУЗИ”, ЗАЛАТА С КАМИНА

Пл. „Жолнежа полскего” 2, Шчечин

КОНЦЕРТ

КРАСИМИРА ЖЕЛЯЗКОВА - ДЖОНС

ЦИГУЛКА

БОРЯНА ЧЕРЕТИ ВЕЛИЧКОВА

ПИАНО

Красимира Желязкова учи цигулка в Музикалното училище във Варна, след което завършва Музикалната академия в София. Специализира в Белгия при Карен Арутунян, както и при Игор Безродни, Франко Гулли и Йоел Леви. Работила е в оркестри в България, Египет, Белгия и Русия, като в Москва е била помощник-концертмайстор в академичния филхармоничен оркестър под ръководството на Павел Коган. Понастоящем живее и работи в Анкара, Турция. Отличена е с приза „Най-добър инструменталист” в международен конкурс за мюзикъл (Германия, 2006).

Боряна Черети-Величкова е родена през 1977 г. в България в музикално семейство. Г-жа Черети-Величкова започва своето музикално образование на възраст от 5 години при видния български диригент д-р Венета Вичева. Тя учи пиано и пеене при нея и определящите години, прекарани под наставничеството на д-р Вичева са от решаващо значение при развитието на г-жа Черети-Величкова като музикант.
Тя завършва Музикалната академия в Пловдив, България, специалност хорово дирижиране, пиано и пеене. Там тя също завършва магистърска степен по хорово дирижиране и пиано, под ръководството на световноизвестните хоров диригент д-р Четинян и пианист д-р Роксана Богданова. През 2004 г. г-жа Черети-Величкова основава Българския православен хор в Берлин. Под нейно ръководство, хорът става носител на няколко награди в европейски фестивали за хорова и църковна музика и се превръща в един от водещите камерни хорови ансамбли в Берлин.

В програмата творби на Хайдн, Шопен, Леополд Годовски, Петър Христосков, Пабло де Сарасате.


Съвместно с:


20 ноември 2012 (вторник), 17.00 ч.

ГАЛЕРИЯ „СОРАЯ”

ул. „Зигнунд Стари” 30, Шчечин
Откриване на изложба на фотографии

ОТ ВЪРХОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ

авторство на АНГЕЛ НЕНОВ

 

Ангел Ненов е фотограф и видеооператор с дългогодишна практика. Преподавател по фотография и операторско майсторство . Ръководител на кино-фотоклуб „Варна”. Един от първите в класацията на ТОП 100 ФОТОГРАФИ на photo-forum.net


Автор на 14 самостоятелни фотоизложби. Автор на много документални, анимационни и експериментални филми. Носител на множество награди от фотоконкурси и кинофестивали. Член на Фотографска Академия - България.  

Съвместно с:

22 ноември 2012 (четвъртък), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава
ПАНОРАМА НА ФИЛМИТЕ НА АНДРЕЙ АЛТЪПАРМАКОВ

IN MEMORIAM
Прожекция на

документалния филм

„И МОЙТЕ ПЕСНИ ВСЕ ЩЕ СЕ ЧЕТАТ”

Сценарий: Ирина Барчева, Мирела Иванова
Режисьор: Андрей Алтъпармаков
Снимки: Стефан Алтъпармаков

Това е филм за класика на българската литература Иван Вазов (1850-1921). Той е човек институция, твори в различни стилове и жанрове. Издига българската литература на по високо-ниво. В някои от жанровете е абсолютен новатор.

28 ноември (сряда), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава

Концерт и презентация на дискаDANCE OF FIRE

на група


САРАКИНЯ


DANCE OF FIRE е най-новият – четвърти албум на групата САРАКИНЯ, която твори българска музика на етническа основа. Поместените на диска композиции представят широка звуково-инструментална палитра. Повеждат слушателя в музикално пътешествие по Балканите..


Kачествоto на диска е постигнато в Preisner Studio благодарение на работата на тонрежисьора Тадеуш Мечковскего.

Графичният дизайн на диска е на Адам Иленда от фирма Студио 68.

Албумът е издаден с медийния патронаж на: Polskiego Radia Dwójka, Folk24 i JazzForum – The European Jazz Magazine.
Предишни албуми на групата :

CD SARAKINA (2001), CD JUNCTIONS (2004), CD FRYDERYKATA (2008)


Саракиня:

Яцек Греков - акордеон, кавал, гайда

Ян Млейнек - кларинет, тамбура

Матеуш Белски – контрабасКшиштов Осташ – перкусии,


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница