Лечение на грип и другистраница1/6
Дата13.09.2023
Размер309.36 Kb.
#118650
ТипЛитература
  1   2   3   4   5   6
5 билки с потенциал да облекчат протичането на COVID
Свързани:
Инструкция за отопление на стрелките - Редакция, Алое вера ползи и лечение


5 билки с потенциал да облекчат протичането на COVID-19 и начини за приготвянето им
Решихме да предоставим на читателите си информация за лечебните растения, за които има данни в научната литература, че може да подпомогнат симптоматичното лечение на грип и други респираторни инфекции. Ще посочим и потенциалните опасности от употребата на някои лечебни растения в случая на COVID-19.
Автор: Росица Ташкова, магистър по молекулярна биология и микробиология
В тези смутни пандемични времена много хора прибягват към самолечение с домашни средства и билки. Това не е препоръчвано от лекарите, но е факт и е важно да разберем какви са ползите и рисковете.
За съжаление все още няма клинични изпитвания за ефективността на билките при лечение на COVID-19. Затова решихме да предоставим на читателите си информация за лечебните растения, за които има данни в научната литература, че може да подпомогнат симптоматичното лечение на грип и други респираторни инфекции. Ще посочим и потенциалните опасности от употребата на някои лечебни растения в случая на COVID-19.
Според обзор от края на септември 2020 г., публикуван в сп. Frontiers in Pharmacology [ref.1], оценката ползa-риск е положителна при употребата на 5 от проучените билки (Althaea officinalis, Commiphora molmol, Glycyrrhiza glabra, Hedera helix и Sambucus nigra) и обещаваща в 12 случая (Allium sativum, Andrographis paniculata, Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea, етерично масло от Eucalyptus globulus, Justicia pectoralis, Magnolia officinalis, Mikania glomerata, Pelargonium sidoides, Pimpinella anisum, Salix sp, Zingiber officinale). Ще ги разгледаме в следващите редове.
Лечебна ружа (Althaea officinalis) - листа и корени
Билката лечебна ружа може да потисне кашлицата и да намали дразненето чрез противовъзпалителни и успокояващи ефекти върху дихателните пътища.
Традиционното се използва при лечението на настинка и симптомите, свързани с инфекцията на горните дихателни пътища. Данните за приложението на лечебната ружа водят до заключението, че тя може да облекчи ранните симптоми на COVID-19.
Не се съобщава за сериозни странични реакции от приема на това билково средство, то има висока безопасност.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница