Лекция Първа Първата "Декларация за правата на човека"Дата02.06.2018
Размер30.06 Kb.
#71211
ТипЛекция


Лекция Първа

Първата “Декларация за правата на човека”

(въведение)
Бунтът на младежите започнал със студентските движения през май 1968 г. се оказа истинска революция с последици не по-малко важни от тези на Френската революция през 1798 г. или на Болшевишката революция през 1917 г. Общественото мнение не обърна толкова голямо внимание на тази революция, защото събитията от май 1968 не бяха така кървави както при другите революции.
Тези събития обаче оставиха своя решителен отпечатък върху нашата западна цивилизация. От тогава живеем в ера наречена “Разрешителна” според прочутият лозунг на студентите: “Забранено е да се забранява”; и ние съзираме трайните резултати: сексуална разюзданост или разпуснатост, насилие от всякакъв вид, обща анархия и несигурност и пр.
Пред лицето на тази ситуация започна една всеобща реакция. Властите започнаха да проповядват завръщането на една “идея за забрана”. А и всред населението се забелязва надигането на една реакция срещу крайностите, която се оказва много силна:

  • Политически крайности - с политически партии стоящи крайно в дясно (Франция, Австрия, Швейцария и пр.);

  • Религиозни крайности (ислямисти, католици, протестанти и пр.).

Във връзка със този дебат се постави и проблема за отношението между ЗАКОНЪТ и СВОБОДАТА.

Дали законът е отрицание или пък напротив - условие за свободата?

Нека отбележим, че цялата вселена, от галактиките до атома, се ръководи от математически закони със абсолютна прецизност. Нашите тела също са подчинени на принципи.


На морално и социално ниво ние знаем, че първата харта със всеобщо и универсално значение е била дадена на Мойсей на планината Синай. Този текст е известен под името “Десетте заповеди”.

Нека още от самото начало изясним един семантичен проблем, т.е. проблем свързан със значението и смисъла на думите. Всъщност няма “Десет заповеди”, но “Десет думи” или “Десет слова” (Втор. 10:4), от който термин произлиза по-точното “Декалог” за обозначаването на този монументален текст.


Забележително е, че този текст представлява вторият случай, при който върховният Владетел Бог говори тържествено обявявайки “Десет слова”. Първият път - това е било при Сътворението (Битие 1:3,6,9,11,14,20,22,24,26,28). Тук се касае за физическото организиране на света, докато при Синай е моралното организиране.
Тогава Бог произнесе десет слова казвайки:

АЗ СЪМ ВЕЧНИЯТ, твоят Бог, Който те избави от Египетската земя, от дома на робството’” (Изход 20:1,2).


В този преамбюл Бог се представя не като абсолютен деспот, като Такъв, Който казва: “Искам да правиш това за Мое удоволствие”, но като Приятел, като личен Бог на всеки човек: “Твоят Бог”.

Една интимна и уникална връзка. Това са думите на моя Бог до мен. И този Бог, с Когото имам една привилегирована връзка, е моят оставен “Освободител”. Защото юридическата база на Декалога, това е историческият факт на освобождението, на Изхода(от Египет).

Така още от самото начало този текст обявява знака на свободата.

Този Божий апел във началото на Декалога е отправната точка на великата епопея за “правата на човека”. В известен смисъл – една “Универсална декларация за човешката свобода”. Навсякъде, където Библията се взима на сериозно, тя освобождава както общества, така и отделни личности.

Христос ни е освободил, за да бъдем наистина свободни. За това не се заплитайте отново в робско иго” (Гал. 5:1,2).
Прологът говори за “Дома на робството.” Какво означава това?

Исторически това бяха Египет и Вавилон (Откр. 18:4). Но при един безнравствен живот оковаването на личността от Сатана на страстите прави хората също такива роби, които Бог желае да освободи (виж Римл. 6:16-23).


Но най-ужасния “Дом на робството” е без съмнение смъртта. Бог е Този, Който ще осъществи големият есхатологичен изход при Изхода (освобождение) при възкресението на мъртвите от гроба (1 Кор. 15:52-55).

Това именно обяснява изключителната сила на библейската вест. Във първия век на нашата ера гражданските власти на град Солун заявиха: “Тези хора разтърсиха света!” (Деян. 17:6).


Но за да бъда свободен, трябва да следвам Освободителя:

Ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни” (Лука 6:31-36).


Ще напусна ли моя “Дом на робство“ - на агонията, на мъката от смъртта, робството на страстите, на граха и на моя егоизъм? Ще тръгна ли по пътя на Изхода - към дома на Отец? Това е, което ще ни даде истинската свобода.
Дръжте очите си отправени към Исус във същия път на вярата. Той е нашият Ръководител и ще ни отведе към целта” (Евр. 12:2) (превод на Куен).
“Декалогът е другото лице на евангелието” (Карл Барт).


Каталог: PRESENTACII -> Mishel.Grisier -> Decalog
Decalog -> Лекция Единадесета право на частна собственост
Decalog -> Лекция Втора Бог и човечеството (Първата заповед) " Да нямаш други богове пред Мен"
Mishel.Grisier -> Лекция Единадесета бъдещето "Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век! Амин!"
Mishel.Grisier -> Лекция Пета възкресение или прераждане "И възкръсна в третия ден според Писанията "
Mishel.Grisier -> Лекция Втора кой е сега господарят на света?
Decalog -> Лекция Втора Бог и човечеството (Първата заповед) " Да нямаш други богове пред Мен"


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница