Н а р е д б а проект 2005г. !



Дата15.10.2018
Размер285.01 Kb.
#87418

Н А Р Е Д Б А проект 2005г. !


ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И СТОПАНИСВАНЕ НА КУЧЕТАТА

В ОБЩИНА СЛИВЕН



І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. Наредбата регламентира реда и изискванията за регистриране и стопанисване на кучетата на територията на Община Сливен.

Чл.2. По вида на стопанисването, кучетата се квалифицират:

  1. Регистрирани - собственост на физически и юридически лица, на организации, учреждения и други, записани в регистъра за кучетата, воден за Община Сливен в РВМС .

  2. Нерегистрирани - собственост на обитателя на жилището, в което домуват или на придружителя им, но без регистрация.

  3. Безнадзорни с определен собственик и регистрация, но свободно движещи се.

  4. Безстопанствени – без собственик и регистрация, свободно движещи се.

Чл.3. Собствениците на кучета са отговорни за извършените от техните кучета нарушения и са длъжни да обезщетят всички вреди причинени от тях.

ІІ. РЕГИСТРАЦИЯ

Чл.4.(1) Собствениците на кучета са длъжни да ги регистрират, след като кучето навърши 6 (шест) месечна възраст.

(2) Регистрацията се извършва в РВМС или при лицензирани ветеринарни лекари, определени да отговарят за ветеринарномедицинската дейност за съотвентото населено място.



Чл.5. Регистрацията на кучетата включва:

(1) За землището на град Сливен регистрацията се извършва от РВМС в кв.”Индустриален”, улица “Самуиловско шосе”.

(2) За землищата на останалите селища от общината се извършва от лицензирани ветеринарни лекари, определени да отговарят за ветеринарномедицинската дейност за съотвентото населено място (ветеринарен участък).

(3) При първоначалната регистрацията на кучето се извършва обстоен ветеринарно-медицински преглед, след което се издава ветеринаромедицински паспорт и поставя нашийник с медальон.

(4) На собственика на кучето се предоставя специален идентификационен медальон , който не се подменя до края на живота на кучето. При загубване се издава нов медальон, на който се поставя знак с цифра – кой по ред е за това куче.

4.1.Идентификационният медальон се изработва от Община Сливен, на който са отбелязани : идентификационният код по ЕКАТЕ на община Сливен за първоначалната регистрация и идентификационният (персонален) номер на кучето.

4.2.При промяна на местоживеенето на регистрирано или донесено куче от населено място извън община Сливен, се извършва ветеринарномедицински преглед и регистрация, след което се поставя нов медальон и се отразяват всички обстоятелства в регистъра и паспорта на кучето. Не се издава нов паспорт, а само се отразяват новите обстоятелства и информация за новият собственик.

(5) На собственика на кучето се предоставя издаденият ветеринарномедицински паспорт и идентификационен медальон.

(6) Ветеринарномедицинският преглед може да се извърши по местоживеене на кучето от завеждащият ветеренарният участък или в неговата амбулатория, лечебница(клиника) или лаборатория за съответното населено място.

(7) Регистрацията се извършва еднократно. При промяна на собственика, при смърт на собственика или на кучето, се извършва вписване на обстоятелството в 7 дневен срок от настъпването му във ветеринарномедицинският паспорт от съответното длъжностно лице. При смърт на кучето, паспортът му се унищожава след една година от РВМС.

(8) При извършване на първоначална регистрация, собственикът на кучето заплаща стойността на медицинският преглед, таксата за административна регистрация и цената на паспорта и медальона.

(9) При загубване или унищожаване на медальона и паспорта, за издаването на нов паспорт и медальон се заплащат същите цени на услугите като при първоначална регистрация.

(10) На собственика на кучето се предоставя издаденият ветеринарномедицински паспорт, в който се отбелязват :

1.Дата и място на раждане, порода, пол и цвят на животното.

2.Трите имена, ЕГН , постоянен и настоящ адрес на собственика.

3.Извършените медицински прегледи и ваксинации на кучето, третирания, кастрация, изследвания и друга медицинска информация.

4.Номерът на медальона и брой медальони(при загубване или промяна на населеното място). 4.1.При промяна на местоживеенето в друга община, собственикът връща медальона. 4.2.Медальонът не се предоставя на друго животно, а се съхранява от длъжностните лица 3 години след връщането му. При повторно връщане на кучето на територията на общината в три годишен срок, отново се дава същият медальон.

5. В горната част на първата страница на паспорта се поставя снимка на кучето и му се посочва име, ако има вече установено от собствениците. Снимката се подпечатва с печата на лекаря извършил регистрацията и се подписва от него страницата за извършеният медицински преглед и ветеринарномедицинските дейности по ваксиниране, обезпаразитяване и други.

6.При извършване на определените от ЗВМД манипулации и прегледи, участъковият лекар попълва съответните страници от паспорта на кучето. За кучетата от женски пол се посочват броя на ражданията и останалите живи кучета след шестмесечна възраст.
7.Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в РВМС за вписване в съответните регистри.

8. Всички медицински прегледи и манипулации е длъжен да вписва участъковият лекар в медицинският паспорт и воденият от него дневник.

(11) Медальонът се поставя на врата на кучето, закрепен на нашийник.

(12) Номерът на паспорта съответства на номера на идентификационният номер на медальона.


(13) При регистрация на кучето, по желание на собственика, ветеринарния лекар може да постави татуировка или микрочип, които съдържат идентификаионен код по ЕКАТТЕ на населеното място и индивидуален номер на животното, която манипулация се заплаща от собственика на кучето. Независимо от това на кучето се поставя нашийник с медальон.
(14).1. Собствениците на обекти / пансиони, хотели, училища за кучета, развъдници за продажба на кучета и приюти/ , в които се отглеждат и развъждат кучета с различно предназначение ( ловни, стражеви кучета, компаньони ) са длъжни да подадат молба в РВМС за регистрацията на тази дейност, като заплащат такса за издаването на разрешението.

2. Комисия от специалисти, назначена от Началника на РВМС, с представители от отдел “Екология” на Община Сливен, РВМС, РИОКОЗ, РИОСВ и Дружеството за защита на животните разглежда молбите и дава становеще за издаване(отказване) на разрешение на територията на общината за извършване на такава дейност най-късно в едномесечен срок от нейното входиране в деловодството на РВМС.

3.За организирането на училищата за кучета , заедно с молбата се предоставя и документ , удостоверяващ завършен курс за отглеждане и обучение на кучета/ курсове за дресьор/, и курс за познания по хуманно отношение към животните.

4.Копие от разрешението по т.1 се изпраща на Община Сливен в края на всеки месец.


Чл.6.(1) Сумите за регистрация на кучето се заплащат на длъжностното лице извършващо регистрацията, което издава установените приходо-разходни документи
(2). Не се събира такса за административна регистрация на кучетата, собственост на :

2.1. Министърството на отбраната и МВР;

2.2. Кучета, използвани за охрана на стопански обекти и стада ;

2.3.Кучета-водачи на незрящи граждани и лица с намалена работоспособност над 50 % ; 2.4.Кучета на граждани над 60 годишна възраст;

2.5.Кучета, използвани за опитни цели в научни и медицински учреждения.;

2.6.Кучета, използвани от планинските контролно- спасителни служби;

2.7.Безстопанствените кучета, осиновени от организации или частни лица ;

2.8.Кастрираните кучета, собственост на физически и юридически лица.

(3) Сумите за предоставените услуги по прегледите за ветеринарно-медицинска регистрация се заплащат при всяко освидетелствуване на кучета, съгласно действуващата тарифа на ЗВМД, отделно от стойността на изразходваните лечебни, превързочни и други материали.

(4) При регистрацията на кучето, длъжностното лице оформя цялата документация, като вписва в специалният регистър при РВМС Сливен следната информация : 1.Номер на Ветеринарномедицински паспорт и медальон; 2.Квитанции и ордери за платени такси и услуги за първоначална регистрация на кучето и ветеринарномедицински прегледи; 3.Вписване в специален регистър името на собственика; 4.Данни за кучето според представените документи; 5. Цел за използване; 6.Постоянно местопребиваване – населено място, урбанизирана територия или землище; 7.Друга информация (излекувано заболяване, поставен микрочип, татуировка, наличие на кастрация) и други;

(5) Регистрацията се извършва еднократно. При промяна на собственика, при смърт на собственика или на кучето, се извършва вписване на обстоятелството в 7 дневен срок от настъпването му във ветеринарномедицинският паспорт от съответното длъжностно лице. При смърт на кучето, паспортът му се унищожава след една година от РВМС.

(6) При извършване на регистрацията, собственикът заплаща стойността на медальона , паспорта , таксите за административните услуги и разходите за медицинският преглед и манипулации.

(7) За извършената ветеринарномедицинска регистрация и дерегистрация на кучета на територията на Община Сливен, ежемесечно на електронен носител (изпращане на електронен адрес) и чрез уведомително писмо, РВМС Сливен уведомява Община Сливен.

(8) Регистрацията се извършва от Районната ветеринарно-медицинска служба или упълномощени от нея юридически лица или лицензирани ветеринарни лекари(оторизирани фелдшери), по ред определен от Закона за ветеринарното дело, Правилника за приложението му и настоящата Наредба.

(9) На собственика на кучето се предоставя издаденият ветеринарномедицински паспорт и идентификационен медальон.

(10) При смърт на кучето, паспортът се предават на длъжностното лице (участъковият ветеринарен лекар) и кучето се дерегистрира.

(11) При предоставянето на кучето на други собственици извън територията на община Сливен, се извършва дерегистрация на кучето от неговият собственик пред участъковият лекар, като се връща медальонът. Паспортът се предава заедно с кучето на новият собственик, като при промяната на това обстоятелство се вписват данните на новия собственик от участъковият ветеринарен лекар или упълномощено за това лице(ветеринарен техник).

(12) При предоставянето на кучето на други собственици на територията на община Сливен, се извършва регистрация на новият собственик пред съответният участъков лекар без да се връща медальонът. Паспортът и медальонът се предават заедно с кучето на новият собственик, като при промяната на това обстоятелство се вписват данните на новия собственик от участъковият ветеринарен лекар за съответното населено място.



ІІІ. РЕД И НАЧИН ЗА СТОПАНИСВАНЕ

Чл.7. (1) Гражданите са длъжни да проявяват хуманно отношение към кучетата.

(2) Кметовете на населени места и кметски наместници, физическите и юридически лица, обществените организации и сдружения са длъжни да изпълняват настоящата наредба и да съдействат на РВМС за предотвратяване на, ограничаване и ликвидиране на заразните и паразитни болести по кучетата.

(3) Кметът на общината, кметовете на населени места и кметските наместници :

1. организират изпълнението на мерките за профилактика и борба със заразните и паразитни болести по кучетата ;

2.приемат декларациите в кметствата за притежаваните кучета и съдействат при регистрирането на кучетата пред РВМС или чрез участъковите ветеринарни лекари;

3.съхраняват изпратената информация от РВМС за регистрираните кучета за съответното населено място и своевременото отразяване на променените обстоятелства;

4.определят местата за разхождане и свободно пускане на кучетата на територията на съответното населено място ;

5.организират залавянето и изолирането на скитащите кучета;

6.информират и осигуряват участието на собствениците за провеждането на задължителните ветеринарномедицински мероприятия по кучетата;

7.определят местата за погребване и загробване в трупни ями на умрелите кучета;

8.дават съгласието си за провеждане на киноложки изложби, състезания и организиране на пазари, след съответното разрешение от РВМС;

9.съдействат на органите на РВМС при упражняването на контрол за спазването на правилата за защита и хуманно отношение към кучетата

(3) Кучетата се отглеждат и използват по начин, съответстващ на тяхното развитие и предназначение, съобразен с физиологичните им нужди и екологични изисквания.

(4) Собствениците на кучета са длъжни да се отнасят към животните с грижата на добри стопани и да им осигуряват необходимите условия за предпазването им от вредни последици за тяхното здраве, да ги предпазват от болка и страдание, съобразно естествените им и физиологични потребности.

(5) След поставяне на нашийник с медальона на врата на кучето, никой не трябва да го сваля.

(6) На всяко куче, собственикът е длъжен да му осигури :


1. място за обитаване, достатъчно храна и вода, според нуждите му ; 2. свобода на движение и подходящ микроклимат( темперутура, топлина, шум и други); 3. условия, които не им позволяват да избягат и да им бъде застрашено здравето и животът;

4. да не ги изоставят и да ги предпазват от болка и страдание. 5. ветеринарномедицинско обслужване от компетентни лица – ветеринарен лекар или фелдшер (ветеринарен техник).

(7) Собствениците на кучета, които ги използват за размножаване, се съобразяват с естествените им анатомични и физиологични характеристики, без да застрашават здравето на потомството или на майката.

(8 Собствениците на кучета са длъжни :

1. да декларират в кметството своето куче, преди навършване на 6 месечна възраст;

2.да представят на участъковия ветеринарен лекар своето куче за медицински преглед преди навършване на 6 месечна възраст ;

3.да получат ветеринарномедицинският му паспорт и да поставят на врата му нашийник с идентификационен медальон.

4.да провеждат редовните профилактични прегледи, имунизации и другите задължинелни ветеринарномедицински дейности за собственото си куче;

5.да съхраняват ветеринарномедицинският му паспорт, като го представят при извършване на профилактиката и лечението на кучето.

6.да уведомяват незабавно обслужващият населоното място ветеринарен лекар (участъков или лицензиран) за промените в здравословното състояние на кучето и да осигуряват достъп и улеснение на компетентните лица за медицински преглед и лечение на кучето.



Чл.8. (1) Разходката на кучетата в населените места се извършва с нашийник и повод, а на агресивните с наморник.

(2) При разхождане на кучетата на обществени места, собствениците им са длъжни да носят в себе си ветеринарномедицинският паспорт.

(3) Кучетата използвани за служебни цели се придвижват съгласно изискванията на извършената дейност.

Чл.9. Лицата използващи кучетата за опитни цели, следва да бъдат регистрирани по реда на чл. 137 от ЗВМД пред РВМС и да не нарушават разпоредбите на чл.135 и чл.136 от ЗВМД.

Чл.10. Не се позволява :

1.допускането и престоя на кучета в магазини и обществени сгради.

2.превозване на кучета в обществения транспорт и транспортирането им в превозни средства при условия, причиняващи им болка и страдания.

3.преминаването и престоя на кучета по детските площадки и дворовете на детските ясли, градини и училища.

4.допускането на свободно движещи се кучета на обществени места, предназначени за отдих на гражданите, културна, спортна и лечебна дейност.

5.разхождането на кучета в дворове на религиозни храмове;исторически паметници, паметници на културата, скулптури и музеи и гробищни паркове.

6.свободно пускане на кучета извън разрешените и обозначени места.

7.разхождането без намордник и скъсен повод на кучета със зъл нрав, които могат да наранят други животни или хора.

7.отглеждането и развъждането на кучета за добив на месо, кожи и други суровини;

8. ритуалното умъртвяване на кучета;

9. използването на кучета за специално организирани боеве или представления, водещи до болка , нараняване , увреждане или смърт;
10. насъскване на кучета едно срещу друго;
11. дресура на кучета по начин , който им причинява болка или страдание;
12. връзването на кучета по начин , който им причинява болка, страдание или нараняване, и причиняването им на болка, нараняване, страдание, стрес или страх без основателна причина за това;
13. отглеждане на кучета при постоянна тъмнина или постоянно вързани с къс повод;
14. даването на упойващи вещества, експериментални лекарства или медикаменти, увреждащи здравето им, с изключение на случаите, които са медицински оправдани, или манипулации в рамките на разрешен опит, както и допингирането им с цел повишаване на спортните им и други резултати.
15. извършването на ветеринарномедицински манипулации от лица без необходимата квалификация за това, както и да не се допускат в никакъв случай следните манипулации без анестезия: ампутация на опашка и уши на кучета над осем дневна възраст; отстраняване на допълните пръсти на кучета над пет дневна възраст; използването на безстопанствени кучета като опитни животни;
16. осъществяването на следните хирургически интервенции: изрязване на гласните струни, отстраняване на ноктите и зъбите с изключение, когато извършването им се налага по здравословни причини или за осигуряване благосъстоянието на животните по преценка на ветеринарен лекар;
17. манипулациите или хирургическите интервенции, които причиняват или могат да причинят болки на кучето без с прилагането на упойка;
18. продажба или предоставянето на кучета на лица под 18 годишна възраст без изричното съгласие на родител или настойник;
19.разхождането на кучета и излагането им на показ с цел търговия и представления.
20.обитаването на кучета в жилище етажна собственост, без Решение на общото събрание на живущите в сградата;
21.обитаването на повече от две кучета за едно домакинство, живеещи в жилища с дворни места на територията на град Сливен;
Чл.11. (1) Кмета на Общината и кметовете на населените места и кметските наместници със заповед определят разрешените и забранени места за допускане и други територии за свободно пускане на кучета и ги обозначават с табели.

(2) Собствениците на кучета могат да ги пускат свободно да се движат извън частите на населените места, на определените по ал.1 места, в личната си собственост и при служебна нужда, включващо и кучетата пазачи на стада и оградени охраняеми обекти, като осъществяват необходимия надзор от собствениците или от лицата, възложено им да се грижат за тях.



Чл.12. (1) Безнадзорните и безстопанствени кучета подлежат на залавяне (отлов) от специализирано звено, създадено към Община Сливен или друго дружество, на което чрез договор е възложено от Кмета по реда на ЗОП или НОП изпълнението на тази функция и възложени права и задължения.

(2) На събраните и уловени кучета се извършва обстоен ветеринарномедицински преглед за което се съставя констативен протокол за здравословното състояние и проявено поведение на заловеното куче.

ІV.ИЗОЛАТОРИ И СПЕЦИАЛИЗИРАН ПРИЮТ ЗА КУЧЕТА

Чл.13.(1) Кметът на общината, кметовете на кметства и кметските наместници организират изграждането и приспособяването на изолатори за временно настаняване на заловените безстопанствени и непотърсени кучета.

(2) Изолаторите се организират по изискванията на ЗВМД, и осъществяват своята дейност под контрола на ветеринарномедицинските органи и съдействието на организациите за защита на животните в обината.

(3) Издръжката на изолаторите и приюта е изцяло за сметка на общината, като кметът на общината и кметовете на населни места :

1.организират цялостната дейност в изолатора и приюта;

2.осигуряват специално оборудвани превозни средства за транспортиране на заловените скитащи кучета до изолатора, по начин, причиняващ им минимални физически страдания.

3.осигуряват ветеринарномедицинско обслужване и помощен персонал ;

4.назначават лице, което ръководи изолатора и приюта, отговарящо на изискванията на ЗВМД, притежаващо необходимият опит и познания в областта на ветеринарната медицина;

5.организират и обезпечават залавянето на безстапанствените(скитащи) кучета;



Чл.14.(1) След провеждането на прегледа на кучето и ветеринарно-медицинскаото обслужване (третиране, обезпаризитяване, ваксинация идруги), то се приема в изолатора, завежда се в дневника и се поставя под наблюдение.

(2) Евтаназия се извършва незабавно при поставяне на диагноза и констатиране на сериозни отклоннеия в здравословното състояние на кучето в следните случаи :

2.1.безнадежно болни кучета с необратими патологични изменения, причиняващи им болка и страдания;

2.2.при необходимост от предотвратяване и ликвидиране на остро заразно заболяване при кучетата или други животни, представляващи опасност за здравето и живота на хората.

2.3.при прояви на възбуда и поведение на куче, представляващи доказана опасност за живота и здравето на хората и другите животни.

(3) Настанените в изолатора и непотърсени до 14 дни от залавянето кучета се преглеждат в края на престоя си от Комисия, в чийто състав влизат представители на Община Сливен, РВМС и на организацията за защита на животните.

(4) Комисията съставя протокол и предлага кои от кучетата да бъдат евтаназирани и кои от непотърсените да бъдат предоставени в приют. Ефтаназирането на определените кучета се извършва на определеното място от ветеринарен лекар.

(5) Кучетата, които се предлагат да се настанят в приют се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират. Съставя им се и здравноимузационна книжка и се предават за по-нататъшно отглеждане в приюта.

(6) Ефтаназираните кучета се предават за техническо оползотворяване в екарисаж, с който е постигнато предварително договаряне за ползването на тази услуга или се извършва погребване на определените за тази цел места или загробване в трупни ями.

(7) Кучета ухапали или наранили човек или животно, се отвеждат веднага и предават в изолатора, където се преглеждат, изолират и наблюдават, като се проучва причината за ухапването и конкретната ситуация при инцидента.

(8) Кучета, за които се установи, че са опасно болни и не подлежат на пренасочване, се ефтаназират съгласно чл.71, ал.2 от ЗВМД без да престояват 14 дни в приюта, което се отразява в дневникът на изолатора.

(9) Безстопанствените кучета, настанени в приют, се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс, поставя им се нашийник с медальон и може да се върнат по местата, от които са взети, ако в 14-дневен срок от прибирането им не се явят организации за защита на животните или лица, които да поемат грижата за тях.


(10) Настанените в приют безстопанствени кучета могат да бъдат предоставени на лица, които желаят да ги отглеждат като компаньони след кастриране,обезпаразитяване и ваксиниране.

(11) При настаняване в приюта на регистрирано куче, управителят на приюта издирва собственика и го уведомява писменно за местонахождението на кучето.


(12) Ако в срок от 14 дни от датата на получаване на писменото уведомление собственика не се яви да го вземе или не бъде открит, кучето се задържа в приюта още 14 дни, в които може да се предостави на нов собственик.
(13) Когато кучето остане в приюта повече от 1 месец,и не бъде настанено доживотно там или осиновено, към него се прилага разпоредбата на чл.14, ал.2 – ефтаназиране.
(14) Забранява се повторно залавяне и настаняване в приют на кучетата по чл. 14, ал.9, освен в случаите, когато животните са със заразни болести или поведение, представляващо доказана опасност за здравето и живота на хора и животни.

Чл.15. (1) Специализираният приют за кучета е със статут на самостоятелно звено на общинско финансиране или се стопанисва от дружество, чийто 100 % капитал е собственост на Община Сливен.

(2) Дейностите в изолатора и приюта се уреждат с Вътрешен Правилник, утвърден от Кмета на Общината, съгласуван с РВМС гр. Сливен, съобразен с изискванията на чл.138 и следващи от ППЗВМД.

(3) Кучетата се транспортират в отделни клетки по начин , изключващ възможността за физически контакт между тях.
(4) При залавяне кучетата се маркират по начин, позволяващ тяхното идентефициране и се записва в дневник мястото откъдето са събрани / улица, площад, парк и др./
(5) Събраните и уловени кучета се настаняват в изолатор и впоследствие в приют, ако отговарят на определените условия в индивидуални или групови клетки.
(6) В приюта се води регистър, в който се вписват : дата на постъпване; място на залавяне; порода и / или отличителни белези ; пол; номер на татуировка или микрочип, ако има такива; дата на предаване на собственик; дата на връщане на кучето на мястото от където е събрано или дата на извършване на евтаназия и протокол за това обсдтоятелство и по какна причина е извършена; трите имена и адреса на собственика или осиновителя придобил кучето, и други.

(7) За приюта отговаря ветеринарен лекар или ветеринарен техник, назначен от кмета на Общината, който работи под контрола на РВМС Сливен, който :

1. контролира здравословното състояние на кучетата и взема проби за лабораторни изследвания на заразни болести,отразява в амбулаторен дневник резултатите от лабораторните изследвания, лечебните и профилактичните мероприятия;

2. извършва лечебната и профилактична дейност, кастрацията и “ временното маркиране” на кучета, вписва “маркираните” животни в регистъра на приюта и им издава паспорт;

3.следи за поддържането на хигиената и храненето на кучетата в единичните, двойни и групови помещения в изолатора и приюта;

(8) За постъпилите в изолатора и приюта кучета и тяхното предаване след ефтаназията, се води регистър, в който се вписват всички данни. Длъжностното лице организира идентифицирането на кучетата и за престоя в изолатора им осигурява достатъчно храна,вода и пространство за движение, съобразени с вида им.

(9)Всички кучетата настанени в изолатора или приюта, както и тези поискани и предоставени за осиновяване се кастрират, ваксинират и обезпаразитяват за сметка на община Сливен.

(10) Настаненото в изолатора или приюта куче, може да бъде получено от собственика му срещу представяне на ветеринарномедицинският паспорт или след доказване на собствеността му по друг начин, като се заплатят всички разходи по престоя му в изолатора и приюта.

(11) Всеки гражданин може да си осинови куче, намиращо се в изолатора или приюта, което няма ветеринарномедицински паспорт и идентификационен медальон.

(12) При управлението на изолатора и приюта и в проектите за финансиране може да съдействат и помагат организациите за защита на животните, като участват при изготвянето и изпълнението на приетите от Общинския съвет програми за намаляване броя на безстопанствените кучета, които включват изграждане на повече приюти, залавяне, превозване и други мерки.



V. КОНТРОЛ И САНКЦИИ

Чл.16.(1) Контролът на настоящата Наредба се извършва от специализирани общински и здравно-медицински органи, които съставят актове за нарушенията, а наказателните постановления се издават от Кмета на Общината.

(2) Контрол по спазването на тази наредба осъществява още и Общинската епизоотична комисия, създадена по чл.29 от ЗВМД със Заповед на Кмета на общината, която действа като постоянен оперативен орган и изпълнява превантивни функции.

(3) Всички собственици на кучета са длъжни да извършват задължителните ветеринарномедицински прегледи и изследвания, както и да изпълняват предписанията на компетентните органи при заболяване на животните или при опастност от разпространение на заразни и паразитни болести, обябяването на карантина, поставянето в изолация при съмнения от наличие на заболяване и други.

(4) Разходите за профилактика на заболяванията извън финансираните от държавата или други органи, се заплащат от собствениците на кучета.

(3) Собственицита на кучета са длъжни да спазват разпоредбите на НВМС, РВМС и другите органи, свързани с профилактичните програми и периодични медицински прегледи.

Чл.17. За нарушения на настоящата Наредба се налагат глоби от 5 до 1000 лв.

Чл.18. (1) В случай на установяване на нерегистрирано куче, собственикът се предупреждава писмено да го регистрира в едномесечен срок.

(2) Ако след срока по ал.1, кучето не бъде регистрирано, съгласно чл.5, на собственика се налага глоба в размер на 50 лв. по реда на чл.16.

(3) При разходка на домашни кучета на неразрешени места размерът на глобата е : за първо нарушение – 20 лева, повторно – 30 лева, за всяко следващо нарушение – 30 лева.

(4) При разходка на домашни кучета без намордник или каишка из територията на населените места и при нарушаването на чл.10 се налага глоба в следните размери : за първо нарушение – 5 лв, повторно нарушение – 10 лева, за всяко следващо нарушение – 50 лева.

(5) При разходка на домашни кучета в районите изрично забранени в чл.10 или определените зони и места със Заповед на Кмета на общината, кмета на населеното място и кметските наместници се налага глоба в удвоеният размер на санкциите по чл.18, ал.4 от Наредбата.

(6) При отказ на собственикът на кучето да почисти замърсеното място при дефекация на благоустроени улици, тротоари, алеи и паркове, интензивни пешеходни зони и други открити площадки, собственикът на кучето се наказва с глоба в размер на 5 лева.



(7).1. На лицата, организирали боеве или представления с кучета, причиняващи им болка, наранявания, увреждания или смърт се налага глоба в размер на 500 лева
2. Участниците в състезателни мероприятия със собствени кучета се глобяват за всяко едно куче в размер на 500 лева, а при повторно участие, освен глоба може да се отнеме собствеността им и да се настанят в приют.
(8) При констатиране на нарушения по тази наредба, извършени от длъжностни лица, размера на глобата се увеличава двойно.
(9) При констатиране на изхвърляне на малки кучета на улицата или други места, на собственикът на майката на малките кучета се налага глоба в размер на 300 лв.
(10) При констатиране на нарушения по чл.7, чл. 8, чл.9 и чл.10 от тази наредба, на нарушителите се връчва предписание и срок за отстраняване. При неизпълнение на предписанието се налага глоба в размер от 50 до 500 лева, а при повторност или системност се налага глоба от от 600 до 1000 лева.
Чл.19. По реда на тази наредба се наказват и собствениците на кучета, които не изпълняват задължителните указания на Ветеринарно-медицинските служби, на които може да се наложи глоба в размер от 5 до 350, а при повторни нарушения или при системно неспазване разпоредбите на настоящата наредба се наказват с глоба до 500 лева.

Чл.20. Наказателните постановлания, с които е наложена глоба до 150 лева, не подлежат на обжалване.

ІV. ФИНАНСИРАНЕ

Чл.21. Всички разходи свързани с прилагането на тази Наредба се финансират от Община Сливен, по проекти и програми, от спонсори и от съвместна дейност от неправителствени организации и други източници.

Чл.22. За разходите, свързани с изпълнението на Наредбата се изготвя план-сметка, която се утвърждава заедно с бюджета на Общината.

VІІ.ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл.23. Труповете на умрелите кучета се предават в екарисажи, утилизационни цехове, за което се съставят протоколи, или се извършват погребвания и загробвания на определените площадки(терени) отредени за това от кмета на общината, кметовете на населени места и кметски наместници, предварително съгласувани с РВМС.

Чл. 24.След овладяване на раждаемостта на безстопанствените кучета в населеното място и кастрирането на всички бездомни кучета, те могат да се настаняват в приюти на организациите за защита на животните по програми за намиране на собственици или на доживотно отглеждане.
Чл.25.Продажбата или размяната на кучета може да се осъществява на места, които са разрешени от РВМС.
Чл.26.(1).С Решение на Общинския съвет се създава обществен орган – Етична комисия с мандат от 3 години, със следните функции :

  • разрешаване на спорните проблеми между собствениците на кучета ;

  • обсъждане на мерки за намаляване броя на уличните кучета;

  • възпитаване на гражданите в хуманно отношение към кучетата;

  • съдействие на Кмета на Общината и РВМС за подобряване на условията и работата на изолатора и приюта за кучета;

  • преодоляване на различията при уреждане на обществените отношения, свързани с поведението на собствениците на кучета по опазването на здравето им, контрол върху спортните прояви и изложби на кучета, проучванията на произхода на кучетата; защита на репродуктивната им способност и други.

  • обсъждане на етичните проблеми между съседи, с усложнени отношения поради наличието на домашни кучета;

  • подпомага дейността на организации при подготовката и участието в проекти за изграждане на приюти и хуманно отношение към кучетата;

  • убеждаване на гражданите да не стопанисват кучета от опасни породи и зъл нрав, които застрашават здравето на хората или други животни;

  • други задачи и цели, свързани с реализирането на ЗВМД, ППЗВМД и нормативни актове, уреждащи проблеми, отнасящи се до кучетата.

(2) В срок до 3 месеца от приемането на Наредбата, Комисията се конструира, избира свой Председател, Секретар и Правила за работа.


(3) Състав на Комисията :
- общински съветник, член на ПК по опазване на околната среда, определен с Решение на ПК ;

- Н-к отдел “Екология” на Община Сливен;

- представител на “Комунални услуги” ЕООД гр.Сливен;

- представител на РВМС Сливен;

- представител на РИОКОЗ Сливен;

- представител на организация за защита на животните;

- представител на “Младежки дом” Сливен;

- представител на движение “Екогласност” Сливен;

- представител на МВР Сливен.
(4) Преди изтичане на тримесечният срок, Кметът на Община Сливен издава Заповед за състава на Комисията,мястото и времето на заседания.
(5) На всеки 6 (шест) месеца Комисията внася информация пред Общинския съвет за своята работа и мерките, които предлага за решаване на проблемите, отнасящи се до кучетата – скитащи, домашни любимци, компаньони, от опасни породи и други.

Чл.26.По смисълът на тази наредба :

1.»Идентификация на кучета» е система от дейности, включващи поставяне на нашийник с медальон,регистрация, паспортизация и систематизиране на данни в единна информационна система, и други.

2.»ЕВТАНАЗИЯ» е метод, чрез който се предизвиква незабавна загуба на съзнанието, последвано от безболезнено и бързо умъртвяване.

2.1.По изключение, тя може да се осъществи, по начин, предизвикващ умъртвяване, причиняващ минимални физически и душевни страдания, но винаги се извършва от ветеринарен лекар на точно определени места.

2.2. Евтаназия на кучета се извършва от ветеринарен лекар с лицензирани за употреба ветеринарномедицински препарати.
2.3. За всяка евтаназия ветеринарния лекар съставя протокол , в който се посочва основанията за извършването и използваните ВМП.Представител на организацията за защита на животните може да присъства при извършването на евтаназията и е длъжен да подпише протокола, съставен от ветеринарния лекар
2.4.Евтаназия се прилага при : неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи болка и страдания, както и при кучета, чието агресивно поведение представлява сериозна опасност за живота и здравето на хората или животните; ограничаване и ликвидиране на лабораторно доказана заразна болест, представляваща опасност за здравето на хора или животни.

2.5.Евтаназията се провежда в отделно помещение, което не позволява на останалите животни да наблюдават извършването й. Извършва се по методи и със средства, които предизвикват незабавна и пълна загуба на съзнание и на чувствителност към болка , последвана от сигурна смърт.

2.6. Ветеринарният лекар констатира настъпването на смъртта чрез отчитане на спряла сърдечна дейност

3.»Безстопанствени кучета» са животните родени като такива, загубени или изоставени от своите собственици, които не обитават дом, земеделска ферма, охраняем обект или специално определено за тях място, където временно се настаняват заловените кучета.

4.«Скитащи кучета» са бездомните и безнадзорни кучета, които подлежат на улавяне.

5.»Изолатор» е определено място от Кмета на общината или кметовете на кметства и кметски наместници, което отговаря на ветеринарномедицински изисквания за престой на животни и се осъществява контрол от екологичните звена на общинската организация и природозащитните организации.

6.»Ветеринарен участък» е утвърденият район на дейност на лицензираният ветеринарен лекар, в който може да попаднат едно или няколко населени места.

7.»Карантина» е профилактична мярка на изолирано отглеждане и пребиваване на кучета, поради опасност от инфекциозни заболявания, която се налага от РВМС за определен период от време и за определено населено място или район.

8.»Изолация» е отделяне на заразно болни или съмнителни за заразяване кучета в отделно помещение, заграждение или обект.

9.«Компаньони» са кучета отглеждани с нестопанска цел в жилищата на собствениците им за удоволствие.

10.»Загробване» се извършва на евтаназираните кучета на дълбочина най- малко един метър извън населените места, специално определени за целта от РВМС, което може да се осъществява и в налични трупни ями.

11.»Погребване» се осъществява от собствениците на умрели в домашни условия кучета, регистрирани по съответният ред, на места и време, определени от кмета на съответното населено.

12.»Екарисаж» е предприятие за обезвреждане и преработка на трупове на животни и използване на получените продукти.

VІІІ. ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§1. Настоящата Наредба се издава на основание чл.22 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за местните данъци и такси, Закона за ветелинарномедицинската дейност (ЗВМД) , Правилника за прилагане на ЗВМД и Указът за борба с болестта «бяс».

§2. Изпълнението на Наредбата се възлага на Кмета на Общината, Кметовете на населени места и кметски наместници.

§3. Длъжностните лица по ал.1 в едномесечен срок от приемане на наредбата със заповед определят местата за свободно пускане на кучетата съгласно чл.10.

§4. В срок до 6 месеца от приемането на тази Наредба следва да се изгради приют за бездомни(скитащи) кучета. До изграждането на приюта, в който трябва да има и изолатор, всички проблеми по време и след залавянето на бездомните кучета се решават чрез мерки, приети от Кмета на Община Сливен.

§5.По силата на параграф 2 от ПЗР на ППЗВМД в едногодишен срок от обнародването на правилника, собствениците на кучета са били длъжни да ги регистрират по реда на чл.122 от ППЗМВД пред РВМС по местоживеене на кучето.

§6.В тримесечен срок от приемане на настоящата Наредба, собствениците на кучета са длъжни да ги декларират и регистрират, през който срок няма да се налагат санкции заради несвоевременото регистриране по реда на чл. 122 от ППЗВМД.

§7.С настоящата наредба се отменят членове 49,50,51,52 и 53 от раздел ІV на Наредбата за Обществения ред в ОбщинаСливен.

§8. Настоящата Наредба влиза в сила от деня на приемането й , и подлежи на обнародване в три местни ежедневника. Екземпляри от Наредбата да се предоставят в Центъра за административно обслужване на гражданите в гр.Сливен, в кметствата на населените места и да се публикува в интернет страницата на Община Сливен.

§9. В 14 дневен срок от влизане в сила на настоящата Наредба, Кметът на Община Сливен , със Заповед определя образеца на медальон и неговата цена; образецът на

§10.Допълва се Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен, както следва: нов член 56а в глава трета -Такси и цени на услугите за регистрация на кучета: --

-издаване на разрешение за развъдници, приюти и хотели за кучета( еднократно за срок от 3 години) – 50 лева;

- цена за един медальон – 3 лева; - цена на нашийник за медальона – 5 лева;

- цена на ветеринарномедицински паспорт- 2 лева;

- такса за първоначална регистрация – 2 лева;

Наредбата е приета от Общински съвет Сливен с Решение № ......... от ..............2005г.


Вносител : ( Минко Стефанов )

До


ОбС Сливен
Предложение
От Минко Стефанов, общински съветник и Председател на Постояна комисия

по Местно самоуправление, регионална политика, КРСК,


Уважаеми Госпожи и господа общински съветници,

Във връзка с необходимостта от приемане от Общинския съвет на Наредба за регистриране и стопанисване на кучетата в Община Сливен, предлагам да се обсъди Наредбата в заседателната зала на общинския съвет (зала»Май») на 14.03.2005г. от 16.00ч.

За по-голям достъп до гражданите и изказване на мнение от специалистите да се публикува проекта на Наредбата в интернет-страницата на Община Сливен.

Проекта за Наредба е предоставен и съгласуван с РВМС-Сливен, с «Комунални услуги»ЕООД, Отдел «Екология» на Община Сливен, НД «Екогласност», Дружеството за защита на животните.

На срещата са поканени :

1.Зам.кметовете Офелия Кънева и Данаил Петров, и Отдел «Екология» на Община Сливен.

3.Управителя на »Комунални услуги» ЕООД гр.Сливен.

4.Председателите и членове на ПК по агр. Политика, земеделие, гори и екология ; ПК по нормативна уредба и вътрешен ред при ОбС Сливен.

5.Районна Ветеринарномедецинска служба Сливен и ИА «РИОКОЗ» Сливен;

6.Представители на Дружеството «За защита на животните» и ПД «Екогласност».

7.Ученически парламент Сливен, Младежки дом Сливен и други НПО.

8.Председателят на Временната комисия за подготовка на Наредби в ОбС Сливен.

Предложения могат да бъдат представени до 12.03.2005г. в писмен вид в деловодството на Общински съвет и на е-мail minko_st@abv.bg

Това е втора преработка на проекта за Наредбата, първият проект е внесен за обсъждане в ОбС Сливен на 17.11.2004г.

28.02.2005г.

гр.Сливен Подпис :


Каталог: doc
doc -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
doc -> Програма за развитие „България 2020 8 Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 8
doc -> Лична информация
doc -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
doc -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
doc -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
doc -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница