Ние, жените сме 50 от потенциала на светаДата10.04.2018
Размер56.56 Kb.
#66121
Добър вечер, скъпи дами и господа. Преди 4 години участвах в учредяването на Българската Асоциация на жените предприемачи.Успях да се свържа с амбициозни и силни жени, които споделяха моето мнение за това как трябва да бъдат подпомогнати жените предприемачи и техните организации, правителствени или частни.

Ние, жените сме 50 % от потенциала на света.

Дълго време нашият потенциал не е бил забелязван, нито е бил насърчаван да се развива, дори напротив- бил е умишлено потискан. Историята помни безброй примери за това колко онеправдани сме били. Но това време е приключило.

Модерната жена може спокойно да застане редом с мъжете, както и да ги ръководи. Жените не са слабият пол. Те са нежният- красиви и изящни, но и безкрайно силни и съсредоточени в целите си.

Ние, жените, можем и знаем как да постигнем всичко.

Но най-важното е, че сме готови да помогнем и на други.

Асоциацията има за цел да отвори вратите и за други жени, които искат да развиват своя бизнес; да насърчава младите момичета да учат и да се борят, за да бъдат не „трофеи” на мъжете, а техни партньори в живота или работата.

В целите на Асоциацията ни е написано, че тя е създадена да подпомогне жените в предприемаческата им дейност, да посредничи за установяване на бизнес контакти; да съдейства за информационното осигуряване, научното обслужване, управленското консултиране на своите членове и др. Като неправителствена организация тя цели да стимулира женското предприемачество в България в сътрудничество с държавните институции, бизнес средите и други неправителствени организации от страната и чужбина. Аз обаче бих искала да споделя какво научих дотук за времето, в които имах привилегията да работя в Асоциацията, да участвам непосредствено в конференциите, кръглите маси, форумите в София, Истанбул и други, свързани с проблемите на жените и пазара на труда, жените и бизнеса.

Първото, което осъзнах е, че бизнесът се гради съвместно. Всяка организация има нужда от добри партньори и полезни контакти, за да развива своите проекти и да върви напред.

Мрежата от хора, с които работи и общува, е може би най-важното за предприемача. Бизнес светът днес трябва да се основава на съвместната работа от амбициозни и иновативни жени и мъже, които не работят само за развитието на своите лични цели и интереси, но и за тези на обществото, към което принадлежат и държавата, в която живеят.

Във всички делови и лични контакти по линия на Асоциацията винаги съм усещала ангажираността на бизнес дамите със света около тях, с мисълта за следващите поколения, с бъдещето на непривилегированите. И това не е случайно. Жените рядко мечтаят за „големия удар”, който да реши всичко. Те планират седмицата, месеца, годината и десетилетията и винаги влагат мисъл и загриженост не само в своето бъдеще, но и в това на останалите.

Но не бива да отсичаме дръзко, че жените са по-добрите предприемачи. Такова субективно изказване не би било правилно и не мисля, че е вярно. Напротив, ние трябва да се стремим към онзи баланс на съвместна работа между силния и нежния пол, който ще доведе до най-удовлетворяващите успехи и постижения.


Трябва да намерим хармонията между импулсивния нрав на мъжете и техните смели решения и обмисления, рационален подход на жените. Само тогава бихме могли да просперираме.

На втората среща на Асоциацията на търговско-промишлените палата, провела се на 22, ноември, 2011г. лекторът заключи, че една компания често дължи успеха си точно на равноправието между двата пола.

През годините след създаването на Асоциацията бяха проведени множество конференции и форуми, свързани с развитието и популяризирането на женската предприемаческа дейност, както и установяването на добри бизнес контакти между представителите не само различните сфери, но и на други държави. Затова и второто, което безспорно научих, и за което си дадох сметка (That’s why the second thing I learned and I truly realized was..), е важността на контактите с чуждестранни представители на подобни асоциации като нашата и като цяло на женските бизнес среди.

Модерният човек е наречен „гражданин на света”. Действително, от 20 години насам все повече врати се отварят пред хората, позволявайки им да обсъждат идеи и да споделят опит с чужденци, често по-преуспели от самите тях. Така жените предприемачи биха могли да анализират действията на чужди организации, техните цели и изпълнението им, като по този начин ще станат по-добри в собствените си реализации.

Не на последно място смятам, че държавната икономика зависи толкова от частните бизнес институции, колкото и от правителствените. Затова и развитието на даден бизнес пряко засяга икономическото развитие на една държава. Да се запознаем и да се поучим от една по-добра държавна икономика от нашата собствена е не само важно, но и абсолютно наложително.

Третият извод, който направих, е свързан с имиджа на жената предприемач. Ние трябва да утвърждаваме образа на бизнес дамата като енергичен и целенасочен професионалист, отговорен гражданин, чийто глас има значение; като преуспял човек, който се радва на кариерата си. Не е въпрос на суета да налагаме този образ в обществото. Това е наше задължение. Нека признаем, че все още живеем в свят, в който жените са ценени предимно заради своята външност. Но дори по-страшното е, че младите момичета искат да бъде оценявани точно според начина, по който изглеждат. От друга страна, в бизнеса все още момичетата и жените са търсени за ролята на асистенти и помощници, хвалени са за добродетели като търпеливост, услужливост, кооперативност. Да, но също толкова женски качества са взискателността, решителността и смелостта. Големият бизнес може и трябва да бъде естествена среда за амбициозната жена. Трябва да се борим младото поколение да има желание и хъс да използва интелекта си и да приема красотата само като добавка към своята силна личност.

Това ме навежда към четвъртото- отговорността ни към подрастващите момичета. Милиони от тях израстват с интереси в изкуствата, науките, спорта, но предприемачеството за тях е твърде непозната и не много привлекателна дума. За да променим този феномен, ние, жените предприемачи, не трябва да бягаме от трудната, но благодарна роля на ментор, който предлага път в професията, напътства, подпомага. Ние трябва да разширим хоризонта на момичетата, трябва да им подскажем да бъдат по-дръзки в мечтите си. Ако имаме желание, ще намерим и начин – срещи и разговори в училищата, специални събития, стажове, стипендии – това са само някои от нещата, които са по силите ни и са в границите на нашата отговорност. Момичетата имат нужда от добри и силно заразителни примери.

Петото, което осъзнах, истински ме натъжава, но и някак все повече ме кара да искам да подтикна системата към промяна, към едни по-„модерни” стандарти, ако бих могла да се изразя така. България е една от седемте страни в Европа, в които разликите в заплащането на жените и мъжете е най-осезаемо. Съответно- ощетени са жените. Но нека добавя, че от друга страна жените у нас са 61,4 % от завършилите висше образование срещу 38,6% мъжете. Надявам се в бъдеще Асоциацията на жените предприемачи да има още възможности да накара правителството на нашата страна да обърне поглед към проблема и неравенството между двата пола да бъде сведено до минимални граници.

В заключение искам да изтъкна, че е необходимо правителството да познава и подкрепя дейността на жените, ангажирани с управлението на чистия, продуктивния, завоюващия все повече нови позиции бизнес. Жените предприемачи могат да бъдат примерът за достойни професионалисти, които по законен път, решително и с много труд създават перспективите пред България. Повече от всякога светът има нужда от делови свят, който се крепи на лоялността, разума, перспективното мислене и законността. Икономическата криза, мисля, че ще съгласите, беше до голяма степен предизвикана от хазартния дух и арогантността, от жаждата за успех на всяка цена. А ние, жените, сме подозрителни към израза „на всяка цена”. Не се стесняваме да питаме каква е цената може би защото винаги сме обмисляли семейния бюджет. Не сме готови да плащаме всякаква цена за успеха на нашето предприятие и държим парите, с които плащаме, да са чисти. Може би защото гледаме на бизнеса като на едно от децата си и искаме да се гордеем с него, а не да отглеждаме хитреци и използвачи. Ако лицата на съвестните данъкоплатци и обществено отговорни предприемачи бяха повече на показ, щеше да се види колко много са женските лица сред тях.

Силната и влиятелна организация на жени, изявени в бизнеса, верни не на светския шум, а на деловия подход; на жени, които се отличават със стратегическо мислене, борбеност, креативност, способност да поемат рискове и да носят отговорност – такава организация е в основата на положителни промени в обществото.Ние, членовете на БАЖП, работим не само за своя собствен бизнес. Ние работим, за да може „успяла жена”в България, а и в целия свят да оз­начава: „Градивна, позитивна личност, която разгръща своя потенциал и се труди упорито, почтено и със съзнание за обществен дълг.” Ние бихме искали на нашите дъщери да им харесва това определение и да ги стимулира. Ние знаем, че не сме идеални. Но и не искаме да бъдем, защото не бихме били истински. Ние се борим за създаването на нужните идеали в предприемаческата дейност. И никой не би могъл да се справи по-добре с тази трудно задача от нас, жените.
Каталог: resources -> files
files -> Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Награди за отговорен бизнес 2013 Статуетката в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”
files -> Икономически отношения Австрия – България
files -> Бизнес форум българия кипър
files -> Бизнес делегация и посещение на изложението за подизпълнители elmia subcontractor, гр. Йоншопинг, Швеция
files -> Списък на фирмите от Тайван, заявили участие в Трети бизнес форум София-Тайпе, 07. 10. 2013 в бтпп
files -> Постижения на отличените в първите годишни награди toyp категория: „Бизнес, икономика и/или предприемачество“ Отличен: георги държанлиев
files -> „развитие на управленския капацитет и растеж на мсп“ – оп „иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
files -> Програма 15 март 2012 г. Пристигане и настаняване на участниците
files -> Програма на българска бизнес делегация до град Кайро, Арабска република Египет 30 януари 03 февруари 2015 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница