Обещанията, дадени на чешките здравни работници, не бяха изпълнени “Сто не винаги означава сто”, изобличават чешките здравни профсъюзиДата11.06.2018
Размер21.96 Kb.


Европейска федерация на профсъюзите в обществените услуги (EPSU)


ОБЕЩАНИЯТА, ДАДЕНИ НА ЧЕШКИТЕ ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ, НЕ БЯХА ИЗПЪЛНЕНИ
Сто не винаги означава сто”, изобличават чешките здравни профсъюзи
Правителството трябва да изпълни своите ангажименти към заплащането на здравните професионалисти в Чешката република.

Редица профсъюзи в здравеопазването на Чешката република поискаха Правителството да спази обещанията, дадени на профсъюзите след миналогодишната мобилизация на лекарите. Правителството обеща 10%-но повишение за целия медицински персонал, но сега отстъпва. Повишението, обещано от министъра на здравеопазването, трябваше да е част от Постановлението за годишния бюджет. Здравните синдикати се съгласиха на 10%-но повишение на заплатите повсеместно и няма да приемат по-малко.

Чешкият профсъюз в сектор Здраве и социални грижи на Чешката република (OSZSP), който е член на Европейската федерация на синдикатите в обществените услуги (EPSU), заедно с Лекарския съюз, както и Профсъюза на медицинските работници от Бохемия, Моравия и Силезия, които образуват коалиция, наречена Z3, настояват на изпълнението на обещанието, дадено от правителството, следващата година заплатите и надниците на наетите в здравеопазването да се увеличат с 10 процента. Също така, той иска да знае кога ще се осъществи това обещание.

Обаче, конкретното съдържание на годишното постановление за възнагражденията в сектора на здравеопазването още не е обществено известно. Предварителната информация индикира, че обещаното увеличение на заплатите не е включено в плановете на правителството.

Коалиция Z3 смята за неприемлив този факт. EPSU ги поддържа в техните искания. Синдикатите се опасяват, че Постановлението ще остави възнагражденията 100 процента на база 2011 година, но поради инфлацията и повишаването на данъчните плащания, реалните суми за сектора на здравеопазването през 2012 г. ще паднат под 93 процента от нивото през 2011. Което не е това, което правителството обеща.

Здравното организационно трио Z3 ще продължи своята кампания с лозунга: „ОСТАВАМЕ – искаме обещанията да се изпълнят!” Кампанията започна с изпращането на разширения Меморандум, с който бе дадено обещанието от министъра на здравето, с нагласен за 12:05 ч. на 7 ноември будилник, за да го пробуди от закъснението му. На следващия ден беше изпратен втори подарък - шикозни очила, които да му помогнат да прочете Меморандума правилно. В ход е кампания с масово изпращане на писма, както и допълнителни действия.Z3 се зарича да продължи своята кампания, докато правителството изпълни обещанията си.

За повече информация : Pablo Sanchez, psanchez@epsu.org 00 32 474 62 66 33 for English

and Terezie Písařová, Pisarova.Terezie@cmkos.cz , 00 42 0731 674515
EPSU е Европейската федерация на синдикатите в обществените услуги. Тя е най-голямата федерация в Европейската профсъюзна конфедерация (ETUC) и обхваща 8 милиона работници в обществените услуги от около 275 профсъюза; EPSU организира работници в секторите енергия, вода и отпадъци, здравни и социални услуги и местна и национална администрация, във всички европейски страни, включително източните съседи на ЕС. EPSU е призната регионална организация на Public Services International (PSI).
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница