Осми международен симпозиум „минералното разнообразие изследване и съхраняване” Осмият международен симпозиум „Минералното разнообразие – изследване и съхраняване”Дата17.12.2017
Размер35.85 Kb.
осми международен симпозиум „МИНЕРАЛНОТО РАЗНООБРАЗИЕ -

изследване и СЪХРАНЯВАНЕ”
Осмият международен симпозиум „Минералното разнообразие – изследване и съхраняване” се състоя от 9 до 12 октомври 2015 г. в Националния музей „Земята и хората”, София. Провеждането му бе поредна изява на Софийската инициатива за съхраняване на минералното разнообразие, стартирала в музея през 1999 г. Организацията на Симпозиума бе подкрепена от 11-членен Международен организационен комитет с президент доц. Михаил Малеев и осъществена от екип на музея.

Главна тема на Осмия симпозиум бе: „Софийската инициатива за съхраняване на минералното разнообразие – предизвикателство на XXI век”. Други теми бяха: „Геопаркове и защитени минерални находища – състояние и проблеми”, „Минералното разнообразие в обекти от културното и природно наследство”, „Съхранено минерално разнообразие в публични колекции”, „Съхранено минерално разнообразие в частни музеи и колекции”, „Иновации в представянето и популяризирането на минералните колекции”, „Образователни програми и занимания с деца - възпитание в природолюбие ” и др.

В Симпозиума взеха участие общо 35 души, като бяха изнесени 24 устни доклада и 15 на постерна сесия. Поканен лектор бе Иван Андреев (изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара), който представи съхраненото минерално разнообразие на България. За широката аудитория бе подготвена специална презентация на ст.н.с. Александър Евсеев от минераложкия музей на РАН „А.Е. Ферсман” в Москва: „Пътешествие на север – от шунгита до апатита” с прекрасни фотографии на минерали, музеи и природни красоти.

В заключителния ден се проведе Кръгла маса на тема: „Проблеми по съхраняване на минералното разнообразие и пътища за тяхното решаване” с водещ доц. Михаил Малеев.

Организацията и провеждането на Осмия симпозиум бяха любезно подкрепени от фирми на минно-добивния бранш: „Геотехмин” ООД, Фондация „Асарел” и „Минстрой Холдинг”.Откриване на Симпозиума

Плакат за лекцията на ст.н.с. Ал. Евсеев

Инж. Иван Андреев

(изп. директор на БМГК)Екатерина Герасимова от геологическия музей „В.И. Вернадски” в Москва


Игор Пеков от Московския държавен университет – блестящ минералог

и блестящ лекторИнна Ликова – достойна ученичка на Игор Пеков

Снимки за спомен на участниците в Осмия симпозиум

За участниците в Симпозиума бе организирана минераложка екскурзия из България с маршрут: София - Бачковски манастир - Чепеларе: розов клиноцоизит в амфиболити; диопсид, скаполит, оливин, тремолит, флогопит в калцифири; кианит в шисти - Смолян - Златоград: рудник „Петровица” в Мадан; отвали с Mn-илваит в Мадан - с. Ауста Момчилградско: клиноптилолит, фериерит, дакиардит - Ада-тепе - епитермално златно находище - Антична вила „Армира” - Ивайловград - Камилски дол: големи кристали епидот в кварцови жили сред скарни - Долмен при с. Хлябово - кариера „Канарата” при с. Хлябово: албит, актинолит, апатит, молибденит - Ямбол - Регионален исторически музей в Стара Загора - Маркова трапеза, Самоковско: турмалин в пегматити - София.

Особено интересно бе посещението на рудник „Петровица”, където беше позволено на част от групата да влезе в рудника и да се работи на метазалеж в рудно тяло 34, хор. 845 на находище „Бориева”. Останалите посетиха отвалите на вече затворения рудник „Могилата”, където е типовото находище на Mn-илваит – нов за света минерал.

От културната програма най-впечатлителни бяха посещенията на етнографския комплекс в Златоград, на античната вила „Армира” в Ивайловград и на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

В екскурзията се включиха 25 души. Освен да съберат минерални образци, участниците имаха възможност да се запознаят с много от културните и природни забележителности на страната ни.Пред р-к „Петровица”, Мадан


На халдата с Mn-илваит, Мадан

За редки зеолити край с. Ауста, Момчилградско


В действащата кариера „Канарата”,

с. Хлябово, ТополовградскоВ антична вила „Армира”


В слънчев Златоград


Родопски мотиви


Каталог: wp-content -> uploads -> 2015
2015 -> Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“
2015 -> Правила за изменение и допълнение на Правила за търговия с електрическа енергия Съществуващ текст
2015 -> 120 Основно училище “Георги С. Раковски” София
2015 -> Премиерният сериал Изкушение от 12 октомври по бтв lady
2015 -> Агнешко месо седмична справка: средни цени за периода 7 – 14 януари 2015 г
2015 -> Пилешко месо седмична справка: средни цени за периода 7 14 януари 2015 г
2015 -> Бяла кристална захар седмична справка: средни цени за периода 7 – 14 януари 2015 Г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница