По пътя на будителитеДата13.10.2018
Размер14.79 Kb.
По пътя на будителите

Есе
На 1 Ноември българският народ чества денят на народните будители. Те са дейци от Българското възраждане. Към тях можем да отнесем всички бивши и настоящи училищни, книжовни, театрални, читалищни, музикални и др. културни дейци.

Всички те допринасят с делото си духовно израстване на българина. Всеки будител, който прави добри дела за народа има последователи.

Паисий Хилендарски, написал свещената История славянобългарска. Неговите последователи са много, но несломимият Софроний Врачански, който преписва историята остава като негов най-значим почитател.

Васил Левски наричан още Апостолът на свободата е пречистият създател на тайния комитет. Извършил е толкова много добри дела за българите през онова време събрал безброй почитатели. Заедно с него революционерите Любен Каравелов, Георги Раковски, и много други велики българи са участвали във въстанията и опитите за освобождението на България.

Христо Ботев е титанът на гениалното перо. Той призовавал хората с оръжие в ръка да застанат срещу турците, за да може да се освободят от злите владетели.

Иван Вазов така нареченият “Патриарх на българската литература” е много велик български писател. Той е сътворил разкази за трудния и мъчителен живот на народът ни през османско владение и също така и много стихотворения.

Петър Берон бащата на Рибния Буквар книгата, която давала знания на всички ученици за най-важните предмети,а на учителите правила за поведение на учащите се в училище.

Това са една малка част от българските революционери ,чиито дела не могат да се опишат с думи. Все пак забележете, че преди да бъдат идеолози, писатели и публицисти народните будители са били учители. Те са осъзнали, че само просветеният човек, който е прогледнал духовно може да вземе в ръце съдбата си.

Поклон пред великите народни будители и нека техните последователи да се множат все повече !!!


Автор: Силвия Ивелинова Маринова

Клас: VІ “а”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница