Пресклипинг: „Здравеопазване” 23. 03. 2014 Лекуват ни 409 чужди докториДата04.03.2017
Размер51.48 Kb.
Пресклипинг:

Здравеопазване”
23.03.2014


Лекуват ни 409 чужди доктори

Медици от 36 държави практикуват у нас

Жулиета НЕДЯЛКОВА
Чужди лекари се грижат за българските пациенти. Според справка на централния регистър на Българския лекарски съюз, изготвена специално за "Преса", 409 доктори от 36 държави практикуват медицина у нас. В същото време българските лекари масово напускат страната, привлечени от атрактивни оферти за работа в западни клиники. Около 500 наши медици стягат куфари всяка година за Англия, Ирландия, Германия, франция, Белгия, Холандия, а още толкова ходят по заместване или оперират през уикендите в чужбина. Тази тенденция оставя ниша в страната ни за доктори от Русия, Близкия изток и Африка.

България е най-привлекателна за македонските лекари, които са над 90 и са пръснати в различни градове. Руските медици също не са малко - 51. Третата позиция се държи от индийските доктори, които са 38. През последните шест месеца у нас са дошли и над 20 сирийски лекари. Да практикуват в България са избрали и 29 доктори от Иран, 27 от Украйна, 24 от Гърция, 23 от Нигерия, 18 от Румъния и 10 от Полша. У нас работят по трима лекари от САЩ и Кувейт и един специализант по кардиология от Великобритания. Лекуват ни и доктори от екзотични страни като Бангладеш, Йемен, Тунис, Алжир, Афганистан и Виетнам.

Повечето от чуждите специалисти са завършили медицина у нас, женени са за българки или използват страната ни за трамплин към Германия, Великобритания и франция. Най-много от тях са джипита и доктори в Бърза помощ. Другата атрактивна специалност е кардиологията, която е хит и сред родните медици. Голяма група чужденци са специализанти у нас.

Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов страната ни ще изпитва все по-остра нужда от попълнения в бели престилки от Азия и Африка, тъй като българските доктори бягат от страната веднага след като завършат.

Румъния предлага ВУЗ на Видин

Първолета ЦВЕТКОВА
ВУЗ на Видин предложи Румъния. Предложението дойде от посланик Н.Пр. Антон Пъкурецу. Той гостува на кмета Герго Гергов за втори път от половин година насам и предложи в града да бъде открит филиал на медицинския университет в Крайова. Дипломатът доведе и шефове на този университет - Раул Попуску, заместник-декан, и Михай Караджа, административен директор. Те оставиха на кмета папка с документи, в които са събрани всички условия и изисквания за откриването на филиала.

В момента в Крайова се учат стотици младежи от България, вместо в румънския град те могат да станат лекари и аптекари във Видин, изтъкна дипломатът. Антон Пъкурецу посети и областния управител на Видин Кръстьо Спасов. И на него направи същото предложение - за откриване на филиал на медицинския румънски ВУЗ във Видин.

При неотдавнашната си среща с бизнеса на Видин премиерът Пламен Орешарски обяви, че откриването на ВУЗ е трудно поради факта, че България има най-много висши учебни заведения на глава от населението. Но може да бъде открит филиал на някой от университетите.

Куба вдигна ударно заплатите на лекарите
Правителството на кубинския президент Раул Кастро одобри повишение на заплатите на лекарите, достигащо до близо 150% за най-квалифицираните, съобщи ДПА.

Най-квалифицираните лекари ще печелят над 60 долара месечно от май спрямо 23 долара месечно в момента, уточни вестникът на Кубинската комунистическата партия "Гранма". Кастро обяви планове за увеличаване на заплатите тази година, тъй като островът печели от работата на кубинските лекари в чужбина, особено във Венецуела и Бразилия.

Въпреки това заплатите в кубинското здравеопазване остават ниски спрямо заплатите на работещите в туризма или в зараждащия се частен сектор.


Разследват 6-има лекари за смърт на българка в Италия

Нашенката умира след 4 операции

Виолина Христова, Рим
Шестима лекари от болницата в Кастровилари, Калабрия, се разследват за предполагаема небрежност, довела до смъртта на българска гражданка след операция в здравното заведение, съобщиха италианските медии.

Става въпрос за 39-годишната Невие Шерифова от Балчик. Тя била подложена на четири операции, последната от които се оказала фатална.

"24 часа" се свърза с адвокатите на семейството на българката Анунциато Семинара и Карло Салво, които по искане на сестрата на починалата са завели дело срещу лекарите от болницата.
Българката била оперирана за пръв път на 10 януари т.г. за ингвинална херния. Тя била изписана след смятаната за рутинна операция, но много скоро се наложило пак да бъде приета в болницата заради появили се усложнения. И тази намеса на лекарите обаче не се оказала последна, тъй като се явили нови проблеми. Така се стигнало до общо 4 операции, след което на 9 март през нощта Шерифова починала в болницата. Веднага след това сестрата на починалата се обърнала към адвокатска кантора за разследване на случая. Шерифова не била омъжена, но оставила 8-годишен син.

Адвокатите са поискали поставянето на запор над тленните останки и назначаване на съдебна експертиза за изясняване на причините за смъртта. Направена е и аутопсия на трупа.


Шерифова е била погребана на 21 март в Кастровилари. До 90 дни трябва да станат ясни резултатите от съдебната експертиза, които трябва да отговорят на въпроса дали смъртта е настъпила заради лекарска небрежност и грешки.

Шерифова и 35-годишната й сестра, които са от една майка и различни бащи, работели от няколко години в Калабрия. Подобно на повечето българи там и те припечелвали в земеделието или като домашни помоппгици. Имат и друг брат в България.

Повечето от чужденците в зоната на Кастровилари, до Козенца, са български или румънски граждани.


Кампанията „Да оставим следи” снабди с нови апарати столичната АГ-болница „Св. София”
Утре ще станат ясни резултатите, след като едни от най-популярните лица у нас застанаха пред фотообектива на Велислава Каймаканова в рамките на инициативата „Да оставим следи”. Първата следа вече е видима.

От днес в столичната АГ болница ,,Света София” три специализирани апарата ще помагат на лекарите при наблюдение преди и по време на раждане. От Сдружение „Кауза” продължават с инициативата да предлагат на търг фотографии на известни българи.

Чухте ли този шум? Това е сърцето на едно бебе, което съвсем наскоро ще се появи на бял свят. А апаратът, който всъщност се нарича фетален монитор е един от най-големите помощници на лекаря заедно с акушерките преди и по време на раждането.

Д-р Валентин Иванов: С този апарат следим състоянието и на майката, и на плода. И той гарантира, че ще се роди едно здраво и добре отгледано бебе.

Воден от идеята, че няма нищо по-важно от децата, едно от лицата на инициативата - Христо Мутафчиев, стана свидетел на демонстрацията с новите апарати.Христо Мутафчиев: Сега, когато дойдох и влязох в отделението, току-що се беше родило едно дете. И това ме изпълва, така, със страшно чувство.

Велислава Каймаканова-Ножарова: Искаме да се раждат здрави деца, а не да им купуваме машини и след това и да ги гледаме болни и да се чудим как да ги лекуваме.

Продължават още от утре. Защото посещението на болницата ги амбицира да помогнат за подмяната на вече остаряла апаратура.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница