Тема: здравеопазванеДата23.07.2016
Размер346.58 Kb.
#2095
13 април 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЛекари се карат за имот в центъра на Coфия
Диана ТЕНЧЕВА

Вътрешно-съсловни битки каква да е съдбата на апетит­ния терен за Дома на лекаря в София започнаха дни преди извънредния събор на медиците. Той ще се проведе този уикенд в Равда.

Там шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов ще напра­ви 5 предложения за бъде­щето на имота, сред които и продажбата му срещу купу­ване на готова сграда. Тере­нът, който се намира на ъгъла между бул. „П- Славейков" и „Г. Софийски", бе дарен на съюза по времето на кабине­та „Сакскобургготски".

Сред останалите идеи на д-р Райчинов са търсене на инвеститор срещу най-добра оферта за ползване на част от сградата, която ще се по­строи, замяна на терена сре­щу готово здание и др.

„Поискали сме терен от държавата не за да го прода­ваме! Той е на стойност 10

млн. лв. с правото на строеж", възропта д-р Ан­дрей Кехайов, бивш шеф на БЛС, по чието време бе да­рен имотът. Той иска Райчи­нов автоматично да оттегли предложението си за про­дажба.

В БЛС заваляха и оставки. Такава подаде членът на Управителния проф. Весе­лин Борисов заради несъгла­сие с управлението на ръко­водството. Чакат се още.


Болниците с график за инфарктите
Графици с дежурства на болниците по градове, в които да се приемат пациенти с инфаркти и оказване на помощ чрез инвазивна кардиология, са описани в заповед на здравния министър д-р Стефан Кон­стантинов.

В документа е посочено от кое до кое число на месеца болните от съответния град къде да се транспортират. Молбата за районирането е отправена от друже­ството на кардиолозите и на интервенционалните кардиолози. В тяхното станови­ще пише: „До момента се създаваше въз­можност за безконтролно транспортира­не на спешно болни с инфаркт през няколко области в страната до агресивни в паза­рен смисъл болници, за корупциони прак­тики и за медицински неблагополучия." Лекарите визират частни болници, които давали рушвети на хора от„Бърза помощ", за да вози при тях болните.

„В графиците са пропуснати градове ка­то Видин и Монтана, но най-фрапантното е, че критерият за транспортирането не е най-близката болница", алармира д-р Ваньо Шарков, депутат от СДС. Например пациент от „Младост" след 3-о число на месеца трябва да се откара в „Св. Екатери­на". А най-близката болница - на няколко минути от него е „Св. Анна".
Поскъпването на живота удари 5,6% за година
Животът най-скъп от февруари 2009 г.
Инфлацията надмина грубо лихвите за депозити

Губим по лев на всеки 100 в банка
За първи път от 2 години насам инфлацията мина лихвите по депозитите. Това означава, че губим от всеки спестен лев в банка.

5,6% е годишната инфлация през март, съобщи вчера Националният статистически институт. Средната лихва на масовите стандартни 6-месечни депозити пък е около 4,5 на сто. Така излиза, че инфлацията ни изяжда по над лев от всеки 100, сложени на влог в банка.

Поскъпването на живота у нас е рекордно от февруари 2009 г., показа проверка на „24 часа". Тогава годишната инфлация е била 6 на сто. Винаги след това показателят е бил под сегашните нива. Сегашното поскъпване пък е най-високото от началото на мандата на ГЕРБ.

Рекордно поскъпване на живота от февруари 2009 г. насам изчисли вчера Националният статистически институт.

Инфлацията на годишна база удари 5,6% през март. Преди малко повече от 2 г. по времето на тройната коалиция тя е била 6 на сто. Поскъпването сега пък е най-високото от началото на мандата на ГЕРБ.

Храните и горивата дърпат цените нагоре,

показват данните на статистиката. Месечната инфлация през март е 0,6%. Най-много са скочили зелето и картофите - съответно с 46,5% и с 9,6 на сто. Както "24 часа" вече писа, заради изкупената от румънци българска реколта от картофи цената им беше увеличена драстично и се наложи внос от Германия, Франция и Австрия.

Брашното и хлябът също продължават да поскъпват. Няма как обаче самуните да бъдат заменени с пасти по призива на Мария-Антоанета, защото заради скока на захарта с над 15 на сто за месец нагоре вървят цените и на тортите.

От горивата пък най-много е поскъпнал дизелът - с 2,9 на сто. Увеличението при бензините еоколо2,7%.

При алкохола и тютюневите изделия няма ценови изменения на месечна база, но на годишна поскъпването е драстично - 22 процента.

Като цяло се наблюдава спад на цените на облеклото и обувките - с 0,3 на сто за месец и с 0,7 процента за година. Разнопосочни са тенденциите пък в сектора на жилищата (наеми, текущ ремонт и поддръжка, както и комунални разходи). Там през март спрямо февруари се отчита леко понижение от 0,1 %,а спрямо март 2010г,-повишение от 2,3 процента. В жилищното обзавеждане и домакинските електроуреди цените са запазили февруарските си нива, а спрямо март миналата година е отчетено понижение от 0,1 на сто.

В здравеопазването на месечна база цените падат с 0,2%, а на годишна повишението е с 2 процента. При образованието се наблюдават ръст на цените - • 0,1 на сто за месец и с 1,6 г процента за година.

В транспортния сектор тенденциите са същите, като спрямо февруари цени-

те са се повишили с 1,8 на сто, а в сравнение с третия месец на миналата година -с 10,6 на сто.

В сферата на съобщенията цените не са се променяли през март спрямо февруари, а за година са паднали с 1,2 на сто.

Развлеченията са ни излезли с 0,7 на сто по-евтини през март спрямо февруари и с 2,1 процента спрямо третия месец на миналата година. При ресторантите и хотелите обаче цените са се повишили с 0,1 на сто. Най-силно от ценовия шок са засегнати бедните

Инфлацията през март за най-нискодоходните 20% от домакинствата у нас е 0,9 на сто.

За тях от началото на годината животът е поскъпнал с 4,1 процента, докато като цяло показателят е 2,4 на сто.

Ускорената инфлация направи отрицателна доходността на депозитите в банките. Средната лихва на най-масовите 6-месечни срочни влогове вече е около 4,5 на сто. Това означава, че на всеки 100 лв. в банка губим по 1,10 лв. годишно.

По-изгодни обаче стават кредитите

По последните актуални данни на Българска народна банка за февруари средните лихви по новите жилищни заеми за домакинствата са 8,32 на сто.

Инфлацията на годишна база ще се увеличава до средата на годината, но после ще започне да спада, прогнозира вчера шефът на Софийска стокова борса Васил Симов.ТИХОМИР ТОНЧЕВ


Пуснаха длъжниците да пътуват в чужбина

Не са бандити, решиха конституционните съдии, сезирани от омбудсмана
Граждани, които Дължат пари на банки, познати, за парно, ток и телефон, както и шефове на фирми, не-внесли данъци, такси, осигуровки и мита, ще могат да пътуват свободно в чужбина, въпреки че не са се издължили.

Конституционният съд (КС) отмени текстовете от Закона за българските лични документи, въз основа на които полицейските шефове забраняваха на а длъжници да напускат страната по искане на съдия-изпълнител или данъчните. Мярката, която се налагаше за голям дълг над 5000 лв., бе атакувана ' от националния омбудсман Константин Пенчев.

Текстовете не правят разлика между длъжник, който наистина няма средства да се разплати, и такъв, който съзнателно бави връщането им. Освен това забранявайки му да пътува в чужбина, го лишават от възможността да работи в някоя европейска страна и да се издължи мотивират се магистратите.

Те изтъкват още, че по нашите закони не се пускат в чужбина само длъжници

и обвиняеми, и то не всички, а само уличени в умишлени престъпления, които се наказват с над 5 г. затвор. Освен това наказателните съдии не ограничават пътуванията на всички обвиняеми, а само когато се налага. Вдигат мярката временно и пускат разследвани в чужбина да се лекуват например. Докато на длъжниците се забранява да напускат страната автоматично, стига да е поискано, и мярката е без срок, пада само след издължаване, пише още в решението по казуса. Той бе докладван от Румен Ненков, бивш

наказателен съдия №1.

След публикуването на решението в „Държавен вестник" няма да се налагат забрани на длъжници да напускат страната. Но издадените досега заповеди ще са валидни и ще продължат да действат.

Засегнатите от тях длъжници трябва да се обърнат към административните съдилища и да поискат отмяната им. Магистратите ще ги пуснат да пътуват из ЕС, защото това е тяхно право като европейски граждани, а по останалия свят - след като се издължат.АНИ ПАРМАКСИЗЯН


Бизнесът : 10 % данък не са достатъчни за инвеститорите

България била хубава мома, която не е ходила на бал
Ниските данъци у нас не са достатъчни за привличане и запазване на инвестициите. Мудната администрация, недостигът на квалифицирани работници и лошата инфраструктура са сред недостатъците, които страната ни трябва да преодолее.

Това бе подчертано от бизнеса по време на германо-български инвестиционен форум.

Само с данъци няма да стане. Трябва да се гарантира на инвеститора, че тук вижда партньори, каза Петер Симон, управител на "АББ „България". Той обясни, че бизнесът се нуждае не само от висшисти, но и от сръчни работници. Компанията обучавала такива сама, но те после изчезвали.

Не бива да се лежи на теорията, че 10% данъчно облагане е много съществена причина да не погледнеш всичко останало и да дойдеш да инвестираш в България. Това е може би само единият плюс при редица други минуси, каза вицепрезидентът на Германо-българската индустриално-търговска камара и изпълнителен директор на "Софарма" Огнян Донев. Той открои два проблема -правораздавателната система и нелоялната конкуренция, заела съществен дял от пазара. Според него липсата на средства за социалната сфера може да се обясни и като продукт на нелоялната конкуренция. Неплащането на това, което всяка фирма от белия сектор заделя, водело и до негативни практики, и до недостатъчно пари за фиска. Принос за дисциплинирането на пазара имали големите германски инвеститори.

" От 6 г. чакаме за концесия. Първо ни казаха, че трябва да дадем рушвет. Как германска компания дава рушвет?", попита представител на германска фирма. Като пример за бавната работа на администрацията Донев посочи, че е чакал 36 месеца за разрешително за своя инвестиция в София, в Сърбия отнело 25 месеца.

Според министъра по еврофондовете Томислав Дончев страната ни е добро място за инвестиции, но има имиджов проблем. "България е като хубаво момиче, което още не е ходило на бал", каза той.

Шефът на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов обясни, че по евро-проект ще започне представяне на България в чужбина. В Германия ще има два форума, посветени на промишлеността и високотехнологичните индустрии. Агенцията е направила проучване колко пъти България е спомената в големите чужди централни медии. От 2007 г. досега в САЩ е спомената 70 пъти, в Англия - 20, а в Германия едва 10.

Петер Тилс, шеф на Дойче банк за Централна и Източна Европа каза, че България се нуждае от "посланици" -хора, които да представят предимствата й пред бизнеса в Германия.
Учени създават храни срещу рака

Кръстосват зеленчуци, семена и плодове за повече антиоксиданти
ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА

Плодове, зеленчуци, семена и специални храни, обогатени с антиоксиданти против рак, разработват наши научни институти. Учените правят изследвания и за храни, които са подходящи за консумация при инфекции и различни заболявания като хроничен хепатит, анемия, атеросклероза, при проблеми с бъбреците и сърцето. "Селекцията за нови сортове зеленчуци с по-висока биологична стойност не започва сега, но процесът е бавен и не напредваме бързо. Въпреки това вече имаме доста сортове. Например при доматите изразено антиоксидантно действие имат веществата ликопин, бета-каротин и витамин С", казва директорът на Института по зеленчукови култури "Марица" доц. д-р Стойка Машева. Институтът прави целенасочена селекция за по-високо съдържание на витамин С при зелето и пипера Доказано е, че той помага срещу злокачествени тумори на хранопровода, устата, стомаха, панкреаса, както и на матката, дебелото черво и гърдата. Витамин С въздейства и при неутрализирането на нитритите - потенциално рако образуващи консерванти в храни като хотдога и вакуумираните нарязани месни мезета. Японски учени от Института по геронтология и Университета за медицина и стоматология в Токио са установили, че ако има недостиг на витамин С в организма, това води до мутации и увеличава риска от различни заболявания. Общото стареене се ускорява до 4 пъти. Заради тези свойства на витамина в институт "Марица" са селектирали първото българско броколи сорт "ИЗК Искра", което съдържа над 120 милигрампроцента витамин С. (В обикновеното зеле ценният елемент е около 4 пъти по-малко.) Предстои семепроизводство от новия сорт. "При зеления пипер работим за създаване на сортове с над 150 милиграм-процента от витамина, а при червения от типа капия - с над 200 т§%", казва д-р Машева. В института са селектирани прочутата "Куртовска капия", "Златен медал" и " Сиврия", а от по-новите сортове - "Хебър" и "Стряма". Сега се прави изпитване на сорта "Ясен", разработват се и други, подходящи за салата и готвене. В Института по овощарство пък отскоро са започнали да правят целенасочени селекции на плодове за по-високо съдържание на витамини и антиоксиданти. "Дали сме проби за изследване на бели, розови и черни череши", обясни директорът д-р Аргир Живондов. От новите сортове с антиоксиданти преработва-тели могат да създават на функционални храни за деца и за профилактика и лечение. Друга разработка на института са натуралните фибри от отпадъчни продукти при преработката на черен касис, червено френско грозде, малини, къпини, арония, нар и пипер. Фибрите са богати на антоциани, на баластни вещества, калций, магнезий, фосфор и желязо. Могат да се използват като натурални оцветители в консервната, хлебната, сладкарската промишленост, препоръчват учените. Плодовите продукти за деца са полезни при затлъстяване и захарна болест. Нектарите и пюретата от пъпеши пък действат добре при инфекции, хроничен хепатит, подагра, анемия, атеросклероза, при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Институтът по овощарство прави и фъстъчено масло и напитка от традиционните ядки, които имат високо природно съдържание на витамин Д. Освен че е силен антиоксидант, той спомага за подобряване на функционирането на нервната система и добрия вид на кожата. Селекции на фъстъци, които са източник на ценния витамин, както и на сусам, правят в Института по растителни и генетични ресурси в Садово. "Калцият в сусама е полезен за профилактика на рака на колона и остеопорозата", казва директорът проф. Лилия Кръстева. Там са разработили 4 сорта, сред които "София" и "Милена".

Сусамовото семе е източник на мед и манган, на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. Сусамът съдържа и две уникални съставки сезамин и сезамолин. Те принадлежат към групата на т.нар. лигнани, които понижават холестеро-ла и увеличава запасите на витамин Е. Увеличават устойчивостта на имунната ни система към риска от определени видове рак. Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода. Медта пък има важна роля в анти-възпалителните и антиоксидантните ензимни системи. Неотдавна 7-годишно мащабно проучване, цитирано от Archives of Internal Medicine, доказа ролята на

калция за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Изследването на Националния онкологичен институт на САЩ показа, че при жените, които редовно приемат храни, богати на калций, този риск е с 28% по-нисък, а при мъжете - с 21%.
Хляб със селен гони тумори на простатата

Хлябът, обогатен със селен, е най-новата разработка на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Продуктът бе показан за първи път на изложението "Агра". "Той съдържа фибри и органичен селен, който е активен антиоксидант и се прилага при профилактиката на ракови заболявания на белия дроб, стомаха, яйчниците, гърдата и простатата", обясни.,-директорът на института д-р Павлина Параскова.

Хлябът се препоръчва и при пациенти с инфаркт, инсулт и стерилитет. Доказано е, че е съществен фактор при образуването на хормони като тестостерон и,сперматозоиди.

Известно е, че почвата на целия Балкански полуостров страда от недостиг на селен, което се отразява и на продукцията на жито, а оттам и на хляба и храната ни. Затова ценният елемент трябва да се набавя като хранителна добавка. Дневната норма за възрастен човек е 80-150 мкг на денонощие. "Хлябът може да се консумира и от деца над 6 г.", обясни д-р Параскова. В момента институтът договаря внедряването на изобретението си и пускането му в масово производство. Селенът е важен и за имунната система, по-специално за борбата с вирусите, които причиняват настинка или грип, смята британският учен проф. Стив Макграт, цитиран от "Дейли телеграф". Според него в по-напреднала възраст той помага на мозъка да действа по-активно.

Изследванията сочат, че ако зърнените храни се обогатят със селен, ще се увеличи надеждата за дълъг живот и плодовитост. Четири филии от този вид хляб дневно, обогатени със селен, са достатъчни за организма, посочва проф. Макграт. (24 часа)
Ин витро домати щадят гърлото и стомаха

По метода ин витро от червения сорт "Пауталия" с участието на диви видове в Института по зеленчукови култури "Марица" са създали розови домати с високо съдържание на ликопин. "Това вещество е изключително мощен антиоксидант", разказва проф. Величка Родева. Ликопинът понижава нивото на холестерин в кръвта и намалява риска от тумори в устната кухина, гърлото, хранопровода, стомаха, червата, ректума и простатата. "Затова започнахме да кръстосваме тази форма с други видове домати, които нямат толкова високо съдържание на антиоксиданта. Получихме сортовете "Деа" и "Йона", посочва проф. Родева. Учените открили, че мутагенното третиране на доматите води до по-високо съдържание на витамин С. Например раираните домати се получават след облъчване с гама-лъчите на радиоактивния изотоп кобалт 60. "Абсолютно безвредно е. Ние облъчваме калуси ин витро, от които получаваме растения", каза проф. Родева. В института дълго време работили над сорта "Пловдивска каротина" – бетакаротинов тип с високо съдържание на витамин С. Сортовете "Олимп" и "Водолей" са за преработка, имат високо съдържание на ликопин. С много витамин С са и първите български домати "Чери" - около 50-55% милиграм процента. "Целта ни е да комбинираме тези показатели и да направим сорт с високо съдържание на витамин С, бета-каротин и ликопин. Правим кръстоски и вече имаме резултати", увери директорът на института доц. д-р Стойка Машева.


Доц. д-р Павлина Параскова директор на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив:

Не лекуват, но пазят човека от болести
КАТЯ НАСКОВА

- Доц. Параскова, наистина ли функционалните храни и обогатените с антиоксиданти плодове и зеленчуци имат роля в борбата с рака и хроничните болести?

- Не мога да кажа, че фортифицираните, или подсилените храни директно повлияват някои болести, ако не се прилага адекватна терапия. Но те при всички случаи имат профилактичен ефект. Укрепват в най-общ план имунната система

Например витамин С и витамин Е имат силен антиоксидантен ефект. Освен че се прилагат като хранителни добавки, те могат да се вложат и в някои хранителни продукти. - Вашият институт разработи функционални менюта за детските ясли и градини с идеята те да се произвеждат от малкия бизнес. Какво представляват менютата? - Това са различни видове зеленчукови кремсупи. Те са натурални, предложихме ги в замразен и охладен вид, за да се запази 100% тяхното биологично състояние. За обяд например сме разработили меню от пилешко месо с картофки, десертите са извара, смесена с плодове като боровинки, ягоди, малини и къпини, които съдържат антиоксиданти. Обогатихме ги и с микроелементи, както и с растителни фибри, които регулират метаболизма. - Разработвате много функционални храни, някои от тях пуснати ли са в масово производство? - Не, нито храните за детските ясли и градини, нито хлябът със селен, нито екологично сушените плодове, зеленчуци и билки. Причината е, че бизнесът трудно приема иновациите, които се създават в институти като нашите. В момента на фирмите им е трудно да стоят на пазара заради свитото вътрешно потребление. От друга страна, истинските храни и напитки са

с кратък срок на годност и те изискват създаване на нова организация, складова база, условия за съхранение. - Това оскъпява ли ги? - Не. Дори търговските вериги вече предлагат такива храни. Те са в опаковки за еднократна употреба, в охладено състояние. - Какъв е делът на тези храни на нашия пазар? - Нищожен. А сме правили проучвания в съседни страни като Турция, Гърция, Македония и Румъния, където комерсиалното им производство достига 32%. Да не говорим за държави като Сърбия, Словения и Хърватска, в които делът им е 50%. Това е бъдещето - пресните храни са по-малко енергоемки, срокът им на годност е 2-3, максимум 7 дни. Те са далече по-качествени от стерилизираните, имат и здравословния ефект на т.нар. жива храна. Ще се наложат над консервите, които ще бъдат изтласкани към страни с по-особен климат.


Депутатите не знаели за махането на клиничните пътеки
Мнозинството дало съгласие за въвеждането на диагностично-свързаните групи, но не и за начина, по който ще стане
Идеята да се премахнат клиничните пътеки като метод за финансиране на болниците през 2012 г. и те да останат само на бюджетно финансиране не е обсъдена с парламентарната група на ГЕРБ. Това заяви вчера пред „Дарик“ председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание Десислава Атанасова. По думите й има политическо решение за въвеждането на системата на диагностично-свързаните групи, но не и за начина, по който това ще се случи.

Според д-р Бойко Пенков от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване от 7% до 30% ще се увеличат разходите за болнична помощ, след като се въведе системата на диагностично-свързаните групи.

Здравният министър Стефан Константинов лансира на 9 април идеята 2012 година да е преходна и лечебните заведения да не се отчитат чрез клиничните пътеки, а да получават фиксирани бюджети. По думите му било възможно от 1 януари догодина диагностично-свързаните групи да бъдат приложени пилотно в няколко болници в страната – общински, университетски и др. Подобно на тази година лечебните заведения щели да работят с фиксирани бюджети на база преминали болни, брой пътеки, по които работят и т.н. Според здравното министерство в рамките на тези бюджети обаче болниците ще имат по-голяма свобода да лекуват. Константинов обясни, че клиничните пътеки щели да останат като алгоритъм за лечение, от който лекарите да се ръководят. По преценка на специалистите обаче можело да не се извършва пълният набор от дейности, ако не е нужно, или да се работи над дейностите, заложени в пътеката. Експерти коментираха обаче, че все още не е ясно какъв ще е стимулът на болниците да извършват повече от дейностите, заложени в пътеката, при положение че са ограничени от фиксираните бюджети.

За разлика от клиничните пътеки при диагностично-свързаните групи освен основните заболявания ще се лекуват и придружаващи, обясниха при представянето на идеята от здравното ведомство. Пак в събота експертът в министерството Ивайло Ваклинов добави, че срещу 298 клинични пътеки сега стоят 400 базови групи заболявания в диагностично-свързаните групи. С подгрупите към тях заболяванията стават 700.
Разнопосочни сигнали в здравната система

За да започне реформата в сектора, е нужен само един фактор - воля
Идеята на МЗ да се премахнат клиничните пътеки като метод за финансиране на болниците през 2012 г. не е обсъждана с парламентарната група на ГЕРБ. Това заяви вчера председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова.

Изявлението на шефката на здравната комисия буди недоумение, защото вече седмици наред министър Стефан Константинов обяснява как клиничните пътеки постепенно ще отпаднат и ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. Оказва се обаче, че управляващото мнозинство, от което зависи вземането на политическото решение в парламента, все още не е запознато с идеята.

Да се търси конфликт между Стефан Константинов и Десислава Атанасова, си е теория на конспирацията. Факт е обаче, че очевидно комуникацията между двамата не е на необходимото ниво. Което е несериозно, защото те заемат отговорни постове от квотата на една и съща партия и в края на краищата работят в един ресор.

Когато хората по върховете на здравната система не си говорят достатъчно, няма как самата система да върви напред. Това обърква всички – и лекари, и пациенти. А крайният резултат се вижда от всички – хаос в болниците и недобро обслужване. Всъщност се иска само едно нещо, за да започне здравната реформа – воля. А зад послания като „нас никой не ни е питал“ воля не личи.
2 милиона българи без здравни вноски
2 млн. българи нямат здравна осигуровка към началото на 2011 г. Това обяви бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов на кръгла маса в Благоевград. Част от българите са с прекъснати здравни права заради липса на средства, останалите демонстративно отказват да плащат вноските си, посочи той. По думите му в момента сме свидетели на един тотален разпад на българското здравеопазване. Защо да плащам здравните си вноски, след като болницата се намира на 40 км от мястото, в което живея, попита риторично Райнов. Бившият зам.-министър отбеляза, че цели региони в страната са изправени пред липсата на достъп до каквото и да е здравно обслужване, а общинските болници са пред фалит. Със своята политика правителството раздели народа на две - живеещи в големите градове, тези, които имат достъп до здравеопазването, а във втората група попадат жителите на малките населени места, които са лишени от здравно обслужване, подчерта Райнов. Според него вече са подкопани устоите на здравноосигурителния модел.


И джипитата с химн
След полицията и медицинските сестри, личните лекари също имат официален химн, но създаден като рок балада, за да вдъхновява. „Лекарят е призван да брани всеки миг живот най-вече с обич", се казва в песента, избрана за химн на джипитата в България по време на Третия конгрес по обща медицина. Автор на песента е д-р Невин Садъкова, композитор е Радост Попова, с аранжимент на Димитър Ганев. Изпълнява я актьорът Атанас Атанасов от театър „Димитър Димов" в Кърджали. С тази песен изразих хуманизма на нашата професия, сподели д-р Садъкова, която преди дни представи стихосбирката си „Лунни приливи". Изразих готовността на един лекар въпреки всичко, което се говори за нас, че ние сме тези, които искаме здравето на хората да бъде на много високо ниво, добави тя. Невин Садъкова е родена в Севлиево, а от 1996 г. живее и работи като лекар в Момчилград. Припомняме, миналата година на празника на МРВ Веселин Маринов изпя химн на полицията, който предизвика бурни страсти.


Здравеопазването върви към пълен разпад
Формулата на тройната коалиция не е удачна за президентския вот, смята лидерът на БСП
Здравеопазването върви към пълен разпад. Това каза председателят на НС на БСП Сергей Стани-шев след заседание на ИБ на БСП в коментар на данните от изследването на Световната банка и "Отворено общество", в което се констатира, че голяма част от българите се лишават от лекарства. Според Станишев отпадането на клиничните пътеки няма да реши проблемите в здравеопазването. С новата процедура за закупуване на лекарства ГЕРБ въвеждат допълнителен хаос в системата. С тази децентрализация се оскъпяват лекарствата, има риск за ненавременни доставки, създават се условия за корупция, коментира Станишев. По думите му всяка болница да

си прави обществени поръчки за онколекарства е абсурд. "Идеята на министъра на здравеопазването е още по-абсурдна. Практически тя би трябвало да означава закриване на НЗОК при отпадане на тези клинични пътеки, още по-голям хаос и неравнопоставеност между болниците, каза още Станишев.

"Не мисля, че формулата на тройната коалиция е удачна за тези избори, предвид ако щете и това какъв образ бе създаден от тройната коалиция. Той е в много отношения несправедлив, манипулативен, но трябва да се съобразяваме с тази политическа реалност." Това заяви лидерът на БСП. Станишев припомни, че в събота Националният съвет на БСП прие политическата рамка за участие на президентските избори, с което започва процесът на номинации на възможни кандидати. Критериите и политическата рамка не са напасвани за никой кандидат - нито партиен, нито извънпартиен, каза Станишев. По думите му това са принципни очаквания и условия от страна на БСП към всеки, който би искал да бъде разглеждан като кандидат, подкрепен от партията. Той припомни, че политическата рамка предвижда два варианта за участие в изборите -издигане на кандидат за президент от БСП или подкрепа на кандидат в по-широка формула - коалиция или независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Станишев каза още, че в БСП не се страхуват от тясно-партийната кандидатура.


Отпадането на клиничните пътеки не било обсъждано с ГЕРБ
Идеята на МЗ да се премахнат клиничните пътеки като метод за финансиране на болниците през 2012 г. и те да останат само на бюджетно финансиране не е обсъдена с парламентарната група на ГЕРБ. Това заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите й има политическо решение за въвеждането на системата на диагностично свързаните групи, но не и за начина, по който това ще се случи. "Това е идея на МЗ, която не е обсъждана с групата на ГЕРБ. Относно това дали ще има фиксирани бюджети, прогнозируеми, едногодишни глобални, както и да ги наречем бюджети". За идеята на здравния министър зам.-председателката на парламентарната комисия д-р Даниела Дариткова научила от медиите. По думите й идеята не е обсъждана нито в парламентарната комисия, нито от депутатите от ГЕРБ.

От 7% до 30% ще се увеличат разходите за болнична помощ, след като се въведе системата на диагностично-свързаните групи, прогнозира д-р Бойко Пенков от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и бивш шеф на НЗОК.

Ако бюджетът на болниците през 2012 г. е същият като през 2011 г., няма да има подобрение в качеството на лечение на пациентите.

"При тези бюджети тези болници, тези отделения ще преживеят до средата на годината. За какъв преходен период говорим", попита риторично доц. Коста Костов -началник на клиниката по белодробни заболявания във ВМА.

Фиксираните бюджети ще затруднят много работата на областните болници в страната, заяви председателят на Сдружението на областните болници и изпълнителен директор на МБАЛ "Търговище" д-р Иван Светулков.


Медици призовават старозагорци да подкрепят болницата си
Христо ХРИСТОВ

С мълчалив протест ще посрещнат членовете на общото събрание на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" работещите в най-голямото здравно заведение в Старозагорска област. Това съобщиха от КТ "Подкрепа" и КНСБ. Синдикатите ще подкрепят проявата на 15 април. В петък свободните от работа лекари, медицински сестри и санитари ще бъдат пред административната сграда на Регионалната здравна инспекция. Там от 10.30 ч. ще трябва да започне заседанието с една единствена точка в дневния ред "Смяна на ръководството на дружеството".

Медиците протестират срещу готвената смяна на досегашния изпълнителен директор д-р Николай Колев с приближения на здравния министър д-р Петър Атанасов. Двамата се познавали от съвместно петгодишно пребиваване в Тунис. В цялата 130-годишна история старозагорската болница никога не е била оглавявана от "парашутист" по волята на властимащите, коментират синдикати и трудовият колектив на болницата и призовават старозагорци да подкрепят протеста на 15 април. Формалната причина за кадровия кадрил е влошеното финансово-икономическо състояние на дружеството, твърдят от МЗ. Медиците смятат, че смяната е продиктувана от желанието на ведомството да обедини в една структура МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и Уверситетската МБАЛ. Зад това обединение медиците прозират интереси на частни болници, чиито собственици са тясно свързани с управляващата ГЕРБ.

Несъгласието си с промените работещите в болницата изразиха с протестна подписка, в която сложиха подписите си над 800 от общо 1080 души.

На редовната си сесия съветниците от Общинския съвет в Стара Загора делегираха права на представителя на акционера - общината, да гласува "въздържал се" и да не подкрепи решенията на извънредното общо събрание на 15 април. В МБАЛ "Киркович" държавата е мажоритарен собственик с 51%, следвана от община Стара Загора с 22%.


Производители заблуждават с етикет „здравословно"
Само 20% от твърденията на хранителната индустрия получиха научно потвърждение от Европейския орган за безопасност на храните, съобщава Юрактив.

Често на етикетите на продуктите има твърдения като "намален холестерол", "ниско съдържание на мазнини". Някои от тях могат да бъдат подвеждащи за потребителите, които не знаят как да интерпретират таблици с хранителни стойности.

Според законодателството на ЕС съществуват установени процедури за потвърждаване на тези твърдения, както и ограничения за тяхното ползване.

Надзорният орган публикува своята оценка за 442 предложения за връзка между хранителни продукти и човешкото здраве миналата седмица. Сред одобрените твърдения са връзката между орехите и функционирането на кръвоносната система, антиоксидантният ефект на полифенола, който се съдържа в зехтина, и влиянието на кофеина за повишеното внимание и физическа издържливост.

Засега експертите са разгледали около 80% от твърденията от общ характер за влияние върху човешкото здраве. След окончателното завършване на процеса ЕК ще изготви списък с разрешените твърдения за всички субстанции, които не са ботанически.


Разнобой в ГЕРБ за бюджета на болниците
Ана Атанасова

Идеята на здравното министерство през 2012 г. вместо по клинични пътеки болниците да се финансират с фиксирани бюджети не е обсъдена с парламентарната група на ГЕРБ, обяви пред Дарик радио председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова. Тя обясни, че има политическо решение за въвеждането на системата на диагностично свързаните групи, но не и за начина, по който това ще се случи. През уикенда здравният министър Стефан Константинов обяви, че догодина болниците няма да се отчитат за извършена дейност, а ще получат субсидия, в рамките на която ще лекуват колкото пациенти преценят, че е нужно. По подобен начин лечебните заведения се финансираха преди появата на здравното осигуряване. Целта е догодина болниците да не се отчитат по пътеките, които им позволяват да надписват и източват здравната каса и съответно да се изкривява медицинската статистика. МЗ иска клиниките да отчитат реални данни, въз основа на които да се направят диагностично свързаните групи. Въпреки твърдението на Атанасова от МЗ твърдят, че идеята за фиксираните бюджети е одобрена от ГЕРБ и вероятността да се реализира е много голяма, дори по-голяма от тази да се въведат диагностично свързаните групи.
Слухът за смъртта на здравното осигуряване е преувеличен. Уви!
Отмяната на модела "пари срещу отчетена дейност" в болниците е похвално начало, но продължението няма да е по-добро
Янина Здравкова

Един 10-годишен експеримент, струвал милиони и доказал по емпиричен път, че за здравеопазването в България моделът на комерса не е най-доброто решение, е на път да завърши. И да бъде заместен с друг, чийто успех засега е съмнителен. Здравният министър Стефан Константинов обяви, че догодина болниците няма да се финансират по клинични пътеки. Те ще получат фиксиран и гарантиран бюджет и в неговите рамки ще имат свободата да приемат и лекуват пациентите си, без срещу всеки случай да стои плащане от здравната каса. С други думи, ако намерението на МЗ се изпълни, през 2012 г. за пръв път от 2001 г. насам в болниците няма да важи принципът "парите следват пациента" и "заплащане за извършена дейност". В сила ще е отреченият "социалистически" принцип на историческия бюджет - издръжка на структурата. Но ако всичко върви по план, през 2013-2014 г. моделът отново ще се смени с т.нар. диагностично свързани групи и плащането за дейност отново ще се върне. Когато реформата стартира преди 10 години при правителството "Костов", болниците бяха само държавни и общински и получаваха субсидия, която се определяше основно според броя и вида на леглата им. Това водеше до корупция и дългове, пациентите си носеха чаршафи и лекарства, а лекарите получаваха фиксирани неособено високи заплати, независимо колко работят. След това за водещ фактор за развитие беше избран пазарът, от който се очакваше чрез конкуренция да елиминира корупцията и да стимулира качеството. Създадена беше здравната каса, пациентите получиха свободен избор да отидат в която искат болница, не закъсня появата и на частните лечебни заведения, от които се очакваше да предоставят по-добри медицински услуги. Вместо пазар обаче се случи просто комерсиализация, която не реши, а задълбочи съществуващите проблеми. 10 години по-късно корупцията не е изчезнала, нито пък дълговете, а вместо за чаршафи и лекарства болните плащат избор на екип и безброй непоети от НЗОК изследвания и консумативи, което им излиза доста по-скъпо. Понеже касата плаща за отчетена клинична пътека, единственото, което правят болниците, е да отчитат все повече и повече пътеки и да разкриват нови и нови структури. Изборът на пациента е въпрос на маркетингови техники, а не на конкуренция на база качество, което в повечето случаи направо отсъства. За 10 години броят на хоспитализациите се увеличи с близо 1 млн. годишно, плащаните за целта средства нараснаха многократно, а лекарите бягат в чужбина. Доболничната помощ загуби всякаква връзка с болничната и се разпокъса на джипита - еднолични търговци, самостоятелни кабинети и медицински центрове. Фрагментирането и комерсиализирането на системата затрудни достъпа и сложи профилактиката на болестите на последен план. В резултат населението е все по-хоспитализирано и все по-болно, а задоволството от системата - все по-ниско. Защото най-катастрофалният резултат от тези реформи е, че медицината се превърна в търговия, медиците лекуват болестта, а не болния, и пациентът се преценява не според нуждите му, а като счетоводна единица, при която приходът трябва да е по-висок от разхода. Експериментът е вече доказано вреден и е крайно време да бъде отменен. Връщането на бюджетирането в болниците е добра стъпка, особено ако под субсидия не се разбира орязване на парите. Да, държавата у нас съвсем не е най-добрият стопанин, но и досегашният опит е показал, че плащането за дейност не води до по-добро лечение, а просто до по-високи разходи. Но трябва да последват и редица промени, които да "съберат" доболничната помощ. А след това - защо не - да се отмени здравното осигуряване и да се приближим към т.нар. модел "Бевъридж". При него през данъци се финансират базовите, гарантирани от държавата лечение и лечебна мрежа. Паралелно с това съществуват частни структури и фондове, но при тях има реален пазар и конкуренция. Все пак по тази система работи половин Европа - скандинавските и повечето южни страни. Само че може би е твърде късно. Безкрайно трудно е да се съгради наново предишната, вече разбита лечебна мрежа. И защото вече имаме болничен "пазар", той е за над 1 милиард лева и никой не би искал да "оперира" на него без възможност за все повече и повече печалби, особено десетките частни лечебни заведения. От няколко години здравната каса в опит да обуздае разрастването му прави плахи стъпки към ограничаване на свръхотчитането и ненужното "свръхпроизводство". Болниците от няколко години си имат лимитирани бюджети. До лятото обаче те спокойно ги надскачаха, получаваха си парите за всичко отчетено отгоре и манифактурата пак си вървеше с пълна сила. Едва от август лечебните заведения не могат да надскачат бюджетите си, но пък на някои започнаха да се полагат по-малко пари за сметка на други. Което е и един от рисковете на гарантираните бюджети - че държавата или здравната каса могат доста субективно да дават повече на едни болници и да ощетяват други, водени от политическите или икономическите интереси на началниците си. Другият дефект на подобна система са листите на чакащи, защото винаги парите са по-малко от желаещите да получат лечение. Има и опасения, че бюджетното финансиране води до отказ на болниците да приемат тежките случаи, защото "ядат" от лимитирани пари. Това обаче важи и при настоящите клинични пътеки, защото на повечето болници изобщо не им харесва да приемат пациенти, чието лечение струва повече от отпуснатите за техния случай пари от НЗОК. Трета опасност е вече промененият и отъргашен манталитет в цялата система Най-сериозната опасност обаче са по-нататъшните намерения на управляващите. МЗ иска да върне плащането чрез субсидия, за да накара болниците за една година да отчитат данните от реално свършената си работа, а не според клиничните пътеки, които изкривяват цялата медицинска статистика. С очакваните реални данни пък ще се създадат и изчислят нови алгоритми на плащане - диагностично свързани групи. По принцип те са по-гъвкав механизъм на плащане и позволяват по-справедливо финансиране на лечението на всеки конкретен случай. Идеята на МЗ е през 2013-2014 г. да се въведат ДСГ, но с тях да се върне и отчитането и плащането за преминал болен в рамките на по-свободен годишен бюджет. С други думи - за 2 години ще се сменят 3 модела на финансиране, което няма как да мине безболезнено. А на финала принципът "пари срещу извършена дейност" може да унищожи окончателно здравеопазването. Защото в зависимост от това как са направени, диагностично свързаните групи могат да бъдат много по-скъпи от настоящите клинични пътеки и при липса на контрол да доведат до още по-големи преразходи, надписване, свръхотчети, комерсиализиране и дехуманизиране на медицината. Така че слухът за смъртта на здравното осигуряване е преувеличен. Уви.


Мечтата на ГЕРБ - народът в бойна готовност
Сигурността е прекалено важно нещо, за да бъде оставена на полицаите и гравитиращите към тях цивилни в ГЕРБ
Диян Моркин

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който е завършил школата за висша летателна подготовка в Уляновск, лансира наскоро стройна отбранителна концепция. Такава, която не би позволила на нито един враг да посегне на родината. Стратегията на Велчев се базира на обективно верен факт - България почти няма армия. Това го знаем, както и че всяка година бюджетът на войската е един от най-големите - над 1 млрд. лв. Тъй като по преценка на Велчев армията не е достатъчна, за да реши и локален конфликт на Балканите, трябва спешно българското население да бъде въоръжено, обучено и боеготовно. "Аз съм за военното обучение, за което съм говорил и с министъра на отбраната. То се връща със закон, но не се въвежда, защото няма база, пари. Швейцария е богата държава, но въпреки това има военно обучение. На 2 г. ги вземат за 20 дни в запас. Там всеки гражданин има у дома си оръжие, мешка и е в бойна готовност", изстреля Велчев. Нацията, по думите му, е направо осакатена, след като е останала без елементарни познания за техника и военни действия. По нашите земи последните момичета, които са учили да сглобяват и разглобяват "Калашников" за норматив, са вече на 38 г. Докато "в Израел момичетата след 16 г. служат 2 г. в казармата, а момчетата - 3 г. Резултатът е създаване на трудови навици, дисциплина и психически контрол. Затова трябва да има кръгла маса по този проблем. Ето, сега ще организираме кръгла маса за леката авиация - всички, които се занимават с този спорт, са извън закона, защото такъв няма". Военното обучение, което беше задължително за средното образование, беше безкраен празник за офицерите от "Гражданска отбрана" и взетите в запас млади мъже, които трябваше да подпомагат военното образование на учениците, и най-вече на ученичките. Държавата хвърляше огромни средства за храна, специално ушити дрехи, наемане на персонал и съответните помещения за провеждане на военните лагери. В България имаше и Организация за сигурност на отбраната (ОСО). Тя посрещна демократичните промени с невероятно имущество. Стотици бази на море и планина, над 200 яхти, 17 летища с над 122 самолета, 80 автошколи с над 3000 автомобила. По-късно всичко това беше разграбено, а над 400 обекта бяха разпродадени. В идеите как да впрегнем населението по-активно да бди за сигурността се включи още един титан - шефът на БОРКОР о.р. ген. Румен Миланов. Той, който е и съветник по сигурността на премиера, лансира идеята да се развие доброволчеството в различните аспекти на сигурността. "Тук не става дума за въоръжаване на пенсионерите по селата с джиесеми. Тук става дума веднага да се сигнализира на полицията, когато се забележи нещо нередно, да се включат хората в доброволческите структури на БЧК, например", посочи генералът. Всъщност по този начин той се заяде с МВР, което има идея да раздава телефони на пенсионери по селата, за да му докладват за престъпления. Ще отбележим, че Миланов бе координатор и един от творците на националната стратегия за национална сигурност. Генералът не отрече, че с развитието на идеята можело да се стигне до създаването на "отряди". Всичко това прилича на опит за възраждането на социалистическите доброволни отряди на трудещите се (ДОТ). И това на фона на милиардите, които се наливат в десетките държавни структури, свързани със сигурността. Докато големите политически и военни играчи вършат работа, българските управляващи си играят на стратегии. Единственото спасение на България е тук да няма наистина никакъв конфликт, застрашаващ сигурността. Нямаме никакво понятие какво може още да им хрумне на спецовете със законодателна инициатива.


Докторите от линейките на специализация без изпит
Спешната помощ със звезди като хотел

В София реанимобилите на паркинг, няма медицински екипи
СИЛВИЯ Николова

Центровете за спешна помощ в страната да бъдат категоризирани със звезди подобно на болниците. Според нивото, което защитят, те ще получават и финансиране всяка година. Тази мярка обсъжда специална комисия от експерти за подобряване на качеството на бързата помощ у нас в Министерството на здравеопазването. Идеята за категоризацията е на директора на Центъра за спешна помощ в София д-р Георги Гелев. По изчисленията му, ако тази система бъде одобрена и министрите от кабинета я приемат, то финансирането на центровете според нивото им ще се увеличи с между 30 и 100 процента. Категорията им пък ще се определя на базата на това колко медици работят в тях, като бонус ще носят тези с една и повече специалности. Под внимание ще се вземат още апаратурата, линейките и реанимобилите, с които те разполагат, а също така и дали населението от района, в който действат екипите на центъра, е застаряващо, преобладават ли едни или други хронични заболявания от дадено производство или особености на околната среда, както и от това дали населеното място е по-близо или по-отдалечено от големите и добре уредени многопрофилни болници. Работещите лекари в спешната помощ да бъдат приемани за специализация в медицинските университети без конкурсен изпит, е предложил да залегне в мерките д-р Георги Гелев. Условието обаче е да запишат клинична специалност, която може да има приложение в спешната помощ впоследствие, като хирургия, травматология и реанимация. С тези мерки проблемът с липсата на кадри и текучеството в спешната помощ ще бъде преодолян след двадесетина години, изчисли той. По думите му здравният министър д-р Стефан Константинов категорично е подкрепил предложенията и е уверил д-р Гелев, че ще направи всичко възможно те да залегнат в концепцията за спешната помощ. 191 лекари работят в момента в Центъра за спешна помощ в София, който обслужва над едномилионната ни столица. 80 щатни бройки са незаети, обясни д-р Гелев. Един начинаещ доктор в Центъра за спешна помощ в София започва с 560 лева. Ако лекарят е с две специалности и с поне десет години трудов стаж, заплатата му е 690 лева.
Спасяването на спешния доктор
Положението на българския доктор от пет-шест години значително се промени. Лекарите в болниците получават значително повече, имат възможност да повишават квалификацията си по европейски програми непрекъснато, работят с модерна, последно поколение апаратура, имат и възможността да заработват допълнително в частни клиники или в собствени кабинети. Една малка част от съсловието - което не означава по-лошата, е принудена да живее със заплати, обидни за тази професия, да работи в нечовешки условия, при натоварени графици и да угажда на всякакви капризи. Става дума за лекарите от телефон 150 - медиците, от чиято бързина, адекватност, професионализъм и смелост за вземане на решения в ситуации, от които зависи животът ни. Това са лекарите, които обират целия негативизъм на болните и на техните близки. Болничните лекари са уморени от благодарности – в пакети, в пликове, в целофани... Джипитата ни също се радват на нашата благодарност. Но да сте чули някой да издири спешния доктор, който му е спасил живота, преди да го закара в клиниката, за да му благодари? Едва ли. Замисля ли се някой какво му струва на клетника да лети с линейката километри, без да може да нагледа собственото си дете с температура вкъщи? Таксиметрови шофьори да го псуват, докато той бърза да спаси нечий живот, а хлапаци с мощни машини да си правят „шегички” с него на пътя. Едва ли. Повече от необходимо е ние, пациентите, да спасим имиджа му. Защото уважението към доктора, както и към всеки един човек, говори за нашата собствена култура.


17 мига от пролетта
Любослава Русева

„Какъв хубав руски самовар!", възкликна Мюлер.

„Ти само завърти кранчето...", лукаво се усмихна скритият вътре Щирлиц. Бойко Борисов оглеждаше площадката на бъдещата АЕЦ „Белене". „Какъв гьол!", възкликна той пред журналистите. „Но само да подпиша...", лукаво се усмихна вътрешният му джоб, ъъъ, глас. Щирлиц отвори вратата и зърна насочен към себе си автомат. „Повече няма да поръчвам биренки по телефона", помисли си той. „Алоу, Танов, виж там за тва, бе, за Бирата!" - про-съска някой в слушалката на шефа на митниците. „Повече няма да пия бира от автомат", помисли си Ваньо Танов, докато отваряше 60-годишно конфискувано „Джони". Глътките му бяха записани на флашка. Щирлиц пише с боси крака на пищещата си машина и си мисли: „Нека сега Гестапо намери някой с такива отпечатъци на пръстите..." Красьо Черния лобира за член на Висшия съдебен съвет, пишейки ходатайството с крака, обути в терлици. По намерените отпечатъци прокуратурата веднага повдига обвинение на три бабички от родопско село. И трите са осъдени по бързата процедура. Щирлиц излезе на централния булевард в Берлин и за да не се набива на очи, тръгна да го пресича пълзешком. Лидерът на „Атака" Волен Сидеров много искаше да бъде издигнат за президент с подкрепата на ГЕРБ. За да не се набива на очи, влезе в сградата на парламента, легитимира се с депутатската си карта, свика пресконференция, а накрая - пред погледите на всички служители се скри в една водосточна тръба, за да чака удобното прикритие на есента. Влиза Щирлиц при Калтенбрунер.

- Хер Щирлиц, колко прави две и две?

- Три, хер Калтенбрунер.

- Не, Щирлиц. Две и две прави четири.

Глас зад кадър: „Щирлиц отлично знаеше колко прави две и две, но откъде, по дяволите, Калтенбрунер знаеше това?" Питат Тотю Младенов кога ще свърши кризата в социалната сфера.

- Когато безработните нахранят гладните - отговаря той.

- Не, Младенов. Когато гладните изядат безработните.

Глас зад кадър: „Младенов много добре знаеше това, но как, по дяволите, се бяха сетили и в Световната банка?" Щирлиц се промъква към тайна германска установка. Мюлер дебне в тъмното и по някое време се провиква:

- Стой, кой там? Щирлиц, това ти ли си?

- Мюлер, много добре знаеш, че даже и да съм аз, няма да си призная! След скандала с шефа на НЕК Красимир Първанов, който подписал два документа за „Белене" без знанието на ресорния

си министър, парламентът привиква министър Трайчо Трайков за обяснение.

- Трайков, ти даде ли съгласието си?

- Много добре знаете, че и да си призная, няма да съм аз!

Щирлиц помисли. Хареса му и помисли още веднъж.

Депутатите от ГЕРБ възразиха на премиера. Не му хареса и те не възразиха никога повече. Щирлиц се крие в гората, за да се свърже със своите по радиото. Оглежда се и вижда на едно дърво съмнителна дупка. От дупката веднага се чува чукане. „Аха, кълвач" - мисли Щирлиц. „Хехе, ти си кълвач!" -мисли си Мюлер. Президентът Георги Първанов се крие в шубраците, за да стреля по вълци. В този момент зад гърба му се чува изстрел. „Аха, аз" - мисли си Първанов. „Хехе, ти си аз!" - мисли си вълчицата Зорница, докато изяжда инспекторите от РИОСВ. Щирлиц е обсаден от Гестапо. По мегафона Мюлер му вика:

- Щирлиц, предай се! Блокирали сме всички изходи! Щирлиц си мисли: „Голяма работа, аз пък ще изляза през входа." Протестиращи са обградили сградата на парламента. Някой се провиква:

- Цачева, ти ще станеш президент само през задния вход! Цачева си мисли: „Голяма работа, аз пък ще вляза през парадния!" Щирлиц самодоволно крачеше по „Фюрерщра-се" и нищо не издаваше, че е руски шпионин, с изключение на руската му униформа и парашута, който се влачеше след него. Искра Фодосова вървеше по „Витошка" и нищо не издаваше, че е Искра Фидосова, с изключение на това, че толкова приличаше на Искра Фидосова, колкото само Искра Фидосова може да прилича на Искра Фидосова.

Щирлиц нахлу в колата на Мюлер и запали. А от толкова време се опитваше да откаже цигарите...

Служители на ГДБОП включиха компютъра и отвориха торент сайт. А от толкова време се опитваха да го затворят... Минавайки по коридора, Щирлиц блъсна вратата на кабинета на Мюлер - тя не се отвори! Той натисна по-силно - отново нищо. Засили се и удари с рамо -ала вратата все така не се отваряше.

- „Заключено е!" - помисли си Щирлиц и се раз-< вълнува от своята находчивост. Земеделският министър Мирослав Найденов реши да въведе стандарт за слънчогледовите семки. Дълго се чудеше как да го нарече. Първо му хрумна „Български", после „Слънчогледови", на третия път - „Семки". „Ще се нарича Български слънчогледови семки" -помисли си находчивият Найденов и се развълнува.

Щирлиц отваря пощенската си кутия и намира бележка: „Ако не си платите сметката за тока, ще ви изключим радиостанцията. Мюлер" Вътрешният министър Цветан Цветанов се прибира у дома при жена си и трите си дъщери и съзира бележката: „Течът продължава!" Цветанов изтръпва от ужас, изключва всички телефони, изхвърля бръмбарите, скрити под паркета, и... запушва пробитата тръба в банята с тъста и тъщата си. Една сутрин Щирлиц се буди в стая с решетки и без спомени от вечерта. Обмисля ситуацията, като си припомня инструкциите: „Сега, ако влезе някой в руска униформа, аз съм майор Исаев от Съветската армия. Ако влезе шваба в униформа от СС

- аз съм оберщурмбан-фюрер от СС Щирлиц." След малко влиза санитарят на изтрезвител-ното и се усмихва лъчезарно:

- Добре се напихте снощи, другарю Тихонов. Една сутрин Бойко Борисов се събуди, обмисли ситуацията и си каза: „Ако съм при Николай Бареков, ще кажа: „Добро утро, г-н Бареков!" Ако съм при Ани Цолова, ще кажа: „Добро утро, г-жо Цолова!" „Ако съм при..." След малко влиза Валентин Златев и се усмихва лъчезарно:

- Хубаво сте сe дегизирали, другарю Първанов. Радистът пие ампула

с отрова, връзва си камък на шията и се хвърля от третия етаж право в реката. Щирлиц си поглежда часовника и се провиква през прозореца:

- Този път беше малко по-добре. Още два дубъ-ла и отиваме да обядваме.

Една сутрин министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов обикаля всички телевизии и обявява, че е абсолютен реформатор. „Още две участия и всички ще се хвърлят през прозореца", хвали го шефката на здравната каса. Щирлиц се прибира в квартирата си. Събува се в антрето и изведнъж чува подозрителен шум откъм спалнята. Вдига автомата и пуска дълъг откос през вратата. Влиза вътре и какво да види - простреляна, върху леглото лежи радистката. Щирлиц изтрива една мъжка сълза и си мисли: „Ще ви отмъстя, гадни фашисти!"

Главната редакторка на тиражен вестник се прибира, без да знае дали продължава да е главен редактор на тиражен вестник. Изува си обувките, сипва си ракия. В този момент от спалнята се чува:

- 33 на 53? -53на83!

- Ааа, вие ли сте - успокоява се главната редактор на тиражен вестник, докато изтрива една мъжка сълза.И тук вицът свършва. Отбелязвайки деня на Съветската армия, Щирлиц се напи като дъска, след което - облечен във форма на майор от НКВД, с наган и гола шашка в ръка, цяла нощ бяга пред сградата на Гестапо, крещейки „Ех, вашта мамка!". И едва на следващия ден той със свито сърце осъзна колко близо е бил до провала. Българите решиха да протестират срещу хаоса и неизвестността. Излязоха на улицата, издигнаха национални трибагреници и дори изчистиха междублоковите пространства. Когато на сутринта се прибраха по домовете и изтрезняха, те се смутиха, сгънаха националните трибагреници и изхвърлиха по няколко найлонови торбички с боклук от балконите си. Иначе за малко да се провалят като българи...


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница