Тема: здравеопазванестраница1/8
Дата23.07.2016
Размер1.21 Mb.
#2475
  1   2   3   4   5   6   7   8
28 май 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕХасан Адемов е тачен от всички в парламента
Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 г. в Исперих. През 1979 г. завършва Медицинския университет във Варна и специализира анестезиология и реанимация. Много от близките му също са медици. Дългогодишен експерт в социалната сфера, пенсионната и здравната реформа. Бе председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика в 40-ото народно събрание и зам.-председател на комисията през мандата на миналото 41-о НС. В миналия парламент бе член и на комисията по здравеопазването, сред критиците на монопола на здравната каса. Участва в изготвянето на промените в Закона за семейни помощи за деца. Уважаван от колегите си от останалите политически сили като диалогичен и умерен. Народен представител от ДПС в последните 4 състава на НС. На местните избори през 2011 г. той бе издигнат от партията си за кандидат за кмет на Разград, но остана на трето място след Денчо Бояджиев (издигнат от инициативен комитет с подкрепата на БСП) и кандидата на ГЕРБ Валентин Василев.


Таня Андреева е третият акушер,оглавил министерството
Д-р Таня Андреева е шеф на общинската АГ болница „Шейново". Тя е в ръководството на болницата от 2008 г. През 2011 г. бе назначена временно за и.д., след като предишният началник д-р Иван Костов подаде оставка заради смъртта на родилка. Андреева бе сред кандидатите за шеф на болницата на конкурса през 2012 г. Получи равен брой точки с д-р Антони Ненов. Заради ремито конкурсът бе обявен наново, но СОС не гласува кандидатурата на спечелилия го д-р Константин Маленов и така Андреева остана начело на „Шейново". През май стана депутат от гражданската квота на БСП. Наблюдатели припомниха, че е била активист на младежката организация на СДС, след това е била свързана с „Гергьовден". През 2006 г. става член на ръководството на Столичния медицински холдинг като представител от квотата на коалицията БЗНС на Мозер - Демократическа партия - „Гергьовден". Андреева е родена на 7 юли 1973 г. Завършва медицина в София, специалност .Акушерство и гинекология". Магистър е по „Здравен мениджмънт" в Медицинския университет. Владее френски и руски език. Омъжена, съпруът й също е лекар. Има едно дете.


Пак ще се пуши в кръчмите, иначе щяло да има бунтове
КРИСИ ЛУКАНОВА

БСП вероятно ще отмени пълната забрана на пушенето на закрито, въведена от кабинета „Борисов". Това стана ясно вчера на среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) с депутати от Коалиция за България. Представители на бранша от цялата страна се оплакаха от срив на бизнеса след въвеждането на цигареното вето. С над 70% намалял оборотът на заведенията. В Пловдив например забраната оставила без работа 60% от работещите в кръчмите, 40% от които фалирали. „Защо цената на цигарите не се вдигне до 15-20 лв. и така да откажем хората от тях", предложи шефът на асоциацията във Велико Търново Димитър Манолов. Зам.-шефът на червените депутати Спас Панчев не отхвърли варианта, понеже забраната не довела до намаляване на пушачите. Ресторантьорите лансираха и друга алтернативна мярка срещу порока - да дават безвъзмездно площи за призиви срещу цигарите. Да има зала за непушачи в заведенията, в които се предлага храна, като собствениците им преценяват колко големи да са те, настояха бизнесмените. В баровете пък трябвало да се пали неограничено. Ако не промените реда, през септември-октомври сме на улицата на стачки, предупредиха ресторантьорите. „Ние сме южен народ - за нас забавлението върви с цигара в ръка", поощри ги депутатът Мартин Захариев, а думите му бяха посрещнати с бурни овации на гостите. Според него пушенето в нощни клубове трябва задължително да се разреши след 23,30 ч.
Полицията сгафила с битите от „Спешна помощ"
СИЛВИЯ ГУРМЕВА

„Полицията не си е свършила работата по случая с нападението над екипа на „Спешна помощ". Това заяви съдия Стоян Мадин от Софийския районен съд, след като пусна от ареста тримата обвиняеми за побоя над д-р Красимир Йорданов, медицинската сестра Люсия Илиева и шофьора на линейката Славейко Белишки. Те бяха удряни, ритани и душени от близки и роднини на абитуриент в кв. „Овча купел" на 24 май вечерта при опит да помогнат на 15-годишната Татяна Георгиева, която колабирапа с 4,3 промила алкохол в кръвта. Медицинският екип бил нападнат от тълпа от над 20 души, след като се озовал на посочения адрес на 5-ата минута. За хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост, прокуратурата поиска постоянен арест вчера за Пенко Панов, баща на абитуриента, в чийто дом станал инцидентът, както и за гостите му Илиян Димитров и Даниела Николова. В съда стана ясно обаче, че пострадалите са описали нападателите си с много общи белези като височина, тегло и цвят на косата. „Извършено е разпознаване, в което е участвал само шофьорът на линейката, и то при съществено процесуално нарушение", заяви съдия Мадин. Полицаите от 6-о РПУ показали първо на пострадалия Белишки четирима мъже, сред които и задържания Илиян Димитров. При второто разпознаване те само подменили Илиян с другия задържан Пенко Панов, като използвали трима участници от първото разпознаване. Шофьорът разпознал двамата само по много общи белези, като уточнил, че д-р Йорданов може по-подробно да даде описание. Въпреки това нито лекарят, нито сестрата са били поканени от полицията да участват в разпознаването. „Разследващите са имали достатъчно време до 28 май, за да съберат доказателства, но не са си свършили работата и са бързали да поискат постоянен арест", заяви съдията. Прокуратурата може да протестира решението.
Кои са големите в пазара на лекарства
Кои са играчите на пазара на лекарства? Кои са най-големите фармацевтични компании и търговци? Какви са особеностите на българския фармацевтичен бранш и с какви проблеми се сблъсква? Можем ли да разчитаме на по-добри здравни услуги? Отговорите на тези, а и на още много други въпроси ще намерите в специалното издание на в. „24 часа" и в. „Труд" - „Топ 50 на компаниите медицина и фармация". То е посветено на най-големите производители и търговци на едро на лекарства в страната. Представени са техните финансови данни за 2011 г. Компаниите в рейтинга са подредени според техните приходи, печалба, собствен капитал и активи. Пазарът на лекарства в България е силно конкурентен, защото на него присъстват не само големите местни производители, чиято продукция е генетично вградена в съзнанието на поколения потребители, но и всички големи европейски и световни компании. Свободното движение на стоки в ЕС улеснява производителите в регистрацията на техните продукти в държавите от общността, така че лекарствата бързо прескачат границите. Изданието струва 4 лв. и може да се купи в интернет хипермаркета mediamall.bg.Новият просветен шеф със златен медал от Полша
Бившият ректор на Медицинския университет във Варна проф. Анелия Клисарова ще е новият министър на образованието. През двата си мандата начело на висшето училище проф. Клисарова разкри два нови факултета - по дентална медицина и по фармация. В момента бъдещият министър е начело на клиниката по образна диагностика и нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Марина". Преди две години проф. Клисарова беше удостоена с орден „Св. Кирил и Методий" I степен. Тя е един от признатите в цяла Европа български учени. Има златен медал от Полската академия на науките. Била е номинирана за наградата „Мария Кюри" в Неапол.


Гинеколог начело на здравето
И.д. шефката на столичната АГ болница „Шейново,, е предложена за министър на здравеопазването. Д-р Татяна Андреева е първата от проекто кабинета „Орешарски", която официално потвърди кандидатурата си за поста. Тя завършва Медицинския факултет към Медицинския университет в София, специалност „Акушерство и гинекология". Има две магистратури - по „Здравен мениджмънт,, и по „Управление на човешките ресурси". Владее френски и руски език. На 39 години е и е омъжена за лекар, от когото има син.


ПУСНАХА БИЯЧИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ
Спешните центрове се вдигат на бунт

ЗАРАДИ ПРОПУСКИ В РАЗСЛЕДВАНЕТО
ТЕРЕЗА ТРЕНЕВА,ПОЛИ ПАНТЕВА

Битите медици от Спешна помощ отнесоха нов шамар. Софийският районен съд пусна без каквато и да е мярка за неотклонение тримата младежи, арестувани за нападението в жк „Овча купел". Причина за скандалното решение са допуснатите пропуски в разследването на случая. Д-р Красимир Йорданов, медсестрата Лусия Илиева и шофьорът на линейката Славейко Белишки бяха атакувани на 24 май, след като се отзовали на сигнал за припаднало по време на купон момиче. На следващия ден с обвинения за побоя се сдобиха 34-годишният Илиян Димитров, 38-годишната Даниела Николова и Ленко Панов на 45 години. Нарушения Софийската районна прокуратура поиска постоянен арест и за тримата. Според държавното обвинение въпреки че престъплението не е тежко, то е било извършено с „изключителна дързост и цинизъм" и е„с висока степен на обществена опасност". Съдът обаче прецени, че няма достатъчно доказателства срещу тримата обвиняеми. Нещо повече - от прокуратурата и МВР са допуснали съществени процесуални нарушения. Оказа се, че единствено шофьорът Белишки е участвал в разпознаването на биячите. Той посочил само ръста на Димитров и заявил, че„докторът може по-подробно да каже" дали той е един от извършителите. Последвало второ разпознаване. Тогава шофьорът посочил Панов. Съдът обаче обърна внимание на факта, че от всички строени за разпознаване разследващите сменили само Димитров и вкарали Ленко. Така процедурата била опорочена, тъй като Белишки бил насочен към конкретно лице. За Николова пък Белишки дал твърде повърхностно описание -слаба жена с черна коса, на около 30-35 години. Тези данни обаче не са достатъчни, за да се индивидуализира лицето, посочи съдия Стоян Мадин. Разпознаване При първия си разпит Белишки не могъл да посочи кой точно от тълпата е бил колегите му. Впоследствие дал много оскъдни описания. Докторът и медсестрата пък изобщо не са викани за разпознаване, въпреки че са дали описание на нападателите. Така съдът реши да пусне задържаните. Решението обаче не е окончателно. След заседанието съдия Мадин недоумяваше защо разследващите не са извършили необходимите процесуално-следствени действия. Според него те са имали време да направят всичко, тъй като 72-часовият арест на тримата изтича днес. „Осъдителните присъди са проблем на адвокатурата, а оправдателните -на МВР и прокуратурата. Съдът е само арбитър", каза още той. Защита Един от задържаните Ленко Панов вчера възропта, че камерите и фоторепортерите ги снимат. „За да си вземете вие парите, ни вредите на нас. Всичко, което ще напишете, е в наш ущърб, но накрая ще се засрамите. Тия, които правят белите, бягат веднага. Ние не сме правили бели", нареждаше Панов. В последната си дума пред съда пък заяви: „Очаквам от съда да бъде справедлив, да измени мярката ни и да не се съобразява с медийния шум", каза той. Другите двама задържани заявиха само, че нямат общо със случилото се. Веднага след побоя обаче някои от тях бяха написали точно обратното във Фейсбук. ПодкрепаВ знак на подкрепа към своите бити колеги медици от Спешни центрове в цялата страна организираха символични протести. Доктори от Видин, Шумен, Варна и Русе цял ден вчера работиха с лентички на реверите. На тях пише „Ние протестираме. Не на насилието". Такива надписи имаше и на линейките. „Наши колеги постоянно са блъскани, обиждани, шамаросвани. Такива случаи съвсем не са изключение", разказа д-р Любомир Виденов, началник на видинската Спешна помощ. Днес протестите продължават.
Д-р Йорданов: Ще ги съдя
Пребитият доктор на Спешна помощ - Красимир Йорданов, заяви, че ще съди биячите. „Категорично ще заведа граждански иск. Трябва да се приложи законът, да има осъдени за назидание на другите, да знаят какво ги очаква и как да се държат", каза пребитият лекар. Той призна, че и друг път е бил обект на агресия, докато е из-пълнявал задълженията си, но подобно на-падение преживява за първи път. „Готов съм да изляза на работа, стига да бъдат осигурени безопасни условия на труд. Не да рискуваме живота и здравето си, помагайки на хората'^, подчерта още д-р Йорданов.


Искат паникбутон В линейките
Работещи в Спешна помощ настояват да има паникбутон в линейките. В някои от новите коли има такъв, но той не действа, защото не е свързан към охранителна фирма или полиция. Освен това лекарите настояват до 15 юни Народното събрание да гласува промените в Наказателния кодекс, с които да осигури тяхната защита. Ако това не стане, от Българския лекарски съюз се заканиха да предприемат ефективни стачни действия в национален мащаб със спиране на работа във всички нива на медицинската дейност. От Съюза уточниха, че в рамките на протестите спешна помощ ще получат само най-неотложните случаи.


3 месеца затвор за побойник на медици
Сливенският районен съд наложи три месеца затвор на мъж, нападнал екип на Спешна помощ. На 21 януари 2013 г. побойникът се напил и счупил прозорец в дома си. На мястото пристигнал екип от лекар и медицинска сестра, които превързали ръцете на мъжа. По време на прегледа обаче осъденият безпричинно нападнал екипа, като нанесъл удари по лицето на лекаря и сестрата. Тъй като сливенският хулиган имал и други криминални прояви, магистратите му дадоха ефективна присъда при първоначален строг режим заради грубо нарушаване на обществения ред. Решението на съда е взето на 23 май.


Плашат с протести за цигареното вето
Собственици на заведения заплашват да излязат на улицата и да протестират, ако забраната за тютюнопушене на обществени места не бъде отменена. Това заявиха вчера представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Димитър Лукарев, член на асоциацията, обяви, че над 60% от персонала на заведенията е бил съкратен тази зима. „Този закон работи срещу бизнеса. Той подпомогна развитието на рекета. Този закон работи силно за корупцията в България. Този закон доведе не само до спад на оборотите, но и до падане на оборотите в складовете, които обслужват заведенията. Направихме огромна инвестиция във вентилацията. Дори в Германия промениха закона. Ние ли сме по-католици от папата", попита Лукарев. Според него ако се стигне до протести, те ще бъдат наистина масови, защото всеки собственик на заведение е пострадал заради забраната.Кабинет с титли

Орешарски заложи на професори и доценти
Кабинет на умните глави представи кандидат-премиерът на БСП Пламен Орешарски. 11 от 17-те членове на програмното правителство са с научни титли. В екипа има четирима професори и трима доценти. Заедно с Орешарски общо 8 са доктори на науките. Ректорът на пловдивския Аграрен университет проф. Димитър Греков поема земеделието, бившият ректор на варненския Медицински университет проф. Анелия Клисарова - образованието. Марияна Георгиева, професор по български език, ще е спортен министър. Една от изненадите в кабинета е проф. Калин Тихолов, който ще оглави ново министерство - на инвестиционното проектиране. За икономиката и финансите доц. Пламен Орешарски ще разчита на доц. Драгомир Стойнев и доц. Петър Чобанов. С научна степан доктор в правителството са здравният министър - Таня Андреева, социалният - Хасан Адемов, културният - Петър Стоянович, и МВР шефът Цветлин Йовчев. Средната възраст на екипа е 48 г., похвалиха се от БСП. Най-млади са Стойнев и Чобанов (37 г.), доайен е Адемов (60 г.). Очаква се кабинетът "Орешарски" да получи зелена светлина от парламента утре.


Банкер или посланик за втори вице
Архитект от Несебър оглавява ново ведомство

Кандидат-премиерът с гергьовци в екипа си
Проектоправителството на Пламен Орешарски има 17 министри с премиера. Сред тях преобладават експертите, някои минали през няколко партии. Четирима са членовете на БСП и един - на ДПС, двама гравитират около движението.
Между банкер и посланик ще избере номинираният за премиер Пламен Орешарски за втори вицепремиер, научи "Стандарт". Финансистът представи официално избора си на министри пред пленума на БСП вчера. И загатна, че вторият вицепремиер ще бъде предложен за гласуване след месец, тъй като има ангажименти, които трябва да приключи. "Той ще отговаря за макроикомониката и електронното правителство", уточни Орешарски и отказа да съобщи името му. От "Позитано" 20 коментираха, че изборът на Орешарски все още не е окончателен. Според партийни източници номинираният за премиер ще избира заместника си измежду банкери и посланици. Част от имената включват банкерите Емил Хърсев и Левон Хампарцумян. Сред имената на посланиците пък е това на дипломата ни в Швейцария Миглена Плугчиева. Според партийци представянето й се забавило, тъй като трябвало да напусне поста си и на нейно място да бъде изпратен друг дипломат. Според други източници обаче Орешарски наистина е избрал дипломат, но това не е Плугчиева. Ставало дума за бившия ни посланик в Москва Илиян Василев, който е и експерт по енергийните въпроси. Бил е и председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От "Позитано" 20 пък загадъчно само коментираха, че номинацията на Орешарски за втори вицепремиер е икономист, добре приет от инвестиционните среди в чужбина. Според червените в момента той работи в България и приключва важен проект.

Пламен Орешарски успя да изненада червените и с първата си номинация за вицепремиер. Той ще предложи това да бъде Зинаида Златанова, която ще е и правосъден министър. Тя ще наблюдава работата в сферата на правосъдието и вътрешните работи, както и еврофондовете. Кандидатурата й веднага бе коментирана като топла връзка на БСП и ДПС с хората на Меглена Кунева. Причината е, че бащата на Златанова - Камен Велев, в момента е председател на контролния съвет на "Движение България за гражданите". Бившият шеф на ДАНС и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев пък ще бъде вътрешен министър. Министерството на регионалното развитие и благоустройството Орешарски предлага да се поеме от Десислава Терзиева. Министерството на финансите ще бъде поверено на Петър Чобанов, бивш шеф на Агенцията за икономически анализи и прогнози, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, председател на Комисията за финансов надзор. За министър на транспорта и информационните технологии бе предложен шефът на "Пристанище Варна" кап. Данаил Папазов, който миналата седмица внесе документи за регистрация за участие в изборите за кмет на Варна, но каза, че окончателно ще реши дали да се кандидатира на 28 май. За военен министър бе номиниран депутатът от левицата Ангел Найденов, който бе председател на парламентарната комисия по отбрана по времето на тройната коалиция. Колегата му Драгомир Стойнев ще поеме министерството на икономиката и енергетиката, като двата ресора засега няма да се разделят. "Няма достатъчно време в настоящата ситуация за институционализиране в сектори, които изискват спешни мерки", посочи Орешарски. Номинацията на Стойнев бе изненада, тъй като името му бе спрягано за социален министър. Социалната политика отива при ДПС и по-специално при д-р Хасан Адемов, дългогодишен експерт в тази сфера и член на социалната комисия в парламента. Експерт от ДПС ще управлява и министерството на екологията. За министър ще бъде предложена депутатът от движението Искра Михайлова. Тя беше заместник-министър на строителството в кабинета "Станишев" от квотата на ДПС, а в миналия парламент оглавяваше комисията по околна среда и води. Министър на образованието ще е Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, която бе спрягана и за здравен шеф. За шеф на болниците обаче Пламен Орешарски очаквано предложи директорката на АГ болница "Шейново" д-р Таня Андреева. Тя заедно с предложения за министър на културата Петър Стоянович са били и членове на "Гергьовден" и младежката организация на СДС, припомниха веднага червени партийци. Според хора от екипа на Орешарски обаче двамата са изявени експерти в областта си. За министър на земеделието ще бъде предложен Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Тази номинация също бе изненада за червените, тъй като се очакваше депутатът от левицата Светла Бъчварова да поеме земеделците. Греков в момента е зам.-шеф на създадения от служебния министър на земеделието бизнес научен съвет, който трябва да изготви националната агростратегия за развитие на отрасъла до 2020 г. За външен министър Пламен Орешарски все пак одобри кандидатурата на евродепутата Кристиян Вигенин. За спортен министър пък бе предложена Марияна Георгиева. Тя е професор по синтаксис в Института по български език към Българската академия на науките, чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Магистралите Орешарски реши да повери на Десислава Терзиева, която в момента е директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Министерския съвет.

За първи път ще има и министър на инвестиционното проектиране. За него Орешарски предлага арх. Калин Тихолов, автор на подробния устройствен план за дюните, който в края на м.г. доведе до поредния скандал с незаконно строителство в защитени територии, познат като "Дюнигейт".

Зам.-деканът на Университета по архитектура, строителство и градоустройство проектира и строи десетки хотели по Черноморието и обществени сгради в страната.

"Нямам нищо общо със скандала в Несебър", категоричен бе номинираният за министър на инвестиционното проектиране. Той обясни, че нито е автор на проекта за скандалния строеж в Несебър, нито е одобрявал документите за него.

"Преди 8 години изготвих подробния устройствен план на строителните граници на Несебър. След това управата на града обаче поръча на друг екип нов план и нови технически проекти", каза Тихолов. Планът бе обнародван в Държавен вестник, но бе атакуван от еколозите на Тома Белев.
Взех водещи експерти
Пламен Орешарски, номиниран за премиер от БСП

Обещах да предложа проектосъстав, адекватен на състоянието на страната и състоящ се изключително от експерти. Сега мога с известно удовлетворение да кажа, че всички са специалисти, някои дори водещи. Позицията вицепремиер по правосъдието е знак за важността, която кабинетът отдава на тази сфера. Имах предварителни намерения за структурни изменения, но надделя разбирането, че няма достатъчно време, защото може да изгубим месеци за институционализиране на промени в сектори, които се нуждаят от спешни мерки. Министерството на инвестиционното проектиране се създава, тъй като има проблеми с усвояването на европейските фондове и е занемарена работата по кадастъра. Министерството на физическото възпитание и спорта пък предлагам да бъде и на младежта.
Критик на Дянков сяда в стола му
Петър Чобанов е личният избор на Пламен Орешарски за финансов министър. Той стана популярен с негативното си отношение към похватите на предшественика си Симеон Дянков. Чобанов бе един от критиците на прехвърлянето на резерва на здравната каса в републиканския бюджет. Той не хареса и идеята на Дянков за използването на Сребърния фонд за плащане на външния дълг. Кариерата на 36-годишния ямболия започва през 2000 г. като главен експерт в отдел "Анализи" при дирекция "Ковчежничество" на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра "Финанси" в УНСС. През 2009 г. става председател на Комисията за финансов надзор, заменил от поста Апостол Апостолов. Чобанов е член на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, на Организационния научен комитет на международната конференция на Стопанския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на редакционната колегия на АИАП. Той е автор на редица публикации в областта на макроикономическата и финансова стабилност, системния риск, паричния пазар и икономическата конвергенция. Чобанов е завършил математическа гимназия "Атанас Радев" в Ямбол. Притежава магистърска степен по макроикономика и научна степен доктор по финанси от УНСС. Владее английски и руски език. Освен това е специализирал в областта на политиките за парична и финансова стабилност.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница