Тема: здравеопазванеДата22.07.2016
Размер276.7 Kb.
#1043
25 юни 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕХомеопати искат 2 г. обучение по медицина
Хомеопати и неконвен-ционални лечители поискаха повече права вчера, на Еньовден.

Те изтъкнаха, че от всички регистрирани 12 000 вида билки в света у нас се срещат 772 вида. Настояват да се изгради център по неконвен-ционална медицина с цел

научно изследване на постигнатите резултати при алтернативно лечение.

Хомеопатите не отрекоха, че сред тях има и шарлатани. За да се преборят с тях, поискаха всеки лечител да премине обучение по медицина в рамките на четири семестъра.
Бебе умря след ваксина, погубила го обаче травма
Родата скочи срещу джипито. Главата на бебето е била наранена, доказва аутопсията
НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

Бебе на месец издъхна след имунизация, а родата му от ромски произход окупира сградата на полицейския участък в Симеоновград след нещастието.

„Убийци! Върнете ни детето! Искаме мъст!", крещяха около двадесетина разгневени мъже и жени, разказаха очевидци. До по-големи ексцесии обаче не се стигнало и след половин час опечалените се разотишли.

Малкият Денислав бил боцнат миналия петък срещу хепатит Б. Инжекцията

поставил личният лекар д-р Борис Михайлов, който има практика от 2200 души в Симеоновград. На следващата сутрин състоянието на новороденото рязко се влошило и завчера сутринта то починало, без родителите да се обърнат към медик.

„Детето бе в добро състояние по време на манипулацията. Това бе втора игла от задължителната имунизация, първата е била направена още в родилното отделение. Не може ваксината да е причина за смъртта", категоричен бе джипито.

Родителите обаче настоявали, че именно съдържанието на спринцовката може да е умъртвила детето. По-късно аутопсията е установила, че пеленачето е имало черепно-мозъчна травма и е изключила медикаментозна причина за.смъртта. Полицията в Гълъбово е започнала разследване на случая, след като експертизата е станала факт.

Родителите на Денислав били сезонни работници в тамошното с. Помощник. Предполага се, че те по невнимание или умишлено може да са наранили главата с все още незатворена фонтанела.

Регионалната здравна инспекция в Хасково също е предприела проверка по случая, уточниха оттам.


Учат бъдещи лекари на обноски с пациентите
ДАНИЕЛА ФАРХИ

Общуването с пациентите ще влезе в лекциите на бъдещите лекари, медсестри, акушерки, здравни мениджъри и медицински секретари, които се обучават в Медицинския университет (МУ) във Варна. Темата е обект на спечелен от вуза проект по програма „Развитие на човешките ресурси"на стойност 277 000 лв. Под мотото „Комуникацията - ключ към сърцето на пациента" до декември 2014 г. екипът на департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт в МУ ще оптимизира учебните планове, след като вземе предвид и мненията на партньори - болници, фармацевти и стоматолози. „У нас връзката медицински персонал - пациент не отговаря на европейските стандарти, а и на очакванията на болните. Често лекарите им говорят със сложна терминология на латински, която е неразбираема за тях. Нерядко медици се обръщат на „ти" към пациента или си позволяват неглижирано поведение към хора с по-нисък социален статус. Това носи негативен имидж на професията", обясни доц. Виолета Танева, координатор на проекта. Според нея уменията за общуване с болните трябва да се развият още по време на следването. Това важи не само за контактите с българи, но и с чужденци, каквито особено през лятото във Варна има много. За целта от края на тази година в петте факултета ще започнат пилотни курсове по втори чужд език - за студенти и преподаватели. Паралелно в МУ ще се

реализира и проект за изграждане на система за кариерно израстване на 500-те преподаватели. Той се ръководи от ректора проф. Красимир Иванов и също е финансиран от европрограмата с близо 177 000 лв. Целта му е да стимулира академичният състав да трупа нови знания и умения, като квалифицираните ще получават бонуси. Програмата за кариерно развитие на преподавателите ще бъде изготвена след анкети с тях и студентите.

„Реализацията й ще е нашата генерална репетиция за участие в бъдещата европейска рейтингова система на вузовете, която ще заложи общи критерии за обучение в ЕС", обясни зам.-ректорът на МУ проф. Тодорка Костадинова. От 2012 г. досега университетът е спечелил девет европроекта.
И бизнесът поиска предсрочни избори и нова Конституция
Председателят на БСК предлага експертно правителство без зам.-министри, пряк вот за съдии и шерифи и повече референдуми
ЮЛИАНА БОНЧЕВА

Предсрочните парламентарни избори изглеждат все по-неизбежни. На 11-ия ден от нестихващите граждански протести Българската стопанска камара, една от най-влиятелните работодателски организации, също свали доверието си от управляващите. "Това Народно събрание в тази си структура няма бъдеще", гласи представената вчера Позиция на БСК за актуалната икономическа и политическа обстановка в страната. В нея се посочва, че през следващите месеци депутатите трябва да изпълнят две важни политически задачи - да променят изборните правила, така че да избираме с мажоритарен вот народните представители, и да подготвят проект за нова Конституция.

Според документа е важно партиите и гражданското общество да постигнат съгласие за разпускане на сегашното НС и провеждане на нов вот през май догодина заедно с изборите за Европарламента. Дотогава Народното събрание и правителството трябва да работят по публични пътни карти с ясни мерки за подобряване на бизнес средата и на жизнения стандарт на населението. "Искаме и точни индикатори за отчитане на напредъка - ако става дума за здравеопазване, да знаем каква ще е детската смъртност, ако е за пътища - колко километра второстепенни шосета ще бъдат построени и т.н.", обясни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

В пътните карти няма място за популистки ходове като замразяване на цени и наливане на държавни пари в закъсали предприятия, но задължително трябва да има мерки за разграждане на изкуствените монополи и за подобряване на регулациите за естествените, подчертава камарата. Бизнесът иска да се спре финансирането на партиите с пари на данъкоплатците. "Ние се издържаме с членски внос, нека и те правят същото", коментира Данев. БСК настоява още изпълнителната власт да бъде прочистена от партийни назначения, като за министри и зам.-министри се назначават само експерти, подкрепени от гражданското общество.

В лична позиция председателят на БСК Сашо Дончев вчера лансира още по-радикални идеи. Той предлага да се сформира изцяло нов кабинет "Орешарски", в който премиерът сам да избере министрите си и в който изобщо да няма зам.-министри. Дончев предлага следващото Народно събрание да е Велико, за да приеме нова Конституция, а сегашното НС до изборите през май 2014 г. да работи в особен режим - председателят да свиква сесии само когато има готови проекти за обсъждане, депутатите да не получават заплащане, да се върнат на предишната си работа и да имат право на платен отпуск и компенсация за пътни разходи, когато присъстват на заседания в парламента. Друга негова идея е мажоритарният вот да се разшири и българите сами да избират съдии и шерифи (полицейските началници) в своите райони, а референдумите да станат ежедневие.

Според Сашо Дончев правителството с ограничен мандат трябва да свърши 4 важни задачи: да ликвидира течовете в бюджета, като прекрати всички проекти и програми с неясни цели; да насочи освободените средства към социалните системи - "за да се предотвратят обсъжданите в момента глупости относно новата роля на държавата, цените и т.н."; да подготви проект на бюджета за 2014 г., създаден единствено и само на базата на проекти с ясни цели, срокове и отговорници; да организира и проведе изборите за ВНС.

"Сегашният политически модел е вреден за обществото, парламентът и правителството нямат нито капацитет, нито доверие", смята Дончев. Той посочи, че в България и демокрацията, и пазарната икономика са само имитация, затова приватизацията е грабеж, а крупен бизнес е само този, който е близо до управляващите. "В кризата няколко големи строителни компании получават 90% от всички обществени поръчки и са увеличили 4-7 пъти печалбите си, това е ненормално", допълни Данев.
В ИКОНОМИКАТА

БСК предлага радикално решение за гордиевия възел от бюрократични режими, които задушават бизнеса - в срок до 1 април 2014 г. всяко министерство, всяка агенция, комисия или община да даде обосновка за въведените лицензи, разрешителни, удостоверения и уведомления и след тази дата всички режими, за които няма аргументи, да отпаднат автоматично. Освен това камарата настоява с акт на Министерския съвет да се забрани изрично събирането на такси, които не са предвидени в закон, защото в момента инспектори взимат от фирмите пари дори за да ги проверяват - например за чистота на басейна или пломба на товар. Друго искане е да се премахнат праговете за хонорари и цени на услуги на нотариуси, адвокати и други съсловни организации, защото определянето на минимални цени е форма на картел.


БСП маха данък “колиба”
Пенсионерите броят 1 лв. при джипито, бизнесът с бонус, ако наеме младежи
Ударно пренаписване на закони, за да се улесни животът на хората. Тази депеша е бил до своите соцлидерът Сергей Станишев по време на заседанието на Изпълнителното бюро вчера. До края на юли ще сме готови с най-важните поправки, които касаят младежката безработица и пенсионерите, коментира лаконично зам.-шефката на парламента Мая Манолова, която е и председател на Контролната комисия на БСП. "Стандарт" научи, че сред първите мерки ще е премахването на данък "колиба", който се дължи за стари къщи, предимно по селата. Става дума за промени в закона за местните данъци и такси, според които ще се премахнат налозите върху недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лева. Възможно е и прагът да се вдигне на 2000 лв., точните параметри ще се изчислят, уточниха запознати. Данък "колиба" бе приет по настояване на ГЕРБ, но изчисленията показвали, че не носи кой знае какви попълнения в хазната, а само натоварва най-бедните.

Към пенсионерите реверансът на червените ще е намаляването на такса "джипи" - тя ще стане 1 лв. или 1 процент от минималната пенсия, зависи от изчисленията. Спешни промени се готвят в Закона за корпоративното подоходно облагане, където бизнесмените ще получат приспадане на данъците, ако наемат младежи до 29 г. на работа. Соцдепутатите ще трябва да намалят и цените на лекарствата със законодателни промени. До 1 месец Станишев е поискал и разписани законодателните промени за въвеждането на "швейцарското правило" за пенсиите, както и възможността хората да се пенсионират, ако не им достигат стаж или възраст. Днес задачите по законодателните промени ще бъдат разпределени за соцдепутатите на заседание на парламентарната група.Биляна ВЕСЕЛИНОВА


8200 деца при роднини и приемни семейства
Принц Едуард и съпругата му Софи посетиха Първа АГ болница

Затварят трети дом в столицата до края на годината
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

8200 хлапета са изведени от домовете за изоставени деца от стартирането на програмата за деинституционализация през 2008 г. до април т.г. От тях 1600 са настанени в приемни семейства, а останалите 6600 се отглеждат от роднини и близки на родителите им. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов. Той посети столичната Първа акушеро-гинекологична болница заедно с принца на Есекс Едуард и съпругата му Софи, които се занимават активно с благотворителност в сферата на опазване на здравето и интересите на децата.

България вече няколко години изпълнява стратегията за деинституционализация, като основният поет ангажимент в нея е в следващите 15 години

у нас да няма нито един дом

за изоставени хлапета, посочи Адемов. След критичния момент на раждането много важна била подкрепата на социалните работници, за да може все по-малък да е рискът на децата, изложени на опасността да бъдат изоставени заради бедността на родителите си.

Шефът на АГ болницата д-р Иван Костов отчете, че за последните 8 години лечебното заведение е помогнало над 280 новородени да не бъдат оставени в домове. Той запозна височайшата двойка с работата в болницата и екипа, който оказва социална и психологическа подкрепа на родилките да не дават бебетата си в домове.

Трети поред дом за деца ще бъде закрит в София до края на годината. Единадесетте деца от него ще бъдат настанени в семейна среда при роднини или дадени на приемни родители, съобщи пък столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също присъства на посещението на принц Едуард и принцеса Софи в АГ болницата. Градоначалникът припомни, че през 2007 г. столичната община е получила от държавата 7 дома за деца, лишени от родителски грижи, с настанени в тях около 515 малчугани. Само за последните 3 години са закрити 2 дома, а децата са дадени на приемни семейства или настанени в къщи от семеен тип.

Според Фандъкова най-подходящ модел за отглеждането на такива деца са именно къщите от семеен тип. Тя обясни, че се предвижда в рамките на една година да бъдат открити 13 такива заведения. По-късно кметът Фандъкова показа на принц Едуард и съпругата му Софи Центъра за закрила на деца, където височайшата двойка бе гост на прощъпалник на дете със синдрома на Даун и детско тържество.


Преглеждат безплатно за преждевременно раждане

Безплатен скрининг за преждевременно раждане започва в столичната акушеро-гинекологична болница „Шейново”, съобщиха от лечебното заведение вчера. За прегледите няма да се изисква талон от личния лекар, но те ще се осъществяват след предварително записване. Скринингът започва от днес и ще продължи до 26 юли. Часове могат да се запишат на телефон: (02) 96 59 470.

Всяко десето бебе у нас се ражда недоносено, съобщиха междувременно от фондация „За нашите деца”, позовавайки се на данните от регистрите на ражданията в страната.


УЧАТ ЛЕКАРИТЕ КАК ДА КАЗВАТ ЛОШАТА НОВИНА
Лекарите ще бъдат обучавани как да поднасят лошата новина на болните с тежка диагноза и на техните близки и как да говорят на разбираем език с пациентите. Това ще става със средства по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" в Медицинския университет във Варна, съобщиха от висшето учебно заведение. Проектът е на стойност 276 хил. лв. В България комуникацията медицински персонал–пациенти все още не отговаря на европейските стандарти, посочи водещата проекта д-р Виолета Тачева. Като сериозни слабости тя изброи говоренето на болните на "ти", неглижиране на страданията им и използването на латински термини от лекари и медицински сестри.


Намаляват щата на здравното министерство
Аида Паникян

С 16 щатни бройки ще бъде намалена числеността на работещите в Министерството на здравеопазването според проекта за устройствен правилник на ведомството. Ако проектът бъде приет, в организационните структури и административните звена на МЗ ще работят 251 души.

Създават се самостоятелни дирекции: в "Здравна политика" ще се съсредоточат функциите, свързани със стратегическото планиране на приоритетите в здравеопазването, а основната задача на "Бюджет и планиране" ще бъде задълбоченото изследване на процесите по финансиране на здравната система със средства от републиканския бюджет, с оглед оптимизиране на правилата за субсидиране и заплащане на медицинската помощ. В първата дирекция ще работят 16 души, а във втората - 14.

Структурира се дирекция "Управление на медицинските дейности" с персонал от 18 души, в която ще се концентрират оперативните приоритети, свързани с медицинската дейност.

Сега съществуващите дирекции "Обществени поръчки" и "Инвестиционна политика" се сливат, тъй като се констатира сходство по отношение на основните им задачи. Новата дирекция "Инвестиции и обществени поръчки" ще има щат от 24 бройки.

Всички дейности, свързани с управление и изпълнение на международни проекти и програми, финансирани по оперативни програми на ЕС, както и от други финансови източници, се съсредоточават в едно структурно звено - дирекция "Международни проекти и специализирани донорски програми", в която се предвижда да работят 22-ма души.

Политическият кабинет ще се състои от 7 души и ще включва зам.-министрите, началника на кабинета, парламентарния секретар и директора на дирекция "Връзки с обществеността". В дирекция "Вътрешен одит" се предвижда да работят 10 души.


БСК:Избори - през следващата година
Правителството и парламентът да приемат краткосрочен план с най-належащите мерки, предлагат от БСК
Мая Йовановска

За 4 години сривът на инвестициите е със 79 на сто. 6,5 пъти са намалели чуждестранните инвестиции. Със 60 на сто се е увеличил износът на капитали от страната. Всяка година със 100 млн. долара повече чужди инвестиции напускат страната. Това за пореден път припомни вчера изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

От камарата признаха, че след заявения ангажимент от страна на премиера Пламен Орешарски за бързо разплащане на държавата с бизнеса вече има ускорение в изплащането на ДДС-то. Данев обави, че има още около 200 млн. лв. задължения на държавата към фирмите. Много тежки са задълженията на общините, особено към здравеопазването, болниците - забавените плащания са към 400 млн. лв., каза той.

Данев заедно с председателя на УС Сашо Дончев представиха вчера позицията на камарата за икономическата и политическата ситуация в страната. Още в началото на пресконференцията Дончев уточни, че не всички членове на БСК подкрепят позицията на камарата. Ситуацията е много сложна и ние не знаем правилните решения, каза Дончев. Той добави, че позицията представлява мнението на мнозинството.

Според бизнеса парламентарни избори трябва да има през следващата година заедно с изборите за евродепутати. Притеснително е, ако много бързаме, каза Сашо Дончев. До формирането на ново Народно събрание в кабинета трябва да отпаднат всички политически оцветени министри и зам.-министри и те трябва да бъдат заменени с експерти, предложени от гражданското общество, заяви Данев.

От БСК искат промяна в Изборния кодекс, като се премине от преференциална към мажоритарна избирателна система. Работодателите предлагат да се изготви с широко участие на гражданското общество проект на нова Конституция. Работодателите искат да се прекрати бюджетното финансиране на всички партии, депутатите в парламента да бъдат намалени от 240 на 100, а ролята на държавата да се сведе до защита на живота на хората и собствеността и при справедливото решаване на споровете.

От БСК искат правителството и НС в краткосрочен план да приемат 11 мерки. Сред тях са въздържане от популистки решения, сред които задържане на цени, финансиране на губещи предприятия, да се направят неотложни промени за подобряване на регулациите на естествените монополи и за "разграждането" на изкуствените, да се приемат промени в закони за подобряване на бизнесклимата. Предлага се нормативно да се регламентира отпадането на възможността за въвеждане на минимални прагове при определяне на размера на възнагражденията и цените на услуги в съсловните организации.

В отговор на въпрос как гледа на прогнозите на финансовия министър Петър Чобанов за 1 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, Данев каза, че не споделя опасенията за влошаване ликвидността в българската икономика. Той смята, че приходната част на бюджета може да се изпълни докрай. Ние обаче сме против бюджета, какъвто е сега. Искаме програмен целеви бюджет с точни индикатори как се изразходва и какво трябва да се постигне, каза той и допълни, че от 2007 до 2012 година държавата е събрала с 4,7 млрд. лв. по-малко приходи.

Запитан дали БСК ще подкрепи увеличение на минималната работна заплата, Данев коментира, че липсва оценка на въздействието на последните увеличения на минималната работна заплата. "Минималната работна заплата може да се плаща в София, но не и в по-малките градове. Това означава унищожаване на бизнес и загуба на работни места", коментира Данев.


Здравният медиатор - "и брат, и сват"
Хората с малко познатата все още професия посредничат на ромите в защита на тяхното здраве
Ева Костова

На неотдавнашна национална среща в курорта Албена на журналисти и медици бе представен и моделът на здравните медиатори - хората, които посредничат за разкриване и решаване на здравните проблеми на малцинствата. Обсъдени бяха опитът на националната мрежа и включването на модела в проекти на европейско равнище. Срещата бе 12-а подред и се организира от Фондация "Мост" (Медии, Общество, Семейство, Традиции) и Центъра по молекулна медицина.

Днес представяме Захари Атанасов - здравен медиатор в с. Чубра, общ. Сунгурларе

При последното преброяване общото население на община Сунгурларе възлиза на 10 873 души. От тях за българи са се самоопределили 6193 човека или 57%. Български граждани с турски произход - 3553 човека или 33%. Български граждани с ромски произход - 929 човека или 9%. И около 100 човека са се определили от различни етноси - 1%. Официалният брой на българските граждани с ромски произход не може да бъде изчислен поради това, че има доста роми, който са се самоопределили като българи или турци.

На територията на общ. Сунгурларе няма здравно заведение, има само три практики на общопрактикуващи лекари и един филиал на Спешна помощ - Бургас. Най-близкото здравно заведение, което се ползва при нужда, е МБАЛ - Карнобат, която се намира на около 30 км от Сунгурларе. Това създава допълнителни затруднения за хората, които се нуждаят от медицинска помощ. Ромското население в общината е

с много слаба здравна култура

Бременните жени почти не ходят на консултации поради неплатени здравни осигуровки, и когато им се наложи да посетят гинеколог, повечето от тях отиват в Сливен, който се намира на около 45 км.

Регистрация на бременни - при здравно осигурените се регистрират на 100%.

Имунизации по националния календар се извършват на 90%.

В околните населени места майките с деца и старите хора изпитват особени затруднения при придвижване за детска консултация или при нужда от медицински преглед, особено през зимата.

За превенция на ХИВ и СПИН не се води статистика и не се извършва превенция.

Колкото до жилищните условия, при които живеят ромите, трябва да се отбележи, че няма изработени карти и кадастрални регистри за районите с ромско население. Голямата част от жилищните квартали са без изградена канализация или организирано сметоизвозване. На някои места се наблюдава съжителство на две-три семейства в едно жилище. През последните години се забелязва миграция и обезлюдяване на по-малките околни села.

Според справка от Дирекция "Бюро по труда" - Сунгурларе, към 1 януари 2013 г., при 14,24% безработни за общината, за кв. "Изгрев" те са 42,02%. Основният поминък на жителите на общ. Сунгурларе са земеделието и винарството. Към този момент има временно назначени около 120 човека по програми за озеленяване към социалното министерство. Има и работещи в кабелния завод в Карнобат, но там приемат работници, които имат минимум средно образование. Поради факта, че имаме много висок процент слабо образовани и необразовани граждани от ромски произход, това създава допълнителни затруднения за намиране на работни места, a oттам и за плащане на здравни осигуровки. В община Сунгурларе имаме много

висок процент здравнонеосигурени лица

Назначен съм на работа като здравен медиатор в с. Чубра от 7 март 2013 г. В селото за този период съм се сблъскал с много трудности и дори комични ситуации, поради някои предразсъдъци при ромите. Работата ми основно е концентрирана с индивидуални случаи и съдействие пред личните лекари за ваксинации на подлежащи за това деца, както и информиране на родителите на 12-годишните момичета за безплатна ваксина на рак на маточната шийка, а също така информиране на многодетните или желаещи жени за предоставяне на безплатни спирали. Работата ми е свързана с чести пътувания, тъй като в селото няма здравна служба и няма никакви посещения на общопрактикуващи лекари. Работя със сложни казуси и придвижване на една доста сложна и дълга процедура по осиновяване, която се налага да я водя почти изцяло. Често пъти имам посещения от хора със здравни и социални проблеми вкъщи, като се налага да им съдействам за попълване на бланки и молби за детски надбавки, социални помощи и регистрации в бюрото по труда. Транспортиране и съдействие пред здравни институции и заведения е другата ми грижа, която ми отнема доста време. Областният ни град Бургас е на 100 км разстояние и ако някой е транспортиран спешно там, се налага да отида и да го прибера обратно. Последният такъв случай бе през юни т.г. с жена на 25 години, майка на три деца, хоспитализирана по спешност от умишлено медикаментално отравяне във МБАЛ - Бургас, при което се наложи да доставя личната й карта и картата на придружаващия я съпруг, на когото в спешния център не са дали никаква информация за състоянието на съпругата му. Последва изчакване от няколко часа и транспортиране обратно на пациентката и съпруга й до вкъщи. Няма как да съпроводя някой пациент до Бургас и да го оставя, тъй като няма с какво той да се върне обратно.

Често пъти се налага да взема обективна страна в защита на медицинско лице

защото ромите са малко по-темпераментни и някои от тях си мислят, че са дискриминирани, макар че, в интерес на истината, често дискриминацията е факт. Това, което особено много ми помага като здравен медиатор, е моята съпруга, чрез която индиректно получавам информация за съдействие за някой проблем при жените. За жалост има все още много хора от ромската общност, които са затворени за споделяне на здравословните си проблеми и там трябва да се работи деликатно и с търпение. Има и такива, които са били няколко години в чужбина с децата си и се е налагало да ги съпровождам за ваксинации.

В момента работя по някои индивидуални случаи като например този с момиче на 22 години със зашита ректовагинална фистула след раждане на дете с туберкулоза и изведен анус-претер поради чревна туберкулоза, спешно нуждаещо се от сложна гинекологична операция.

Другият е с мъж на 65 години с исхемична болест на сърцето - стенокардия, артериална хипертония II степен. Пациентът се нуждае от поставяне на нов интракоронарен стенд.

Мъж на 60 години е с полипи в носа, със затруднено дишане, социално слаб е и засега единствената възможност е да опитаме с Постановление №7.

Сложно е положението и с преждевременно родено дете на 8 месеца, с пряка роднинска връзка между двамата родители - първи братовчеди по майчина линия, при което се очаква да има още здравословни или психически отклонения.

Съдействам за трудоустрояване на 55-годишна жена с неуточнен процент на деменция, множество различни болести и прекарани 6 операции.

Придружавам и съдействам пред всички институции на семейство по процедура за осиновяване.

Както виждате, здравният медиатор често е и "брат и сват", но като спечели веднъж доверие, се налага да оправдава това доверие всеки ден. Все още не мога да дам обективна оценка за моята работа и смятам, че не е и редно да го правя. Това, което мога да кажа, е, че хората имат наистина нужда от здравни медиатори и може би тази професия все още не е оценена добре докрай. Но от чисто човешка гледна точка това е работа за хора с наистина големи сърца, защото разбирането и съпричастността са първите неща, които здравният медиатор трябва да притежава.

Разследват смъртта на бебе
Милена МИХОВА

Бебе на 1 месец почина при неизяснени обстоятелства в дома на свои роднини в Симеоновград. Трагичният инцидент с малкия Денислав, който е от ромски произход, станал в събота сутринта. Ден по-рано детето било откарано от родителите си за имунизация при общопрактикуващия лекар д-р Борислав Михайлов от Харманли. На бебето била поставена задължителната за възрастта му ваксина срещу хепатит, която била приета нормално.

В събота сутринта състоянието на детето се влошило и то починало, преди близките му да успеят да извикат помощ. Афектираните хора се събрали пред полицейския участък в града, твърдейки, че ваксината може да е повлияла на състоянието на малкия.

„Консултирах момченцето и му поставих ваксина. Виждах детето за първи път. Беше в добро общо състояние, по нищо не личеше да има проблеми. Бях много изненадан, когато на другия ден ми съобщиха за смъртта." Това каза вчера пред „Преса" д-р Михайлов. Той е бил разпитан от полицията. Към момента няма данни за нарушения от негова страна. Направената от съдебния лекар д-р Христо Еленски аутопсия на момченцето показала, че причина за смъртта е мозъчна травма.

„Бебето е било с кръвоизлив", обясни медикът. На този етап обаче разследващите изключват травмата да е получена вследствие на физическо насилие. Хипотезите за фаталния край са падане или родова травма. Изискана е цялата документация около раждането на бебето в Харманли. Според лекарите при тежки раждания е възможно получаването на мозъчни травми, които няма как да бъдат открити веднага и влошаването идва внезапно.

„Има образувано досъдебно производство по случая. Към момента няма задържани", това бе лаконичният коментар от пресцентъра на ОДП-Стара Загора, където се води разследването на смъртта на Денислав.
Фатално безделие
Няма здравноосигурен, който да не е претърпял челен сблъсък с лимитите за направления, чакането за преглед и рецепта, не е ходил по мъките около ограниченията в това за кое плаща здравната каса и за кое не, а и едва ли се е разминал с нерегламентираните плащания. Чиновниците 6 здравната каса (за сведение това са над 2000 души, а годишно издръжката на институцията е 80 млн. лв.) като цяло не правят плащането за всичко това удобно за лекарите и пациентите. Напротив. Бавят суми, унижават лекари, разкарват болни... А сега в безвремието на новата власт удължават сроковете за всичко. А когато дори и забавените действия напълно замрат, настъпва хаос. От един месец здравната каса на практика не работи - служителите й чакат смяна на управителя си, а самият надзорен съвет не се събира, защото държавата не е назначила своите представители.

Първият ангажимент на новите управляващи би трябвало да е грижата системата да не блокира, защото животът на хората е над кадровите им дилеми. За един месец не го направиха. Бавност, която може да е фатална за вашето здраве.
Болест в здравната каса

Пълен административен хаос блокира лечението на пациентите и работата на болниците
Десислава Николова

Здравният сектор е обзет от пълен институционален хаос вече месец, т.е. откакто новите управляващи влязоха във властта. Пациентите не получават животоспасяващи лекарства навреме, защото служителите очакват управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде сменен и работят още по-бавно, самата каса бави плащанията на болниците, а софтуерът й непрекъснато прави волни или неволни грешки и отказва да отчита лечението в реанимация, на онкоболни и на пациенти на хемодиализа. Никакви важни решения не се вземат от месец, защото надзорният съвет на институцията не работи.

Големият отсъстващ

Надзорният съвет на касата, в който участват представители на държавата, работодателите, синдикатите и пациентите, от един месец няма кворум и на практика не работи, тъй като Министерският съвет все още не е намерил време да смени досегашните представители на държавата в него. Така е блокиран целият контрол върху работата, управителя и част от плащанията на здравната каса, които се одобряват от надзора. От контролния орган зависят всички решения за извънредни разходи на болници и на сумите за самата институция.

В същото време никой не знае кога управителят на касата д-р Пламен Цеков, който беше назначен от парламента от квотата на ГЕРБ, ще бъде уволнен, въпреки че слуховете за това са изключително упорити. Единственото сигурно е, че лекарският съюз от февруари досега продължава да иска оставката му заради методиките за лимит на лечението (отменена от съда) и за плащане на медицинските изделия, за която Комисията за защита на конкуренцията препоръча да не се взема предвид. Новото парламентарно мнозинство още преди месец даде ясно да се разбере, че възнамерява да извърши рокада и в НЗОК, но все още тя не се е състояла.

Паричният въпрос

В здравния сектор от един месец текат слухове, че плащанията и протоколите (рецептите за безплатното скъпо струващо лечение) се бавят заради липса на пари. Въпреки че в тях няма нищо вярно, целият хаос допълнително се нагнетява.

Абсолютно всички трансфери от бюджета към здравната каса, които е трябвало да се извършат през юни 2013 г., са преведени. Става дума за 230.3 млн. лв. и това отговаря на предварително заявените средства от НЗОК, съобщиха от Министерството на финансите. За същия период на миналата година са били преведени 221 млн. лв.

От здравната каса увериха, че във вторник е насрочено заседание на надзорния съвет, въпреки че не са наясно кой ще присъства от името на държавата. В надзора по традиция са двамата заместник-министри на здравеопазването, директорът на НАП и представител от икономическото министерство.

Две висящи бездействия

В началото на годината здравната каса въведе две методики. С едната бяха въведени лимити за броя пациенти и диагнози за лечение в болниците. С другата здравната каса реши, че ще плаща само най-евтини импланти при операции, а ако искат по-скъп, пациентите ще си го купуват сами. Първата методика беше отменена от Върховния административен съд, но надзорният съвет на здравната каса все още не е решил как ще се плаща без лимит. По методиката за имплантите КЗК излезе със становище, че касата трябва да я отмени. Това обаче също не се е случило над лимита.

Така в момента болниците са изправени пред спирала на трупане на задължения, тъй като повечето от тях са извършили дейности и чакат те да им бъдат платени с решение на надзорния съвет.

„Към вчерашна дата имаме преминали и изписани пациенти, за които здравната каса ни дължи 664 хил. лв. Освен това чакаме 202 хил. за 101 пациенти без здравни вноски", коментира д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването (държавните болници) и директор на университетска болница „Св. Анна". Той допълни, че ще сезира за забавянето на плащанията здравната комисия на парламента.

Нов бъг в системата

От май беше въведена и нова версия за отчитане на болници, но тя също създава проблеми. Електронното отчитане към здравната каса не работи по вина на ин-сгитуцията, допълва Димитров. Грешките в софтуера са такива, че той изхвърля точно най-скъпите процедури - реанимация, хемодиализа, кардиохирургия,

ортопедия или накратко казано - всички дейности, в които има операция, спешна помощ, лекарство или имплант. През целия уикенд от НЗОК работили заедно с болничните програмисти, за да отстранят грешките, но те продължават да се случват.

„Всекидневните проблеми с отчитането водят до изключително натоварване на персонала и възникване на излишно напрежение", коментира д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници и директор на „Токуда болница София".

От здравната каса отбелязаха, че може би софтуерът е малко по-труден, но няма големи грешки в него.

Според Пламен Таушанов обаче доскоро надзорният съвет на НЗОК непрекъснато е гласувал извънредни средства за справяне със софтуерни проблеми. По думите му проектът за софтуера на здравната каса с консорциума BULL е приключил, но те не са прехвърлили собствеността на НЗОК. „На последното заседание през май управителят поиска 400 хил. лв. за допълнително адаптиране на софтуера, но му отказахме", казва Таушанов.

От НЗОК обещаха да коментират подробно как работи и чия е информационната система на касата във вторник.

„На фона на тежката политическа и икономическа ситуация в момента болниците са изключително затруднени, защото забавянето на финансирането на извършената от тях дейност и вложените средства - труд, медикаменти, консумативи и др. - възпрепятства разплащането с доставчици", отбелязва д-р Дренски.


Лабиринт за борба с пациентите
Здравната каса има информационни системи, дори няколко, платени със заем от Световната банка, но това не помага на болните да получат по-бързо лекарствата си, без да трябва да пътуват, да чакат за направления, пред лекарски кабинети и комисии. Сега безвластието в касата бави още повече процедурите.

Лабиринтът до получаването на скъпо струващото и живото-поддържащо лечение се извървява от около 500 хил. болни (от рак, множествена склероза, диабет, хепатит, други редки болести) на всеки шест месеца, а самото разкарване на болните трае

поне около два месеца, вместо автоматично да бъдат обработени рецептите им, ако има нужда.

Ако целта на тежката бюрокрация е да се пестят разходи за лекарства и пациентите да си ги купуват сами, в част от случаите касата успява. Напоследък протоколите се бавят от две седмици до месец, а може и повече. В случая обаче става въпрос за скъпи медикаменти, които пациентите няма как да си купят сами и част от тях прекъсват терапията си. Пациентите смятат, че забавянето е заради НЗОК.

„Имаме сигнали, че протоколи закъсняват от две седмици до един месец и това нарушава нормалното провеждане на лечението", отбелязва Десислава Раянова, председател на Асоциацията на хората с множествена склероза.

От организацията на пациентите с онкологични заболявания отбелязват, че от началото на годината не могат да убедят здравната каса, че повечето пациенти са на химиотерапия на период от 28 дни, а не на 30-31 и трябва да вземат предвид това. „Закъсненията са измисляне на нова медицина и опропастяване на лечението", смята Евгения Адърска, председател на АПОЗ.

„Поредното забавяне на протоколите беше в края на април -началото на май. Имахме пациенти, които останаха без лекарства, и това се повтаря на всеки шест месеца. Процедурата е изключително тромава и тежка за пациентите. Бихме искали здравната каса да обработва документите за един месец, за да не бави лечението", отбелязва Ваня Добрева, председател на асоциация „Хипофиза".

Според представителите на пациентските организации е логично здравната каса да си изработи механизш, по който навреме да обработва документите и да удължи на 1 година срока на протокола.

Встрани от това, че няма наказани за забавено лечение, освен ако пациентите не решат да съдят НЗОК, заради липсата на заседания на надзора съществува проблем с лекарствата за рак. Пламен Таушанов, представител на пациентите в надзорния съвет на здравната каса, съобщи пред „Капитал", че заради липсата на надзор все още не е взето решение да се отпуснат още 17 млн. лв. за тези продукти и това натоварва болниците. Съществува и още един проблем - тези средства се взимат от перото за лечение на българите в чужбина и наистина трябва да се вземе решение.


По прецизността ще ги познаете
Pentax Medical може да изнесе големите ремонти на ендоскопи за Европа в

България
Татяна Пунчева-Василева

Първият сервизен център за ендоскопи в България, директна инвестиция на производителя на апаратурата „Пентакс медикал България", активизира оборотите си на работа. За първата си година на работа сервизът в Пловдив вече ремонтира по около 300 ендоскопа (уреди за преглед на вътрешни органи и хирургични интервенции) на Pentax на месец. Целта за втората година е техният брой да се удвои, а до четири-пет години Pentax може да изнесе всички по-тежки и дълги ремонти за Европа, Близкия изток и Африка в България. Това заяви за „Капитал" Стефан Турийски, управител на „Пентакс медикал България".

От нулата и само нагоре

Центърът, инвестиция на японската компания за медицинска оптика Pentax Medical, заработи през май 2012 г. Той е на пряко подчинение на Pentax Европа, Близкия изток и Африка и по-специално на вицепрезидента на компанията по сервизната дейност. За широкия кръг потребители японската марка Pentax е позната по-скоро

с оптиката и фотоапаратите. Фото-оптиката обаче вече е част от Ricoh, а медицинската оптика на марката остана в японската Hoya Corporation.

В началото на тази година компанията бе отличена от Българската агенция за инвестиции като инвеститор на годината в категорията фина електроника с вложението си от около 2 млн. евро. Една година по-късно компанията е изпълнила и планираните си цели. Има приходи от около 600 хил. лв. и отремонтирани 265 ендоскопа на месец в края на фискалната 2011-2012 г.

„Годината ни мина добре, с големи ръстове, но това е, защото стартирахме дейността си от нулата миналия май. Тогава ремонтирахме първите си четири ендоскопа", разказа Стефан Турийски. През май тази година броят на отремонтираните апарати вече е 300. „От нас се очаква да ремонтираме всички ендоскопи, закупени в региона на Европа, Близкия изток и Африка, което е средно 1200. Ще можем да достигнем обаче подобни нива на работа едва до четири-пет години", заяви Турийски. Част от ремонтите на своите клиенти в Европа в момента Pentax извършва в сервизния си център в Хамбург, Германия. „Идеята е колегите в Германия плавно да спрат да правят по-дълги и планови ремонти и те да преминат към нас. Става въпрос за всички ремонти над четири часа", поясни Турийски. „Средно един ендоскоп се ремонтира за три дни, като заедно с транспорта се надяваме до пет-шест дни апаратът да е отремонтиран и да е доставен обратно при лекаря", посочи още той, Компанията ще е доволна, ако успее да предлага услугата от врата до врата за седем дни. За целта „Пентакс медикал България" смята да наеме още 20 нови техници. В момента в центъра работят 32-ма души. Почти всички от първите техници са преминали обучение в сервиза в Хамбург, Германия. Половината от новите пък ще се обучават на място в Пловдив, а другата половина в Германия. „До четири-пет години очакваме да имаме около 90 техници, за да поемем целия ремонтен капацитет", каза Турийски.

Подготовка на почвата

За да увеличи работата си обаче, сервизният център все още трябва да въведе система за качество и ТВДа е един от приоритетите на компанията за тази година. Сервизът започва подготовка за сертифициране по ISO 13485 за производство и ремонт на медицинска техника, През лятото предстоят и първите по-сериозни разговори с дистрибутори на медицинска апаратура, така че в даден момент да може да ремонтира и ендоскопи от тях, а не само директно от представителства на Pentax, както е в момента.

По принцип малки и средни ремонти на ендоскопска апаратура в страната се осигуряват от оторизираните дистрибутори на марки, които представляват. Те разполагат със собствени сервизи за по-малките ремонти, в които работят висококвалифицирани български инженери. Сервизният център на Pentax Medical в Пловдив е първата директна инвестиция на производителя на ендоскопи в сервиз за своите изделия локално в България. Сред основните конкуренти на Pentax Medical са Olympus, Fuji и Storz.
Илияна Йотова:

Няма да работим с „калинките"
Няма как да вършиш важни реформи с „калинките" от предишната власт. Това обяви евродепутатът от Коалиция за България Илияна Йотова пред БНР. Тя беше категорична, че трябва да бъде даден шанс на това правителство.

Йотова призова още всички политически партии да постигнат национален консенсус. „Ако има такава алтернатива, а ако не, да се върви към нови избори", коментира тя.

Евродепутатът коментира и състоянието на лечебниците у нас. По думите й всички болници в държавата са пред фалит, а лекарите се задъхвали и не си получавали парите от здравната каса.


Има лекари, които се интересуват от пациентите
Христина и Данчо Димови

Здравеопазването в България е в много лошо положение, а срещу лекарите напоследък много често се чуват критики и обвинения.

Поводът за нашето писмо обаче е точно обратният – искаме да изкажем благодарност на лекарите от болница „Царица Йоанна-Исул“, които ни показаха, че освен професионализъм притежават и човещина, която според нас е задължителна за тяхната работа.

Ние сме пенсионери от София. На 14 май съпругът ми Данчо Димов, който е на 76 години и с два инсулта, падна с проходилката, с която се придвижва, и си счупи ръката. В Исул му оказаха първа помощ, но тъй като не успяха да наместят ръката, която беше много подута, се наложи операция. Операцията беше направена в клиниката по ортопедия и травматологоия на болница „Царица Йоанна-Исул“.

Искаме да изразим нашето възхищение и благодарност към целия екип, който прояви изключително внимание и загриженост към едни обикновени пенсионери. Благодарни сме на началника на клиниката доц. Пламен Кинов и на доц. Енчо Янков, който извърши операцията, на доц. Любомир Цветанов и на анестезиолога д-р Константинова.

През цялото време с голямо внимание се отнасяха и медицинските сестри – ст.м.с. Жасмина Василева и ст.м.с. Фани Белотелова, които ни оказаха голяма подкрепа. Както и сестрите Валентина Владимирова, Василка Грахчева и Димка Памукова, която вдигахме дори и през нощта. Не искаме да пропуснем и санитарките Стефка, Магда, Ценка и Севда, които също бяха много отзивчиви.Изразяваме благодарността си чрез вашия вестник, защото смятаме, че за лекарите трябва да се говори не само, за да бъдат критикувани, но и когато си вършат съвестно и сърцато работата.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница