Лекции за естествено раждане. Борисов: Учим чужденци, после ги „продаваместраница1/5
Дата24.07.2016
Размер0.68 Mb.
#2912
ТипЛекции
  1   2   3   4   5
18 май 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕРазясняват правата за избор как и къде да родиш
С хепънинг "Право на избор" в неделя в Борисовата градина ще завършат проявите за Световната седмица на раждането. Дотогава в големите градове сдружения организират всеки ден курсове и лекции за естествено раждане.


Борисов: Учим чужденци, после ги „продаваме"

Идват децата на завършилите наши университети
ВЯРА ИВАНОВА

Броят на чуждестранните студенти у нас да се увеличи, за да можем да ги "продаваме", препоръча премиерът Бойко Борисов при откриването на иновационен форум вчера.

Той възложи на образователния министър Сергей Игнатов да измисли механизъм, чрез който завършилите висше образование с държавна поръчка да остават да работят у нас.

Преди 20 г. в България сме обучавали в пъти повече чуждестранни студенти по медицина. Ако бях на мястото на министър Игнатов, щях да помисля дали, когато една държава дотира студент, той да може да си тръгне, без да има ангажимент. Защо да вадим от парите на данъкоплатеца, за да подготвим специалист за друга държава, попита премиерът и даде пример за справедливост: Вземете футбола. Така ли е? Не, има трансфер.

Игнатов обясни, че възложената му задача означава "нашата образователна система да изнася интелектуален продукт". Процентът на чуждите студенти бил много по-малък отпреди, но мерки вече се вземали. До 5 юни през МС ще мине изменение в Закона за висшето образование. "Премахваме бюрократичния натиск, университетите сами ще признават дипломите за предшестващо образование", каза Игнатов. Днес той ще се срещне с вътрешния министър Цветан Цветанов, за да обсъдят какви облекчения може да въведе ведомството му. Игнатов обясни, че с облекчаването на процедурата ще дойдат децата на завършилите у нас. "Те искат да ги изпратят. Има огромен брой говорещи български в Африка, Арабския свят, Азия - това са най-интересните страни", даде пример той.

За обвързване на обучението с работа тук трябвала нова нормативна уредба. Единственото ми притеснение е дали пазарът на труда е готов да поеме хората, които задължим да стоят в България, призна Игнатов и добави, че "самата грижа за образованието ще породи работни места и желание на хората да стоят в България".

Борисов посочи още, че кабинетът "стиска здраво фискалната дисциплина" и даде отговор защо сме най-бедни -" дали сме се по най-безобразния начин". Къде заминаха заводите ни, къде е авиокомпания "Балкан"?, попита той.


Европейската здравна карта днес мутира в Булгар Шенген

Чиновническо безхаберие и наглост се крият зад ограничените ни права
ВАЖНО Е!

Въвеждането на картата съкращава и опростява бюрократичните процедури, тъй като се премахва необходимостта от попълване на формуляри при всяко пътуване на лицата в чужбина. Отпада и необходимостта от посещение в местната здравноосигурителна институция.
Ако имаше конкурс за най-нахално поведение на държавна институция, сто на сто в този момент щеше да го спечели Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). И то не с натъкмените клинични пътеки, по които уж трябва да ни лекуват срещу осигуровките, които плащаме. Не толкова и с клизматичните направления за прегледи, които целогодишно побъркват народа.

Върхът на наглостта на чиновниците от касата, които ние все още издържаме, е промъкналото се по терлици решение да се спре, макар и временно, издаването на европейски здравни карти на хора, които пътуват за кратко в страните от ЕС.

В понеделник българите, на които се е наложило да си подават документи за издаването им, с изненада разбраха за “мъдрото” решение от служителите в пунктовете, докъдето напразно се разходиха, а не от съобщение на НЗОК. Такова липсваше дори на сайта й. То се появи едва вчера, и то след като в. “24 часа” съобщи за настъпилата промяна.

На всички граждани, които са здравно осигурени и ще пребивават в страна от ЕС за период до два месеца, районните здравноосигурителни каси ще издават временно удостоверение. То има срок на валидност два месеца и е идентично с европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК), уверява съобщението. Обяснението е, че всичко това се прави “във връзка с провеждане на процедура по Закона за обществени поръчки за избор на изпълнител за изработка и доставка...”.

Обясняват ни още, че до приключване на процедурата - до месец и половина, карти ще се издават само на онези от нас, които са здравноосигурени и удостоверят с документ, че ще пребивават в страна от ЕС за повече от два месеца.

Защо това, което ни причиняват, е нагло?

Първо, защото напълно противоречи на идеята за създаването на картата. Инициативата е на ръководителите на страните-членки на ЕС - по време на Европейския съвет в Барселона през март 2002 г. Тогава се приема план за действие, целящ отстраняване на препятствията пред географската и професионална мобилност в рамките на ЕС към 2005 г.

Картата е едно от тези решения. Целта е да улесни гражданите на всяка страна-членка на ЕС, временно пребиваващи на територията на друга страна членка, при получаването на спешна и неотложна медицинска помощ, за да не бъде принуден притежателят й да се завърне преди края на планирания престой.

Картата се отнася до всички категории временно пребиваващи граждани: туристи, студенти, командировани, служители в международния транспорт или търсещи работа.

По последни данни на Еврокомисията от края на ноември 2010 г. около 187 милиона души, или 37% от гражданите в ЕС притежават ЕЗОК, която им осигурява достъп до здравни услуги.

Днес у нас се случва точно обратното. Временно пребиваващите граждани вече се делят на категории - кратко и по-дългосрочно пребиваващи. На първите НЗОК препоръчва да вземат временно удостоверение от районните здравноосигурителни каси. "То им дава същите права при нужда от ползване на медицинска помощ, а процедурата по издаването му е много по-бърза и лесна", пише в съобщението на касата. Точно обратното на целта на въвеждането на картата, подробно описана в предишния пасаж.

Второ, нагло е дори частично да ограничаваш човешко право с аргумент, че тече някаква процедура за избор на изпълнител и доставчик на карти.

Къде са спали чиновниците на здравната каса, като са знаели кога изтича договорът й с досегашния? Защо не са направили процедурата така, че да са избрали новия, преди крайния срок на изтичащия договор?

Единственият бюрократичен отговор, който евентуално можем да получим, е, че при липса на практическа възможност да се уреди получаването на ЕОЗК се издава пак безплатно удостоверението за временно заместване на картата.

Упорито се твърди, че макар и за 2 месеца то дава същите права. Хора, които са го ползвали обаче, не са на съвсем същото мнение. В случай на спешна или неотложна помощ в държавите от ЕС искат да покажеш картата редом със застраховка. Процедурата била далеч по-тромава и усложнена, ако си само с удостоверение.

Трето, нагло е здравната каса да се прави на бюро “визов режим” или по-скоро на Булгар Шенген с изискването да доказваме с документи престоя си в държава от ЕС. От отпадането на визите никой не иска резервация в хотел; командировъчна заповед; покана от приемащата страна; удостоверение, че учиш, самолетен, автобусен или жп билет. Къде е тук идеята за свободно движение на хора?

Безочливо е, но както добре помним, не е първият опит на здравната каса да ни се качи на главите. А проблемите с европейската здравна карта датират от самото ни членство в ЕС. Първо си плащахме, за да я имаме - 3 лв. за обикновена поръчка от 30 дни и 4,80 лв. за експресна - ставаше за 5 работни дни. После дойде опитът да я направят задължителна по закон и да не можем да пътуваме без нея в ЕС. Отмениха бързо тази глупост, но пък подплашиха народа, та се наложи да разкриват двойно повече пунктове за издаването на картата.

Сега пък ни застигна синдромът на търговете за снабдяване с лекарства - закъсняват с процедурите за доставчик, а тегли народът. Не стига ли вече?!
Д-р Нели Нешева, шеф на здравната каса:
Удостоверение от касата важи за спешна помощ в чужбина

До два месеца старите гишета подновяват работа
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

-Д-р Нешева, защо в момента не се издават европейски здравни карти на досегашните гишета в София?

- Издаването на европейски здравни карти (ЕЗОК) не е прекратено -нито в София, нито в страната. Провежда се процедура по Закона за обществени поръчки за избор на изпълнител за изработка и доставка на тези карти. До нейното приключване карти ще се издават само на хора, които са здравно осигурени и удостоверят с документ, че ще пребивават в страна от Европейския съюз за период по-дълъг от два месеца. На всички останали граждани, чиито пътувания са в по-кратък срок, препоръчваме да вземат временно удостоверение от районните здравноосигурителни каси. То им дава същите права при нужда от ползване на медицинска помощ, а процедурата по издаването му е много по-бърза и лесна.

-Какво забави процедурата за избор на изпълнител? Нали се знае предварително кога изтича договорът и колко време е необходимо за обществената поръчка?

- Няма забавяне в процедурата. Тя беше обявена навреме, но впоследствие се наложи да бъде прекратена по чл. 39 от Закона за обществените поръчки. Би трябвало в рамките на два месеца да приключи новата процедура и да имаме избран изпълнител, който да изработва ЕЗОК.

-Какво представлява удостоверението и колко дълго важи то?

-Удостоверението има абсолютно същата валидност като ЕЗОК и служи за получаване на необходима спешна или неотложна медицинска помощ при временно пребиваване в друга държава, членка на ЕС, държава от Европейското икономическо пространство или Швейцария. Удостоверението дава същите права на гражданите. Разликата е в това, че срокът му на валидност е два месеца.

На всички граждани, които са здравноосигурени и ще пребивават в страна от Европейския съюз за период до два месеца, районните здравноосигурителни каси ще издават такива удостоверения.

-Колко карти са издадени за 2010 г.? Има ли тенденция за увеличаването им?

-През 2010 година са издадени над 200 000 карти.

Определено има тенденция за увеличение в сравнение с минали години.

То може да се дължи на поправката в Закона за здравното осигуряване, според която за един период през 2010 година Картата беше задължителна за пътуване в ЕС.

Впоследствие в закона беше записано, че здравната карта е препоръчителна.

Вероятно има случаи да се издават карти на хора, на които за момента не са им били необходими, но са им издадени като на част от работен колектив.

-Ще се промени ли нещо в процедурата около издаването им тази година? Ще остане ли изискването да се показват билети и резервации при по-дълъг престой?

-Изискването да се представят документи или декларация, от които да става ясно, че пребиваването ще е по-дълго от 2 месеца, е временна мярка.

Тя ще се прилага до приключване на процедурата по избор на изпълнител.


КУЛТУРНА ДИСКУСИЯ
Имаме право да раждаме безопасно
В последните дни сме свидетели на опит да се манипулира общественото мнение и да се подклаждат враждебни настроения към хора, които по разбираеми причини са загубили доверие в системата на майчиното и детското здравеопазване в България и търсят начини да осигурят на децата си възможно най-добрия старт в живота.

Не можем да осъдим жени, които не искат да изберат за раждането на детето си атмосферата и условията на българските болници, които често включват остарели медицински практики и незачитане на основни права на родилката, В същото време сме загрижени за нарастващата тенденция от домашни раждания, при които липсва компетентна медицинска помощ.

За пореден път се говори за „мода" и „увлечение" по раждането с минимално лекарско вмешателство, когато всъщност става дума за световни тенденции. Вместо да се обърне внимание на потъпкването на правата на част от жените в родилните отделения, се правят намеци за психическото им състояние.

Подобно отношение е несериозно и неетично. И е време за промяна. Време е Министерството на здравеопазването, директори на болници и родилни отделения, НЗОК, акушер-гинеколози да положат усилия да започнат да прилагат доказалите се световни практики. Може да обобщим тези практики:

1. Бременността и раждането НЕ са патология и в голям процент от случаите НЕ изискват лекарска намеса. (Много е важно да се прави разлика между „намеса" и „наблюдение". Не отказваме да бъдем наблюдавани, но сме против рутинно прилаганите медицински интервенции.)

2. За да се избегнат усложнения, най-често просто е нужно да се осигури максимален комфорт на раждащата жена.

Приемането на тези простички факти като отправна точка за един конструктивен дебат ще позволи промяна в положителна посока.

Като организация, обединяваща майки, които се борят да бъдат зачетени правата им, ще продължаваме да настояваме за диалог. Имаме право да раждаме достойно и безопасно.ЕЛЕНА КРЪСТЕВА, председател на сдружение "Естествено"


Харалд Цурхаузен, нобелов лауреат по медицина за 2008 г.:
Ваксина за момчета ще победи рака на маточната шийка

20% от туморите са свързани с вируси, но не всяка инфекция отключва заболяване
Проф. Харалд Цурхаузен е Нобелов лауреат по медицина през 2008 г. Взе наградата за откриването на причинно-следствената връзка между хроничната инфекция с човешкия папиломен вирус (HPV) и рака на маточната шийка.

Немският учен е роден на 11 март 1936 г. в Гелзенкирхен. Става професор през 1972 г. в катедрата по клинична вирусология на университета Ерланген-Нюрнберг. От 1998 до 2003 г. ръководи Центъра за изследване на рака в Хайделберг, където работят и българи.
-Проф. Цурхаузен, какъв е поводът за посещението ви в България?

-Тук съм по покана на мои приятели лекари. Идвам в страната за 4-и път. Познавам и много сътрудници, които са работил при мен в Центъра за изследване на рака в Хайделберг. Сега ще изнеса две лекции -едната в болница „Токуда" в София и втора в Медицинския университет на Варна.

-Кои вируси могат да предизвикат рак?

-За около 20% от туморите се знае, че са свързани с инфекции. Но това не означава, че всеки вирус автоматично може да предизвика рак. Някои видове онкологични заболявания, като тези в стомашно-чревния тракт, са свързани и с бактерии.

-Как стигнахте до откритието, което ви донесе Нобеловата награда?

-Още като студент се интересувах каква роля играят вирусните инфекции за възникването на рака. Любопитството ми беше събудено от прочетени статии. В тях се описваше, че когато вирусите попаднат в бактерии, те променят структурата им. Част от вируса остава в бактерията и й придава ново свойство. Това провокира у мен идеята, че подобни процеси биха могли да се случват и при рака. Подозирах, че когато човешката клетка се инфектира с вирус, част от него остава в нея и тя мутира при определени обстоятелства Интересът ми бе подкрепен и от моя клиничен стаж, където работих 2 г. след като завърших медицина. Идеята ме занимаваше интензивно и още през 1962 г. започнах да й отделям време да работя по нея. По-късно успях да докажа, че наистина инфекциите отключват тумори по подобен начин. Това стана при африкански деца, болни от лимфом. При тях той се проявяваше като огромна подутина до едната буза. В туморите се съдържаше част от структурата на Епщайн-Бар вируса. Това беше нашият първи успех, макар и малък.

-А после?

-После започнахме да изследваме херпесния вирус. Подозирахме, че той е причината за гениталните брадавици. Има едно проучване на италиански лекар от 1842 г., в което той описва, че проститутките във Верона умират предимно от рак на маточната шийка. Това е подкрепено със статистика. През 60-те години на XX в. имаше теория, че херпесът е виновен за тези генитални инфекции. Смятахме, че ще е лесно да разкрием взаимовръзката - да намерим част от структурата на херпесния вирус в туморите, понеже разполагахме с методиката. Останахме обаче разочаровани. Не открихме нито един такъв

вирус.

Тогава ми хрумна идеята да изследвам друг вероятен причинител. Имаше статии, че гениталните брадавици често преминават в тумори.С помощта на микроскоп открихме в тях частици от вируси.

Разбрах, че сме във вярната посока. Стана ясно, че това са парченца от човешкия папиломен вирус. Тогава смятахме, че са няколко, а днес се знае, че са 160 вида. Отне ни обаче доста време, докато успеем да подредим първите видове, които открихме в генитални брадавици. Имаше и разочарование - не ставаше дума за ракови клетки. Но пък събрахме указания, че може би става дума за определена последователност на процеса.

-Колко години отне разработката?

-Общо 11-12 г.-от 1972 г. до 1983-84 г. Но отне време, преди да се стигне до практическото й приложение.

-Как гледаха колегите тогава на вашите идеи?

-Не ги приеха от раз, смятаха ги за провокативни.

-Какъв трябва да е успешният учен?

-Трябва да има оригинално мислене, разбира се. Необходима е упоритост. Не бива да се води от догмите. В медицината има твърде много от тях. Някои неща се разглеждат като неоспорими факти, въпреки че не са такива. И накрая - ученият трябва да има, както казваме ние, германците, здрав кръст.

-Вярвате ли, че медицината ще победи рака?

-Не мога да отговоря просто така. Но знам, че няма да е, докато съм жив.

-Какво да очакваме от проучванията за рака?

-Надявам се да се изясни още по-добре връзката с различни инфекциозни болести. Така ще може да се разработят профилактични мерки. Ще се подобри и диагностиката, но също и терапията. Много неща се разработват и сега, макар че невинаги можем да овладеем инфекциите. Хепатит С е значим за възникването на рака на черния дроб. Днес можем да помогнем донякъде с медикаменти, но надеждите са насочени към бъдещето.

-Вярвате ли, че още вируси ще бъдат разобличени като причинители на тумори?

-Обзалагам се за това. Работим в тази посока - изследваме полиома - и аденовирусите.

-Днес хората пътуват по света и разнасят вируси. Това усложнява ли работата на лекарите?

-Повечето вече са разпространени по целия свят и ние повече или по-малко сме се срещали с тях. За да се стигне до рак обаче, е необходимо много повече от едно заразяване.

Рак възниква от вируси, които са претърпели „злополука" и не могат да се размножават повече. В самите човешки клетки също трябва да са изключени определени функции. Във вирусите също трябва да са настъпили промени. Ракът не се обяснява с проста причинно-следствена връзка от една инфекция.

-Каква е ролята на гените, които носим?

-Много важна. Нито един тумор, причинен от инфекция, не може да се развие без промени в ДНК на клетката. Ако такива промени вече са налице, за човека е лесно да се разболее от рак.

-Доволен ли сте, че вашето откритие се прилага практически?

-Радвам се, че днес има ваксина и тя широко се използва. Удовлетворен съм, че благодарение на препарата много жени ще бъдат предпазени и няма да умрат от този вид рак. Още по-големи успехи срещу болестта ще постигнем, когато можем да ваксинираме и момчетата, защото те са преносителите на вируса.

-Смятате ли, че това може да стане скоро?

- Трудно, много трудно.

- Инвестира ли Европа достатъчно в медицински проучвания?

-Често, когато пътувам в Източна Европа, ми казват, че този район е беден и не може да дава много за наука. Мисля, че това е грешка. Всяка страна в този район може да изгради приемлива база за изследвания, за да работи в международно сътрудничество. Това ще помогне за имиджа на страната, а и тя ще може да се възползва от благата на разработвания продукт. Въпреки че гълта много пари, науката не бива да се занемарява, а да се подкрепя.

- Здравеопазването също гълта много пари...

- Това е тема, която трябва да се подлага на дискусия. Хората в страната само ще спечелят, ако здравеопазването се подобри. Политиците също трябва да се ангажират.

- Много хора имат усещането, че за да се лекуваш добре, трябва да си богат.

- За съжаление до голяма степен това е вярно. Затова е много важно здравето да бъде съхранено с профилактика. Така ще спечелят широки кръгове от населението. Това може да се гарантира чрез подходяща система за здравни осигуровки. Макар че икономически сега в Германия нещата не вървят по най-добрия начин, всеки жител е здравно осигурен. Надявам се, че по подобен начин нещата могат да се балансират в цяла Европа.

- Но в Германия имунизациите за деца вече не са задължителни. Така ли е?

- Те никога не са били задължителни. Има ваксини, за които здравните каси плащат, по поставянето им винаги е било доброволно.

- В България има хора, които са против ваксините. Какво бихте им казали?

- Грешат, защото има достатъчно доказателства в какви мащаби се развива ракът на маточната шийка, ако няма ваксина. Имунизацията категорично носи голяма полза. Страничните ефекти са пренебрежимо малки. Има много мащабни проучвания в Австралия, където 80% от момичетата са ваксинирани. Смята се, че са предпазени за около 15 г., макар че препаратът се прилага от около 7-8 г. и наблюденията са само за този период.


Мнения
По темата: „Емигрантите „просто не желаят" да живеят в България"

► Е, кой нормален човек ще иска да живее в България? Хората нямат работа, заплатите са ниски, здравното осигуряване е по-зле и от страните от третия свят. За образованието да не говорим. Какво ни предлага тази държава? Аз живея в чужбина и повярвайте ми, нямам никакво намерение да се връщам в България, дори и на почивка. Цените на хотелите са по-скъпи от тези в чужбина, а какво предлагат? Докато те няма в стаята, да те оберат, ако говориш чужд език - ще ти донесат сметката с двойно по-високи цени. Да, за огромно мое съжаление такова е положението в България.KOCHEVA15


Продаваме студенти като Бербатов

Висшистите да работят у нас 5 г. след дипломиране, обмисля властта
Просветният министър да помисли как държавата да си прибира вложените средства за обучение във вуз. Това поръча премиерът Бойко Борисов на Сергей Игнатов на форум, посветен на иновациите у нас. "Когато държавата години наред дотира един студент, след това той става и си заминава, без да има никакъв ангажимент към тази държава. Тогава защо ние дотираме?", възмути се Генерала. И подчерта, че парите, които се инвестират, за да могат младите хора да получат висше, се вземат от данъкоплатците. Специалистите обаче се изнасят в чужбина и на практика те са "загуба" за България. Премиерът смята, че трябва да се увеличи броят на чуждестранните студенти, за да ги "продаваме" обратно. "Трябва да вземем, например, футбола. Там така ли е? Не. Има трансфер за тези, които са го готвили футболиста", каза още Борисов. Той припомни, че у нас преди 20 години са учили в пъти повече студенти по медицина. "Образованието е твърде скъпа услуга и ако наши млади хора заминават в чужбина, трябва да се замислим как да променим системата", съгласи се и министърът на образованието Сергей Игнатов. Според него обаче трябва да се мисли и върху това пазарът на труда да може да предложи достатъчно и подходящи работни места за младите специалисти, ако бъдат задължени 5 г. да работят в България.

До 5 юни кабинетът ще приеме промяната в Закона за висшето образование, която улеснява приема на чужди студенти у нас, съобщи още просветният шеф. Според него университетите щели сами да признават дипломите на чужденците. Идеята е "децата на българските възпитаници в Африка, Арабския свят и Азия" да дойдат да учат в България".

"Защо сме най-бедни?", попита риторично Борисов участниците във форума. Според него до това положение се е стигнало, защото другите държави са приватизирали и след това са довели компаниите си у нас. Ние пък сме продали най-големите си предприятия за жълти стотинки. "Трябва да се работи по-бързо и динамично", категоричен бе премиерът. Той допълни, че е сигурен, че ниските данъци, които поддържа кабинетът, след години ще доведат до успех.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница