Проблемите на човечествотостраница1/31
Дата17.11.2023
Размер217.35 Kb.
#119329
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   31
problemite-na-chovechestvoto RuLit Me 818926
Свързани:
Halogen elements-by-Zorry, Parthenon, CV updated

ПРОБЛЕМИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
Откъс от изявлението на Тибетеца
Публикувано през август 1934 г
Достатъчно е да посоча, че съм тибетски ученик от определена степен, макар това да ви говори твърде малко, доколкото всички сме ученици – от най-скромния кандидат чак до самия Христос, а и по-нагоре. Живея във физическо тяло, подобно на другите хора, на границата на Тибет и понякога (от екзотерична гледна точка) ръководя голяма група тибетски лами, когато другите ми задължения позволяват това. Въпросното обстоятелство даде основание да се смята, че съм настоятел на ламаиски манастир. Свързаните с мен в работата на Йерархията (а всички истински ученици са свързани с тази работа) ме познават и под друго име и с друга функция. Алис А. Бейли знае кой съм и ме познава с две от моите имена.
Аз съм ваш събрат, извървял малко по-голяма част от Пътя в сравнение със средния ученик и по тази причина нося по-голяма отговорност. Като един от онези, които са си извоювали правото на по-голям обем от знание и светлина в сравнение с четящия тези редове кандидат, съм длъжен да служа на всяка цена като проводник на Светлината. Аз не съм стар от гледна точка на Учителите, но не съм млад и неопитен. Мисията ми е да преподавам и разпространявам одвъдвремевата мъдрост навсякъде, където намеря отклик, което и правя вече от много години. Старая се, също така, да помагам на Учителя Мория и на Учителя Кут Хуми винаги, когато ми се отдаде възможност, доколкото дълго време бях свързан с Тях и Тяхната работа. Казах ви достатъчно и в същото време не посочих нищо, което би ви подтикнало да проявите към мен сляпото преклонение и груповата преданост, които емоционалните стремящи често изразяват по отношение на своя гуру и към Учителя, за контакт с Който те все още не са готови. И няма да постигнат този толкова желан от тях контакт, докато емоционалната им преданост не прерасне в неегоистично служене на човечеството, а не на самия Учител.
Книгите, които съм дал, не изискват признание. Те могат да бъдат, а могат и да не бъдат точни, истинни и полезни. Вие сами трябва да се убедите в тяхната правдивост с помощта на правилна практика и с упражняване на интуицията си. Както аз, така и Алис А. Бейли, в ни най-малка степен не сме заинтересовани от обявяването им за вдъхновени свише писания или за тях да се говори (със затаен дъх) като за работа на един от Учителите. Ако те представят истината така, че тя приемствено да доразвива вече изпратените на света Учения, ако предаваната информация издига вдъхновението и волята за служене от емоционалната към умствената сфера (Плана, на който може да се контактува с Учителите), тогава тези книги постигат своята цел.
Ако поднесеното учение предизвиква отзвук в просветления, работещ за доброто на света ум и води до изблик на неговата интуиция, тогава това учение може да бъде прието. Но не иначе. Ако даваните постулати в последна сметка се потвърдят или се признаят за верни при проверката им чрез Закона за Съответствието, тогава те са добри и полезни. В противен случай нека ученикът отхвърли въпросните твърдения.
ВЕЛИКИЯТ ПРИЗИВ
От извора на Светлината в Ума на Бога
да бликне светлина в ума човешки.
Да слезе Светлината на Земята.

От извора на Любовта в сърцето Божие,
Любов да бликне към човешките сърца. 
Христос да се завърне на Земята.

От центъра, където Божията воля знаят,
Цел малките човешки воли нека води -
Учителите тази цел познават и ú служат.

От центъра, наричан Род човешки, нека
на Любовта и Светлината Промисълът се изпълни, 
И нека той да запечата портата на злото.

И нека Светлина, Любов и Сила
Възстановяват Промисъла на Земята.

„Този Призив или Молитва принадлежи не на отделен човек или на група хора, а на цялото Човечество. Красотата и силата му се крият в неговата простота и в това, че той очертава основните истини, които човек споделя естествено и по силата на природата си, а именно: истината за съществуването на Основополагащ Разум, който ние неопределено наричаме Бог; истината, че (над очевидността) Любовта е истинската движеща сила на Вселената; истината, че великата Индивидуалност, наричана от християните Христос, е дошла на Земята за да въплъти любовта в разбираема за нас форма; истината, че както любовта, така и разумът са следствие от това, което се нарича Божия Воля; и накрая – тази очевидна истина, че Божествения План да се осъществи единствено чрез самото Човечество.“
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   31
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница