Програма на чешкия център май 2011 (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)Дата05.09.2016
Размер105.03 Kb.
ТипПрограма


! Please see the English version of the programme below.

ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР май 2011
(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz


ПРОДЪЛЖАВА ИЗЛОЖБАТА:
АНОНИМНИТЕ ЗОНИ” НА НИКОЛА ИВАНОВ гостуват на ФОДАР 2011

http://www.fodar.dir.bg/

Изложбата ще продължи до 03.06.2011 г., гр. Плевен

ЕХОТО НА ОРФЕЙ” НА ПАВЕЛ ПИЕКАР В ГРАД ХАСКОВО

Павел Пиекар прави целия цикъл чрез техниката на линогравюрата, която той отлично владее и в която влага своеобразен елемент. Свързва прецизната изработка, усещането за традиционни ценности и съвременния поглед. Графическите листа авторът отпечатва сам в малки количества. Предпочита големия формат, владее сложния цветен печат, според темата използва изискани фини светлосенки или изразителни пъстри цветове…/Вилма Хубачкова/
Изложбата ще бъде открита с концерт на китарно трио в състав : Димитър Русев,  Станимир Ламбов и Методи Янев.
Организатор на събитието са Сдружение Джаз Клуб Хасково. Със съдействието на Община Хасково и Градска художествена галерия.
4.5., 18.00 ч., Градска художествена галерия Атанас Шаренков”, гр. Хасково

(Изложбата ще продължи до 25.5.2011 г.)SOFI G – ДЕЦАТА НА ХРУШОВ

Тамара Черна (с артистичен псевдоним SofiG) е родена и живее в Острава – третият по големина град в Чешката република. От малка проявява интерес към театъра, музиката и танца. На десетгодишна възраст е приета в остравската Консерватория, която завършва успешно след осемгодишно обучение. Още тогава участва в балетните постановки на Моравско-силезийския народен театър, по-късно става солистка на балета, а днес вече е негов балетмайстор. Дипломира се в Академията за изящни изкуства „Леош Яначек” в Бърно.

За балетните си изяви получава няколко награди, номинирана е и за престижната чешка награда „Thálie”. Най-много се впечатлява от роли с драматично съдържание, в които се набляга на същността и преживяването - Анна Каренина, Кармен, Мехмене Бану от „Легенда за любовта”.

В края на активния й танцов живот в ръцете й попада фотоапарат и пред нея се отваря нова възможност да изразява и показва занапред вижданията, чувствата и настроенията си. Оттогава тя успява да реализира редица изложби в Чехия и в чужбина. Главните теми във фотосите, освен добре познатия й балет, са свързани предимно с репортажната и портретна фотографии, в които осезателно използва образни абревиатури.

Тамара Черна притежава уникалната възможност да „прочете” лицата на хората и с едно натискане на спусъка да обрисува живота им.
Фотографиите, които имате възможност да видите, са направени в Хрушов – силно засегнатата от насилствената индустриализация част от град Острава. Това е причината, поради която днес тук да няма нито един исторически паметник.

Хрушов е населен предимно с ромско население. Територията е безпощадно кръстосана от магистрали и носи белезите на наводненията. Това, което впечатлява Тамара Черна е как децата, именно в този район, си играят безпрепятствено и начинът, по който се забавляват.

Най-изящното във фотографиите й е, че чрез тях изразява както веселата непринуденост, така и вглъбеността и тъгата на ромските деца. Тези деца успяват да се насладят на присъствието на всеки момент, по-добре от всички останали осъзнават продължителността на мигновено случилото се събитие. Затова и техните преживявания са винаги интензивни и пренаситени.

Тук важи правилото, че всяка фотография е нечия история, нечие емоционално преживяване. Ако трябва да направим паралел с литературата, трябва да кажем че всяка от тези творби е завършена лирико-епична поема, в която сложността на живота е подадена в опростени абревиатури.

Околното пространство не е само някакъв декор, а е пряко вмъкнат в изобразената история - сякаш иска да я доразкаже. Понякога е партньор, друг път е съперник на заснетото явление, но така или иначе почти винаги издава суровата самота, тъжната празнина.

Въпреки това, във всичките кадри изпъква едно изключително важно качество – персонифицирана нежност. Нежност, която е едновременно блажена и горчива.

Нежност, която е резултат от миловидност и състрадание.

До голяма степен, чрез фотографските си умения Тамара Черна потвърждава, че фотографията не е нещо статично и вдървено, а напротив може да изобрази дори повече динамика и напрежение от филмовата лента.

Нейните творби показват развитие - не стагнация, процес - не състояние. В тях ясно се вижда избистреното движение на емоцията, беглият допир на настроението. Накратко казано - чрез фотографиите си Тамара Черна вдъхва радостно болезнената целувка на живота. /Ондржей Надворник/

http://www.sofig.cz/

Откриване на 4.5., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 10.6.2011 г.)


БРАТЯТА, ВЛЮБЕНИ В БЪЛГАРИЯ – прожекция в ПУ „П. Хилендарски”

реж. Анастас Джидров, продуцент: „Интернешънъл Филм Сървиз – София”, 2010 г., 48’

сценарий: Елена Димитрова и Мариета Ангелова, оператор: Славчо Димитров, монтаж: Мирослав Хайдошик, тон режисьор: Цветелина Цветкова, музикален оформител: Мариана Вълканова

участват актьорите: Руси Чанев и Симеон Владов

Документалният филм е осъществен с подкрепата на програма „Култура” на Столична община.

Във филма са включени архивни кадри от Българската национална филмотека, от архивния фонд на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, от личните архиви на семейство Пипеви, Елена Димитрова, Вера Дворжакова.

9.5., 18.00 ч., ПУ „Паисий Хилендарски”, 9-та аудитория, гр. Пловдив

ФАМУ ФИЛМ ФЕСТ

Стана традиция всяка година през месец май в Чешкия център да се представя най-доброто създадено от FAMU (Филмовата академия в Прага) за изминалата година. В тазгодишното издание акцентът се пада върху катедра „Документално творчество”, чиито късометражни филми зрителите ще могат да видят в първите два дена от филмовия форум. През втория ден ще бъде представен и най-новият филм на Вит Клусак „Всичко за доброто на света и Ношовице” (Vše pro dobro světa a Nošovic). Режисьорът се прочу със скандалния си проект свързан с фиктивен хипермаркет в Чехия („Чешка мечта”) и заснемането на организацията и еуфорията около неговото откриване. За третия последен ден сме Ви подготвили преглед от най-качествените ленти за 2010 г. излезли от ръцете на студенти обучаващи се в престижната пражка Академия. Гости на фестивала ще бъдат преподавателят Мартин Ржезничек и студентът Иво Бистричан.


След създаването на FAMU през 1946 г. чак до 1961 г. специалността „Документално творчество” е част от катедра „Режисура”. Днес, вече като самостоятелна единица, катедрата залага на практическите занимания, допълнени от предмети с теоретична насоченост (художествено образование и хуманитарни предмети). Провеждат се специализирани семинари, развиващи аналитичните и творчески способности, като предимно се набляга на авторските филми.

Програма:

9.5. – 18.00 ч., Късометражни филми от катедра „Документално творчество”

           20.00 ч., Късометражни филми от катедра „Документално творчество”

10.5. – 18.00 ч., Късометражни филми от катедра „Документално творчество”

            20.00 ч., „Всичко за доброто на света и Ношовице” (Vše pro dobro světa a Nošovic)
11.5.—18.00 ч., Най-доброто от ФАМУ фест 2010
            20.00 ч., Най-доброто от ФАМУ фест 2010

Всичко за доброто на света и Ношовице” (Vše pro dobro světa a Nošovic)


реж. Вит Клусак, ЧР, 2010, 82 мин. (с български субтитри)

Пълнометражният документален филм е своеобразен портрет на малко чешко селце, в което, както твърдят местните жители, се е приземило НЛО под формата на огромен сребрист завод – корейският автомобилен център „Хюндай”. Селцето, познато най-вече със своето кисело зеле и бирата „Радегаст”, се превръща в промишлена зона – най-голямата инвестиция направена върху зелена поляна в историята на ЧР. Много от собствениците на парцели, сред които днес се издига автомобилния завод, дълго време отказват да продадат земите си. Принудени са да направят тази крачка под натиска на съселяните си или заради анонимни писма, заплашващи със смърт тях или техните близки.

Режисьорът се връща в Ношовице две години след драматичното изкупуване на земите, в период когато заводът започва да бълва евтини автомобили и посредством седем лица се изгражда игривият и побиващ тръпките портрет на място, което коренно се е преобразило. Така оживява гротеската за полето върху, което растат автомобили.

9, 10, 11.5., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ЕСКИЗИ ОТ ЕДИН ЖИВОТ С АНТОНИН ДВОРЖАК ИЗ „НОВИЯ СВЯТ” И ЧЕХИЯ

Мултимедийната програма „Ескизи от един живот” ще разтвори интригуващи страници от живота на Антонин Дворжак между Америка и Европа, Европа и Чехия. Избрани бисери от творчеството на юбиляра ще ни водят в това пътешествие. Романтикът Дворжак ще оживее в интерпретацията на елитни музиканти, аудио регистрации от различни времена.

Видео филмът „Прага и Дворжак” ще ни води на една необичайна музикална разходка из града на 100-те кули с музиката на Антонин Дворжак.

Автор и водещ: д-р Магдалена Манолова11.5., 19.00 ч., Читалище „Антон Страшимиров”, ул.„Цар Иван Асен II” 11, гр. София

ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ представя ВЕЧЕР НА ИТАЛИАНСКАТА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН

Изпълняват студенти от НБУ с преподаватели доц. Етиен Леви и Нели Маринкова.

На рояла Кристиан Илиев, Юлиян Янев

16.5., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

СРЕЩА С ПИСАТЕЛКАТА РАДКА ДЕНЕМАРКОВА

Радка Денемаркова (р. 1968 г.) е писател, сценарист, преводач и драматург. Завършила е германистика и бохемистика в Карловия университет в Прага, по-късно работи като литературен историк и научен сътрудник, а също и като сценарист и драматург в театър „Na zábradlí“. Творческият мироглед на Р. Денемаркова е тясно съчетание от литературната и театралната област. Самата тя твърди, че се интересува от „интересни конкретни човешки съдби, обвързани с исторически фон и политически обстоятелства, независимо от това дали самите обекти са активни участници или са само влачени от тях” и допълва: „Искам моите книги да засядат като кост в гърлото, а не като десерт след вечеря”, с което обяснява посоката на сюжета и съдържанието в своите творби. Историите й са груби, засягащи незаздравели рани, незабравени жестокости и неотмъстени неправди.

Романът й „Peníze od Hitlera” (Пари от Хитлер) получава наградата Magnesia Litera (най-престижната литературна награда в ЧР) за най-добра проза на 2007 година.

През 2008 г. авторката завършва монографията на театралния режисьор Петър Лебъл (книгата получава Magnesia Litera в категорията публицистика за 2009 г.) , а друг неин роман предстои да излезе от печат през месец май т.г. В началото на 2011 г. Радка Денемаркова е носител на Magnesia Litera, отново за публицистика, този път за превод на романа „Разлюлян дъх” (Atemschaukel) на Нобеловия лауреат Херта Мюлер.

Радка Денемаркова е сценарист на няколко документални филма представени от Чешката телевизия, отличен преводач и познавач е на творци като Бертолт Брехт, Елизабет Хауптман, Томас Бернард и Франц Ксавер Крец. http://www.denemarkova.cz/
Освен представянето си в София, чешката писателка ще участва в Пролетния литературен салон в Русе, където среща са си дали творци от различни европейски страни. Там тя ще прочете откъси от своята книга „Peníze od Hitlera” (Пари от Хитлер). Освен литературни и сценични четения, програмата на четвъртото издание на литературния форум предлага една платформа за обмен на идеи и разговори. Основната тема тази година е "Гранични идентичности" - Границите формират и променят хората. /http://www.eliascanetti.org/

17.5., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

18.5., гр. Русе

СРЕЩИ С ИРЕЧЕК - прожекция в ПУ „П. Хилендарски”

сценаристи и режисьори - Юли Стоянов и Асен Владимиров, 2009 г., 78 мин.

композитор - Кирил Дончев, консултант - проф. д-р Никола Георгиев, диктор и водещ – Ицко Финци.

Продуцент - “Про Филм” със съдействието на Националния филмов център.24.5, ПУ „Паисий Хилендарски”, 9-та аудитория, гр. Пловдив

БОХЕМИЯ КЛУБ ПРЕДСТАВЯ: КРАТЪК ЧЕШКО - БЪЛГАРСКИ РЕЧНИК НА НЕКНИЖОВНАТА ЛЕКСИКА

Янко Бъчваров и колектив, 2011, Издателство ЕТО

Краткият чешко-български речник на некнижовната лексика представя резултатите от неколкогодишен колективен проект. Той съдържа 4100 речникови статии, които отразяват некнижовната лексика на съвременния чешки език заедно с българските еквиваленти на чешките думи и фрази. Речникът е първо по рода си издание в света и може да бъде особено полезен, тъй като регистрира не субективната преценка за чешкия език като чужд от страна на отделен автор, чийто роден език е друг, а възприемането на чешкия език от авторски колектив с представители от няколко поколения – студенти, техни преподаватели и други бохемисти - носители на българския език. Той отразява актуалната представа за дълбоките промени в чешката некнижовна лексика на границата между двете хилядолетия, в епохата на интензивна глобализация и интернетизация на живота и езика.

http://slav.uni-sofia.bg – Научни проекти.

26.5., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

PROGRAMME MAY
Until 3.6. Nikola Ivanov's "Anonymous Zones" at PHODAR Biennale of Photography in Pleven

The exhibition of black and white photographs by Nіkola Ivanov (1990, student of Photography Department at FAMU, Film and TV school of Academy of Performing Arts in Prague) is a part of this year's Biennale. Anonymous Zones is a series of night depictions of the greyness existing at the periphery of cities in the beginning of 21st century. These photographs, starting in 2008, are of the outskirts of various European cities. It is virtually impossible to locate these places exactly due to their anonymous and unific nature.


Phodar Biennale is a large-scale photography project in Bulgaria, which encompasses an international photo competition (judged by an international panel), exhibitions by Bulgarian and international photographers, and a theoretical seminar. The topic of the forthcoming in 2011 seventh edition of Phodar Biennial is “Contemporary Myths”.

http://www.fodar.dir.bg/

4.-25.5. Pavel Piekar's Orpheus Exhibition in Haskovo

Municipal Art Gallery Atanas Sharenkov, Haskovo

After successful exhibits at the Czech centre and Sliven's Art Gallery, this collection of graphic works moves to the town of Haskovo. The exhibition is Pavel Piekar's modern interpretation of the story of Orpheus and his love for Eurydice. Sketches from the legend are complemented by depictions of antique landscapes as well as portraits of artists and writers who were also influenced by the Orpheus cult. Pavel Piekar uses a multi-colour linocut technique in which each colour has its own linoleum print and the final effect is attained by layering all the separate prints together.

The opening will take place on 4th May at 18h. and will feature a concert by guitar trio Dimitar Roussev, Stanimir Lambov and Metodi Yanev.
The exhibition takes place in cooperation with "Haskovo Jazz" Association and Municipality of Haskovo, and lasts until 25th May.

www.pavelpiekar.cz

4.5. 18h. OPENING NIGHT: Sofi G: The Children of HruŠOV

Czech centre Gallery

Tamara Černá (artistic name SofiG) is a Czech photographer, ballet dancer, and choreographer. In her photographic work, she focuses mainly on portrait and reportage, the candid "street photo". Her staged photography is very much influenced by theatre and the art world in general. Similarly to her dance characters, she is inclined to depict the emotions and dramatic situations found in people's everyday lives.

The photographs in the collection "Children of Hrušov" were taken in one of the most industrialized quarters in the "coal-and-steel" city of Ostrava, a place mostly populated by families of Roma origin. Portraits of the Roma children show their innocent spontaneity as well as thoughtful sadness, an omnipresent emotion which is all the more emphasized by the oppressing loneliness or emptiness of the quarter's dirty, industrial background.

9.-11.5. 18h. FAMU Film Fest

Purple Lounge, Czech centre

It has become a spring tradition at the Czech Centre to present the best films developed at the Czech Republic's most prestigious film school, FAMU, from its previous year. This year's main focus will be on documentary films. Guests from the Documentary Film department at FAMU, Martin Řezníček (pedagogue, filmmaker) and Ivo Bystřičan (student), will be available for discussions.Programme:

9.5. 18h and 20h. Film shorts made at the Documentary Film department, I and II         
10.5. 18h. Film shorts made at Documentary Film department, III         

20h. All for the Good of the World and Nošovice (Vše pro dobro světa a Nošovic)

dir. by Vít Klusák, CR 2010, 82 min.


This is an original film portrayal of a small Czech village where – as the locals put it – an UFO has landed, in the form of a kilometre-long silvery factory: a Korean Hyundai automobile plant. The village, hitherto famous mostly for its sauerkraut and “Radegast” beer, was thus turned into an industrial zone – the largest greenfield investment project in the Czech Republic’s history. Nonetheless, for a long time many farmers resisted selling the land upon which the factory is now standing. Eventually, they all succumbed to the pressure from neighbours which, in some cases, even involved anonymous death threats. The filmmakers returned to Nošovice two years after the dramatic property buyouts at the time when the factory had just started churning out cheap cars. Combining the perspectives of seven characters, they have composed a portrayal of a place suddenly changed beyond recognition that is playful and chilling at the same time: a politically engaged and absurd film about a green field that now yields cars.


11.5. 18h. and 20h. The Best of FAMU Fest 2010, I and II

A selection of the award-winning films made by students of all FAMU departments.11.5. 19h. The “New World” of Antonín Dvořák

House of Culture "Anton Strashimirov”, Tsar Ivan Assen 11, Sofia

We are presenting another musical evening dedicated to the 120th birth anniversary of this famous Czech composer. Audio and video samples and an interpretative lecture by Dr. Magdalena Manolova, graduate of JAMU - Music Department of the Janáček Academy in Brno.16.5. 18h. Youth Zone: Italian Popular Song

Purple Lounge, Czech centre

This Youth Zone presents performances by the students from Etienne Levy and Nelly Marinkova's class at NBU.17.5. 18h. Meeting Czech writer Radka Denemarková

Purple Lounge, Czech centre

An evening with the Czech novelist, dramatist, TV screenplay writer, translator, and essayist Radka Denemarková, with a reading of excerpts from her novel Money from Hitler.


Radka Denemarková studied German and Czech Studies at the Faculty of Arts of Charles University, gaining her doctorate in 1997. She worked as a researcher at the Institute for Czech Literature at the Academy of Sciences of the Czech Republic and was dramatic advisor at the Divadlo Na zábradlí theatre in Prague.


Denemarková has received the prestigious Magnesia Litera literary award - for prose (Money from Hitler / Peníze od Hitlera, 2007) and non-fiction (You Will not be Afraid of Death: The Story of Petr Lébl / Smrt nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla, 2009) and most recently for the translation of Nobel prizewinner Herta Müller's latest novel, Atemschaukel, (Rozhoupaný dech, 2010).

Recently, Radka Denemarková completed the first draft of a script based on her most widely read novel Money from Hitler and a dramatisation of the same novel.

Most recently, she has finished her third work of fiction with the title Kobold, aneb přebytky něhy

/The Elf, or Excessive Tenderness (to be published in Czech in May 2011).

18.5. Radka Denemarková at Literary Spring Parlour 2011 in Ruse

The programme of the fourth edition of Literary Spring Parlour 2011 will not only give the opportunity to visit numerous literary and scenic readings, but will also provide a platform for discussions and exchange of ideas. The main focus of this year's edition will be on Border Identities.


Borders have the power to mould and change people. Each border puts an individual into some sort of category. What happens to those who simply don't fit into any preconceived category?  Do different identities unite people as they cross borders consciously or by force? And the converse argument: What is the effect on our social roles and identities when borders disappear and we become more mobile? Radka Denemarková is among the invited authors and artists from Germany and other European countries.

26.5. 18h. Book Presentation: Short Czech-Bulgarian Dictionary of Colloquialisms

Purple Lounge, Czech centre

Czech centre and Bohemia Club present the first-ever Czech-foreign language dictionary of this kind. It was written by Yanko Bachvarov and his team and published in April 2011 by ETO Publishers.
Каталог: files -> 2011
2011 -> Програма април 2011 Габрово 1, петък 17. 30 ч., Дом на хумора и сатирата, Залата на жирафите
2011 -> Chimimport invesrment and fertilaizer
2011 -> Полша, Андраш Шурани
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 24 26 декември 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 27 29 декември 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Българско сдружение по превантивна медицина трета национална конференция по превантивна медицина
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 16 18 октомври 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Цпквкк тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода
2011 -> Програма на чешкия център
2011 -> Програма на чешкия център април 2011 (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница