Програма „Обновен дом" През 2009 г продължи третата фаза на проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради"Дата23.10.2018
Размер27 Kb.
#94648
ТипПрограма
Програма „Обновен дом”
През 2009 г. продължи третата фаза на проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради". Проектът, който се реализира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата за развитие на ООН (ПРООН), дава възможност на гражданите да направят пълно саниране на жилищата си с помощта на държавата и Общината.

По програмата могат да кандидатстват сдружени собственици на жилища в: едропанелни блокове в жилищни комплекси; многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ в жилищни комплекси; единични жилищни сгради, строени по индустриален способ; други многофамилни жилищни сгради, построени преди повече от 20 години.

Проектният фонд осигурява средства за 20% от стойността на строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища и 100% от стойността на строително-ремонтните дейности за обновяване на общи части от сградата - като покрив и плоча над сутерен, вход, козирка, фоайе, стълбищна клетка. Сумите, които трябва да заплатят собствениците на апартаменти варират в зависимост от това дали апартаментите са крайни или средни, от площта им и вида на самата сграда.

Освен това по проекта се предоставя техническа и организационна помощ при изпълнението на дейностите – за техническо и енергийно обследване на сградата, изработване на технически проект за обновяване на сградата, изготвяне на технически паспорт на сградата и възможност за енергийно сертифициране, организиране и провеждане на конкурси за изпълнители, контрол по изпълнение на дейностите за постигане на добро качество и изискваните стандарти.Допълнителна информация и документи за участие заинтересованите могат да намерят в звено "Интеграция" в Община Свищов и на сайта на програмата - www.obnovendom.com  • Сграда в Свищов е санирана по проект "Обновен дом" - Август 2009 г.


Приключиха строително-ремонтните дейности на жилищния блок в Свищов на ул. "Черни връх" 24, който бе саниран по проект Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради".

За повишаване на енергийната ефективност на сградата бе поставена допълнителна топлоизолация на покривите и ограждащите стени и бе подменена дограмата на апартаментите, междуетажните пространства и входната врата. Хидроизолацията на покривите бе сменена с цел предотвратяване на течове. В общите части бяха ревизирани и сменени амортизирани части на инсталациите. Видът и сигурността на общите помещения също бяха подобрени - боядисани са стените на стълбищната клетка, ремонтирани са входната врата, входната козирка и стъпалата.


Със средства на Община Свищов се благоустрои и прилежащото пространство около сградата. Санираният жилищен блок в Свищов по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" ще получи енергиен паспорт и ще има възможност за енергийно сертифициране.  • "Прерязаха лентата" на изцяло обновен жилищен блок - Ноември 2009 г.


На 30 ноември живущите на ул. "Черни връх" 24 в Свищов официално "прерязаха лентата" на своя изцяло обновен дом, който е строен през 60-те години на миналия век. Пълното саниране на дома им стана възможно благодарение на участието им в проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради", изпълняван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

На тържеството за официалното откриване на обновения дом в понеделник се събраха представители на всичките 16 семейства, който живеят в него. Да пререже лентата на санираното им жилище те бяха поканили кметът на Общината Станислав Благов. "Радвам се, че благодарение на общите ни усилия вашия дом стана много по-хубав. Поздравявам ви за това, което направихте!", обърна се към живущите в обновения дом Благов и им пожела да продължат да стопанисват жилището си и пространството около него все така хубави и подредени.


На финала на тържеството всички от санирания жилищен блок се фотографираха за спомен пред дома си със свищовския градоначалник.Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница