Програма „Обновен дом" През 2009 г продължи третата фаза на проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради"Дата23.10.2018
Размер27 Kb.
ТипПрограма
Програма „Обновен дом”
През 2009 г. продължи третата фаза на проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради". Проектът, който се реализира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата за развитие на ООН (ПРООН), дава възможност на гражданите да направят пълно саниране на жилищата си с помощта на държавата и Общината.

По програмата могат да кандидатстват сдружени собственици на жилища в: едропанелни блокове в жилищни комплекси; многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ в жилищни комплекси; единични жилищни сгради, строени по индустриален способ; други многофамилни жилищни сгради, построени преди повече от 20 години.

Проектният фонд осигурява средства за 20% от стойността на строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища и 100% от стойността на строително-ремонтните дейности за обновяване на общи части от сградата - като покрив и плоча над сутерен, вход, козирка, фоайе, стълбищна клетка. Сумите, които трябва да заплатят собствениците на апартаменти варират в зависимост от това дали апартаментите са крайни или средни, от площта им и вида на самата сграда.

Освен това по проекта се предоставя техническа и организационна помощ при изпълнението на дейностите – за техническо и енергийно обследване на сградата, изработване на технически проект за обновяване на сградата, изготвяне на технически паспорт на сградата и възможност за енергийно сертифициране, организиране и провеждане на конкурси за изпълнители, контрол по изпълнение на дейностите за постигане на добро качество и изискваните стандарти.Допълнителна информация и документи за участие заинтересованите могат да намерят в звено "Интеграция" в Община Свищов и на сайта на програмата - www.obnovendom.com  • Сграда в Свищов е санирана по проект "Обновен дом" - Август 2009 г.


Приключиха строително-ремонтните дейности на жилищния блок в Свищов на ул. "Черни връх" 24, който бе саниран по проект Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради".

За повишаване на енергийната ефективност на сградата бе поставена допълнителна топлоизолация на покривите и ограждащите стени и бе подменена дограмата на апартаментите, междуетажните пространства и входната врата. Хидроизолацията на покривите бе сменена с цел предотвратяване на течове. В общите части бяха ревизирани и сменени амортизирани части на инсталациите. Видът и сигурността на общите помещения също бяха подобрени - боядисани са стените на стълбищната клетка, ремонтирани са входната врата, входната козирка и стъпалата.


Със средства на Община Свищов се благоустрои и прилежащото пространство около сградата. Санираният жилищен блок в Свищов по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" ще получи енергиен паспорт и ще има възможност за енергийно сертифициране.  • "Прерязаха лентата" на изцяло обновен жилищен блок - Ноември 2009 г.


На 30 ноември живущите на ул. "Черни връх" 24 в Свищов официално "прерязаха лентата" на своя изцяло обновен дом, който е строен през 60-те години на миналия век. Пълното саниране на дома им стана възможно благодарение на участието им в проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради", изпълняван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

На тържеството за официалното откриване на обновения дом в понеделник се събраха представители на всичките 16 семейства, който живеят в него. Да пререже лентата на санираното им жилище те бяха поканили кметът на Общината Станислав Благов. "Радвам се, че благодарение на общите ни усилия вашия дом стана много по-хубав. Поздравявам ви за това, което направихте!", обърна се към живущите в обновения дом Благов и им пожела да продължат да стопанисват жилището си и пространството около него все така хубави и подредени.


На финала на тържеството всички от санирания жилищен блок се фотографираха за спомен пред дома си със свищовския градоначалник.Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница