Програма за ограничаване на тютюнопушенето 2007 2010 годинаДата20.08.2018
Размер23.06 Kb.
#81017
ТипПрограма
Аз не пуша! И искам другите да знаят…”

Проект финансиран със средства по Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето 2007 – 2010 година.
Поради належащата нужда от организиране и внедряване на образователни дейности в българското училище, насочени към постепенно намаляване на тютюнопушенето особено сред подрастващите, ние реализирахме този проект с цел новосъздадените клубове да осигурят възможности за обучение, комуникация и обществена информираност, за вредата от тютюнопушенето и начините за преодоляване на тютюневата зависимост.

В рамките на планираните цели и дейностите по тяхното реализиране в периода октомври – ноември 2008 година, стартира учредяването на клубове на непушача “АЗ НЕ ПУША! И ИСКАМ ДРУГИТЕ ДА ЗНАЯТ...” пилотно към училища в четири общини на Област Добрич:


  • Община Каварна към ОУ “Йордан Йовков”

  • Община Генерал Тошев към СОУ “Н. Й. Вапцаров”

  • Община Добричка, към ОУ”П. К. Яворов” с. Стефаново

  • Община Крушари към СОУ “Христо Смирненски”

Времето на подготовка и организация за стартиране на клубовете започна през месеците юли, август когато се проведоха работни срещи с експерти от Дирекция “Опазване на общественото здраве” и кметските екипи на съответните общини. На тези срещи екипите бяха запознати с целта на създаване и основната дейност на клубовете. Получихме подкрепа и съгласие и от четирите общини.

В рамките на Националната кампания за отбелязване на 20 ноември – Международен ден без тютюнопушене започна реализацията и на дейностите в учредените клубове:

И в четирите клуба се проведе маратон от спортни инициативи с мото: “Колко струва всичко останало, ако не си здрав!!!”, противопоставящи се на привичката от употребата на цигари.
Една от целите на клубовете е да се отправи апел към учителите да съдействат за превръщане на училището в зона, свободна от тютюнев дим, а родителите да не пушат в присъствието на децата си. Във връзка с това се организира и проведе конкурс с рисунки на тема: “Мамо, тате! Защо вие пушите, а животните не???.

Всеки един от участниците в учредените клубове получи тениска, шапка и папка съдържаща: емблема и мото на клуба, комплект здравно образователни материали за вредата от тютюнопушенето и начините за преодоляване на зависимостта.Във връзка с 20 ноември – Международен ден без тютюнопушене в учредените клубове се проведе кампания за борба с тютюнопушенето. През целия месец ноември бяха организирани здравно-образователни беседи,обучения, излъчване на видео клипове за вредата от тютюнопушенето по местните медии.
Пез месеците април и май, РИОКОЗ-Добрич, Дирекция “ООЗ” и “Golpi”-студио, съвместно реализираха заснемането на здравно-образователен филм “900 градуса”, за значението на тютюнопушенето като рисков фактор. В навечерието на Световния ден без тютюнопушене, филмът бе излъчен по кабелните TV на територията на Област Добрич. Героите на филма са участници в клуб на непушача към СОУ “Н Й. Вапцаров” гр. Генерал Тошев: “Аз не пуша! И искам другите да знаят...” Спазени са всички изисквания относно защита правата на децата, участвали във филма.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница