Програма за учене през целия животДата17.08.2018
Размер23.96 Kb.
#80156
ТипПрограмаЕвропейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 3 април 2014 г.Образованието — единственото спасение на ромите от бедността и социалното изключване

Около 90 % от ромските ученици в държави членки като Словашката република, Унгария, Румъния, България и Чешката република напускат училище преди да са завършили образованието си. В някои от тези държави около 50 % от ромските деца посещават сегрегирани училища.

Утре (4 април) в рамките на участието си в срещата на високо равнище на ЕС, посветена на ромите, която се провежда в Брюксел, Андрула Василиу, комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, ще обсъди какво прави ЕС, за да помогне за решаването на този проблем и на други въпроси, оказващи влияние върху интеграцията на ромите.

Осигуряването на качествено образование за всички не е само въпрос, свързан с правата на човека. Това е единственият начин милиони роми да се спасят от бедността и изключването. Намирам факта, че в някои страни около половината от учениците с ромски произход са в специални училища, за абсолютно неприемлив. Трябва да обединим усилията си в борбата срещу сегрегацията и дискриминацията, включително като обърнем внимание на начина, по който се финансират, устройват и управляват училищата“, заяви комисар Василиу преди събитието.

От 2011 г. насам мерките за интегриране на ромите в системата на образованието се осъществяват в целия ЕС с подкрепата на Европейския социален фонд и бившата Програма за учене през целия живот.

Наред с това по програма РОМЕД, финансирана съвместно от Европейската комисия и Съвета на Европа, бяха обучени около 1 300 ромски медиатори, като една от целите на тези медиатори е да насърчават ромските семейства да държат децата си в училище до приключване на образованието им.

За периода 2013 — 2014 г. Европейската комисия е отпуснала 1 млн. евро за програма „РОМЕД ІІ“, като се поставя особен акцент върху насърчаването на ролята и влиянието на жените в контактите между ромските общности и общините и като медиатори за младите момичета.

На срещата на високо равнище на ЕС, посветена на ромите, ще бъде направен преглед на това как се прилагат националните стратегии за ромите и дали те водят до подобряване на живота на ромските общности. Събитието ще бъде предавано на живо по интернет.

На събитието изказвания ще направят и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президентът на Румъния Траян Бъсеску, заместник министър-председателят на България Зинаида Златанова, както и министри и държавни секретари от други девет държави — членки на ЕС. Сред неправителствените участници, които ще направят изказване, ще бъдат Джордж Сорос – председател на фондация „Отворено общество“, и Цони Вайс – оцелял от ромския Холокост (вж. IP/14/317).

Миналия месец комисар Василиу, придружена от г-н Сорос и г-н Ремус Прикопие, румънския министър на образованието, се запозна с редица проекти в областта на образованието в ромските общности в Букурещ.

За повече информация:

Европейска среща на високо равнище, посветена на ромите

ЕС и ромите

Програма РОМЕД

Европейски социален фонд

Уебсайт на Андрула Василиу

Следвайте Андрула Василиу в Twitter @VassiliouEUЗа контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)IP/14/370

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница