Разликата в заплащането между половете: еп призова за твърди санкцииДата26.02.2017
Размер20.74 Kb.
#15786
Разликата в заплащането между половете: ЕП призова за твърди санкции
Парламентът призова Европейската комисия да предложи нови мерки за премахване на различията в заплащането между мъжете и жените, включително и по- строги санкции за работодателите с гласуване днес. В приетата резолюция се посочва, че разликата в заплащането между половете все още е средно 16,4% за ЕС, като в някои държави членки дори се наблюдава тенденция към увеличаването ѝ.
„След почти четиридесет години на очевидно неефективно законодателство, държавите членки направиха само малки промени в законите си за справяне с разликата в заплащането между мъжете и жените, като все още не се налагат санкции на работодателите“, заяви преди гласуването Edit Bauer (ЕНП / Словакия), автор на резолюцията, преди гласуването.
С текста, приет с на ХХХ гласа „за“, XXX „против“ и ХХХ въздържали се, депутатите призоваха Комисията да предложи нови мерки за намаляване на неравенството в  заплащането между половете, в рамките на всички релевантни национални програми и политики на ЕС. Освен това тТе също поискаха от правителства на държавите членки да засилят сътрудничеството си в областта и да предложат нови идеи за преодоляване на разликата в заплащането.
Разликата е най- голяма в Австрия, Кипър, Чехия, Германия и Холандия и най малка в Белгия, Италия, Малта и Словения (по данни на Евростат).
Призив за твърди санкции
Поради липсата на съществен напредък към днешна дата, членовете на ЕП призоваха Европейската комисия и държавите членки да допълнят съществуващото законодателство с подходящи ефективни, пропорционални и възпиращи санкции за работодателите в нарушение. Тези санкции трябва да включват административни глоби и лишаване от правото на ползване на публични услуги и субсидии, считат депутатите.
Санкции с възпиращо действие, са предвидени вече от Директивата на ЕС за равни възможности и равно третиране на мъжете и жените от 2008 2008 г., но правните експерти отчитат липсата на радикални промени в националните законодателства, както и липсата на санкции за работодатели в нарушение, се казва в резолюцията.
Причини за разликите в заплащането
Като цяло, жените в ЕС печелят 16,4% по малко от мъжете. Намаляването на разликата в заплащането на мъжете и жените е изключително бавно, а в някои държави членки дори се наблюдава обратната тенденция  -— към увеличаване.
Причините са комплексни и често взаимосвързани. Те включват дискриминация, силна „сегрегация“ на пазара на труда, подценяване на женския труд, традиции и стереотипи и — не на последно място — образование, се казва в текста.

Докладчик: Edit Bauer (ЕНП / Словакия)

Процедура: незаконодателна резолюция
Приетият текст
Видеозапис на дебата
Евробарометър от 08/03/2012 2012 г. за неравенството между половете в ЕС
Законодателно досие
Каталог: resource -> static -> files
files -> Пресконференция на Комисията по култура, образование и медии на еп в Пловдив на 10 октомври от 11. 30 часа
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> За младежи! На 28 януари 2013 г приключва срокът за кандидатстване за международната награда „Карл Велики
files -> По-малко от месец остава за участие в конкурса за млади журналисти на еп в България
files -> Гала вечер на наградата за кино лукс 2012 на Европейския парламент
files -> Програма „Правосъдие, организиран от Министерство на правосъдието в България
files -> До 18 януари е регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Пловдив
files -> Панорама на финалистите за наградата за кино на еп lux 2012 на 28-30 ноември в Дома на киното
files -> Българска премиера на носителя на наградата за кино лукс на Европейския парламент
files -> 17 декември Прожекция на "Това не е филм" на Джафар Панахи и дискусия за наградата "Сахаров" 2012 на еп


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница