Разяснение на понятията „интернет сайт”, „СОБСТВЕНИК НА интернет сайт” и „социални мрежи” І. „интернет сайт”Дата24.03.2017
Размер31.47 Kb.
РАЗЯСНЕНИЕ НА ПОНЯТИЯТА „ИНТЕРНЕТ САЙТ”, „СОБСТВЕНИК НА ИНТЕРНЕТ САЙТ” И „СОЦИАЛНИ МРЕЖИ”

І. „ИНТЕРНЕТ САЙТ”
Предлагаме за прецизност да се използва термина „уебсайт”.

Възможни са различни дефиниции в зависимост от приложното поле на акта, за целите на който се дават. Това се дължи на факта, че Интернет е относително демократична среда, която традиционно стои извън обхвата на регулацията.

Една от най-широко разпространените свободни формулировки определя уебсайта, като „обособено място в глобалната Интернет мрежа, достъпно чрез своя унифициран адрес (URL) по протокол HTTP или HTTPS и съдържащо файлове, програми, текст, звук, картина, изображение, хипервръзки или други материали и ресурси”.

Друго често използвано описание на „уебсайт” е: „Съвкупност от уебстраници, които се съхраняват на компютър (компютри), наречен уебсървър и са достъпни през Интернет. За разглеждането на уебсайтове са създадени специални програми, наречени уеббраузъри. Съществуват различни видове уебсайтове, в зависимост от тяхното предназначение, аудитория и съдържание”.


За избягване на двусмислие следва да се определи и съдържанието на понятието „уебстраница”: „Документ или информационен ресурс, достъпът до който се осъществява през браузер. Уебстраницата може да включва различни видове съдържание - текст, графични изображения, видео и други”.

Дефиниция е дадена и от Европейски институт за телекомуникационни стандарти (European Telecommunications Standards Institute - ETSI), както следва:

„Уебсайт” е съвкупност от взаимно свързани уебстраници и приложни програми под общ контрол.

„Уебстраница” е документ, който може да бъде достъпен в Интернет.

Уебсайтовете могат да са йерархично подредени, т.е. един уебсайт може да е част от по-общ сайт. Местоположението на уебсайта обикновено е в рамките на определен домейн.
ІІ. „СОБСТВЕНИК НА ИНТЕРНЕТ САЙТ”
Създаване, поддръжка и управление на уебсайт предполага следните действия:


  1. Запазване на име на домейн при даден регистратор на домейн;

  2. Разработване на уебсайт като информационна система;

  3. Поддръжка и управление на системата;

  4. Използване на уебсайта и/или попълването му със съдържание.

Регистрантът получава право на ползване върху дадено име от регистратора на домейна за определен период от време. Поддръжката и управлението на уебсайта се осъществява от възложителя и/или разработчика, или от друго лице. Съдържанието се попълва от потребителите на сайта при ред и условия определени от възложителя и/или разработчика. Най-близка връзка до собствеността на уебсайта има възложителя, който може и да съвпада с разработчика.

Вземайки в предвид всички тези връзки и взаимоотношения между всички ангажирани страни, много трудно бихме могли да предоставим на този етап достатъчно убедителна дефиниция на „собственик на интернет сайт” или „собственик на уебсайт”.

С цел постигане на максимално приемлива дефиниция, поемаме ангажимент да инициираме една дискусия между всички участници от ИКТ сектора, която в максимално кратки срокове да можем да предоставим на внимание на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс.
ІІІ. „СОЦИАЛНА МРЕЖА”
Предлагаме да се използва термина „социална уеб-базирана мрежа”

„Социална уеб-базирана мрежа” е социален уеб-базиран сайт.Академичен американски източник - School of Information, University of California-Berkeley

Социалните уеб-базирани сайтове (Social Network Sites, Social Networking Sites) като форма на електронна комуникация са уеб-базирани услуги, които позволяват на лицата да създават свои публични или частни профили в рамките на ограничена система, да поддържат списък от електронни контакти на потребители, с които общуват и да обменят този списък с други потребители на системата. Параметрите на тези връзки може да варира от сайт до сайт.Имайки предвид по-широкото значение на понятието „социална мрежа”, предлагаме и допълнителна дефиниция на този термин:

Социалната мрежа е социална структура от възли (представляващи предимно отделни хора или организации), свързани по специфични типове възли като идеи, виждания, финансови облаги, приятелство, традиции, хипервръзки и други.

В нейната най-проста форма социалната мрежа представлява карта на връзките между всички релативни възли, които са изучавани. Тези концепции обикновено се представят чрез социална мрежова диаграма, където възлите са точки, а връзките са линии.
Каталог: 2010
2010 -> Ноември, 2010 Г. Зад Кое е неизвестното число в равенството: (420 Х): 3=310 а) 55 б) 66 в) 85 г) 504 За
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> Януари – 2010 тест зад Резултатът от пресмятане на израза А. В, където
2010 -> Библиографски опис на публикациите, свързани със славянските литератури в списание „Панорама” /1980 – 2011
2010 -> Специалисти от отдел кнос, Дирекция „Здравен Контрол при риокоз русе, извършиха проверки в обектите за съхранение и продажба на лекарствени продукти за хуманната медицина на територията на град Русе
2010 -> 7 клас отговори на теста
2010 -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
2010 -> Код на училище Име на училище


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница