Sa dict 0 за Linux незаменимият речникДата18.01.2017
Размер17.6 Kb.
SA Dict 2.0 за Linux - незаменимият речник


Миналата година в летните месеци се появи за първи път текстовата версия на изключително популярния българо-английски компютърен речник SA Dictionary за Linux - тя беше наречена 1.0 и естествено работеше само в текстова конзола. Повечето български Linux потребители бяха доволни и на това, защото първо никога не са имали нещо против да работят в конзола :-) и второ, защото речника представяше кирилските букви от нашата азбука със съответните им латински, което спестяваше нуждата от кирилизация на средата.


Естествено всичко това беше страхотно на фона на липсващ речник въобще, но самото му появяване естествено водеше до въпроса кога SA Dict за Linux ще заприлича на Windows версията - т.е.ще стане ли графичен. На този въпрос Стефан Ангелов - автор на безплатния речник - почти веднага отговори с "Да" и няколко месеца по-късно за download се появи версия 0.9 на kSADict за KDE, за да можем още няколко месеца след това и по-малко от година след прощъпулника 1.0 да се радваме на появата на SA Dict 2.0 за Linux - такъв какъвто го познаваме - със семплия си и удобен графичен интерфейс. Всъщност версия 2.0 вече не е едноличен проект - освен Стефан Ангелов - SA Dict за Linux е дело и на Радостин Раднев и Станимир Бонев.
Ако държите да използвате речника в конзола, ще трябва да запазите версия 1.0 (можете да я вземете от тук), новата е само за графичен режим.
Инсталацията не е сложна - просто трябва да разархивирате двата tar.gz архива - единият е изпълнимият код, а другият съдържа базите на речника, които в тази версия са обогатени с нови думи. За разлика от версия 1.0 това вече можете да направите в произволна директория, а не само в /usr/bin - базите също могат (и е желателно) да бъдат в друга директория, като във вашата home директория е нужно да създадете файл .dic и в него да установите две променливи с пътищата до базите - ако не го направите SA Dict ще търси базите в директорията, в която се намира изпълнимия файл dic и ако не ги намери ще ви подскаже какво да направите.
Речникът ще задоволи напълно очакванията ви - пълноценен речников запас, бърз двупосочен превод, без да е необходимо да уточнявате дали превеждате от български на английски или обратно, разкошната опция Translate on every keystroke също е налице. Проблемите с кирилицата - ами такива няма - стига да имате инсталиран шрифт на кирилица - достатъчно е да посочите на SA Dict 2.0 да го ползва. Ако нямате шрифт на кирилица пак нямате проблем с кирилицата - просто включете опцията за заместване на кирилицата с латиница.
Допълнителнителните екстри на речника са свързани с графичния му облик - можете да го настроите да изглежда като Motif приложение, или като CDE, a ako ви е мъчно за Windows - поне SA Dict-а ви в Linux може да ви напомня за него (това вероятно е един носталгичен реверанс на Стефчо Ангелов към бившата му любима операционна система ;-).
Остава да ви кажа и откъде да си вземете речника - ами от сайта на проекта SA Dict http://sa.dir.bg и по-специално от Linux страничката http://sa.dir.bg/linux
Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница