Герб превърна бюджeta за здраве в бакалски тефтер системата се срива, закриват се болници, лекарите бягат Маргарита върбановастраница1/4
Дата27.10.2018
Размер486.14 Kb.
#102168
  1   2   3   4
14 декември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕГЕРБ ПРЕВЪРНА БЮДЖETA ЗА ЗДРАВЕ В БАКАЛСКИ ТЕФТЕР
Системата се срива, закриват се болници, лекарите бягат
Маргарита ВЪРБАНОВА

Парите за здраве догодина ще бъдат само 3,3 млрд. лв. или 4,1% от БВП, което е 10,9 на сто от общите разходи на държавата. Те са с едва 63 млн. лв. повече в сравнение с тази година. С тези пари не може да се осигуряват качествени здравни грижи. "Не приемаме, че в бюджета за здравеопазване не е предвидено покачването на минималната работна заплата и пенсия за 2013 година", подчертават представители на съсловните и пациентските организации. Те са категорични, че не е законосъобразно и прехвърлянето на дейности от здравното министерство към НЗОК, защото това е незачитане на решението на Конституционния съд, който преди няколко месеца обяви противоправността на трансферите от НЗОК към МЗ, подчертавайки че не е редно със здравноосигурителни вноски да се финансират държавни дейности по здравеопазване. Организациите поискаха увеличаване на средствата за здравеопазване минимум до 5% от БВП за 2013 година. Управляващото мнозинство обаче си гласува бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина такъв,

какъвто беше предложен от финансовия министър Симеон Дянков.

Това стана след дълги спорове и остри реплики в пленарната зала. Бюджетът по приходите и трансферите ще е на обща сума 2, 710, 276, 000 лева. Трансферите от МЗ са за здравнонеосигурени лица и включват: дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания; дейности по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания; интензивно лечение; един профилактичен преглед и изследвания за всички здравно неосигурени жени. Здравната вноска остава 8 процента, запазва се в сила и съотношението на здравната вноска между работодател и работник 60 на 40, като минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се остава 420 лева.

Останалите от предишни години собствени средства на касата от 59 милиона лева обаче предизвикаха спор в пленарната зала. 50 милиона от тях са от предвидения трансфер от 100 млн. лева от НЗОК към здравното министерство. Депутати от опозицията поискаха да се актуализира с тях бюджета на НЗОК за тази година или да се дадат за профилактика и диагностика догодина.

Чуха се гласове, че това не е бюджет, а бакалски тефтер. Аргументите не впечатлиха управляващото мнозинство, то отказа да разисква проблема и не прие нито едно предложение на опозицията. Бюджетът на НЗОК се хареса само на управляващите.

От финансирането на касата, от здравеопазването са недоволни и извън парламента. Например съсловните организации и пациентите. Но не само те. Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) коментира, че бизнесът (работодателите) и осигурените участват с 67% в бюджета на НЗОК, но въпреки това този бюджет не е минал през Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е нарушение на Кодекса на труда. В бюджета на НЗОК има 3.5 млн. лева за НАП, която събира вноските и при лоша събираемост би трябвало да има санкции за приходната агенция. Но това не се случва. Достатъчно е да припомним, че в момента има 1,7 млн. души, които са неосигурени, и броят им непрекъснато расте. " Държавата плаща средно по 19,20 лв. на всяко осигурено от нея лице, а бизнесът средно по 50 лева. Осигурени от бизнеса са 2,1 млн. души, а от държавата - 4.5 млн. души. В същото време 65% от разходите на НЗОК са за осигуряваните от държавата", посочва Димитров. Проблемът е обаче, че от няколко години държавата внася в НЗОК 941 млн. лева за категориите, които тя осигурява като деца, пенсионери, инвалиди. През този период средният осигурителен доход се е увеличил с 40%, а средната пенсия с 30 на сто. Само че държавата не е актуализирала вноските си. "Министерството на финансите си позволява да подхвърля една сума, без да дава обяснение за нея. В НЗОК не се знае колко души пенсионери трябва да бъдат обслужени, колко деца. И се казва - оправяйте се с тези хора", разясняват ситуацията от БСК. Като обсъждаха бюджета за догодина, народните представители решиха, че НЗОК определя за всяка районна здравноосигурителна каса годишен прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите, разпределени по месеци. При необходимост планът се коригира от Надзорния съвет на касата на всяко тримесечие по предложения на управителя. Разпоредбата обаче е твърде спорна. Никой не може да прогнозира от какво и колко ще са болните, за да се залага "обем дейности". "Явно от ръководството на касата са се превърнали в екстрасенси и предварително знаят от какво ще боледуват хората през следващата година, и то по региони, за да определят лимит на клиничните пътеки", коментираха депутати и обвиниха управляващите, че техните "галени деца" са новите частни болници в София, а малките общински болници са "доведените деца".

От Българския лекарски съюз са категорични: няма да подпишат Националния рамков договор (НРД) за следващата година и един от аргументите е точно този текст за обема дейности. Проблем е затварянето на малки болници, тихомълком са закрити вече десетина, вариантът те да се превърнат в спешни центрове или в клиники за долекуване не сработи. Трябва да се знае, че ако няма НРД, няма и механизъм, по който предвидените пари да бъдат усвоени. Лечебните заведения, сключили договор със здравната каса, ще трябва да представят годишен и периодични финансови отчети за изпълнението на дейностите, платени от НЗОК. Така пише в закона за бюджета на касата. Как ще се случи обаче, ако БЛС откаже да подпише рамковия договор за догодина? Оттам вече поискаха уволнението на управителя на НЗОК Пламен Цеков заради неспособността му да защити интересите на здравоосигурените български граждани.

Да припомним, към момента болниците имат дългове от 328 млн.лв., а в републиканския бюджет и в бюджета на НЗОК не са предвидени средства за покриването им. На обществото също не са представени разчети за реалните средства, които ще се изразходват за здравеопазване през 2013 година И този бюджет на касата е изработен при липса на реформаторски подход в здравната система, което предполага висока степен на неефективност при разходване на средствата. Липсва и държавна политика и конкретни действия за намаляване на броя на здравнонеосигурените. Без реформи, без съгласие със съсловните и пациентските организации, без подписан Национален рамков договор, така ще започне 2013 г. за здравеопазването. А това означава: свит достъп до лечение, ново закриване на малки болници, миграция на лекари и сестри. По-малко и по-некачествени грижи за пациентите. Това можем да очакваме от бюджета за здраве догодина.


Д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС:
ЦЯЛ ВИПУСК МЕДИЦИ ГОДИШНО ЕМИГРИРА В ТЪРСЕНЕ НА ПО-ДОБРА РЕАЛИЗАЦИЯ
Българският лекарски съюз не подписа Националния рамков договор за догодина в здравеопазването, защото не сме съгласни с парите, които се отпускат като бюджет на Националната здравноосигурителна каса и съответно разпределението им по пера. Увеличението е изключително малко. За следващата година се предвиждат 2, 7 млрд. лв. като бюджет на НЗОК. Ако трябва да направим разбивки по пера, за първична извънболнична помощ са 176 милиона лева, за специализирана извънболнична помощ 178 милиона лева, за болничната помощ 1, 253 млрд. лв., за медико-диагностична дейност 71 милиона лева. Крайно недостатъчно, като се има предвид намерението на Министерството на здравеопазването дейности, които до този момент са финансирани от бюджета на министерството да бъдат прехвърлени към бюджета на касата: ваксини, фондът "ин витро", интензивни грижи, амбулаторно наблюдение на психиатрично болни... Това не дава възможност на българските лекари да получат подобаващото им се възнаграждение за висококвалифицирания си труд и те търсят по-добра реализация в чужбина.

Цифрите непрекъснато растат: преди три години бяха 350 човека, за миналата година са към 500, тази година се очаква да емигрират 600 лекари. А завършват около 600, т.е. може да се каже, че цял един випуск напуска България в търсене на по-добра реализация и по-добро обществено признание, ако щете. Защото българските лекари се наслушаха на обещания, на празни думи. На българските лекари им омръзна да бъдат мачкани, да бъдат бити и физически даже. На българските граждани

продължава да им се говори, че здравеопазването у нас е безплатно. Само искам щ да кажа, че България е страната с най-нисък процент от брутния вътрешен продукт, отделян за здравеопазване - 4,1 на сто. По данни на Евростат средно 27- те страни на ЕС заделят 7,5%. Румъния например 6,2 процента.


САМО СЪРБИЯ Е ПО-ЗЛЕ ОТ НАС В ЕВРОПА
Сърбия е единствената държава, която се нарежда след нас по качество на здравеопазването в Европа. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация по повод неравенствата и различията в здравните системи на европейските държави. Според него основните проблеми в отделните държави са достъпът до терапия и качеството на здравните услуги, както и правата на пациентите. Д-р Хасърджиев потвърди тезата, че страната ни отделя най-малкия процент от брутния вътрешен продукт за здравеопазване. По-

следни сме и при нивата на реимбурсация за повечето лекарства. По думите на председателя на пациентската организация, когато българинът влезе в аптеката, заплаща най-висок процент от джоба си спрямо гражданите в съседните страни.

Оказва се, че българите заплащат над 50% от парите за терапията си, докато в Дания например, гражданите имат годишен лимит на средствата, които доплащат, и той не трябва да надвишава 200 евро. В България за някои лекарства пациентите дават тази сума за един месец.


ПРОФ. СТАНИСЛАВ СТАНИЛОВ:

АТАКА ИСКА ПРОГРЕСИВЕН ПОДОХОДЕН ДАНЪК „ЗДРАВЕ"
Бюджетът за здраве за 2013 г. е неолиберален. затова от него не може да се очаква да осигури необходимите средства за лекарства. Миналата година бяха вдигнати малко парите за здраве, но те винаги ще бъдат недостатъчни. Защото бюджетът се формира на базата на една уравновиловка, че всички трябва да плащат едни и същи здравни осигуровки. А пари могат да се съберат в касата само, ако здравните вноски имат прогресивно подоходен характер. Има и друг начин за осигуряване на средства - да бъде въведен данък "Здраве", също прогресивно подоходен. Не се плащат здравни осигуровки, а направо се събират парите от този данък и се внасят в здравната каса, която ги разпределя. Всичко останало, което се приказва, е в рамките на този неолиберален бюджет. Управляващите не слагат ударението върху главното в цените на лекарствата в България, цените, на които хората купуват от аптеките. И при тройната коалиция, и сега има пролука в закона, която може да се използва за образуване на много дълги вериги от аптеки, пазарът се монополизира и цените се вдигат произволно. Освен това има монополи и по вертикала. Въпреки някои законови мерки, производителите на лекарства могат да правят фирми за търговия на едро и след това да откриват аптечни вериги за търговия на дребно. То по принцип е забранено, но има пролуки, които го разрешават. Не е така в редица европейски държави, благоденстващи за разлика от нас. Например в Швеция всички аптеки са държавни, частният аптекар наема държавна аптека и работи при условия поставени от държавата. В Германия един аптекар може да има най-много две аптеки, а при нас един има право на 4 аптеки и след това има и пролука в закона, през която той може да направи верига и да стане монополист. Това би трябвало да се пресече.


Ако се въведе пак старият режим за пушене в заведенията

20 бона глоба за дете до пепелник в кръчмата
Здравната комисия отказа промените, икономическата мисли
ТАНЯ СТЕФАНОВА МАРИАНА ТОДОРОВА

20 бона глоба да отнася всеки собственик на кръчма, ако позволи в салона за пушачи да има дете. Същото ще бъде наказанието, ако цигареният дим влиза в зоната за непушачите. Глобата е предвидена в предложение на зам.-шефа на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев за промени в Закона за туризма

с които да се върне старият режим на пушене в заведенията с отделни помещения.

„Ние гарантираме максимална защита на непушачите. Разделението ще се спазва стриктно, защото предлагаме 10 бона глоба при първо провинение и 20 бона - при второ, както и затваряне на обекта, ако собственикът допуска деца под 18-годишна възраст в залите за пушене или пък клиенти с цигара да влизат в зоните без тютюнев дим", мотивира се депутатът от ГЕРБ на вчерашното заседание на комисията. Очаква се тези текстове да бъдат записани в преходните и заключителните разпоредби в Закона за туризма, които пък да променят и Закона за здравето.

Дебатите в икономическата комисия завършиха с отлагане по искане на здравния министър Десислава Атанасова, която бе извикана от депутатите по спешност. Според нея промяната не може да мине без становища от двете ресорни министерства. Те ще бъдат гледани отново, след като тя и колегата й Делян Добрев кажат своята тежка дума.

Бурна дискусия за цигарите се провеждаше по същото време и в здравната комисия. Там се разгледа предложение за ремонт на Закона за здравето, внесено от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. „Забраната е увеличила продажбата на цигари с 8%

В същото време обаче оборотите на заведенията са паднали с 30% за последните 6 месеца. Загубите за икономиката следващата година ще са в размер на 280 млн. лв., като 30 000 души по всяка вероятност ще останат без работа", аргументира се с цифри Гумнеров. Той обаче веднага бе контриран от здравния министър Десислава Атанасов. ,3 изнесените данни не чух нито един аргумент, който да може да бъде представен на комисия по здравеопазване", каза тя, преди да отиде в другата ресорна комисия. Според нея не са за подценяване и фактите за ръста в сърдечносъдовите и онкологичните заболявания.

След скандали и размяната на обиди здравната комисия отхвърли предложението на Гумнеров и Иванов с 11 гласа „против". Текстовете за отмяна на забраната за пушене в Закона за туризма обаче ще се гледат на извънредно заседание на икономическата комисия следващата седмица.
Атанасова атакува връщането на шефката на „Могилино 2"
АННА ЕФТИМОВА, ПЕТЪР ИВАНОВ

Министерството на здравеопазването оспорва пред съда връщането на работа на уволнената директорка на скандалния дом за медикосоциални грижи в Плевен Иржина Костова.

Както „Монитор" съобщи в сряда, Плевенският окръжен съд реши тя да се върне на работа и да й бъде изплатено обезщетение. Ведомството на Десислава Атанасова е реагирало мигновено, като е изпратило възраженията си до ВКС в сряда. Атанасова обясни пред вестника, че обявената за незаконна заповед за освобождаването на шефката на дома е издадена от нейния предшественик Стефан Константинов. Тя е била мотивирана от занемареното здраве на децата. Впоследствие Костова пуснала жалба срещу нея и била преназначена в отдел „Човешки ресурси" в дома, станал популярен като „Могилино" 2. Така на практика тя продължила да го ръководи.

Според решението на плевенските магистрати МЗ трябва да възстанови и разликата в заплащането на двата поста и да изплати на Костова 1162 лв. През пролетта Атанасова лично инспектира дома и констатира куп нарушения и лоши хигиенни условия. Оказа се, че деца на по 16 г. тежат под 10 кг.

Междувременно Българският хелзински комитет (БХК) също скочи срещу решението на съда. Според председателя му Красимир Кънев „връщането на бившата директорка представлява сериозен риск за здравето и живота на децата".


Как се мамят здравни каси
Руска мафия и мними болни: това са основните съставки на една находчива схема за измами, източила милиони от германските здравноосигурителни каси. В аферата има и българска следа.

Часовникът му е „Ролекс", на снимки обича да позира с красиви жени. Павел М. от Дюселдорф обича да демонстрира лукса, който може да си позволи. Той е ценител на дизайнерските дрехи, а когато приятелката му забременяла, й подарил „Порше Кайен". Нищо лошо по принцип, ако излаганото на показ богатство не беше придобито с измама.

С ПОМОЩТА НА ЛЕКАРИ, МНИМИ БОЛНИ И ДРУГИ СЪУЧАСТНИЦИ

Павел М.успял да източи милиони от германските здравни каси. Схемата е проста: създал фирма за амбулантни социални услуги, която уж се грижела за възрастни, и болни хора. В действителност обаче цялата дейност била само на хартия.

На здравните каси се представяли за осребряване фиктивни сметки за извършени посещения по домовете и закупени медикаменти. Само чрез бременския филиал на фирмата, регистриран под името „Светлана", са източени над 1 милион евро. Разследванията на вестник „Билд" сочат, че подобни „услуги" са функционирали и в Дюселдорф, Дортмунд и Телтоу (в Бранденбург), където здравните каси са „ощипани" с десетки милиони.

Механизмът на извършените измами е сложен: в него участвали и мними, и реални пациенти. Повечето от тях били по произход руснаци, както и самият Павел М. Той ги привличал към „каузата", обещавайки им съответно заплащане. В схемата били посветени и лекари - някои от тях се съгласявали да вършат измамите срещу пари, а други, които отказвали, били склонявани чрез заплахи.

Голяма част от изписаните медикаменти и назначените процедури

ИЗОБЩО НЕ СА СТИГАЛИ ДО НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ПАЦИЕНТИ

Други пък са получавали само малка част от онова, което им се е полагало реално. Здравноосигурителната каса АОК в Бремен документирала едно дежурство на болногледачката Ирина, която за 4 работни часа успяла да извърши 15 посещения на пациенти, изминавайки общо 219 километра. „Дори и Дядо Коледа не развива такава скорост", казва иронично един от следователите, занимаващи се със случая.

А къде отивали парите, отпуснати от здравните каси? Те преминавали от фирма във фирма, докато накрая „изчезвали". Както разкриват журналистите от „Билд" - 70 000 евро били преведени на друга фирма за социални грижи, също собственост на Павел М., 25 000 били предоставени на българска фирма за изготвянето на фирмения сайт, а друга фирма от България получила 175 000 евро за вписването на марката „Светлана". За изготвянето на фирменото лого пък били платени 36 400 евро на фирма в Гибралтар, а още цяла поредица крупни суми били изхарчени за наеми. Следователите предполагат, че зад всичките тези получатели се крият Павел М. и неговата мрежа.

„Става дума за мафиотски структури. Хората са били под-купвани и сплашвани, затова на разпитите не смеят да кажат истината", казва криминалистът Клаус-Дитер Мачке. Той е убеден, че групата около Павел М. е само върхът на айсберга.

Вестник „Билд" изнася и информацията, че бивш бизнес партньор на Павел М. - Артур А., управлява социални служби в Лайпциг и Гисен. Подобни банди има из цяла Германия.
Още седмица игра на нерви за пушенето
Здравната комисия отхвърли смекчаване на пълната забрана, но се очаква икономическата да приеме изключения от нея за заведенията
Деница Ватева

Люба Йорданова

Твърдения за загуби на бизнеса, доводи за здравето, спорове по процедури и десетки противоположни мнения. Така преминаха в четвъртък първите дискусии в парламента по идеите за отмяна на пълната забрана за пушенето, които са на дневен ред от няколко седмици. Здравната комисия в Народното събрание отхвърли проекта на независими депутати за изменения в закона за здравето, с които на практика щяха да върнат стария режим. Същевременно обаче сходна поправка, но като част от закона за туризма, бе обсъждана и в икономическата комисия. Нейното гласуване предстои и вероятно ще се случи другата седмица.

Здравната комисия запази пълната забрана

Единодушно с 11 гласа "за" и нула "против" парламентарната комисия по здравеопазване очаквано отхвърли предложението на независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов за отмяна на пълната забрана за пушене. Техният законопроект предвиждаше връщане на стария режим с отделни зали за пушачи в големите заведения, възможност за собствениците на малки да изберат дали да се пуши или не, както и разрешаване на пушенето в заведения с изцяло нощен режим на работа. Тези мерки се бяха доказали като неефективни още преди въвеждането на пълната забрана.

"Ако вследствие на тази забрана може да бъде спасен един живот, едно дете да поеме по-малко дим или един пасивен пушач да не страда от онкологично или сърдечно заболяване, здравната комисия трябва да подкрепи Министерството на здравеопазването", заяви по време на заседанието здравният министър Десислава Атанасова. Тя припомни, че България е на едно от първите места в света по сърдечносъдови и онкологични заболявания и че те струват милиони от здравните осигуровки. "За" запазване на забраната се изказаха още лекари, граждански организации, както и почти всички депутати на здравната комисия.

На въпрос какво следва, ако икономическата комисия разреши връщане на стария режим, председателят на здравната комисия Даниела Дариткова-Проданова заяви, че ще атакуват текста в пленарната зала. Междувременно в другата комисия...

Паралелно със заседанието на здравната комисия течеше и това на икономическата. На него като част от обсъждания на второ четене закон за туризма бе представена поправка от депутата от ГЕРБ Иван Божилов, която смекчава забраната за пушене. Идеята е пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места да остане в здравния закон, а в този за туризма да се разпишат "изключения" - забраната да не се прилага в нощните заведения, в големите дневни обекти да има възможност за отделни зали за пушачи и непушачи, а малките - до 50 кв.м, да могат да избират дали да се пуши или не.

Освен това в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона се предвижда списъкът на обектите, в които е разрешено да има обособено място за пушене, да се допълни и с авто- и жп гари, приемните на железопътните гари и "на други места, определени в закон". В момента з аконът за здравето позволява такива места да има само на летищата.

Още седмица вълнения

До гласуване на поправките в закона за туризма обаче в четвъртък не се стигна, защото част от депутатите се усъмниха в редовността на процедурата. Проектът за промени бе внесен в началото на заседанието, което според някои от членовете й нарушава изискване от парламентарния правилник, според което народните представители трябва да имат минимум 24 часа да се запознаят с него. Така гласуването вероятно ще се случи следващата седмица, когато свои становища трябва да представят и министрите на икономиката и на здравеопазването.

Въпреки отлагането все пак в комисията се проведе дебат по текстовете. Представителите на хотелиерската и ресторантьорска асоциация съобщиха, че есенните резултати на бизнеса са "плачевни", като спадът на оборотите в големите градове достигал до 50-70%, във вътрешността на страната и до 90%, а от това бюджетът само за ноември бил загубил 55 млн. лв. от забраната. В отговор на тези твърдения здравният министър Десислава Атанасова заяви, че България е на челните места по заболявания, свързани с пушенето, а разходите по тях се повишават всяка година.


Надути сметки бавят ремонти
ДАНИЕЛА ИВАНОВА

Ремонтът на покривите на три варненски диагностично-консултативни центъра (ДКЦ) ще бъдат разсрочени, тъй като избраните с обществена поръчка изпълнители са надули двойно сметките. Това обяви шефката на здравната дирекция в общината доц. Станка Маринчева.

По тази причина Центърът за психично здраве не може да се нанесе в помещенията в ДКЦ „Св. Иван Рилски", които плачат за основна реконструкция.

„За един сифон например искат 35 лв., а той струва 5 лв. За ламинат пък офертата е 35 лв./ кв.м", обясни доц. Маринчева. Общината ще възлага отново ремонтите през март догодина.

Общинската комисия по собственост и стопанство изиска от общинското предприятие „Инвестиционна политика" сметката за ремонта в ДКЦ „Св. Иван Рилски" и тя учудващо се стопи от първоначално представените 50 000 лв. на 40 000 лв. „Това надуване на цените е жива кражба, която трябва да спрем", коментира д-р Ивайло Бояджиев от групата „Промяна за Варна".
Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница