Селско стопанство: 7%Дата09.01.2018
Размер32.44 Kb.
#42219
КАЗАХСТАН

ГЕОФРАФИЯ

Казахстан, бивша съветска република, се намира в Централна Азия.  Страната има площ от 2 724 900 км², от които суша- 2 699 700 км² и вода- 25 200 км².  Това я прави деветата по площ страна в света. Казахстан има 12 185 км сухоземни граници, като страната граничи с Русия на север (6 846 км), Туркменистан (379 км), Узбекистан (2 203 км) и Киргизстан (1 224 км) на юг и с Китай (1 533 км) на югоизток.  Казахстан граничи и с две големи водни тела- с Каспийско море (1 894 км) на югозапад и Аралско море (1 070 км) на юг.

 В административно-териториално отношение Република Казахстан е разделена на 14 области и 3 града от републиканско значение(Астана, Алмати, Байконур).


ИКОНОМИКА
Казахстан притежава огромни резерви от изкопаеми горива и изобилни запаси на други минерали и метали, като уран, мед и цинк. Страната заема 6 място на света по отношение на минерални ресурси. Също така има голям селскостопански сектор с развито животновъдство и производство на пшеница. През 2010 г. страната се присъедини към Митнически съюз Казахстан-Беларус-Русия в опит да засили чуждестранните инвестиции и да подобри търговските си отношения. 
За 2013 година Казахстан има БВП от $224.4 млрд., като на глава от населението се падат $13 172. БВП-то е разпределено по сектори в следния порядък: 
Селско стопанство: 7%

Промишленост: 39.8%

Услуги: 53.2% (2013)
През  2012 г. в Казахстан работят 11884 предприятия и производства (11441 за 2011 г.).   Трудовите ресурси на страната възлизат на 8.54 млн. д. (2012). От тях 62.3% са заети в услугите, 25.8% в селското стопанство и 11.9% в промишлеността. Безработните са 5.2% (2012), а населението под прага на бедността е 5.3% (2011).

 

 Казахстан има добре развито земеделие. Обработваемите площи заемат 846 000 км² (31% от общата територия). Отглеждат се пшеница, ечемик, памук, ябълки, зеленчуци и ориз. Износът на пшеница е един от основните източници на твърда валута за страната. 

 В страната са добре застъпени добивът на нефт, въглища, желязна руда, манган, хром, олово, цинк, мед, титан, боксит, злато, сребро, фосфати, сяра, уран, желязо и производството на стомана, трактори и друга селскостопанска техника, електрически двигатели, строителни материали и др.


В Казахстан има 5 големи икономически региони:

Северен Казахстан: ефективно производство на зърно, добив на желязна руда и въглища, машиностроенето, производството на петролни продукти и феросплави, енергия.

Източен Казахстан - ефективна цветната металургия, енергетиката, машиностроенето и горски продукти.

Западен Казахстан е един от най-големите региони, където се добива нефт и газ

Централен Казахстан - ефективни черни и цветни промишлености, машиностроенето и говедовъдството.

Южен Казахстан - памук, ориз, вълна, жито, плодове, зеленчуци, грозде; ефективна цветна промишленост, производство на инструменти, лека промишленост, производството на храни, рибовъдство, и горски продукти.
ТУРИЗЪМ

Казахстан с неговата обширна и разнообразна територия, богато природно и историческо наследство, интересна култура и традиции е привлекателен туристически обект. Туристическият потенциал на Казахстан има добри позиции за развитие на почти всички видове туризъм: културен, опознавателен, приключенски, спортен, екологичен, а също така за специални турове – например, научни, религиозни, орнитологически.Днес в Казахстан се отделя голямо внимание на туризма като отрасъл на икономиката, носещ високи приходи, и държавата предприема всички необходими мерки за неговото развитие. Подновява се законодателната и нормативно-правна база на туризма.
ДВУСТРАНЕН СТОКООБМЕН С БЪЛГАРИЯ
Двустранният стокообмен между България и Казахстан през последните години се намира в голяма зависимост от обемите на реализирания у нас внос на казахстански нефт и нефтен газ, а така също изпитва значителното въздействието на световната финансово-икономическа криза.
През 2013 г. стокообменът е с 16.5% по-голям в сравнение с 2012 г., българският износ с 14.6%, а българският внос с 18.0%.
Нашата страна има потенциал да увеличи износа си за Казахстан на редица стоки и услуги, като: технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци; сглобяеми конструкции; помпи за течности; електрически акумулатори; кари – високоповдигачи; машини и апарати; сметачни и счетоводни машини; осветителни тела; строителни и туристически услуги; медикаменти; препарати за поддържане на косата; препарати за уста; мебели; дърводелски изделия; готови сосове и препарати за сосове; плодови сокове; замразени зеленчукови смеси, консерви и др.
Каталог: resources -> files
files -> Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Награди за отговорен бизнес 2013 Статуетката в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”
files -> Икономически отношения Австрия – България
files -> Бизнес форум българия кипър
files -> Бизнес делегация и посещение на изложението за подизпълнители elmia subcontractor, гр. Йоншопинг, Швеция
files -> Списък на фирмите от Тайван, заявили участие в Трети бизнес форум София-Тайпе, 07. 10. 2013 в бтпп
files -> Постижения на отличените в първите годишни награди toyp категория: „Бизнес, икономика и/или предприемачество“ Отличен: георги държанлиев
files -> „развитие на управленския капацитет и растеж на мсп“ – оп „иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
files -> Програма 15 март 2012 г. Пристигане и настаняване на участниците
files -> Програма на българска бизнес делегация до град Кайро, Арабска република Египет 30 януари 03 февруари 2015 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница