Силна подкрепа от Intel Capital и mci management в Некском за развитието на Wimax мрежа с национално покритиеДата03.08.2017
Размер49.57 Kb.
Съобщение за медиите
10.10.2007 г.
Силна подкрепа от Intel Capital и MCI Management в Некском за развитието на WiMAX мрежа с национално покритие
Непосредствената подкрепа в развитието на Некском – България дойде с оповестяването на значителна инвестиция на Intel Capital и MCI Management, която ще даде сериозен тласък за изграждането на национално WiMAX покритие в страната и доставка на интегрирани гласови и безжични интернет услуги.

До 2009 г. Некском – България планира инвестиции за над 20 милиона евро, за да постигне основните си цели: постигане на национално WiMAX покритие в България до девет месеца; заемане на минимум 10% от пазарите на фиксирани телефонни услуги и на широколентови услуги, както и въвеждане на мобилни WiMAX услуги (802.16e) в цялата страна.

„Тази WiMAX инвестиция от Intel и MCI е една от първите в Източна Европа и е от голямо стратегическо значение за Некском и за всички български потребители на високоскоростен интернет”, казва Емил Николов - съосновател и изпълнителен директор на Nexcom Telecommunications. С тази силна подкрепа от двете компании Некском ще продължи да развива своята мрежа с бързи темпове и ще предложи достъпни и надеждни услуги на потребителите на интернет и телефон в страната.

„Intel е сред пионерите в развитието на WiMAX в световен мащаб и инвестицията на Intel Capital в Некском е част от нашата стратегия да подкрепяме разпространението на широколентовия интернет достъп”, коментира Марчин Хейка, Директор Стратегически инвестиции, Централна и Източна Европа, Intel Capital.

„Вярваме, че масовото въвеждане на WiMAX има голям потенциал в България. Нашата инвестиция в страната ще предостави на българите лесен достъп до широколентов интернет, който ще подпомогне повишаването на тяхната конкурентноспособност на глобализирания пазар на труда. В същото време, на макроикономическо ниво, наличието на WiMAX в България може да бъде и конкурентно предимство за привличането на допълнителни инвестиции в страната,” добави още Марчин Хейка.

 „Засиленото търсене на безжични телекомуникационни услуги на българския пазар, компетентният управляващ екип на Некском, техническата и маркетингова подкрепа от Intel и опитът на  MCI в развитието на високотехнологични фирми поставят основите за бъдещия успех на компанията”, каза Богдан Вишневски (Bogdan Wiśniewski), съдружник в MCI.

„През следващите девет месеца Некском планира да осигури национално покритие в България и да предложи търговски услугите във всички градове с население над 50 хил. души население”, казва Емил Николов. Следващите градове, които Некском ще покрие са: Варна, Благоевград, Сливен, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Пловдив, Ямбол, Русе, Ловеч, Плевен, Габрово, Кърджали, Хасково, Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Казанлък, Кюстендил, Разлог, Сандански, Търговище, Разград, Добрич и Перник. „И занапред ще продължим да работим усърдно, за да предлагаме висококачествени и надеждни цялостни решения, които удовлетворяват напълно всички комуникационни потребности на потребителите”, допълва Емил Николов.

През октомври 2007 г. Некском – България отбелязва първата година от старта на WiMAX мрежата си в България. За тази една година Некском – България разви своята мрежа, като постигна покритие в над 10 града в страната и стартира търговски предлагането на WiMAX услуги в София, Банско, Бургас и в много морски и планински курорти.

Подготовката за изграждане на безжичната WiMAX мрежа на компанията започва в края на 2005 г. след спечелване на WiMAX лиценз в честотния обхват 3,5 GHz. През последните две години Некском инвестира в цялостно обновяване на своята IP мрежа за пренос на глас и в изграждането на собствена опорна мрежа за пренос на глас и данни, за да гарантира качеството и сигурността на предлаганите услуги. Компанията наскоро получи нов лиценз в обхвата 26 GHz, който служи основно за бързо и разходно-ефективно изграждане на опорна мрежа за връзка с базовите станции, предоставящи услугите по стандарта WiMAX и за изграждането на свързаност към клиенти с високи изисквания за скорост и капацитет.

С реалното предлагане на WiMAX, потребителите на Некском получават безжичен високоскоростен интернет със скорост до 10 Mbps и телефон с номер от номерационния план на Некском – България. В допълнение корпоративните клиенти могат да ползват и услуги за пренос на данни от Некском вкл. градска и междуградска свързаност, MAN услуги и виртуални частни мрежи. 


За Некском - България ЕАД

Некском – България ЕАД, собственост на американската компания Nexcom Telecommunications, е основана през 1998 г. Некском – България е водеща компания, която предлага телекомуникационни услуги от ново поколение. Некском предлага пълна гама интегрирани гласови и интернет услуги за корпоративни и индивидуални клиенти в цялата страна. До края на 2007 г. WiMAX мрежата на Некском ще покрие над 60% от населението в страната.За повече информация:

Севелина Борисова                                                  Ралица Михайлова

Мениджър Маркетинг Комуникации                       ПР специалист

Некском България                                                   РОЙ Kомюникейшън

тел: (02) 490 1 422                                                  тел.: (02) 961 59 71

e-mail: sborisova@nexcom.bg                                  e-mail: rmihaylova@roibg.com


За MCI Management SA

MCI Management SA е водеща финансова група за управление на фондове за рисков и частен капитал, в чиято структура влизат фондове като TechVentures'99, TechVentures'03, MCI.BioVentures, MCI.EuroVentures и MCI.SuperVentures. С дейност, концентрирана в Централна и Източна Европа, компанията инвестира в иновативни компании от следните сектори: интернет услуги, мобилна телефония, електронна търговия, безжични технологии, софтуер, IT, биотехнологии и медии.


За контакт:
Katarzyna Figat

Senior Communications Manager

MCI Management SA

тел. +48 697 888 101

Skype :katarzynafigat

e-mail:katarzyna.figat@mci.pl


За Intel Capital

Intel Capital, глобалната инвестиционна компания на Intel, извършва капиталови инвестиции в новостартиращи фирми и компании за иновационни технологии в света. Intel Capital инвестира в широк спектър от компании, които предоставят хардуер, софтуер и услуги, насочени към фирми, домакинства, мобилност, здравеопазване, потребителски интернет и производство на полупроводници. От 1991 г. насам, Intel Capital осъществява инвестиции за над 6 млрд. долара в около 1000 компании в над 40 страни. За това време, около 157 компании от портфейла на дружеството са листирани на различни борси по света, а други 187 са придобити от трети компании. През 2006 г. Intel Capital инвестира около 1,07 млрд. долара в 163 сделки, като около 60% от фондовете (без Clearwire) са реализирани извън САЩ.


За контакт:
Pavel Svoboda

Intel PR Manager

Central & Eastern Europe (CEE)

Тел.   +420 222 090 304 (1)e-mail: pavel.svoboda@intel.com
WiMAX е стандартизирана безжична технология за доставка на високоскоростен интернет за частни и бизнес клиенти и за изграждане на мобилни безжични мрежи. Intel ще внедри WiMAX в своите процесори Intel ® Centrino® Duo в преносимите компютри през 2008 г. Комбинирането между WiMAX и Wifi ще помогне за осигуряване на достъпен мобилен високоскоростен интернет за крайните потребители.Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница