Скандал с приема на чужденци в Медицинскиястраница1/12
Дата21.08.2018
Размер392 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
06.10.2016
Национални вестнициСкандал с приема на чужденци в Медицинския


Стела Стоянова

Монитор  стр. 2  

Новият ректор на Медицинския университет в столицата проф. Вихра Миланова е спряла приема на чужденци в изнесения център за обучение в швейцарския град Киасу. С писмо от 29 септември тя е настояла от първи октомври това обучение да се прекрати, а приетите там млади хора да се прехвърляте София, докато държавата не акредитира центъра като филиал на МУ. Заради това по спешност вчера в София пристигнаха шефовете на центъра Антонио Джованони и Маурицио Полидори, които само за първата година са инвестирали 700 000 евро в центъра. Според досегашния ректор акад. Ваньо Митев това би означавало скандал и с висшето образование на България. Той обясни, че чужденците могат да продължат да учат паралелно на процедурата, с която центърът трябва да бъде акредитиран като филиал на Медицинския. Джованони пък заяви, че е депозирал писмо до просветния министър Меглена Кунева, с което иска отлагане на срока първи октомври. Митев пък поясни, че е оставил вуза на плюс със 100 000 лв., а новият ректор взема по-висока заплата от неговата.

Организацията на изнесено обучение от Медицинския университет-София в чужбина е било незаконосъобразно и това е записано в становище на Министерството на образованието и науката още през 2013 г. Това заяви категорично вчера пред журналисти главният секретар на министерството Красимир Вълчев по повод твърденията на бившия ректор на университета акад. Ваньо Митев, че е имал разрешение да бъде открит изнесен център за обучение на студенти в Швейцария и Италия.

Пак искат оставката на проф. Владимир Пилософ


Монитор  стр. 15  

Родители пак протестираха през Министерството на здравеопазването вчера и поискаха оставката на директора на Центъра "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ.

Липсва диалог с новото ръководство, забавят се решения за децата и оплакванията им. Те настояват и за незабавна проверка на цялостната дейност на администрацията от април досега.

Родителите поискаха гаранция от МЗ, че всички случаи на чакащи деца ще бъдат разгледани в посочения от правилника срок - 45 дни от датата на подаване на заявлението.

Правилата за работа на фонда за лечение на деца се превърнаха в ущърб на болните и семейството им. Около това мнение се обединиха някои от напусналите Обществения съвет на фонда.

Красимира Величкова - представител на Българския дарителски форум, Нели Логофетова - представител на Националната асоциация на хората с диабет, Десислава Хурмузова, представител на "Спаси, дари на..." представиха данни от заседания на Обществения съвет на фонда от април до септември 2016 г., според които общо разгледаните заявления на деца са били 479, като 177 са били само с едно становище, 5 - без нито едно становище, а 30 - без оферта и стойност на лечението.

Междувременно, от МЗ обявиха, че няма забавяне в работата на фонда. В подкрепа оттам приведоха факта, че от 21 април до 28 септември са разгледани 870 заявления на деца. За сравнение за цялата 2015 г. разгледаните заявления са 1575.

"ПЪЛМЕД" С НОВА АПАРАТУРА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КОСТНА ПЛЪТНОСТ


Монитор  стр. 16  

Нова апаратура за измерване на костна плътност и оценка на остеопорозата вече функционира в модерния Университетски медицински комплекс "Пълмед", гр. Пловдив, съобщиха оттам.

Остеопорозата е най-честото костно заболяване в напреднала възраст, засягащо до 85% от жените. По дефиниция на Световната здравна организация представлява прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена костна маса и влошена микроархитектоника на костта, водещи до повишена чупливост на костите и повишен риск от фрактури. Значимостта на заболяването се определя от повишената честота на фрактурите на бедрената шийка, прешлените и предмишницата, голямата социална значимост на тези състояния и последващите усложнения за здравословното състояние на пациентите. Остеопорозата може да бъде първична - постменопаузална, настъпваща с възрастта и вторична - при ендокринни нарушения, при малаосорбционен синдром, обездвижване, медикаментозно предизвикана. Може да се наблюдава още и при пациенти с някои вродени заболявания като синдром на Марфан и Остеогенезис имперфекта.

"Симптоматиката при тези пациенти е сравнително бедна. Обикновено те са с оплаквания от болка от механичен тип в гърба и често при тях остеопорозата се диагностицира едва при настъпването на патологични фрактури. Диагнозата се основава на анализа на клиничната картина, рисковите фактори и резултатите от лабораторните /маркери на костния метаболизъм и минерална обмяна/ и образните изследвания /остеодензитометрия и рентгенографии за настъпили фрактури/. Данните от измерването на костната минерална плътност - остеодензитометрия посредством апаратурата DEXA, с която вече разполага и ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед" са важен елемент от диагностиката и проследяването на болестта, както и условие на НЗОК за предписване на медикаментозно лечение, коментира д-р Любомир Сапунджиев, началник отделение по ревматология в Университетска болница "Пълмед".

Специалистът съветва дамите да извършат изследването през ранната менопауза - 6 месеца след спиране на менструалния цикъл, за да може да се оцени навреме рискът от развитие на заболяването.

Свръхмодерна уроапаратура вече и в България


В столичната МБАЛ "Вита" разбиват камъни с ултратънък уретероскоп

Монитор  стр. 17  

Лазерното разбиване на камъни е безкръвен и доказано ефективен метод за лечение на всички видове камъни, без значение от тяхната локализация - в бъбреците, в уретерите или в пикочния мехур. Лечението на камъни в бъбреците е една от основните дейности на отделението по урология и андрология на МБАЛ "Вита", София. Урологичниятекип на болницата вече работи с най-съвременния, флексибилен уретероскоп на фирмата Olympus за лазерно разбиване на камъни в бъбреците.

"Стремим се да предоставим на пациентите най-съвременни и високотехнологични методи за лечение на урологични проблеми. Този ултратънък и гъвкав уретероскоп е най-доброто на пазара и вече е достъпен за българския пациент", коментира д-р Васил Василев, началник на отделението по урология и андрология на МБАЛ "Вита", София.

Тялото е тънко като корда, едва 2,65 мм, и позволява почти 360 градуса огъване на върха. По този начин лазерът достига до всички отдели на бъбрека и чашките му и улеснява прецизното разбиване на камъка. Достъпът до прицелната структура е през пикочния канал и не се налага да се правят разрези или дупки на кожата. Безкръвната интервенция е и с кратък болничен престой - средно 1 ден.

"Уролозите на "Вита" се справят успешно с всички видове камъни в бъбреците, дори и с тези с много големи размери - 2-3 см. А с покупката на новия уретероскоп уроло-гичното отделение на болницата става ултрамодерно", обясни д-р Тихомир Савчев, управител на Многопрофилна болница за активно лечение "Вита".
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница