Смята, че е време да се започне открита дискусия за алтернативното използване на площадката на аец „БеленеДата16.08.2017
Размер23.21 Kb.

Площадката на Белене – нова надежда

Национална Коалиция „АЕЦ БелеНЕ!“ смята, че е време да се започне открита дискусия за алтернативното използване на площадката на АЕЦ „Белене” и за развитието на региона около градовете Белене и Свищов. Такава публична дискусия е задължителна за намиране на най-устойчивото решение, което да бъде съобразено с опазване на околната среда,икономически обосновано и дългосрочно.

Детайлното анализиране и публичната дискусия ще помогнат да не се повтарят грешките от миналото – обявяване възобновяването на проекта АЕЦ „Белене” през 2002 г. без обществена дискусия и без представяне на аргументи; избор на изпълнител на проекта без конкурс и чрез фалшив търг; отделяне на пари от държавния бюджет за един проект, който няма как да бъде реализиран, поради икономическата си неиздържаност; плащане на милиони за консултанти на проект, за който няма инвеститор, няма крайна цена и т.н, т.н.

За да подпомогнем работата на българското правителство в тази посока, още през януари 2012 г ние обявихме национален конкурс за бъдещето на площадката в Белене. Разбира се не сме първите, които мислят за алтернативите. Още през 1991 г. Министерският съвет излиза с Решение № 288 , за проучване за възможностите за изграждане на парогазова централа и за използване на наличната инфраструктура. Цялата изготвена документация – проучвания, анализи, доклади – събира някъде прах из министерствата или е унищожена.

Има различни алтернативни варианти, които биха допринесли за развитие на региона - създаване на производствена база за ВЕИ технологии; създаване на слънчева магистрала – фотоволтаичен коридор по река Дунав, който да ни свързва с останалите дунавски страни; създаване на музей на остарелите технологии или на спортно-развлекателен комплекс. Това са част от предложенията, които получихме за нашия конкурс „Площадката на Белене – нова надежда”. Алтернативи има, те трябва да се разгледат, а не да се вземат непрозрачни прибързани решения.

Решението на правителството за прекратяване на икономически несъстоятелния и опасен проект за строителство на АЕЦ Белене, макар и закъсняло е правилно. Но това не трябва да означава прекратяване на търсене на отговорност от виновните за огромното разхищение на средства от държавния бюджет , от политиците ,които подписваха споразумения с Русия без да ги четат. Виновни за това , че в Европа проектът АЕЦ „Белене“ стана синоним на корупция. Необходимо е бърза и ефективна реакция на прокуратурата, която да ни запознае с резултатите от няколкогодишното разследване на казуса АЕЦ „Белене“.

Смятаме, че е изключително навременно да поставим за разглеждане следните въпроси:  • Кога ще бъде потърсена отговорност от конкретни лица за милиардите левове, вече изхарчени по проекта?

  • Защо се обявяват прибързани решения за бъдещето на площадката на АЕЦ „Белене“ без търсенето на прозрачно решение за най-перспективния вариант чрез международен конкурс?

  • Миналата седмица започна процедурата по ОВОС на турската АЕЦ „Аккую”. Защо българското правителство не участва в тази процедура, имайки предвид факта, че съседната ни страна Турция е известна с многобройните силни земетресения, довели до хиляди човешки жертви?

******

За повече информация:

Тодор Тодоров, За Земята 02 943 1123/ 0887 122801, t.todorov@zazemiata.org

Деница Петрова, Грийнпийс , 02 943 1123/ 0889 880908, denitza.petrova@greenpeace.orgПетко Ковачев, Институт за зелена политика 0888 420 453, petko.kovachev@zelenite.bg


Каталог: fileadmin -> content -> energy
energy -> Визия за България въз основа Визията за устойчива енергетика на инфорсе: Информационна справка
energy -> Урок 7: Радиоактивните отпадъци (рао) и отработеното ядрено гориво (ояг)
energy -> Площадката на аец белене нова надежда Идейни предложения
energy -> Урок 3: Безопасност на аец големите катастрофи, малките катастрофи и случаите "на косъм"
energy -> Въпросник* за кандидатите за евродепутати на Избори 2009
energy -> На участниците в Националната конференция „Енергийна стратегия на р българия – анализи и препоръки“ 19 – 20 февруари 2009 г., София
energy -> Разликата между отрова и радиоактивност
energy -> Въпросник* за кандидатите за евродепутати на Избори 2009
energy -> Доклади по държави-България Тодор Тодоров, ес „За Земята Основна информация Емисии парникови газове


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница