Удоволствието да си част от eTwinning Трендафилка Петрова ЧожговаДата27.10.2018
Размер46.5 Kb.
#101279
УДОВОЛСТВИЕТО ДА СИ ЧАСТ ОТ eTwinning

Трендафилка Петрова Чожгова

ЦДГ „Радост” - село Нова Махала, община Батак

Резюме: Работата по проекти eTwinning помага за реализирането на темите по образователни направления по един по-различен и непринуден начин за взаимодействие с децата от предучилищна възраст, развива компютърните умения на учителите от детската градина и стимулира неформалните контакти с колеги от Европа.

Новите технологии са неотменна част от нашия живот. С помощта на интернет разстоянията не са проблем и можем да контактуваме с всеки, в която и да е точка на света. Новите средства за комуникация промениха и начина на работа на детския учител. Пример за това е порталът на www.etwinning.net, където след регистрация можем да срещнем виртуално колеги от цяла Европа, да обменим идеи и опит.

eTwinning е общност на европейски училища и е част от Програмата „Учене през целия живот”, дейност, която насърчава онлайн-базирани проекти между минимум две училища от минимум две различни европейски страни. Училищата формират проект и използват информационни и комуникационни технологии в работата си. Училищата и детските градини общуват и си сътрудничат виртуално, не се изискват срещи между участниците и няма предвидено финансиране. Уеб порталът е място, където приятели и съмишленици от цяла Европа могат да се събират, да работят, да се забавляват, да учат заедно и да реализират собствени възможности и предпочитания.

Интеграцията в европейските структури предполага и нова, онлайн организация на педагогическата среда. Такава организация мотивира учителите и децата да търсят различни информационни източници, да прилагат ИКТ умения и да използват перспективни компютърни програми. Общуването чрез уеб портала, е отражение на либералната идея за „учене през целия живот”, обяснява Теодора Вълова. еTwinning порталът дава възможност за участие и на родителите в едно безопасно интернет пространство, в което под формата на снимки и презентации могат да видят работата в екип на деца и учители.

През миналата година направих регистрация в сайта www.etwinning.net. Не след дълго получих покана от учител от Германия за съвместна работа по проект „Семена в Европа” /“Seeds across Europe”/. Идеята е за размяна на семена на различни растения, като условието е да не се упоменават имената им. Звучеше доста интересно и аз приех поканата. Партньори по проекта са учители от училища от Франция, Германия, Полша, Италия, Турция, Чехия, както и ОУ ”Хр.Смирненски” от гр.Раковски, България.

Не след дълго получихме и първото писмо, а след това и още, и още… Децата всеки път с трепет отварят пликовете и с любопитство разглеждат семенцата. Засяваме ги с много любов и с нетърпение очакваме какво ще поникне. Пред картата на света им обясних значението на думите: държава, град, село, граници….., а днес децата вече могат сами да намерят на картата родината ни, познават символите на България - знаме, герб, химн. Знаят и колко са звездичките на синьото знаме на ЕС. Под формата на снимки и презентации, използвайки Power Point, заедно с децата показахме на приятелите ни красивата ни Родина, разказахме им за очарованието на Родопа планина , за радостта ни от факта, че са наши приятели.

Децата от ЦДГ”Радост”, с. Нова махала, общ. Батак са билингви и от малки се сблъскват със значението на езика и ролята му при общуване с другите. Чрез участието ни в проекта затвърдяваме на български език имената на страните-партньори; знанията на децата за частите на растенията, грижите за тях през различните сезони. Чрез презентации и кратки филмчета, разработени от колегите–партньори дадохме възможност на нашите малки възпитаници да се запознаят с приятелите им от Франция, Германия, Полша, Италия и други.

С трепет и вълнение малките детски ръчички разтваряха пликовете и с интерес разглеждаха семенцата. Пъстрите рисунки и снимките на приятелите им провокираха детското любопитство. Те не спираха да питат: „Децата в Италия като нас ли са? И те ли ходят на детска градина? А каква е тяхната учителка?” и много други. Предстоеше още много работа по основната цел на проекта: екологичното възпитание на децата от Европейската общност - засяване на семената, които получихме от нашите партньори и грижа за тях .

Ето, че резултатите не закъсняха - първите семенца поникнаха. Всеки ден децата с удоволствие се грижеха за тях, като ги поливаха, почистваха. Заедно ги измервахме веднъж в месеца и отбелязвахме колко са пораснали. Родителите не останаха безучастни. С радост откликнаха на молбата на децата да се включат в съвместната дейност - останалите семена, които получихме от Европа, засяхме заедно.

Вълнуващ бе и моментът, когато трябваше да изпратим семената от България. В избора на семена се включиха всички колеги от детската градина, родители, баби и т.н. Събрахме семена на интересни растителни видове, цветя ,зеленчуци. Дълго обсъждахме кое растение ще символизира най-добре нашата страна. Избрахме босилек и цветя, които могат да виреят в климатичните условия на страните-партньори.

Малчуганите с голямо желание и трепет украсиха пликовете за писма, в които поставихме семената. Научиха още много неща за пощенските услуги. На видно място в групата поставих табло, на което събирахме получените писма и картички. Чакаме с радост пролетта, за да видим дали сме се справили със задачата и дали ще познаем какви цветя са ни изпратили нашите приятели. Проектът „Семена в Европа” бе награден през януари 2011 година с eTwinning награда за Германия.

Не по-малко вълнуваща е работата и по другия проект ”Зимата” /”Winter”/, в който партньори са деца и учители от Румъния, Полша, Турция, както и ЦДГ№24 „Светулка”от гр.Шумен. Работата по него започна с изготвяне на договор за участие, който апликирахме и подпечатахме с пръстче, потопено в боичка. Разказахме на нашите приятели за красотата на България през зимата и за веселите ни игри в мекия и пухкав сняг. Показахме характерната за този район шейна, т.н. кънка.

Родителите отново бяха наши съмишленици. Получихме къщичка за птици, с която малчуганите бяха провокирани за ежедневни грижи към крилатите си приятели. Малките възпитаници заучиха думи на полски и румънски като „зима”, „сняг”, „добър ден” и др. Проектът ще приключи с албум от снимки за зимата в Европа, изработен от всички участници, както и с диплома, създадена от деца за деца в края на месец март.

Общуването с връстници /макар и виртуално/ разви у децата чувство за принадлежност към детска общност, родно място и родина.

Децата говорят на различни езици, но се разбират някак си, може би с усмивката; децата са с различна вяра - в Бог или Аллах, но с еднаква вяра в доброто.

Децата са цветята на света…

Децата са цветята в моята детска градина и всеки един цвят е уникален… Семиха е синята ми роза, Гюлфийзе - нежен карамфил, Сибел – снежнобяло кокиче, а останалата част от групата ми - момчетата – лъчисти слънчогледи! Всички те - свеж букет в градината на живота!
ИЗВОДИ:


  • Работата по проекти eTwinning ни помага за реализирането на теми по всички образователни направления по един по-различен и непринуден начин.

  • Дава самочувствие на децата и усъвършенства езиковите им компетентности, обогатява детските им представи за красивите кътчета на Европа.

  • Дава ми самочувствие като учител в ролята на посредник, партньор, организатор и равнопоставен участник.

  • Разказваме на приятелите от Европа за нас, а така научаваме много за самите себе си.

  • Работим в екип: учител-учител, учител-родител, което е стимул за толерантни и позитивни отношения.

Източници:www.etwinning.net
Каталог: koo
koo -> Програма „ развитие на човешките ресурси" проект bg051PO001 06-0014: " център по математично моделиране и компютърна симулация за подготовка и развитие на млади изследователи "
koo -> Министерство на образованието, младежта и науката регионален инспекторат по образованието, софия-град
koo -> Новите книги и техните букви (Как традиционни и модерни урочни похвати водят учениците към новото знание)
koo -> Програма "развитие на човешките ресурси"
koo -> Всички категории Всички допуснати
koo -> Вариант №1 за матура по география и икономика
koo -> Социализация и приемственост на децата от подготвителна група
koo -> Бдп изкуството на уменията
koo -> Урок по български език и литература и география Таня Лазарова и Таня Стойнова соу „Георги Брегов град Пазарджик
koo -> Любомира Петрова Звезда


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница