Умения за общуване в екипа (вътрешна комуникация)Дата24.06.2017
Размер53.29 Kb.
Project working skills

Умения за общуване в екипа (вътрешна комуникация)
Указания

Уменията за общуване в екипа позволяват на учениците да работят и комуникират по-ефективно в групи. Технологиите и софтуерът спомагат изключително много за ефективността на комуникацията, в много случаи те са ключов фактор. Но те не могат да заместят личния контакт и уменията за общуване.

Комуникацията често бива дефинирана като обмен на информация. Истинската комуникация е двустранен процес – диалог, а не монолог. Информация може да бъде предавана устно или писмено, виртуално или лице в лице, „на четири очи” или в група. Основната идея на този учебен материал е да подтикне учениците да развият необходимите умения и способности за ефективна комуникация със своите връстници и учители.

1. Елементи на комуникацията

Процесът на комуникация обикновено включва няколко основни елемента:

1. Съдържание (какви неща биват съобщавани) – какво е значението на посланието, което се предава;
2. Източник (от кого) – от кого/къде произхожда информацията;
3. Форма (под каква форма) – писмено или устно;

4. Канал (чрез какво средство/медия) – технологията, използвана за предаване на съобщението


5. Дестинация/получател (до кого) – характеристикики на слушателя/публиката;
6. Цел/прагматичен аспект (какъв резултат) – защо и с каква цел се предава съобщението;

Развиването на умения и способности за успешно комуникиране е необходима стъпка към усъвършенстване на общите качества на личността.

Задача: Учителят може да представи следната таблица на дъската, като поиска от учениците да предложат описания и примери,които да анализират:
Описание

Пример

СъдържаниеИзточникЦелФормаКаналПолучател2. Комуникационни канали и технологии
Технологиите улесняват контакта между учител и ученик. От друга страна физическата дистанция естествено предоставя на учениците повече независимост от учителя. Технологиите помагат на учениците да изградят умения за самостоятелна работа. Синхронните и асинхронни комуникационни средства в съчетание с инструменти от управлението на знанията подпомагат достъпа до знанията на други хора и съвместната работа по създаването на продукт.

Съществуват редица канали, създадени от комуникационните технологии, които позволяват ефективна комуникация. Такива са: • интернет/интранет уебсайт

 • видеоконферентни връзки

 • VoIP телефони

 • SMS, MMS;

 • Вътрешни бюлетини / newsletters

 • Електронна поща

 • Форуми

 • Чат

 • Кратки съобщения / instant messengers;

 • Дъски за съобщения / message boards;

 • блог

 • технологии за съвместна работа / groupware

 • печатни материали

 • виртуални конференции (във виртуални среди от типа на Second Life)

Много технологии (канали) за синхронна и асинхронна комуникация са интегрирани в платформите за електронно обучение. Учителят може да демонстрира тези технологии и канали по време на работа клас. Препоръчително е да се стимулират учениците да анализират и използват този комуникационен канал, който най-добре отговаря на техните собствени потребности за комуникация.
Съвет: Поискайте от учениците да направят преценка кой канал за какъв тип съобщения подхожда най-добре.

3. Умения за комуникация

Уменията за общуване като цяло не зависят от технологията или използваните канали. За да развие и усъвършенства уменията за комуникация в екипа, учителят трябва да насочи вниманието на учениците върху следните четири момента:1. Слушайте

Първата крачка към доброто общуване е да се вслушаме в това, което казва другият. Ако ученикът е решен на всяка цена да изкаже своята позиция, може да пропусне важни неща и дори да засегне останалите. Учителят е този, който трябва да обърне внимание колко важно е да се вслушваме в коментарите на съученици и приятели. Едва след като говорещият приключи мисълта си, следващият може да вземе думата. Добър начин да се изграждат отношения е позоваването на нечии коментари/идеи.

Например думите ”Съгласен съм с Мария, че следва да направим ...” говорят за ученик с екипно мислене, за разлика от самоцентрираното „Мисля, че трябва да...”. Като показваме, че слушаме внимателно, подтикваме другите в отговор да се вслушват в нашите думи и да уважават нашия стил на общуване. Да бъдеш добър слушател е и проскто знак за добро възпитание.

2. Премисляйте

Обикновено хората не казват веднага на глас всичко, което им минава през ума. Не всеки може винаги да мисли позитивно, а понякога и позитивни мисли биха могли да прозвучат недотам добре, ако се кажат на глас. Затова е добре да премисляме внимателно, преди да правим изказвания.

Това може да ни помогне много да не нараним нечии чувства и да избегнем конфузии. От изключителна важност е също да бъдат обучавани учениците как да отправят конструктивни критики към своите съученици. Изтъкването и на добрите страни в една остра критика може да я направи много по-лека за приемане.

Учителят трябва да наблегне на факта, че всяко изказване трябва да бъде предварително добре премислено, защото само така ще сме сигурни, че казваме точно това, което всъщност искаме да кажем.3. Език на тялото

Важно е да се говори не само с думи, но и с жестове, мимика, интонация. Ако се шегувате, трябва да се усмихвате. Ако говорите сериозно, интонацията и жестовете ви трябва да бъдат в унисон.

Учителят следва да разясни на учениците, че хората разчитат едно послание не само от думите, но и от езика на тялото. Лесно се вижда, ако някой демонстрира фалшив ентусиазъм, затова е по-добре да бъдете неприкрити и естествени в общуването си с другите.

4. Говорете по същество

Важно е да се осъзнае, че в работна среда няма време за споделяне на дълги разсъждения и истории. Забавните истории са страхотен начин за прекарване на вечерта с приятели на маса, но не допринасят особено за доброто професионално общуване. Естествено учениците не са длъжни да говорят като в казарма, но няколко изречения увод към някоя мисъл са за предпочитане пред петнадесетминутен разказ. В професионална среда се спестявайте излишните приказки и подходете веднага към същественото.Бъдете лаконични и в къщи, и на училище, и на работа. Когато например сте с приятели, помислете си колко по-приятно ще ви бъде да чуете някоя кратка забавна история, отколкото скучноват дълъг разказ. Придържайте се към простотата. Вашите приятели ще оценят както духовитостта ви, така и скромността ви да не монополизирате разговора. А освен това така винаги ще имате по някоя интересна история в запас.
Тайната на добрата комуникация е да се насочите към подходящата публика и да намерите допирни точки с нея. Повечето хора, на които им липсват умения за общуване, или не казват нищо, или го казват колкото се може по-неясно.
Каталог: bitstream -> 10506
bitstream -> Лекарства с определена рискова категория за кърмене
bitstream -> К. Любомирова, Н. Цачева, И. Петров, Р. Денчева, С. Евстатиева, С. Младенова, Кр. Попова
bitstream -> Лекарства с определени от fda рискови категории за бременност
bitstream -> Применение системы для редактирования контента Wordpress для развития музейных сайтов. Пример художественного музея в Толедо
bitstream -> Ламбев, Ив. Selecta medicamentorum. “Индустриал сървис – Сердика”, София, 2005, 681–682
10506 -> Aspect. Net Аспектно-ориентирано разширение на Microsoft Visual Studio 2003
bitstream -> Тончева, Веселка Болгария
10506 -> Умения за докладване на резултати


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница