Уважаеми господин вицеадмирал, Господин контраадмиралДата15.08.2018
Размер39.5 Kb.
СЛОВО НА НАЧАЛНИКА НА ВВМУ “Н.Й.ВАПЦАРОВ”

ПО СЛУЧАЙ 132 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА УЧИЛИЩЕТО

/9-ти януари 2013 г./
Уважаеми господин вицеадмирал,

Господин контраадмирал,

Господин Областен управител,

Уважаеми господин кмете,

Ваше Високопреосвещенство,

Господа офицери, старшини, курсанти, кадети и матроси,

Дами и господа преподаватели,

Уважаеми гости,

Дами и господа,
Днес 9 януари 2013 г. ни обединява една светла дата свързана с морската история на България. Навършват се 132 години от основаването на Висшето военноморско училище ”Н. Й. Вапцаров”.

В един такъв тържествен момент първото, което трябва да направим, е да обърнем поглед назад, да се върнем към корените, към изворите на нашата богата история и естествено, да отдадем своята признателност на нашите предци, на онези, които преди много години с много воля, труд, талант и упоритост извършиха един истински подвиг, полагайки основите на морското образование в България. Задължително трябва да тръгнем от годината 1881, от онзи 9 януари, когато се появява документът “Положение за създаване на Морско училище”, онова първо техническо училище в България, което по онова време подготвя професионални кадри – майстори, огняри и машинисти. Да се върнем с признателност към онова, което са направили първият началник на тогавашното морско училище руският офицер Павел Машнин и първият български началник на училището мичман I ранг Константин Божков, към онзи първи випуск, който полага началото на морското образование у нас. Оттогава досега има много факти, които очертават една блестяща хроника в развитието на морското ни образование: През 1917 г. завършва първият офицерски випуск на училището; през 1919 г. започва обучението на корабоводители, а през 1929 г. се полага началото на подготовката на командни кадри за българското военно и гражданско, морско и речно корабоплаване, пристанищно дело и водомоторна авиация. Със закон на Народното събрание през 1942 г. училището вече е висше специализирано морско училище, което през 1953 г. разширява дейността си извън границите на Родината и обучава чуждестранни граждани. С Указ на Президиума на Народното събрание през 1956 г. получава статута на висше инженерно морско училище. С вписване в регистрите на Международната морска организация (IMO) на ООН през 1960 г. дипломите на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” за висше морско образование получават международно признание. С решение на Учебния съвет през 1962 г. се полага началото на организираната научно- изследователска, издателска и изобретателска дейност.

В най- новата история на България през 1992 г. се създаде центъра за следдипломна квалификация на офицери от ВМС и Гражданският морски факултет за обучение на студенти. С решение на НАОА към Министерски съвет през 1998г. училището получи Първа програмна акредитация по основни специалности.

В началото на новото хилядолетие ВВМУ е вписано в “Белия списък” на ММО като висше училище с одобрено морско образование, съгласно международните конвенции. През 2001 г. училището получи първа институционална акредитация, а през 2004 г. с решение на Лойд Регистър- сертификат за качество ISO 9001- 2000.

Не мога да не отбележа и факта, че възпитаници на морското училище свързват със своето име всички забележителни страници от военната история на България още от първата голяма битка на българската войска, на Дунавската флотилия в Сръбско-българската война от 1885 г.; през създаването на Черноморския флот; през онази забележителна атака на “Дръзки”; през създаването на Беломорския български флот; през онези славни страници, когато нашата национална морска граница е отбранявана от чужди подводници именно от нашите предци; през времето, когато нашите миночистачи извършват истински подвиг непосредствено след 1944 г., разчиствайки Черно море и Дунав; и разбира се, стигайки до тези забележителни усилия, които полагат днешните български командири, офицери, преподаватели и личният състав на училището в изпълнението на задачите и модернизиране на морското ни образование. Наистина забележителни страници от българската история и дълбоко основание за това, всички ние да изразим своята признателност към поколенията, постигнали тези успехи и създали тази бойна слава.

Но днес не е само повод за връщане към миналото. Училището днес е приемник и последовател на онези ярки традиции, оставени от поколения блестящи преподаватели и негови възпитаници. Налице е една модерна система за подготовката на кадрите. Една система, която отговаря на българските изисквания и за това училището днес има всички национални акредитации. Една система, която притежава и необходимите международни сертификати. Училището разполага с най-съвременна техника и технологии - конкурентноспособни на световното морско образование.

Висшето военноморско училище, освен богатата професионална подготовка, която дава, винаги е било една голяма школа по родолюбие, една голяма школа по мъжество, по разбиране за дълг и чест, за дисциплина, една голяма школа за физическа и психическа закалка.

Може би това обяснява факта, че освен във всички нива на ръководството на въоръжените ни сили и във всички клонове на морската индустрия, възпитаници на училището има и в Министерския съвет, в парламента, в местната власт, в цялата държавна и общинска администрация. Ето това е най-големият сертификат за качеството на обучението в нашето училище.

Всичко това ми дава основание да твърдя, че ние, “чедата на морето”, ще останем и за в бъдеще верни на своя “дълг върховен най-свещен”.

В началото на новата 2013 година нека си пожелаем здраве, щастие и благополучие! И разбира се много професионални успехи в името и за бъдещето на святата ни Алма матер, да продължим да затвърждаваме вековната традиция на българското морско образование.Честит празник !
Каталог: arhiv
arhiv -> Основни научни и научно-организационни приноси
arhiv -> Част пета: началото на края – след 10 ноември Глава Митингите Николай Колев – Босия
arhiv -> Тестът на Фагерстрьом дава точкова оценка за степента на Вашата никотинова зависимост
arhiv -> Дирекция „Култура и образование“ Отдел „Култура“ Камерна сцена София 2007
arhiv -> Семинари за родители: " Parent Effectiveness Training"
arhiv -> Частно средно общообразователно училище еспа
arhiv -> В конкурсите по Темата на годината „Св. Св. Кирил и Методий нашият клас спечели следните грамоти
arhiv -> Частно средно общообразователно училище еспа


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница