Нсорб министерството на културата е национален координационен орган в конкурса за избор на град за Европейска столица на културатастраница1/6
Дата21.02.2017
Размер0.87 Mb.
#15440
  1   2   3   4   5   6
16.01.2013
НСОРБ

Министерството на културата е национален координационен орган в конкурса за избор на град за Европейска столица на културата

16 януари 2013 | 12:11 | Агенция "Фокус"

София. Правителството определи Министерството на културата за Национален координационен орган за провеждане на конкурса за избор на български град за Европейска столица на културата през 2019 г., това съобщиха от правителствената информационна служба. Ведомството ще трябва да инициира създаването на многогодишна програма (2015 - 2019) с цел подкрепа на избрания български град не по-късно от края на 2014 г. Министерството на културата ще провежда и необходимите консултации с компетентните ведомства и с Националното сдружение на общините в Република България.

ОБЩИНИ

ФОКУС

Зам.-кметът на Добрич инж. Надежда Петкова: Общината се стреми към въвеждане на устойчив градски транспорт

16 януари 2013 | 14:27 | Агенция "Фокус"

Добрич. Община град Добрич има стремежа за въвеждане на устойчив градски транспорт. Това заяви по повод предстоящото създаване на велосипедна система за туристически обиколки на града инж. Надежда Петкова, зам.-кмет „Икономическо развитие и европейски фондове”, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Варна. В началото велосипедната система ще функционира в рамките на проект за разнообразяване и модернизиране на туристическите услуги в Добрич, а впоследствие идеята е да се налага велосипедният транспорт не само като вариант за туристически услуги, но и като съвременен начин на придвижване, който печели все повече привърженици. Това ще бъде политика, водена в отговор на всички директиви на ЕС за опазване на околната среда, каза инж. Петкова. Община град Добрич вече е започнала работа по един такъв проект за екологичен транспорт. Проведена е процедура за предпроектно проучване. Общината е депозирала проект на стойност около половин милион лева. Предвидено е 40 километра улична мрежа да бъде проектирана, за да се изградят по нейното протежение велоалеи. „Нашият град е удобен за това, така са създадени кварталите, че центърът е в средата и действително велотранспортът би бил удобен, екологично чист и здравословен, надявам се, начин за придвижване”, коментира инж. Петкова. Тя допълни, че изграждането на велоалеи и въвеждането на велосипедна система в Добрич е само първа крачка в посока на постигане на устойчив градски транспорт. Общината продължава дейностите по рехабилитация на пътищата в града, като в близко бъдеще има идея за закупуване и нови автомобили за градския транспорт.

/Жулиета НИКОЛОВА


Йорданка Фандъкова: До края на седмицата ще бъде отворен заводът за ремонт на метровлакове

16 януари 2013 | 14:33 | Агенция "Фокус"

София. До края на седмицата ще бъде пуснат в експлоатация заводът за ремонт на подвижния състав на метрото в София. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при посещението си в завършеното строителство на разширението на депо „Обеля” и завода за ремонт на влакове, обслужващи столичното метро, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Този обект е част от втория етап на проект за разширяване на метрото, включен в ОП „Транспорт”. Новоизградените обекти - депото и заводът, които днес кметът Йорданка Фандъкова и министър Ивайло Московски посетиха, са на стойност малко над 17 млн. лв. "След пускането на втория метродиаметър, имаме над 40 метровлака. Преди построяването на канален струг, всеки влак се е разглобявал и тези елементи са се транспортирали в БДЖ за престъргване”, обясни Фандъкова. По думите й, този процес е отнемал около 5 дни, а сега за 3 часа ремонтът приключва.

Обектът включва разширение на основен корпус „Депо”, построяване на сграда на административно-битов корпус за нощувка и предпътни прегледи на машинистите, завод за ремонт на подвижен състав. Заводът се състои от 4 халета – 3 с коловози и канали, оборудвани с крикове за повдигане на цели влакове, и едно за ремонти на възли и склад за резервни части. Стойността на корпуса за ремонт на влаковете възлиза на 8.5 млн. лв. Строителството на подобектите е започнато през 2011 година и е завършено на 19 декември 2012 година. Бенефициент на проекта е „Метрополитен” ЕАД. /Мария КАЛОЯНОВА


Община Бургас организира обществено обсъждане във връзка с изпълнението на проект за интегриран градски транспорт

16 януари 2013 | 14:37 | Агенция "Фокус"

Бургас. Община Бургас организира обществено обсъждане на инвестиционни проекти във връзка с изпълнението на проект: „Интегриран градски транспорт на Бургас“, Договор № BG161РО001/1.5-01/2010/001, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.5-01/2010 „Подкрепа за интегриран градски транспорт в Община Бургас”, Операция 1.5: „Системи за устойчив градски транспорт”, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”. Това съобщиха от пресцентъра на общината. На срещата ще бъдат представени следните инвестиционни проекти: „Изграждане на система от велосипедни алеи в град Бургас“; „Въвеждане на Бърза автобусна линия (БАЛ), изграждане на спирки на Бързата автобусна линия и Централна спирка на Бързата автобусна линия“; „Преустройство и реконструкция на терминал „Автогара ЮГ“; „Преустройство и реконструкция на терминал „Меден рудник“ Събитието ще се проведе на 17 януари, четвъртък, в 17.00 часа в Заседателната зала на Община Бургас.
Във Велико Търново започва подмяна на ВиК съоръженията

16 януари 2013 | 14:49 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. Започва подмяната на водопроводната и канализационна система на Велико Търново от централната към старата градска част в рамките на проект „Интегриран проект за водния цикъл на Велико Търново-реконструкция на ПСОВ, реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа”. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Независимо от атмосферните условия изпълнителите, които са ангажирани с дейностите по проекта, работят усилено. Създадена е и оптимално добра и работеща временна организация на движението на моторни превозни средства. Периметърът, на който се работи, е стриктно обозначен и ограден. В началото на следващата седмица ще започне полагането на новата ВиК инфраструктура по основните улици "Независимост” и „Стефан Стамболов”. Участъкът е един от най-трудните в рамките на реализацията на проекта, тъй като е изключително натоварен и почти без алтернатива за отклонение на уличния трафик. По изричното настояване на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и ръководителя на проекта инж. Динко Кечев улиците няма да бъдат затваряни изцяло, а ремонтите дейности трябва да приключат преди официалния празник на града 22 март и началото на новия туристически сезон. За да се справят със сложната задача, изпълнителите имат готовност да работят денонощно, да увеличат екипите си и използваната техника.

Докато бъде изграждана новата ВиК система по ул. „Независимост” и отклоненията, движението ще бъде осъществявано поетапно само в едната лента, а контролът ще се осъществява с няколко временно монтирани светофарни устройства, които ще пропускат автомобилите, както и чрез вертикалната маркировка.

Подмяната на канализационата и водопроводна система в старата част е особено наложителна, тъй като в тази част на града на места канали изобщо липсват, а ремонт на съществуващите не е правен повече от 50 години. Именно в този район и загубите от питейна вода са най-големи.

Община Велико Търново и изпълнителите по проекта апелират към жителите и гостите на града да проявяват разбиране заради причинените временни неудобства, неизбежно съпътстващи строителството, както и стриктно да спазват маркировката и създадената временна организация на движението.

Продължава и полагането на тръбите по ул. "Зеленка”. Участъкът също трябва да бъде завършен до пролетта, след което целият район ще бъде възстановен и преасфалтиран изцяло, за което вече са осигурени необходимите средства.
Кметът на Сливен обжалва размера на данък "Сгради" и такса "Смет", приети от Общинския съвет

16 януари 2013 | 15:24 | Агенция "Фокус"

Сливен. Кметът на Сливен Кольо Милев обжалва размера на данък "Сгради" и такса "Смет". Той е внесъл в Административния съд в града жалба срещу решението на Общинския съвет за промяна в размерите на двата местни данъка, предаде репортер Радио „Фокус” - Сливен. На извънредната сесия на 14 декември миналата година общинските съветници изравниха данък „Сгради“ за граждани и фирми на 1.3 промила. Данъкът за нежилищни имоти бе намален от 1,9 на 1,3 промила. Заради това администрацията щяла да претърпи 1,5 милиона загуба за общинския бюджет, сочат сметки на зам.-кмета по финансите на Община Сливен Румен Андонов. В края на годината бе внесено предложение за петкратно увеличение на размера на данъците в Сливен, но то срещна отпор в Общинския съвет. Предложението на администрацията не бе подкрепено от нито една от групите в местния парламент. Вместо това бе направена корекция в размера на данъците в полза на бизнеса. Досега данъците в Сливен бяха едни от най-ниските в страната.

/Людмила ЙОРГОВА


Осигуряват общодостъпна градска среда в парк „Св. Георги” в Добрич чрез проект по ОП „Регионално развитие”

16 януари 2013 | 16:31 | Агенция "Фокус"

Добрич. Община град Добрич е депозирала проектно предложение „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги” като конкретен бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие“, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Операция 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-09/2012 „Зелена и достъпна градска среда”, Бюджетна линия: BG161PO001/1.4-09/2012. Стойността на проекта е 4 999 444,66 лв. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Общата цел на проектното предложение е подобряване на физическата и жизнена среда на град Добрич, като необходимо условие за постигане на интегрирана, устойчиво развита и екологична градска среда с нови възможности за икономическо и социално развитие, включително на групите в неравностойно положение и етническите малцинства.

Специфичните цели са:

-Да се подобри физическата и жизнена среда в град Добрич чрез реконструкция на градски парк „Свети Георги”, като се обнови посредством иновативни, съвременни архитектурно-пространствени, оригинални композиционни и дизайнерски решения.

-Да се създадат условия за интегриране на групите в неравностойно положение, чрез осигуряване на общодостъпна градска среда.

-Да се повиши безопасността и сигурността на градската среда и да се постигне благоприятен екологичен ефект чрез въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на обществените пространства.

Проектът включва два типа обекти за финансиране – основни и допълнителни.

Основните обекти на интервенция са: Мемориален комплекс „Хан Аспарух”, Езеро част I , II и III, Алейна мрежа, Рок сцена, Скейтпарк, Мостчета, Серпентини с водна каскада, Паркова мебел, Подземни комуникации, Паркоустройство.

Като допълнителни обекти са включени: Улица „Генерал Колев”, Арт площад, „Градина „Романтика”, Паркови алеи, Централна алея спортна зона „Простор”, Трасе за екстремно колоездене, Многофункционални игрища, Футболно игрище.

Стойността на допълнителните обекти е 4 529 504,75 лв. Всеки обект е с отделен бюджет и при освобождаване на финансов ресурс след провеждане на процедура за избор на изпълнители на основните дейности, проектът ще се допълва с обект в рамките на освободените средства.

Идейният проект за реконструкция на Градски парк „Свети Георги“ беше избран след проведен конкурс, в който гражданите на Добрич имаха възможност да гласуват как да изглежда Градския парк. Автори на техническия проект са „Архитекти за Добрич“.

С реализиране на проекта се очаква да се постигнат следните резултати:

Обновен Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ – ще бъдат възстановени настилките, водната площ с каскада и ще бъде поставено художествено осветление;

Основен ремонт и реконструкция на Езерата в Градския парк – трите езера ще бъдат тематично обособени. Първото от езерата е така нареченото езеро на лодките с изградени пространства за отдих. Второто е езерото на птиците, в което ще бъде създадена благоприятна среда за подслон и обитаване на водни птици - изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Ще бъдат изградени специални места за наблюдаване на птиците. Третото езеро ще бъде разделено на две части. Първата част на езерото носи името „Музикално езеро”, защото е предвидено изграждането на сцена за свободна изява на младежки музикални и артистични групи. Двете части ще бъдат разделени с по-широка алея, от която ще могат да се наблюдават атракциите и в двете посоки. Сцената ще бъде изградена на малък полуостров, който също ще бъде за сметка на площта на съществуващото трето езеро. Сцената граничи с Ледено езеро 4. То е проектирано като самостоятелно езеро, за да е възможно само водата от него през зимните месеци да бъде източвана до определено ниво и дъното му да бъде използвано като терен за естествена ледена пързалка. В близост до езерото ще бъде изграден скейтпарк със съоръжения с различна трудност.

Ремонтирани свързващи паркови и велоалеи – 26 067 кв. метри.

Във всеки от обектите се предвижда парково обзавеждане, осигуряване на достъпна среда, озеленяване и зацветяване, изграждане на мостчета и др.

С реализиране на предвидените в проекта дейности в парка ще бъдат възстановени знакови за жителите и гостите на Добрич територии, както и ще бъдат изградени нови пространства с модерни и функционални решения.

Допълнителните обекти, за които няма да има финансиране в рамките на проекта, ще бъдат включени като проекти в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.
Ново искане е внесено за отстраняване на председателя на Общинския съвет в Септември

16 януари 2013 | 17:44 | Агенция "Фокус"

Пазарджик. Ново искане за отстраняване от длъжност на председателя на Общинския съвет в Септември Георги Мърков е внесено в деловодството на общината. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пазарджик общинският съветник Димитър Джамов. Искането е подписано от 9 общински съветници. Това е второто такова искане, след като в средата на месец ноември 2012 година осем съветници поискаха оставката на председателя си за първи път. Проведеното тайно гласуване доведе до мнозинство на тези, които поискаха оставката на Георги Мърков, но решението им беше върнато за ново разглеждане от кмета на общината Петър Бошев с мотива, че не е обосновано. Последвалото прегласуване доведе до спорове за легитимността на решението, тъй като 10 от съветниците бяха "за" оставка, 8 "против" и 3 от гласовете бяха невалидни. Следващите заседания на Общинския съвет в Септември се проваляха, поради отказ точката за оставката на председателя да бъде включена отново в дневния ред. /Ваня НИКОЛОВА
РАДИО ФОКУС

С изграждането на язовир „Пловдивци” ще се реши проблемът с водоснабдяването на общините Рудозем и Мадан

16.01.2013 11:38 / Смолян / Новини

Рудозем. С изграждането на язовир „Пловдивци” ще се реши сериозен проблем касаещ водоснабдяването на общините Рудозем и Мадан. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, след като вчера

МРРБ обяви търг за преквалификация за строителство на язовир „Пловдивци” и пречиствателната станция. По думите на кмета това обявление по същество означава обявяване на процедура за избор на строител. Министерството като възложител е обявило процедурата за строителството на язовир „Пловдивци” и това е покана за първия етап, т.нар. дълга листа. По неговите думи от информацията, която има от министерството, предстои да се получат оферти, които да бъдат прецизирани и съответно когато бъдат избрани и поканени фирми от т.нар къса листа, тези които в най-голяма степен отговарят на изискванията на възложителя, да може след това на втория етап от тази къса листа да бъде избран съответният изпълнител. Пехливанов заяви, че се очаква всички тези процедури да приключат до месец юни и след това да бъде възложен договор за строителство и то да започне реално в началото на лятото. Довършването на строителството на това хидросъоръжение е от съществено значение за Мадан и Рудозем, защото в крайна сметка в планината има много вода, но тя не е доведена по подходящ начин до хората, особено в Мадан през лятото имат много сериозен проблем с водоснабдяването”, каза Пехливанов и допълни, че в Рудозем също не е много по-различно положението. Това лято и там е имало населени места със затруднено водоподаване. „Надяваме се нещата да вървят добре и през лятото да започне строителството”, каза кметът.

Изграждането на обекта се финансира със заем от Световна банка и съфинансиране от държавния бюджет в рамките на проект „Развитие на общинската инфраструктура“. /Даниела БОЙКОВА
140 000 лева за ремонти в селата и населените места планира в бюджета си община Сливен

16.01.2013 11:45 / Сливен / Новини

Сливен. 140 000 лева за ремонти в селата и населените места в община Сливен са планирани в проектобюджета за 2013 г. Кметствата ще получат между 1 000 и 5 000 лева за ремонтни дейности, в зависимост от броя на жителите си. „Организацията на изпълнението на ремонтите ще се възлага на кметовете на населените места”, съобщи пред радио „Фокус”-Сливен заместник-кметът по общинска собственост Корнелий Желязков. Ще се правят частични ремонти на улици, водопроводни и канализационни инсталации, ремонти на тротоари, огради на гробищни паркове и автобусни спирки. Предвидени са изкърпвания на асфалтовите настилки, благоустрояване на градинки, паркови територии и площи за озеленяване. Предложения за конкретни благоустройствени ремонти в рамките на отпусканата сума ще се приемат от всички кметове на населени меса и кметски наместници в общината. Контролът по целесъобразното изразходване на отпуснатите средства ще се извършва от отдел „Развитие на населените места” към община Сливен. Бюджетът на община Сливен трябва да бъде приет в края на февруари.
Община Трън ще разработи проект за изграждането на нови домове от семеен тип за възрастни

16.01.2013 11:52 / Благоевград / Новини

Трън. Община Трън ще разработи проект за изграждането на нови домове от семеен тип. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на общината Станислав Николов. Акцентът ще бъде поставен върху сградата на закрития, през 2008 година социален дом за деца и юноши. Предвижда се в сградата да бъдат разкрити два дома от семеен тип. Единият ще бъде за възрастни хора, а другият за хора с увреждания. „Ще се направи саниране на сградата, отопление на палети, оборудване. Хората ще бъдат настанени по двама в стая. Така ще има възможност да приемем нови хора”, каза Станислав Николов. Към момента в общината има действащ център за възрастни хора. Той е изграден в сградата на бившата болница, а капацитетът е 40 души. В момента в списъка на чакащите има още 40 души. Работата по новия проект вече е започнала, а очакванията на ръководството са, че до следващата година центърът ще бъде готов.

/Венцеслав ИЛЧЕВ


По седем лева на месец плащат родителите на децата в община Трън за детска градина

16.01.2013 11:53 / Благоевград / Новини

Трън. По седем лева на месец плащат родителите на децата в община Трън за детска градина. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил кметът Станислав Николов. Той посочи, че към момента в единственото детско заведение в общината има около 90 деца. „Това е наша социална политика. Месечната такса е символична, но с това помагаме на местното население. Ниската такса води и до по-голямата посещаемост. Всички родители имат равен достъп до детското заведение”, коментира Станислав Николов. Той съобщи, че тази година предстои разработването на два проекта, свързани с детската градина. По единият ще се кандидатства за нова детска площадка, оборудване, озеленяване и осветление. Другият проект ще бъде за енергийна ефективност – саниране на сградата, ремонт на покрив и ремонт на отоплителната инсталаця.
Предстои публично обсъждане на проекта за бюджет за 2013 година на община Попово

16.01.2013 13:21 / Шумен / Новини

Попово. Публично обсъждане на проекта за бюджет за 2013 година на община Попово ще се проведе на 4 февруари, от 14.00 ч. в залата на Общинския съвет. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Йорданка Георгиева, пресаташе на общината. Ще бъде представен и отчет за изпълнението на бюджета за 2012 г. Поканени са граждани, общински съветници, кметове на села, ръководители на бюджетни звена, представители на граждански сдружения и юридически лица, които работят на територията на общината. /Милен МАРИНОВ
Румен Андонов: Заради ниските данъци Община Сливен ще търпи сериозни финансови последици

16.01.2013 13:29 / Сливен / Новини

Сливен. Най-ниските данъци и такси в България са в Сливен, сочи статистиката за последното тримесечие на 2012 г, съобщи пред радио „Фокус”-Сливен ресорният заместник – кмет Румен Андонов. Такса „смет” за фирми в Сливен е 1.2 промила. В сходни общини като Хасково тя е 12 промила, в Добрич – 7 промила, във Враца - 8.5 промила, във Велико Търново – 6 промила, в Благоевград - 6.5 промила. Такса „смет” за гражданите в Сливен е 0.9 промила. В Хасково е 3 промила, в Добрич – 5, Враца - 2.5, Велико Търново - 1.3. В момента в Ямбол е 2.46 промила”, каза Андонов. Заради ниските данъци Община Сливен щяла да търпи сериозни финансови последици, защото данък „сгради” формира 50% от общинския бюджет, коментира общинското ръководство. „Намалението на промилите на такса „смет” от 1.4 на 1.2 за фирмите, а на данък „сгради” 1.6 на 1.3 и от 1.9 на 1.3 за жилищни и нежилищни сгради ще струва на общината сума около 2 милиона лева, която след преизчисляване ще бъде 1,5 милиона лева. Тази сума трябва да досъберем от други приходи на бюджета”, изтъкна заместник – кметът. /Людмила ЙОРГОВА
Внесено е ново искане за отстраняване на председателя на Общинския съвет в Септември, подписано от 9 съветници

16.01.2013 17:03 / Пазарджик / Новини

Пазарджик. Ново искане за отстраняване от длъжност на председателя на Общинския съвет в Септември Георги Мърков е внесено в деловодството на местния парламент. Това съобщи за радио "Фокус" - Пазарджик общинският съветник Димитър Джамов. Искането е подписано от 9 общински съветници. Това е второто такова искане, след като в средата на месец ноември 2012 година осем съветници поискаха оставката на председателя си за първи път. Проведеното тайно гласуване доведе до мнозинство на тези, които поискаха оставката на Георги Мърков, но решението им беше върнато за ново разглеждане от кмета на общината Петър Бошев с мотива, че не е обосновано. Последвалото прегласуване доведе до спорове за легитимността на решението, тъй като 10 от съветниците бяха "за" оставка, 8 "против" и 3 от гласовете бяха невалидни. Следващите заседания на Общинския съвет в Септември се проваляха, поради отказ точката за оставката на председателя да бъде включена отново в дневния ред. /Ваня НИКОЛОВА
Размерът на данък „Сгради “ и такса „Смет“ се обжалва от кмета на Сливен

16.01.2013 15:01 / Сливен / Новини

Сливен. Размерът на данък „Сгради “ и такса „Смет“ се обжалва от кмета на Сливен Кольо Милев. Той е внесъл в Административния съд в града жалба срещу решението на Общинския съвет за промяна в размерите на двата местни данъка, предаде репортер радио „Фокус”-Сливен. На извънредната сесия на 14 декември миналата година общинските съветници изравниха данък „Сгради“ за граждани и фирми на 1.3 промила. Данъкът за нежилищни имоти бе намален от 1,9 на 1,3 промила. Заради това администрацията щяла да претърпи 1,5 милиона загуба за общинския бюджет, сочат сметки на зам.-кметът по финансите на Община Сливен Румен Андонов. В края на годината бе внесено предложение за петкратно увеличение размера на данъците в Сливен, но то срещна отпор в Общинския съвет. Предложението на администрацията не бе подкрепено от нито една от групите в местния парламент. Вместо това бе направена корекция в размера на данъците в полза на бизнеса. Досега данъците в Сливен бяха едни от най- ниските в страната.

/Людмила ЙОРГОВА


Галина Стоянова: Искам казанлъчани да разберат, че имаме голям потенциал

16.01.2013 12:17 / София / Интервю Цоня СъбчеваГалина Стоянова, кмет на Казанлък, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: В Казанлък бе направена първа копка на строежа на нова сграда на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. От кмета на града Галина Стоянова ще научим повече подробности за необходимостта за изграждането на нова сграда за пожарната, защото 100 годишна е пожарникарската дейност в там, а старата сграда е ремонтирана за последен път през 1936 година. Г-жо кмет, очевидно пожарникарите във вашия град имат стари традиции с големи успехи, но работят в лоши условия.

Галина Стоянова: Да, ако трябва да започна откъм заслугите, наистина бих започнала оттам. Казанлъшките пожарникари са отличници не само в действителните случаи на пожари, бедствия, аварии, защото вие знаете, че Казанлък е много специален район. На неговата територия се намира най-голямото военно предприятие. Обаче, едва ли е известно, че Казанлъшката команда печели три поредни купи на Българската федерация по пожароприложен спорт. Така че те наистина са отличници и условията, в които работят, са наистина унизителни. Една пожарна от преди 100 години като сграда, която, забележете, сграда, която се е ползвала за градския краварник и там са били разположени животните. В условията на тази сграда, само с един козметичен ремонт през 1936 г., работиха и работят казанлъшките пожарникари, на които аз благодарих в присъствието на вицепремиера Цветанов. Представете си каква мотивация трябва да има един огнеборец, за да тръгне в огъня и в пожара, след като той прекарва деня си в такива условия. И аз наистина съм благодарна, че правителството оцени тяхната нужда. За разлика от всички останали години, в които е имало достатъчно средства, едвам сега правителството прецени, че трябва да даде тези пари от държавния бюджет, защото това наистина е отговорна политика за онези хора, които се грижат за сигурността на гражданите. И смятам, че такава трябва да бъде политиката на държавата.

Водещ: Действително е безобразие да се оставят тези отговорни, висококвалифицирани, кадърни хора да работят в условията на краварник. И толкова години вашите предшественици да си затварят очите!

Галина Стоянова: Така е, защото днес ние имахме възможност с вицепремиера Цветанов да влезем в спалните помещения, в които би трябвало казанлъшките огнеборци да си почиват във времето, в което очакват следващата си задача. Тези помещения, които за вашите слушатели, ако мога да ги опиша са отпреди два века. Те имат старата дървена печка и най-старите възможни легла. Това са помещения, в които покривът тече и наистина са изключително опасни за огнеборците. Толкова години, в които държавата е можела да отдели 1 милион и 800 хиляди лева. Не е толкова много, не е толкова много от държавния бюджет, за да може да се изгради нова сграда. Но наистина само за 2012 г. можа правителството да възстанови проектът, който е направен от общината, да го приведе към всички изисквания на законите и на наредбите и да направи обществената поръчка. И вече имаме изпълнител, който трябва да направи новата сграда до януари 2014 г. Той ще се постарае в доброто време на годината да завърши сградата, при това тази сграда ще бъде действително изключително модерна, на два етажа, с възможности за обучение на пожарникарите от цялата страна, със зали за тренировка, с конферентни зали, с възможност да се почива и наистина да се работи при европейски условия. Все пак сме в 21-ви век.

Водещ: Направили сте голяма крачка във вашия град, която е трябвало отдавна да се свърши. Но така или иначе, когато правите най-красивата долина, когато правите район, привлекателен за туризма, добре е да се помисли и за тези, които пазят сигурността му. А какви други инициативи предстоят при вас в близките седмици, месеци?Галина Стоянова: 2013 г. ще бъде изключително силна за Община Казанлък. Силна в няколко аспекта. Тя започва януари месец още с участието и доброто внимание по отношение на двамата вицепремиери. При нас беше г-н Цветанов. На 29 януари в Казанлък ще бъде вицепремиерът Симеон Дянков за дебата на в. „Стандарт” „Долината на тракийските царе” и участието на Казанлък в следващия дебат в. „Стандарт” „Чудесата на България”. Разбира се, изключително важни са за нас проектите, които спечелихме през 2012 г. Те са на стойност повече от 70 милиона лева. Това са проекти, които трябва да изпълним до края на 2014 г., до следващия програмен период. Те са важни, защото с тях ще се подобрят условията за работа в многопрофилната ни болница, където имаме два проекта на стойност от по 3 милиона лева. Разбира се, изключително важен е интегрираният план на Община Казанлък, който ще създаде параметрите за участието ни в следващия програмен период и ще проектира основните ни, важните ни проекти, включващи и проектите по административен капацитет. 16 милиона лева са средствата, които ще усвоим за канализация на най-голямото населено място и най-младия град Крън, 23 милиона са средствата за реконструкция на градската ни пречиствателна станция. Затова 2013 г. е изключително отговорна за Казанлък. Но, разбира се, трябва винаги да знаем, че има перспектива, за която трябва да работим, макар и тя да се случи малко по-късно. Това е обходният път на Казанлък. Тунелът на Шипка е национален приоритет, по него правителството работи, има конкретни дейности. Започна процедурата и за избор на изпълнител на обходния път на Габрово, предстои като втори етап да се започне тунелът на Шипка, след което идва на дневен ред и обходният път на Казанлък. Така че ние по този въпрос вече работим с Агенция „Пътна инфраструктура”. Нека да ви кажа и една добра новина, която не мога да изразя във финансови стойности. Имах разговор с Меглена Плугчиева. Това е нашият посланик в Швейцария. Тя ни се обади лично, изключително приятно, за да ни покани да участваме в презентацията на България чрез Долината на розите през май месец в Берн. Което за мен е голямо признание. Защото Казанлък понякога го определяме като най-големия необластен център, но той все пак е един от градовете, които винаги са се нареждали след големите общини, т.е. средно голям. Но ето, той е забелязан от Швейцария и е достоен да представи България. Затова и 2013 г. ще бъде много отговорна за Казанлък. Предстои ни да приемем бюджета за годината. Бюджет, който се основава на основните ни политики, да продължаваме да изграждаме инфраструктурата, както образователна, така и инфраструктурата за туризъм и за улична регулация в Казанлък. Имаме два квартала, които във връзка с новия програмен период няма да могат да бъдат изградени като канализация, водопровод, улична регулация. Затова сме си планирали в миналия бюджет 2012 проектирахме тяхното изграждане. Тази година с този бюджет започваме да реализираме канализация, водопровод, улична регулация за кварталите „Люляк” и „Крайречен”. Така че мисля, че с малките възможности, които имаме, и с големите възможности на европарите Казанлък наистина ще става все по-добро място не само за казанлъчани, но и за гостите и за туристите, които искат да опознаят България чрез долината.

Водещ: Да ви подскажа, че в Берн е седалището на голямата туристическа борса, така че изключително важно е доброто впечатление, което вие и Долината на тракийските царе и розите ще направи в швейцарската столица. Това е много голям шанс, стискаме ви палци до май. А дотогава успехи, много успехи, защото, знаете ли, слушам ви за малките възможности на общините, за големите възможности на европейските пари, но си мисля, че няма нищо по-голямо от волята на човека, от неговия ентусиазъм, и от размаха на амбициите. Ето това е най-важно, това е характерно за вашия екип.

Галина Стоянова: Благодаря ви, благодаря ви, наистина искам казанлъчани да разберат, че имаме голям потенциал. Само от нас зависи да го покажем, да го развием и да добием самочувствието на големите градове. Заслужаваме го.
ДАРИК
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница