Вкарват докторите с лекарски грешки в спецрегистър Всеки втори недоволен от джипито си Едва 10 на сто съобщават за поисканите рушветиДата11.01.2018
Размер330.46 Kb.
#44575
12 май 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Вкарват докторите с лекарски грешки в спецрегистър
Всеки втори недоволен от джипито си

Едва 10 на сто съобщават за поисканите рушвети
Силвия Николова

Всеки втори пациент е недоволен от джипито си, от своя лекуващ специалист и от болницата, в която е бил. 67% от българите се оплакват от лоши грижи, недобро медицинско обслужване в болниците и грубо отношение на медиците към тях като цяло. Това съобщи директорката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването доц. Златица Петрова вчера и обясни, че данните представляват процентно съотношение на жалбите, постъпили от пациенти и техни близки в агенцията само за месец и половина. По думите й тези, които съобщават за поискани рушвети, са едва около 10 на сто.

Хората не вярват на здравната ни система, настояват да има повече морал в болниците и по-добро качество на услугите, каза още доц. Петрова. За пример на лошо свършена работа тя посочи случая с 2-годишния Дани, който почина на 20 април във варненската болница "Св. Марина".

Преди момченцето да бъде прието, лекари са се опитвали да дават консултации по телефона, между болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" не е имало добра комуникация, подготовката на лекарите също не е била на ниво, каза доц. Петрова.

Докторите, които са допускали лекарски грешки и самият вид на грешките ще бъдат вкарани в специален национален регистър, настояват от Конфедерацията за защита на здравето.

Сега и лекарите, и мениджърите на болници се страхуват да регистрират такива грешки, защото след това следват наказания, санкции и отхвърляне от обществото, обясни доц. Петрова. По думите й първо трябва да се търси причината за грешката, тъй като тя може да се окаже, че не е плод непременно на докторска некомпетентност. Според нея пациентът и неговите близки са пристрастни и затова не винаги сигналите им са обективни.
Плащаме, ако не ходим на преглед
Болните да си плащат поне 20% от стойността на лечението при джипито или в болницата, независимо колко скъпо е то, ако не са ходили на задължителните профилактични прегледи. Това предложение за изменение в Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето ще предложи Българският лекарски съюз на депутати, обяви вчера главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков. Ние, лекарите, обаче също не можем да ги задължим, не можем и да им дадем навреме талони, тъй като здравната каса ни налага лимити. Така пък обясни проблема д-р Христо Димитров от управителния съвет на Сдружението на общопрактикуващите лекари.


Германски болници наддават за наши медици
Мениджъри от болници в Германия, Франция, Швеция и Швейцария изпращат свои хора у нас да търсят и наемат на работа български лекари. Това съобщиха от Българския лекарски съюз вчера.

Чуждестранните работодатели предпочитали млади доктори, завършили преди пет, най-много преди десет години висше образование.

Чужденци напират да вземат и български зъболекари. По 150-200 дентални доктори напускат всяка година България, съобщи пък д-р Теодосий Басарков, заместник-председател на Българския зъболекарски съюз.


Когато цифрите говорят…
Цифрите може да не казват всичко, но понякога говорят много. Поредното изследване показа, че 67% от подадените жалби в Медицинския одит са от пациенти, недоволни от лечението на личните си лекари и болниците. И това едва ли учудва някой, след като здравната ни система си остана опоскана от предишните управляващи. Получава се така, че те ни оставят без лекарска помощ. Защото сега далаверите лъсват всеки ден. Научаваме за липса на пари, консумативи, апаратура. Защото вместо кабинетът "Станишев" да даваше по 1 млн. лв. месечно на "Краун Ейджънтс", което прави 85 млн. лв. до изтичане на договора, можеха да се направят маса неща. И сега да не се чудим как да закърпваме дупките. А сферата на здравеопазването е една от най-чувствителната за хората. Защото какво остава, ако не можем да получим качествено лечение. Нали уж сме европейци?


Заради 100 млн. Дългове - Лечебници остават без марли и игли

Болни от сърце може да не дочакат спасение заради липса на доставки на клапи
Заради неразплатени борчове болници остават без марли и игли. Сърдечно болни пък могат да не дочакат спасение, тъй като кардиологични клиники скоро няма да имат сърдечни клапи, стентове, катетри и пейсмейкъри. Има опасност лечебниците да останат и без спринцовки, стерилни калцуни, чаршафи за еднократна употреба и др. След 20 май спираме доставките, ако лечебните заведения не се издължат за доставки на обща стойност 100 млн. лв. Това заяви вчера инж. Силвия Петрова, председател на Българската асоциация на вносители и производителите на медицинска апаратура и консумативи. 30-те фирми в асоциацията осигуряват около 80% от медицинските изделия в болниците. Често клиники ни звънят дори и когато пациентите са на операционната маса за консуматив с определен размер, но вече няма как да бъдем "спасителите на здравеопазването", коментира инж. Петрова.

По думите й болниците са затруднени да се разплащат навреме заради закъснелите плащания от страна на НЗОК. Не искаме да извиваме ръце, но складовете ни са почти празни заради задължения към производителите, каза още инж. Петрова.

Най-големите длъжници са ВМА, пловдивската болница "Св. Георги" и Правителствена болница. Просрочените ни задължения са 9 млн. лв., обясни пред "Стандарт" шефът на ВМА ген. Стоян Тонев. Той допълни, че болницата веднага може да се издължи, ако здравната каса плати 7 млн. лв., които дължи на болницата за март и април. На 12 април се срещнахме с премиера Бойко Борисов и той обеща да съдейства, ще настояваме за втора среща, каза още инж. Петрова.

Очаква се парламентът да гласува да бъдат деблокирани 220 млн. лв. от резерва на НЗОК, които да покрият финансовия недостиг в болниците.Румяна Милева


След разкритията за "Биг Брадър" в болница:

Пациенти в паника за шантаж
Тайното видеонаблюдение и подслушване в лекарски кабинети е опасно, а записите може да послужат за шантажиране на стотици нищо неподозиращи хора. Обществената опасност на случая в Плевен може дори да се сравни с аферата "Уотъргейт". Така коментира вчера шпионския скандал в местното ДКЦ-2 собственикът на фирма "Квел" Красимир Върбанов. Неговата компания за системи за видеонаблюдение и контрол на достъпа има вече 20-годишна неопетнена история. Затова той бил поканен като независим експерт, когато трима лекари в поликлиниката с ужас установили, че са жертви на незаконен "Биг Брадър".

Както вече писа "Стандарт", прокуратурата в Плевен започна предварително производство за нерегламентирано подслушване и наблюдение на съдовия хирург д-р Любомир Бешев и кардиолозите д-р Дияна Неделчева и д-р Светозар Симеонов. Медиците разкриха, че близо седмица били гледани, слушани и записвани заедно с пациентите им със СРС, маскирани в безобидни датчици за присъствие. Докторите твърдят още, че "бръмбарите" били инсталирани в неделя от фирма, която била регистрирана само преди броени дни. Намеренията на управителката на центъра д-р Марияна Лазарова били да се поставят общо 16 камери и микрофони, но парите от касата не й достигнали.

Камерите и микрофоните работеха, те бяха свързани към захранващ блок и сървър, категоричен е Върбанов. Камери от този модел са предназначени да наблюдават тайно обекти, но те заснемат картина, която не отстъпва по качество на истинския "Биг Брадър", смята експертът. "Извикаха ни заедно с полицаите в петък вечерта. Неясно защо дежурният прокурор обаче не разреши да се отвори кабинетът на главната счетоводителка, закъдето водеха кабелите. В понеделник сървърът вече липсваше от бюрото", заяви той.

"В този ден в цялата сграда на поликлиниката липсваха табели, че се извършва постоянно видеонаблюдение. В коридорите и във фоайето още преди година са били монтирани камери, но присъствието им задължително трябва да е указано", каза Красимир Върбанов. Според него наличието на камери в чакалнята пред лекарския кабинет е спорно. Но да се поставят тайно в лекарски кабинет, и то заедно с микрофон - това вече е нарушение на конституцията. Скриването на камерите в кутии на ПИР датчици било извършено прецизно и професионално, но монтирането им на чупещ шарнир е дилетантско. Затова жертвите станали подозрителни. "Крайно време е видеонаблюдението у нас да се регламентира със закон и това да става от оторизирани фирми както при противопожарните системи", заяви Красимир Върбанов.Евгени Горанов


Ученички предпочитат плътни устни вместо здрави зъби

Миски с лекции срещу силикона

Красавици плъзват по школата да разбиват модела Барби
Над 10 000 нашенки имат "бомби" в гърдите си, обяви председателят на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов. След като стана ясно, че силиконовите импланти на френската фирма Poly Implant Prosthese (PIP) са некачествени, уплашени жени задръстили имейла на комисията с въпроси какво да правят. Скандалът отново извади на дневен ред въпроса за сигурността на здравето при разкрасяващите интервенции.

Манията за изкуствени гърди доминира в мечтите на младите момичета още от 14-годишна възраст. Всяка втора тийнейджърка иска да прилича на някоя фолк гърла или носителка на титла за красота. Младите момичета толкова притреперват да подражават на шоу звездите, че още преди да са се изградили като индивидуалности, шаблонът на куклата Барби е станал техен идеал за красота. Половината от запитаните абитуриентки признали, че биха жертвали бала си, за да си сложат силиконови подплънки. Това сочи неофициална анкета на носителки на титлата "Мисис България". Момичетата предпочитат да си сложат силикон в устните, вместо да си оправят зъбите, недоумява Меги Савова, мениджър на престижния конкурс. Красивите носителки на титлата Мисис България ще агитират ученички и млади момичета да не посягат към корекциите в млада възраст и без това да се налага, обяви Меги Савова. Идеята е много добра, стига да се осъществи стилно и с мярка, адмирира идеята зам. здравният министър Иван Миланов.

Бъдете естествени и блестете със своя красота. Това ще посъветва тийнейджърките Елеонора Манчева, Мисис България 2006 и най-красивата жена на Вселената за 2007 г. Днешните момичета бързат да пораснат и се състаряват преждевременно, разсъждава още красавицата. Според нея младите трябва да се научат да подчертават силните страни на своята физика и да тушират несъвършенствата. Не бъдете кукли Барби, а индивидуалности, ще посъветва младите момичета Милена Шаркова, носителка на титлата Мисис Глоуб 2008 г. Според нея интелигентната и чаровна американска актриса Мерил Стрийп е далеч по-привлекателна от силиконовата кукла Памела Андерсън. По думите й външният вид на повечето блондинки и брюнетки на "Пайнер" е толкова шаблонизиран, че често е трудно да различиш коя точно е на екрана. Пластичните интервенции крият риск за здравето, аз самата нямам никакви поправки по тялото си, признава Милена. Според нея модата на силикона си отива. Тя разказа, че все по-често мъжете са коментирали, че предпочитат момичета с естествена красота пред такива, дето имат "изкуствени топки" по тялото си.

Румяна Милева
Болниците може да останат без спринцовки и бинтове
Юлиян Арнаудов

„Доставките на консумативи за болниците ще бъдат спрени на 20 май, ако не ни бъдат изплатени дължимите суми." Това заяви вчера председателят на Българската асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия Силвия Петрова по време на кръгла маса на тема "Българската медицина - между морала и пазара".

Петрова обяви, че до момента болниците дължат над 100 млн. лв. на доставчиците на консумативи (части за апаратура, бинтове, спринцовки, клапи и други), като някои от дълговете са отпреди повече от година.

В асоциацията членуват около 30 фирми, които покриват около 80% от нуждите на лечебните заведения. Компании обясниха, че ако не получат парите си, ще фалират.

Най-големите длъжници са Военномедицинска академия, "Св. Георги" в Пловдив, Правителствена болница, посочиха от бранша.

Според доставчиците на апаратура проблемът е свързан и със здравната каса, защото тя бави парите за болниците, а повечето неизплатени консумативи са по клинични пътеки. От организацията са поискали среща с премиера Бойко Борисов.

В същото време директорът на здравната каса Нели Нешева и зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова се срещнаха с представители на фармацевтичния бранш. От организацията на производителите на оригинални лекарства са предложили да намалят с 5% цените на медикаментите си, които плаща касата

Обсъдена е и идеята на варненския собственик на аптеки Веселин Марешки, който поиска всички по веригата да свалят надценките си - производители, дистрибутори и фармацевти.

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, ако това се случи, от всички аптеки в България ще бъдат "събрани" едва 400 хил. лв. на месец, а средствата, които не достигат на касата при сегашната заболеваемост на населението, са 6 млн. лв. месечно.


Обединяват ВМА, транспортна и МВР болница
С ген. Стоян ТОНЕВ, началник на Военномедицинска академия, разговаря Диана Тенчева

- Всеки говори за спешни мерки в здравеопазването. А от коя болният българин ще почувства осезаема и положителна промяна в медицинските грижи, ген. Тонев?

- От достъпа до специалист. Тук въпросът е принципен. Когато се говори за реформа, се мисли за такава в болничната помощ. А нещата опират до синхрон между реформата в доболничните и болничните грижи. Как българинът се справя с ограниченията в момента? Ами, като отива в спешния център. Затова близо 80 % от пациентите на тези центрове не са спешни. И върху талона им се написва: “Да се яви за планов порядък в кабинета на другия ден”. Или след 2 дни. Не можем обаче да обвиняваме хората, защото те търсят доктор. Но в тези звена пациентите се обработват като спешно болни, а това струва скъпо и не винаги е достатъчно ефективно.- Стана дума за достъп до специалист. Добро решение ли е изборът на екип?

- Този модел е взет от практиката на Западна Европа, САЩ и Канада. Но там на шефовете на клиники е разрешен определен процент частни легла (б. р.- за кешови болни), за които те плащат наем и данък на държавата. Докато в България това не е така. Обикновено изборът на екип облагодетелства само конкретния изпълнител, а не и болничното заведение. Затова например аз съм забранил избора на екип в нашата болница.- Виждате ли скоро нерегламентираните плащания да излязат на “светло”?

- В по-големия процент от случаите те реално не ощетяват българина. По-важното е друго - че пациентът се рекетира и унижава. Затова хората реагират, а не за взетите 20 лв. Регламентираните плащания могат да се избегнат не само с контрол. Той е едната страна на въпроса. Могат да се избегнат, като се създаде обществена нетърпимост към тях. Как? Както към пушачите...- Трябват ли ни мениджъри от чужбина, за да се справят с борча на болниците от 400 млн. лв.?

- Не, не смятам. По-скоро въпросът е за какво са тези дългове. Т. е. каква е структурата им. Ако тя включва само разходите за издръжка и заплати, то тогава положението наистина е трагично. Но ако включва и инвестиционни разходи, апаратура, инфраструктура...- Оказва се, че от 400 млн. лв. близо 1/4 е за апаратура. Значи положението е трагично, така ли?

- Да, в момента се смята, че от бюджета на една болница, която няма дългове, около 15 % от разходите трябва да са за апаратура. При нас те са около 30 %, което означава, че има неправилно разпределение на високоспециализираната апаратура в страната. Има дублиране.- Знаете ли кои болници са закъсали толкова, че пациентите сами си купуват чаршафи, памук?

- Това са тези лечебни заведения, които проф. Борисова категоризира като първо ниво болници (б. р. - общинските).- Тези структури достатъчно ефективни ли са?

- В крайна сметка лекарят е основната фигура. Купуването на подобни материали не е показател за медицинска помощ. А за социалното ниво.- ВМА е стабилна структура, колко е вашият дълг?

- Разсрочените задължения до края на 2010 г. са около 30% от годишния бюджет. До 31 декември т. г. ще сведем дълга си до 19 % (б. р. - виж материала по-долу), тъй като нашите приходи са над 60 млн. лв.- Колко от многопрофилните болници за активно лечение би трябвало да се превърнат в такива за долекуване (в ЕС са 12%)?

- Като болници за долекуване в момента ползваме санаториумите си. Ние примерно имаме 6. Според мен процентът на звената за долекуване в България, ако включим и хосписите, би трябвало да бъде около 15 %.- Да се очаква ли отпор от хората, чиято болница ще стане за долекуване?

- Отпор би се получил, ако се закриват болници. При преобразуването им в спешни центрове, които разполагат с транспорт, нещата дори биха се подобрили.- Всеки знае, че леглата за активно лечение са по-скъпи. Дайте ни примери от вашата практика?

- Средно дневният разход за легло е 59 лв., а на това за долекуване - 18 лв. (при по-добри условия). Тук не се включва лекарският труд.- Чакат ли се реформи и във ведомствените болници като вашата?

- Реформата трябва да е адекватна не само на кризата, но и на промените в медицината. И до 1 юли това ще стане факт. Имаме подкрепата на премиера, защото в криза медицинските и социалните дейности са най-чувствителната част от всяка реформа.- Какво имате предвид?

- Подготвя се обединение на всички ведомствени болници - на военното, транспортното министерство, на МВР, без Правителствена болница (“Труд” научи, че шеф на обединението най-вероятно ще е ген. Тонев). Ще се въведе смесена система като в Англия.- Може ли да уточните какво предвижда тя?

- Да се официализира това, което и в момента се практикува, но благодарение на лични отношения и традиции. Това ще стане на функционален принцип, без да има промени в подчинеността и йерархията на отделните болници. Ще се подпишат конкретни договори между тях, такива съществуват и сега. Така ще се подобри изпълнението на по-малко финансови средства, наложено от кризата. От това ще имат полза най-вече пациентите. Принципът на смесената система в Англия е да се използват всички налични ресурси на ведомствените болници за подобряване на националното здравеопазване.При нас това може да стане например в спешната помощ, за което имахме предварителен разговор с проф. Борисова. Освен това специализацията на младите лекари ще се опрости значително и аз се надявам, че тя ще стане безплатна през следващите години. Няма нито една страна в Европа, в която специализацията да се заплаща от младите специализанти. Дори искам да подчертая, че на проведената наскоро медицинска борса предлагаха на нашите млади лекари по 2000 евро заплата.- А какво ще се спести от това сливане?

- Административно-управленски разходи в рамките на около 8% до 10%.- Какво ще стане със сградния фонд на самите болници?

- ВМА е единственото звено, което е прибавило собственост, и в момента общата й данъчна оценка е с милиард и половина повече, отколкото преди 10 години. Тогава активите бяха за 4,2 млрд. лева.- Какво ще стане с администрацията и с филиалите в страната на ведомствените болници?

- Ще се оптимизира броят на личния състав за сметка на съкращение в дублиращата се администрация.- Имаме нов здравен министър и шеф на касата. Какво очаквате от тях?

- Вече 2 пъти имах среща с министъра на здравеопазването и съм обнадежден. Много съм впечатлен от енергията и желанието за промяна на проф. Анна-Мария Борисова. Като я поздравих, казах, че от център нападател тя става треньор. А министърката ми отвърна, че иска да е играещ треньор. И тъй като тя идва от академичните среди, смята реформата да започне от горе на долу, а не обратното. Т. е. от университетските болници. А с шефката на здравната каса се познаваме отдавна, още когато отговаряше за общинското здравеопазване. Тя е амбициозен и пробивен човек. Прогнозата ми е, че с актуализирането бюджета на здравната каса с 220 млн. лв. д-р Нели Нешева ще успее да спре течовете в системата.
Бавят парите за извършено лечение - 20 000 000 лева
Близо 20 млн. лв. са неплатените на Военномедицинска академия пари за извършени услуги на пациенти извън контингента й, съобщиха вчера от лечебното заведение.

“Става дума за дълъг списък с медицински услуги за първото тримесечие на годината, които трябва да покрият Министерството на здравеопазването и други ведомства. Но те все още не са се издължили”, казаха финансистите на Военната болница.

“Труд” разполага с точния разчет на неиздължените суми към болницата. Ето ги и тях по пера:

- 10 извършени трансплантации през 2009 г. за 581 887 лв.

- Лечение на пациенти по Наредба № 34 от 2005 г., което се покрива от републиканския бюджет. Става дума за терапия на социално значими заболявания като рак, СПИН, болести на кръвта и др., за които плаща здравното министерство. Дължимата сума е 500 000 лв.

- Оказана болнична помощ на служители на ДАНС - за 4 200 000 лв. Сумата се формира от разходите за амбулаторни прегледи на пациенти.

- Разходи за преминали чужди граждани през 232-ри кабинет на консултативно-приемното отделение на Военна болница - 35 000 лв. Там са прегледани 137 чужди граждани на базата на дипломатически спогодби.

- Извършен авиомедицински транспорт на болни, пострадали и ранени хора - 68 000 лв. Тези средства са похарчени за медицинска апаратура, консумативи и транспорт.

- Направени спешни амбулаторни прегледи (терапевтични, хирургични и стоматологични) извън контингента на Военномедицинска академия - 745 900 лв. Толкова пари се събират от неиздължената субсидия от МЗ за всеки един преминал пациент - а тя е по 500 лв. Преминалите болни са 37 295.

- Разходи за приети пациенти през Клиниката за анестезиология, реанимация и интензивно лечение извън контингента на ВМА - 612 000 лв.

Здравното ведомство е трябвало да преведе за всеки такъв болен по 500 лв. А те са 187 души.

- Разходи за приети болни през Клиниката по психиатрия на ВМА извън нейния контингент - 93 000 лв. Там са били настанени 1225 души, за всеки един от които МЗ трябва да плати 500 лв.

- Разходи за профилактика на рака на маточната шийка чрез ваксинация - 4 000 000 лв.

- Разходи за пациенти, лекувани по клинични пътеки през 2009 г. в Клиниката по хематология - 2 967 150 лв. Сумата не е платена, а всички български граждани със злокачествени заболявания се лекуват безплатно. Терапията поема МЗ.

Списък съдържа още 4 неизплатени пера.


ГЕРБ предлага такса здраве за заведенията с дим
Минимум 1000 лв. годишно да плащат малките ресторанти, обсъжда мнозинството
Силвия Георгиева

Такса здраве от минимум 1000 лв. годишно да плащат заведенията, в които тютюнопушенето е разрешено, предлагат от ГЕРБ. Това е компромисът, до който управляващите може да стигнат, след като разбраха, че първоначалната им идея за облагане на димящите места с по-високи данъци няма как да се осъществи. Парите от таксата ще отиват в здравното министерство, което ще преценява как да ги употреби.

Преди две седмици парламентът прие на първо четене промените в закона за здравето. С тях беше отменена пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни. Вместо това депутатите предложиха собственици на заведения до 100 кв.м сами да решават дали в тях да се пуши, а тези с по-голяма площ да обособяват стаи за пушачи. Преди второто четене обаче тези текстове вероятно ще бъдат ревизирани.

Петър Петров от ГЕРБ е подготвил предложения, които предвиждат разделителната квадратура да е 50 кв.м. Шефовете на заведения под тази площ сами ще преценяват дали да се пуши. При по-големите ресторанти трябва да има обособена и добре изолирана стая за пушачите, а 2/3 от общата площ да остане за хората, незасегнати от порока. Петров смята, че за заведение до 50 кв.м таксата трябва да е най-малко 1000 лв. на година, а над 50 кв.м собствениците да отделят по 20 лв. за всеки квадратен метър отгоре.

Другата поправка, която предлага Петров, е пълна забрана за пушене в заведенията за хранене. "Може да се помисли след 22.30 часа все пак да им се разреши да допускат цигарен дим, но ако действат по режима на заведенията за развлечение. Тоест ако имат специални стаи за тютюнопушене", обясни Петров. Според депутата към институциите, в които пушенето е абсолютно забранено, трябва да се добавят още търговските центрове, моловете, магазините, летищата, жп и автогарите, метростанциите и др.

ДЕБАТ


Тази седмица мнозинството трябва да умува около кои предложения за режима на тютюнопушене да се обедини. При първото четене депутатите се разделиха на пушачи и непушачи, а не по партиен признак. В ГЕРБ има няколко различни идеи за промени на закона и все още не надделява нито една от тях. Пламен Цеков например също предлага никъде да не се пуши до 22 часа. Покрай споровете за тютюнопушенето някои ресторанти в страната сами решиха да въведат забраната.


БСП внася вот на недоверие през юни
Правителството посяга на още 2 млрд. лв. от резерва, алармират социалистите

До средата на юни БСП може да поиска вот на недоверие срещу правителството. Това заяви депутатът от левицата и секретар на ИБ на БСП Антон Кутев. Вотът най-вероятно ще е заради икономическата и финансовата политика на кабинета и ниската ефективност на мерките срещу кризата.

Социалистите водят сериозна кореспонденция с обществото и са се убедили, че голяма част от избирателите на ГЕРБ са разочаровани от управлението. Кутев описа като "управленско цунами" вълната от незаконни политически уволнения и назначения в последните месеци. От думите му стана ясно, че за да събере задължителните за вота 48 подписа, Коалиция за България ще търси подкрепа от други парламентарни групи. Формално решение за внасянето на вот на недоверие обаче все още няма.

Поредният антикризисен план на правителството няма да успее да закрепи икономиката, алармира Сергей Станишев. Изпълнителното бюро на БСП имаше вчера изнесено заседание в Стара Загора. След него соцлидерът обяви, че кабинетът планира да посегне на още 2 млрд. лв. от фискалния резерв и така да го намали до 4,5 млрд. лв. Това означава, че за година управляващите ще "изядат" всичко, което предишното правителство е натрупало като резерв, изрази тревогата си Станишев. Той бе категоричен, че резултатите от приетия през октомври антикризисен план са крайно отрицателни, а новите мерки, обявени от Симеон Дянков, са частични и закъснели.

Станишев коментира, че някои от предложенията на левицата са възприети от правителството, но доста късно. Разблокирането на част от резерва на НЗОК бе необходима, но недостатъчна стъпка, обясни бившият премиер. Той припомни, че още при разглеждането на бюджета левицата предложи да се увеличат средствата за социално подпомагане. Сега вече само тази мярка се оказва крайно недостатъчна, добави Станишев.

Социалистите за пореден път бият тревога за тежкото състояние на общините в България. Допълнителното съкращаване на текущите разходи на местната власт поставя под въпрос цели политики на общините, подчерта Станишев. Грешка е, добави той, че новите мерки на правителството отново не са насочени към приходи, а към орязване на субсидии. Големият проблем на управляващите е ниската събираемост, а той не се решава с рязане на разходи, бе категоричен председателят на БСП.

Заради увеличението на акцизите ръстът на контрабандата скочи сериозно, заяви Корнелия Нинова. По думите й черният пазар на цигари се е удвоил. Тя напомни, че правителството вдигна акциза с два мотива - увеличаване на приходите и грижа за здравето на нацията. Нито едно от тези две неща обаче не се случва, категорична беше Нинова. Тя попита управляващите дали се борят с разпространителите на дребно или с контрабандните канали. Според социалистите няма политическа воля да бъдат пресечени големите играчи на черния пазар. Смятаме, че те покровителстват организираната контрабанда, каза Нинова.

При актуализацията на бюджета левицата ще настоява за връщане на акциза на цигарите до 64 евро на 1000 къса.
Хирург бави делото срещу залети с киселина момичета

Десетки колеги на Христина и Мария казаха "Не на страха" в Благоевград

Георги Аргиров

Делото срещу Венцислав Добрев и Калоян Гущеров, обвинени в заливането със сода каустик на студентките от ЮЗУ "Неофит Рилски" Христина Колджиева и Мария Коюмджиева, не приключи и вчера. Причината е, че не е готова тройната съдебномедицинска експертиза, назначена от съда, която да установи моментното състояние на Христина. На предишното заседание съдия Екатерина Николова определи Христина да бъде прегледана от хирург, дерматолог и офталмолог. Определеният хирург обаче не е успял да направи съответните изследвания. Затова съдия Николова трансформира експертизата от тройна в двойна, без участието на хирург. Причина за назначаването на тройната експертиза бе изразеното от адвокатите на подсъдимите Гергана Юрукова и Александър Райнов съмнение, че двете момичета са обезобразени. Те изразиха съмнението дори в това, че Христина Колджиева има проблем със зрението.

Венцислав Добрев, който е бивш приятел на Христина, е обвинен в подстрекателство на престъплението и рискува да получи до 12 години затвор, а Гущеров - до 10. Той е обвинен като физически извършител на престъплението.

Вчера бяха представени резултатите и от назначената ескпертиза за състоянието на Калоян Гущеров. Той е бил психично здрав, когато е залял Христина, сочи заключението.

Преди да влезе в съда вчера, Христина обяви, че се чувства притеснена да се срещне с Венцислав и се е надява това да е последното заседание по делото.

Десетки колеги на двете момичета дойдоха пред Съдебната палата, за да ги подкрепят. Йордан Стаменов, председател на Студентското правителство на най-големия факултет в Югозападния университет, и сестрата на Христина - Милена, поднесоха венец с бели хризантеми пред Съдебната палата. Хризантемите символизират белите лентички, които са лого на борбата с насилието над жени. Това бе символичният жест, чрез който студентите казаха "Не на страха". Колегите на двете момичета бяха с тях и в съдебната зала.

През ноември миналата година срещу обещани 10 000 лв. Калоян Гущеров заля с киселина двете студентки от Гоце Делчев по поръчка на Венцислав Добрев. Дни по-късно двамата останаха в ареста. Кирил Гущеров е осъждан през 2001 г. за взломна кражба в Кюстендил с "обществено порицание".


Спират доставките на медицинска апаратура
От 20 май спират доставките на медицинска апаратура и консумативи в здравните заведения. Над 100 млн. лв. дължали болниците в страната на производители и вносители, поради което те отказват вече да спонсорират държавата. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема "Българското здравеопазване между морала и пазара".

Във форума участваха пациентски организации, съсловни организации на лекари и на медицински сестри и акушерки. Демонстративно не се появиха представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК и на парламентарната здравна комисия, въпреки че бяха поканени.

В момента системата на здравеопазване у нас е зад изходната си точка от 1997 г., каза д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването в правителството на Костов и директор на НЗОК.


Помощник -фармацевтите искат признаване
Законово признаване на професионалните им ангажименти поискаха вчера от

Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България.

Искаме медицински специалисти без фармацевтично образование да нямат достъп до работа е аптека, дрогерия или лекарствен склад, заяви секретарят на сдружението Лиляна Петрова. Помощник-фармацевтите настояват да могат да продават лекарства без рецепта без прекия контрол на магистьр-фармацевтите. Според сегашния Закон за лекарствените средства в хуманната медицина това не може да стаеа. Самостоятелно помощник-фармацеетите могат да продават само билки, козметика и санитарни стоки. Според организацията професионалните ангажименти на помощник-фармацевтите са напълно съпоставими с тези на магистър-фар-мацевтите, а тригодишното им обучение покрива редица фармацевтични дисциплини. От сдружението заявиха, че изразяват професионалните интереси на над 7000 свои колеги, които представляват 60 на сто от работещите в аптеките.


Световни специалисти обменят опит в АГ болница „Шейново"
От утре до 15 май водещи специалисти от най-голямата университетска болница в Европа - клиника "Шарите" в Берлин, ще бъдат гост-хирурзи в първия у нас специализиран демонстрационен курс "Гинекологична ендоскопия - съвременни оперативни техники", организиран от болница "Шейново". Това съобщиха от лечебното заведение.

Основна цел на събитието е популяризиране на техниката за ендоскопска хирургия, демонстрация на възможностите й и увеличаване броя на лекарите в тази област. Ръководител на гостуващия екип е проф. Кристхарт Кьолер - водещ специалист по онкологична гинекология, хистеректомия и ендометриоза в клиника "Шарите". По време на демонстрационния курс в "Шейново" той ще направи няколко сложни лапароскопски операции.
Реформите – болезнени, но необходими
Държавата трябва да предложи идеи за промени в социалния сектор, а хората да стиснат зъби и да ги изтърпят
Заради грешки в осигурителната и пенсионната политика през последните няколко години, днес във фонд "Пенсии", фонд "Общо заболяване и майчинство" и фонд "Безработица“ има дупка от около 12 млрд. лева. Това заяви вчера пред БНР бившият директор на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков.

Сумата е толкова сериозна, че ако я имаше пенсионната и социалната политика у нас, със сигурност нещата биха изглеждали по друг начин. Тези огромни средства биха позволили воденето на политики, които да доведат до очевиден ефект и действително биха се усетили от хората. Истината за съжаление е съвсем друга. Пенсионните и социалните реформи у нас често остават тема табу за всички правителства заради непопулярните решения, които трябва да вземат. Решения, които удрят по не особено приятен начин всички социални слоеве - и пенсионерите, и безработните, и младите майки, както и работещите и представителите на бизнеса, които най-често поемат бремето на осигурителната тежест.

Няма спор, че реформите в социалния сектор са трудни и ще предизвикат недоволството на много хора. Те обаче са силно необходими и както предупреждават експертите, колкото по-рано ги осъществим, толкова по-добре. Няма как пенсионерите да получават по-достойни пенсии или младите майки – реална помощ за децата си, ако всички не стиснем зъби в името на по-доброто бъдеще. Държавата – като предложи реформи, а хората – като ги изтърпят.


Българка на 62 роди
Русенката сполучливо доби две след сложна бременност
Илияна Ангелова

Русенската психиатърка д-р Красимира Димитрова стана майка на близнаци на 62-годишна възраст и с това постави национален рекорд. Сестрите Мери и Жаклин са с тегло 500 и 900 грама. За миниатюрните бебета се грижат в неонатологичното отделение на АГ комплекса.

Лекарката е забременяла след втори опит по метода ин витро, извършен в плевенска клиника за репродуктивно здраве.

Бременността е преминала почти без проблеми. В последните дни на април обаче рязко се влошило състоянието на бъдещата майка. Тогава е приета по спешност и на 5 май е направено секцио от екип на д-р Георги Хубчев.

"В света има малко случаи на толкова късна бременност ин витро с донорска яйцеклетка.

Доколкото знам, в София колегите са отказали, но в Плевен са се съгласили и са успели, каза д-р Хубчев.

“По принцип през цялата бременност сърцето на жените е натоварено повече от нормалното, а нейното е все пак на 62 г. Когато я приехме, беше с големи отоци и се събрахме с колегите заради риск за живота на майката и бебетата. Тогава решихме да направим секцио на 5 май. Бебетата засега нямат влошаване. Бяха в 29-30 гестационна седмица и раждането беше тежко. Жената вдигна кръвно, започна дихателна недостатъчност и затова преминахме към изваждане на бебетата. Пациентката е оперирана преди години заради миома на матката, което направи секциото още по-трудно. След раждането състоянието й се подобри. Вече сме овладели положението. Уважавам личната воля на всеки, но от медицинска гледна точка животът й наистина беше в опасност", коментира Хубчев.

Ин витрото е било с донорски яйцеклетки, затова е било възможно, каза д-р Павлета Табакова от Асоциацията по репродуктивно здраве, един от водещите специалисти у нас. Матката е подготвена с лекарства, след което е внесен чуждият ембрион. Бременността била тройна, но са я ограничили до две. За класическото ин витро има ограничение до 43 г.

След тази възраст изкуственото оплождане е забранено по закон.

Не бих препоръчала на жени над 50 г. да стават майки, коментира д-р Табакова. Рисково е за здравето, но освен това има и социални аспекти.АСЯ ПЕНЧЕВА, ИЛИЯНА АНГЕЛОВА


Красимира Димитрова: Подадох документи за пенсия и излязох в майчинство
- Аз съм Ася Пенчева, на 37 години, журналист и майка на две дъщери.

- Аз съм Красимира Димитрова, на 62 г., по професия съм лекар психиатър и съм майка на две дъщери. Имаме нещо общо, нали.

На 29 октомври 2009 г. преминах ин витро процедура в плевенския клиничен институт по репродуктивна медицина. Екипът беше от д-р Емин и доц. Конова. Преминах всички изследвания и след неколкомесечно лечение с хормонални препарати настъпи моментът на ембриотрансфера. От втория път излезе успешен опитът за забременяване.

- Значи решението да станете майка не е отскоро?

- Започнах опитите от април 2009-а. Въпреки двата положителни теста за бременност първият ембриотрансфер се оказа неуспешен. През септември започнахме отново опитите, като през това време си вземах лекарствата редовно. Аз лично не вярвах, че ще се случи толкова бързо.

Д-р Алкан Емин беше много категоричен и вярваше в успеха си. На 13 ноември се установиха 3 живи имплантирани ембриона, което пък създаде проблем. Изпратиха ме в София, в клиниката на д-р Мазнейкова, за да махнат единия. Аз отначало не исках да го махат, пък и беше зима с много снегове и чак в 12-а 13-а гестационна седмица отидох в клиниката. Вече бях в 4-и лунарен месец от бременността, но д-р Мазнейкова успя. След контролния преглед се оказа, че всичко е наред. Терминът ми за раждане беше определен от 19 до 25 юли, но от началото на този месец рязко се влоших. Започнаха да ми се подуват краката заради натоварването на бъбреците и сърцето. Д-р Георги Хубчев ме прие в отделението и изследванията показаха, че имам общ спад на белтъка. На 5 май решиха да направят секцио и да настъпи родоразрешението.

- Това, че сте лекар, помагаше ли ви по време на бременността?

- Не мога да преценя, но аз бях толкова обсебена от желанието да са добре децата, че въобще не обърнах внимание на себе си. Затова съм изключително благодарна на д-р Хубчев, тъй като той спаси мен и децата. Рисковете за тях не са преминали, но все пак имам някаква надежда, че ще оцелеят.

- Как на вашата възраст човек се решава да направи такава стъпка в живота си?

- За мен годините не са пречка, но е по-рискова бременността. То поначало многоплодната бременност се води рискова и млади жени са развивали същите усложнения, както и аз. Добре е, че се случи през късния етап. Много исках да имам деца, не успях в по-ранен период и затова сега.

- Не мислите ли, че трябва да има ограничения за майчинство?

- Не, тъй като не всяка жена на моята възраст ще се реши на такова действие. Зависи и от здравословното й състояние. Когато започнах процедурите, нямах хронични заболявания и бях уверена, че мога да износя една бременност.

- Осиновяването на дете било ли е вариант за вас?

- Правих опит, подадох документи, минах всички процедури, но не ми разрешиха. Това е нещо кошмарно да искаш да осиновиш дете в България.

От страна на социалните служби създават всякакви пречки. Няма официални ограничения за възраст, но те отказаха да ми дадат дете именно поради тази причина.

- Какъв им беше аргументът?

- Можело да се влоша, да умра и какво щяло да стане с това дете, което отново трябва да се върне в институция. Това било мъчително за него. А всъщност има малки дечица, които от години чакат някой да ги осинови.

- Тези аргументи не важат ли и за Мери и Жаклин?

- Вероятно, но сега аз сама решавам какво да правя.

- Ако погледнем в бъдещето, какво бихме видели?

- Не ми се иска много-много да гледам в бъдещето и се надявам сега да са добре децата и да оцелеят.

- Практикувате ли професията си?

- От 23 март съм в болнични, но дотогава си давах дежурства в диспансера. В момента ми изготвят документи за пенсия, но имам и трудов договор.

- Как приемат бременността колегите и приятелите ви?

- Всички са много добронамерени и никой досега не ме е упрекнал за решението.

- Вие сама знаете, че естественият цикъл на живота е друг. При вас нещата са разменени.

- Да, така е. За обществото може и да не се приема, но е страхотно чувството на майчинството. По време на бременността имаше дни, в които кротуваха и не ги усещах, което страшно ме притесняваше. Голямо щастие е да носиш живот.

- Как избрахте имената им?

- Мери е на майка ми, Бог да я прости, а на Жаклин дойде спонтанно.

- Като психиатър вие правите личностни оценки. Как определяте късното майчинство?

- Това е право на вътрешно усещане и мотивация.

За едни това сигурно е кощунство, но за други не е. Аз съм взела правилното решение и се радвам, че съм го направила. Ще имам две дечица, които ще бъдат свързани с мен. Самият акт на раждането не е нищо - той е мимолетен, но животът продължава. Това беше целта на живота ми и положих много усилия.

- Колко струваше процедурата по ин витро и лесно ли се съгласиха колегите ви?

- Тогава професията ми действително беше предимство. Ако беше друга жена, сигурно нямаше да се съгласят на подобно нещо. Иначе всичко платих по ценоразпис, макар да ползвах някои отстъпки от прегледи и изследвания. Явно в Плевен екипът е много амбициозен и искат да постигнат успехи. Страшно съм им благодарна за всичко!

- Как ще приемете евентуалните упреци към плевенския екип, че изобщо са се съгласили?

- Няма да имат основание подобни упреци. Въпреки възрастта аз бях здрава физически и психически.

- Мислите ли за моралния аспект?

- Жените, които искат да имат деца, не мислят за тези неща. Желанието да родиш е по-голямо от всичко. (24часа)
Да родиш над 60 г. - вече мода
Поне 10 жени по света са родили на възраст между 60 и 70 г. за последните 3 г. Ражданията над 60-годишна възраст се увеличават лавинообразно в последно време и вече не се смятат за чудо.

Две индийки си оспорват рекорда засега, след като през 2008 г. се сдобиха с поколение на 70-годишна възраст.

Един от най-известните специалисти в репродуктивната медицина в Европа е италианецът Северино Антинори. Той се прочу още през 1994 г., когато помогна на 62-годишната тогава Росана Дела Корте да зачене.

Повечето клиники в света отказват да осъществят оплождане ин витро при жени над 45 г. В редки случаи се приемат пациентки до 55 години.(24часа)


Адриана разбуни църквата

66-годишната Адриана Илиеску от съседна Румъния доскоро държеше рекорда на най-възрастната майка в света. През януари 2005 г. тя роди момиченцето Елиза-Мария, като скандализира православната църква. Бебето бе заченато ин витро.

Илиеску е преподавателка по румънски език и литература в университета в Букурещ. Бъдещето на Елиза-Мария обаче е неясно, тъй като майката не е омъжена и няма близки роднини.
Индийка зачена на 70, чакала 50 г.

Индийката Раджо Деви би рекордите през 2008 г., след като стана майка на момиченце за първи път на 70-годишна възраст. Тя успя да забременее от 72-годишния си съпруг Бала Рам чрез изкуствено оплождане в клиника в индийския град Хисар. Двамата били женени от 50 г., но не успели да си родят дете досега.

Друга индийка - 70-годишната Омкари Панвар, също претендира да е най-възрастната майка. Тя твърди, че е родила близнаци, след като вече има 2 дъщери.

Патриша с подарък за съпруга

62-годишната британка Патриша Рашбрук, която е детска психоложка, стана една от най-възрастните британски майки, след като роди четвърто на 62 години. Жената има 3 големи деца от първия си брак, но много искала да направи подарък на съпруга си Джон Фарант, който мечтаел за собствена рожба. Заради законите в Англия Патриша бе принудена да прибегне до ин витро в Италия при д-р Северино Антинори. Тя твърди, че със съпруга й са здрави и ще отгледат детето.


Туркиня износи 2,7 кг бебе

Туркинята Мемнуне Тиряки роди през 2006 г. в Истанбул момченце на 64-годишна възраст. Жената забременяла ин витро в Северен Кипър, защото в Турция е забранено даряването на яйцеклетки. Мемнуне и съпругът й чакали от 35 г. да им се роди дете.

Момченцето се роди здраво и с тегло 2,7 кг и ръст 48 см в германска болница в града.
Кармела лъгала, че е 12 г. по-млада

67-годишната испанка Кармела Бусада, запазена и изключително поддържана жена, успяла да измами лекарите, че е с 12 години по-млада. Така тя била включена в програма за ин витро оплождане в клиника в САЩ.

За да изпълни мечтата си да има дете, жената продала къщата си в Испания. И яйцеклетката, и семенната течност, с която е оплодена, са предоставени от донори според нейните изисквания. Усилията й накрая били възнаградени и тя родила близнаци.

Ася Пенчева, Илияна Ангелова


Пари и реклама крият лошите случки със силикона
МАРИЯН СТАНКОВ - МОН ДЬО

Жените искат нови гърди по различни причини. Най-прозаичната от тях е, че така просто ще върнат стрелките на биологичния си часовник назад.

Но има една друга категория, за които силиконовият бюст е като голяма инвестиция на борсата.

Изкуствените гърди направиха чудеса с кариерата на Памела Андерсън, Ана Никол Смит и цяла армия холивудски старлетки.

Виктория Бекъм например увеличава своя бюст няколко пъти, но последната корекция, която направи, е да намали гръдната си обиколка.

Толкова, че размерът на сутиена й сега е близък до този на естествените й форми.

Но историята с изкуствените цици не свършва дотук. Те са толкова много и са навсякъде. Дори в спорта. Преди време там се разрази голяма полемика относно това, дали силиконовите импланти могат да те направят шампион.

Бившата румънска лекоатлетка Йоана Търля е жената, която твърди, че благодарение на своите няколкостотин кубика допълнително в гърдите става двукратна европейска шампионка и сребърна олимпийска медалистка на 400 м с препятствия.

От другата страна обаче застава двукратната световна шампионка в същата дисциплина Джейна Роулинсън. През януари тя обяви, че маха имплантите в гърдите, за да увеличи шансовете си за спечелване на златен медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. “Всеки път, когато се състезавам, се притеснявам, че заради собствената си суетност преча на страната си. Много ми харесва да имам по-големи гърди, но не искам това да пречи на успехите на Австралия", обяснява решението си Роулинсън.

Но подобни истории са нищо в сравнение с това, което се случва в порноиндустрията. Едно място, където силиконовите гърди са като трезорите в банките - просто задължителни. Гуруто там е Памела Андерсън. Или колкото нейния размер, или нищо. XXL красавиците инвестират непрекъснато в прекрояване на външността си.

Най-важната корекция от всички е, разбира се, на гърдите. Уголемила веднъж бюста си, порнозвездата не спира дотук. Поне докато не напълни до краен предел “пазвата". Операциите стават толкова често, колкото и тези за избелване на зъби. А кубиците стигат и до 4000. Логиката на тези момичета е проста - плащаш малко, а получаваш нещо толкова голямо.

Събрани на едно място обаче, те биха изглеждали по-скоро като огромен пазар за дини, отколкото сексбогини, които всеки мъж иска да притежава в леглото си.

В един свой коментар британският журналист Тони Парсънс обявява абсолютна война на изкуствените гърди, казвайки, че фалшификатите предизвикват бекрайна болка, страдание и загуба на чувствителност. Той допълва чисто мъжката си гледна точка от своя личен опит: “Това е все едно да видите някой с огромна татуировка - тя е като магистърска степен по глупост. Фалшивите гърди скърцат, а в леглото изглеждат като чифт умрели риби.”

В България темата с изкуствените имплантанти за гърди и най-вече възрастовата граница влезе дори в парламента. Дебатът тепърва започва. Основният въпрос е дали България трябва да влезе във война със силикона? Или казано по друг начин - трябва ли на момичетата до 21 г. да се забрани слагането на силикон в гърдите, освен по медицински причини?

Като се има предвид, че емоциите не са продукт на науката, когато става въпрос за имплантите, лобито може да има огромно влияние върху последното решение за това - кое в крайна сметка е по-добро и важно - да си модерен или здрав?

Въпросът, пред който е изправена всяка жена, всъщност е дали да гарантира своята собствена безопасност? Но това, с което те не могат да се преборят, са техните идоли от телевизията, киното, списанията и интернет. И тук някъде се губи нишката. Някои са готови с цената на всичко да притежават холивудски бюст.

Ето защо, погледнато от светска страна, никой не може категорично да каже “за” или “против” трябва да е България, когато става въпрос за силиконови имплантанти. От друга страна обаче, медицината трябва да бъде безкрайно честна и да заключи завинаги вратите на клиниките си по пластична хирургия за момичетата под 21. Времето, в което техният организъм все още се развива.

Това, за което много хора не си дават сметка, е, че Холивуд освен добри примери, ражда и лоши. Но когато става въпрос за изкуствени гърди, лошите остават на операционната маса. Прикривани умело от света на парите и рекламата. Същият този свят, който, показвайки добрите наяве, принуждава милиони по света да инвестират в своите “момичета”.
Здравното министерство: ЕС ни спуска храни и критерии за контрол
Двете министерства - на здравеопазването и земеделието изследват продукция, взета от различни места. това обяснява и различните резултати от контрола, смятат в МЗ. Проверките на другото ведомство са на полето преди прибиране на реколтата. В продукцията може да има завишено съдържание, ако не са спазени карантинните срокове или е торено с по-големи количества пестициди. Такива продукти не бива да се пускат в търговската мрежа и следва да бъдат спрени, казват от МЗ. Проучването на Валентина Лукова съдържа неточни и неясни данни и цифри, които не дават необходимата информация кои видове пестициди са изследвани (посочен е само винклозулин), коя е лабораторията, акредитирана ли е и какви методи за анализ използва. Не приемеме информация с общи данни без конкретни резултати, звучи недостоверно, коментират от здравното министерство.

Контролът, който МЗ извършва, е на пестицидни остатъци в храни от неживотински произход. Той е съобразен с европейските правила и норми. В ЕС, както и в България, се контролират остатъците на 144 химикала. Има задължителна програма на ЕС, в която са посочени храните, както и видовете пестициди, за които ще се изследват те. Контролът е целогодишен, като периодично се вземат проби от търговската мрежа.

Анализът на храните се извършва в 6 акредитирани лаборатории. Работи се по стандартизирани европейски методи. Анализите се извършват на съвременна апаратура - газов хроматограф (GC/MS), течен хроматограф (LC/MS), или високоспециализирана LC/MS/MS. Повече възможности има само в Референтната лаборатория на ЕС, както и в някои европейски страни.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА


Международен ден на медицинските сестри
Денят се отбелязва от 12 май 1974 г. На тази дата е родена Флоранс Найтингейл, основателка на професията на медицинската сестра. Всяка годи­на има служба в Уестминстърското абатство, на която се изнася лампа от параклиса на медсестрите.


Няма да закриваме и да съкращаваме персонал
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Болници у мас няма да се затварят, увери новият здра­вен министър проф. Анна-Мария Борисова още на първата си официална пре­сконференция. При предиш­ния министър д-р Божидар Нанев за закриване се спря­гаха десетки лечебни заве­дения, които работят с ниска ефективност. В същото време обаче проф. Борисова призна, че у нас се харчат твърде много пари за стационарно лече­ние в сравнение с Европа. Пред парламента тя цитира данни, според които в момента 47% от разходите за здра­веопазване в България се падат на болниците. В остана­лите страни от Европейския съюз за тази цел се заделят едва 29% от бюджета. Държавите в Европа също така от­делят 12% за лечебни заведения за долекуване и продъл­жително лечение, каквито в България няма. Например па­циент с инсулт може да прекара 2 седмици в болница за активно лечение, а след това има нужда да се възстанови в друго заведение, специализирано за долекуване. Ре­формата, подготвяна от новия екип на здравното минис­терство, предвижда част от лечебниците да бъдат прео­бразувани именно в такива за продължително лечение. Няма да има закриване на болници и съкращаване на ме­дицински персонал, повтори и пред депутатите проф. Бо­рисова.Ще има промени и при клиничните пътеки, а при цените на лекарствата и медицинските изделия ще бъдат израбо­тени регулаторни механизми. До края на 2010 г. ще бъде променена и нормативната база, която засяга търговете за скъпо струващи медикаменти.


Губещ

Проф. Анна-Мария Борисова
Здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова и никой от екипа п вчера неуважи откриването на 44-ата международна специализирана изложба "Булмедика/Булдентал", както и кръглата маса за здравната реформа. Това даде повод на лекарския и зъболекарския съюз, както и на пациентски орга­низации да разкритикуват екипа на министерството, че Здравеопазването не е приоритет и на този кабинет.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница