Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 годинаДата10.02.2018
Размер26.38 Kb.
ТипЗакон


ДО
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ИКОНОМИЧЕСКАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА
И
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

С Т А Н О В И Щ Е
на БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


ОТНОСНО: ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ЗА 2018 ГОДИНА

УВАЖАЕМИ Г-Н СИМЕОНОВ,
Българската търговско-промишлена палата (БТПП), след като разгледа проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 година, изразява следното становище:

БТПП подкрепя някои от изложените политики в мотивите към законопроекта, които са в съответствие с постигнатия консенсус за реформа в пенсионната система преди повече от две години. От друга страна, по някои от направените предложения имаме несъгласие:

По отношение на пазара на труда, БТПП е против административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9% и планираното увеличение на минималната работна заплата с 10.9%, което води до среден ръст на минималните осигурителни прагове с около 6.8%. Все още остава открит въпросът за премахване на минималните осигурителни прагове и въвеждането на механизъм за изменението на минималната работна заплата. В тази връзка е наложително да се предприемат действия за ратификация на Конвенция 131 на МОТ.

Отбелязваме несъответствието, което в последните години наблюдаваме – динамиката на минималното заплащане многократно изпреварва темпа на производителността на труда. Тази тенденция се запазва и сега – очакваният годишен ръст на производителността на труда е около 3%, а се предвижда увеличение на минималната заплата през 2017 година с 10.9% (от 460 лв. на 510 лв.). БТПП не е против увеличение на най-ниското възнаграждение в страната, но когато това нарастване отговаря на пазарни условия и не се налага административно.

На следващо място, не подкрепяме продължаващата тежест за бизнеса в заплащането на първите три дни болнични. Тази мярка беше временна само за 2010 г. и оттогава вече за осма година се планира продължаване на действието й. След въвеждането й до сега статистиката на НОИ за изплатените болнични показва необяснимо висок ръст в изплатените обезщетения (през 2016 г. са изплатени 446 млн.лв. спрямо 288 млн.лв. през 2010 г. – ръст от 55%), което е силен аргумент за неефективността и необходимостта от наложителни промени.

Членовете на БТПП настояват на първо време да бъде възстановен стария режим, при който работодателите плащат само първия ден, а в последствие това неадекватно задължение въобще да отпадне (т.к. се внасят осигурителни вноски) и се поеме от съответните фондове.

Настояваме за по-засилен контрол от НЗОК и НОИ за издадените болнични. Отдавна предложение на БТПП е да се сформират комисии от различни контролни ведомства (включително и МВР) за постоянни проверки и установяване на фалшиви болнични. Държим да подчертаем, че работодателите от своя страна нямат разследващи функции да установяват фалшиви диагнози.

Не приемаме продължаващата неравнопоставеност и при разходите за осигуровки, плащани от работодателите и тези от работниците/служителите (60/40), като настояваме да бъде изравнено съотношението.

От друга страна, припомняме предложението на БТПП за въвеждането на лична осигурителна вноска за държавни служители с оглед равнопоставеност в осигурителната система.

С оглед на горепосоченото, БТПП е против проекта на закона, като препоръчва внимателно да бъдат разгледани всички наши предложения.

С уважение,

Цветан СимеоновПредседател на УС на БТПП


Каталог: resources -> files
files -> Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Награди за отговорен бизнес 2013 Статуетката в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”
files -> Икономически отношения Австрия – България
files -> Бизнес форум българия кипър
files -> Бизнес делегация и посещение на изложението за подизпълнители elmia subcontractor, гр. Йоншопинг, Швеция
files -> Списък на фирмите от Тайван, заявили участие в Трети бизнес форум София-Тайпе, 07. 10. 2013 в бтпп
files -> Постижения на отличените в първите годишни награди toyp категория: „Бизнес, икономика и/или предприемачество“ Отличен: георги държанлиев
files -> „развитие на управленския капацитет и растеж на мсп“ – оп „иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
files -> Програма 15 март 2012 г. Пристигане и настаняване на участниците
files -> Програма на българска бизнес делегация до град Кайро, Арабска република Египет 30 януари 03 февруари 2015 г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница