Защитна осъществява защитата на организма от вредни вещества и микроорганизмиДата10.01.2018
Размер31.5 Kb.
#42771

Кръв


   Кръвта е течност, която изпълва кръвоносните съдове и сърцето. При възрастен човек тя е около 5 - 6 литра и представлява 1/13 от теглото му. Кръвта прониква във всички тъкани и органи и има много важни функции.

  1. Транспортна - разнася хранителни вещества, хормони, витамини, вода и соли до всички клетки, непотребни вещества до отделителните органи, кислород до тъканите и въглероден диоксид до белите дробове.

  2. Защитна - осъществява защитата на организма от вредни вещества и микроорганизми.

  3. Регулаторна - участва в регулацията на количеството вода и соли, както и в поддържането на постоянната телесна температура.
       Кръвта има голямо значение за функционирането на човешкия организъм като единно цяло.

   Състав. Кръвта се състои от кръвна плазма и кръвни клетки. Кръвната плазма е основното вещество, течната част на кръвта, в която плуват кръвните клетки. В нея са разтворени разнообразни вещества, които кръвта транспортира из тялото. От органичните съединения преобладават белтъците. Между тях много важна роля играе фибриногенът, който участва в кръвосъсирването.
   Съсирването на кръвта е свойство на плазмата. То е защитна реакция на организма, предотвратяваща изтичането на кръвта от тялото и навлизането на болестотворни микроорганизми в него. Кръвосъсирването е свързано с изменението на белтъка фибриноген , който е в течно състояние във фибрин - под формата на фибринови нишки. Това става при контакт на фибриногена с въздуха. Нишките оформят гъста мрежа, която оплита кръвните клетки, при което се образува кръвен съсирек върху нараненото място. Кръв, поставена в епруветка, бързо се съсирва в желеподобна маса. След време тя става по-малка , а около нея се отделя жълтеникава течност - кръвен сером. Той не съдържа фибриноген, по което се различава от кръвната плазма. Циркулиращата в тялото кръв не се съсирва, поради наличието на противосъсирващо вещество - хепарин.

   Кръвта съдържа три вида клетки: червени кръвни клетки - еритроцити, бели кръвни клетки - левкоцити и кръвни плочици - тромбоцити. Те са много различни помежду си и изпълняват различни функции. Кръвните клетки представляват 45% от обема на кръвта. Те се образуват в кръвотворните органи - червен костен мозък, слезка и лимфни възли.   Червените кръвни клетки са безядрени двойновдлъбнати дискчета. Цитоплазмата им съдържа около 2/3 вода и 1/3 сухо вещество, което почти изцяло е хемоглобин. Хемоглобинът е белтъчно съединение, изградено от червеното багрило ХЕМ и белтъка глобин. Багрилото съдържа желязо, което придава червен цвят на кръвта. Основната функция на хемоглобина е транспортът на газове. Хемоглобинът лесно се свързва с О2,CO2 и CO. Когато достигне белите дробове хемоглобинът се насища с кислород. Достигайки до капилярите той го отдава на тъканите, свързва се с въглероден диоксид и го отнася до белите дробове. Съединението на хемоглобина с въглеродния оксид е много по-трайно, отколкото съединенията с предходните газове. То блокира голяма част от хемоглобина, който става неспособен да транспортира дихателните газове и човек умира от задушаване.          

   Белите кръвни клетки са няколко вида. Те имат различна големина и ядро с разнообразна форма. Левкоцитите се движат самостоятелно и могат да преминават в междуклетъчното пространство през стените на капилярите. Основната им функция е защита на организма от болестотворни микроорганизми. Това става чрез фагоцитиоза - процес блестящо изучен от руският учен Иля Мечников. При нахлуване на много микроорганизми в тялото, броят на левкоцитите може да достигне до 20 000 в един микролитър кръв.   Кръвните плочици са безядрени клетки с неправилна форма. Функцията им е свързана с кръвосъсирването.


   Кръвни групи. В кръвната плазма се намират белтъчни вещества, наречени аглутинини - антитела. Те са два вида алфа и бета. В еритроцитите се намират други белтъци - аглутиногени - антигени. Те също са два вида - А и В. В зависимост от вида на антителата и антигените в кръвта хората принадлежат към една от четирите кръвни групи:
   Група 0 - има в кръвната си плазма антитела алфа и бета, няма антигени.
   Група А - има в плазмата антитяло бета а в еритроцитите антиген А.
   Група В - има в плазмата антитяло алфа а в еритроцитите антиген В.
   Група АВ - няма антитела а има антигени А и В.
   Кръвна група 0 е универсален донор, а кръвна група АВ е универсален акцептор(приемател). При взаимодействието на аглутиноген А и аглутинин алфа, както и на аглутиноген В и аглутинин бета настъпва аглутинация, която предизвиква смърт. Причината за това е слепването на еритроцитите и неспособността им да изпълняват функциите си.
   Кръвопреливане. Най-добре е при кръвопреливане дарителят и приемателят да са от една и съща кръвна група. Кръводаряването спасява живота на много хора. За 2 - 3 седмици организмът на кръводарителя възстановява напълно количеството на дарената кръв - 300 - 400 мл.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница