9 септември 2010 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/6
Дата01.05.2017
Размер0.91 Mb.
  1   2   3   4   5   6
9 септември 2010 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Пари 2

В. Пари 2

В. Пари 2

В. Пари 3

В. Пари 3

В. Пари 5

В. Пари 6

В. Пари 7

В. Пари 8

В. Пари 10

В. Пари 11

В. Труд 13

В. Труд 14

В. Труд 15

В. Труд 15

В. Труд 15

В. Труд 17

В. Труд 19

В. Труд 19

В. Стандарт 20

В. Стандарт 20

В. Стандарт 20

В. Стандарт 21

В. Стандарт 21

В. Стандарт 21

В. Стандарт 23

В. Дума 23

В. Дума 24

В. Новинар 24

В. Новинар 25

В. Новинар 25

В. Земя 25

В. Класа 28

В. Класа 29

В. Класа 29

В. Класа 29

В. Класа 30

В. Класа 30

В. Класа 31

В. Класа 31

В. Сега 32

В. Сега 33

В. Сега 33

В. 24 часа 33

В. 24 часа 35

В. 24 часа 35

В. 24 часа 36

В. 24 часа 36

В. 24 часа 37

В. 24 часа 37

В. 24 часа 37

В. 24 часа 38

В. 24 часа 39

В. 24 часа 39

В. 24 часа 40

В. Монитор 40

В. Монитор 40

В. Монитор 41

В. Монитор 41

В. Монитор 42

В. Монитор 42

В. Монитор 43

В. Монитор 43

В. Телеграф 44

В. Телеграф 44

В. Телеграф 44

В. Телеграф 45

В. Телеграф 45

В. Телеграф 46

В. Дневник 46

В. Дневник 46

В. Дневник 46

В. Дневник 47

В. Дневник 47

В. Дневник 48

09.09.2010 г., с. 2
По темата „Историята с Формула 1 се оказа пълен фарс"
Цялата тази история е много странна. Първо арабите щяха да строят писта, въпреки че предвид сегашното състояние на икономиката 6 България и Европа не е предразполагащо, честно казано, за подобна инвестиция. След то6а гръмва скандалът с искания подкуп за строеж на такава писта. А сега изведнъж се оказва, че никой не е искал да строи такава писта.


09.09.2010 г., с. 2
Пазарът на ваканционни имоти е най-засегнат от кризата у нас, показват данни на „Фиабци България", местния клон на Световната федерация за недвшкими имоти Fiabci.


09.09.2010 г., с. 3
Бойко Борисов и Ахмед Доган в съдебна схватка
Лидерът на ДПС може да загуби 1 млн. EUR, ако вината му бъде доказана във ВАС

Премиерът Бойко Борисов и лидерът на ДПС Ахмед Доган влязоха в люта съдебна схватка.

„Обещал съм на българския избирател Доган да е подсъдим." Така министър-председателят реагира, когато разбра, че Доган му е приготвил сюрприз в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Той е завел иск срещу държавата, С който оспорва окончателните резултати от парламентарните избори през 2009 г.

В момента пък срещу лидера на ДПС е заведено дело във Върховния административен съд (ВАС). То беше образувано по искане на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Тя уличи Доган в нарушение на

закона. Според доклада й той не е декларирал, че е сключил 4 консултантски договора с „Минстрой холдинг" - за „Цанков камък", .Доспат", каскадата „Горна Арда" язовир „Тунджа". Ако обвинението бъде доказано, лидерът на ДПС ще бъде санкциониран с глоба до 3000 лв. или пък ще му бъде отнет хонорарът от 1 млн. EUR, който е взел като консултант по сделката с „Цанков камък". Срещу Доган се води и разследване за пране на пари.

В отговор на това ДПС подаде иск в Европейския съд. Партията се чувствала ощетена от разместването на мандати, при което ГЕРБ спечели един мандат повече за сметка на ДПС. До промяната се стигна след дело, заведено от РЗС. Още по време на процеса Доган се оплака, че Конституционният съд на практика му е отказал правото на защита. Дали ще се стигне от ефективни присъди, само времето ще покаже.
09.09.2010 г., с. 3
Снимка на две колони - Столичният кмет Йорданка Фандъкова и премиерът Борисов откриха рехабилитирания мост на бул. „Адам Мицкевич". Проектът струва 1.6 млн. лв. и е част от програмата за ремонт на мостове в София, които се финансират от общинския приватизационен фонд. По тази програма са отпуснати близо 9 млн. лв. за 2010 г.


09.09.2010 г., с. 8-9
Иван Тенчев, главен редактор на "Club Sl": Държавата със сигурност ще трябва да плаща за Формула 1
Почти навсякъде състезанията са на загуба и се дотират, а Ф1 иска държавни гаранции
Покрай всякакви сюжети, които се случиха в последните дни, изпуснахме от поглед основния въпрос: "Има ли смисъл да има писта за Формула 1 в България?"

- При всички случаи е хубаво да има нещо, което би могло да ни приобщава кьм големия свят. Като едно толкова престижно първенство, каквото е Формула 1.

Въпросът е, че трябва да бъдат много ясно изчистени всички параметри по това какво значи да си домакин на Формула 1. Или как изобщо влизаш в това първенство. Нещо, което според мен с някакви декларации, че това е възможно да се осъществи днес и без никаква държавна подкрепа, е, меко казано, не съвсем реалистично.

Формула 1 е международа, световна, рекламна платформа. Това е един елитен бизнес, който при всички случаи има интерес да бъде в най-мощните и най-добре развити държави в света. Съответно по същия начин пък всички държави, които искат да бъдат част от Формула 1, искат да получат чрез нея своето популяризиране. И това в огромна степен е свързано не просто с отделни интереси на една или друга компания.

Бърни Екълстоун, каза още миналата гадния: "За да е осъществи всичко това, искам държавни гаранции"

А какво означава да си домакин на Формула!? Според обясненията - строим пистите и хотелите и сме готови.

- Да, естествено на първо място е необходимо да имаш писта, в това няма никакво съмнение. Но освен това е необходимо да приемеш абсолютно всички условия, свързани с това домакинство. А именно: заплащането на таксите, да. приемеш това, че няма да печелиш от телевизионни права нито една стотинка^ да приемеш това, че всеки детайл по комутирането на състезанието също е свързан със собственика на търговските права. Дори програмите се печатат по един и същ начин, с едни и същи параметри, често в една и съща печатница във Великобритания. Това са изисквания, които ти не можеш да заобиколиш. Т.е. в това отношение тя е много строго дефинирана като начин на управление.

Кой плаща таксите – държавата или компания?

- Обикновено естествено компания, в която- често пъти има държавна или най-малкото регионална подкрепа. Защото в настоящата ситуация е доста трудно чисто финансово да излезеш на печалба, щом не взимаш практически нищо, което ти носи спортът, а именно телевизионните права. Огромна част от твоя евентуален приход отива в това да платиш съответната такса. И ако си направил огромни инвестиции в това да построиш писта, които трябва да връщаш...

Неслучайно толкова сериозни затруднения изпитваха Монреал или Австралия и в момента имат колосални загуби всяка година от състезанието. Унгарците - и тяхното състезание почти винаги е било дотирано. Да, с малко, но от държавата. Какво да кажем за Турция - там нещата са просто потресаващи. Разкошна писта, построена с много активното участие на държавата. 17 хил. души имаше миналата година. Как ще върнеш с толкова хора и парите от билети инвестиции, които са за стотици милиони? Това са нещата, които трябва да бъдат ясни, когато се тръгва към такова нещо.

Т.е. интерпретациите, особен че е главен редактор на списанието за Формула 1 "Club Sl" umk. Иван Теичев е и един от най-известните автомобилни Журналисти в България.

Коментатор е на състезанието от близо 18 години, когато започва работа 6 БНТ.

Коментирал е Формула! и в други телевизии, които са получавали правата да я излъчват, като паралелно е работел и като спортен Журналист в няколко вестника.

Освен това събира колички "Мачбокс", от които има голяма колекция.

че щом ще има Формула 1 в България, значи задължително ще дойдат десетки хиляди туристи, не съвпадат?

- Всеки, който наистина иска да проучи въпроса дали и доколко цялото това нещо е икономически изгодно, просто трябва да си направи труда да се зарови в новините от последните две години. Трябва да се зарови да види защо Франция вече не е в календара на Формула 1. А къде е Франция в сравнение с България? Защо в Австрия няма състезание? Какво се случва, когато си домакин? В същото време има състезания къде - в Бахрейн, в Абу Даби. Защото това са държави с огромни ресурси, които искат да станат световен икономически център.

На фона на всичко, което казвате, няма никаква логика в препредадения от български представители интерес на Бърни Екълстоун към България.

- При него постоянно идват всякакви бизнесмени от целия свят. Той е изключително умен, безкрайно гъвкав и винаги започва своите изречения с "Everything is possible". Така че той никога на никого няма да каже: "Не, не ставате, няма да станете." Или нещо такова. Той просто поставя условия, които трябва да бъдат изпълнени.

Календарът година за година ли се прави!

- Не, календарът се прави за години напред. Б момента има 19 състезания. Абсолютният максимум е 20. Идва САЩ, идва Южна Корея, идва и Русия. За да влезем ние, трябва да си отиде Белгия, Хокенхайм или Унгария примерно. Говоря за следващите пет до десет години. Това са фактите.

За какво се използват пистите в останалата част от времето?

- Използват се. Немалка част, но не всички, доста активно. Например в Унгария и Турция почти не се използват. За други типове състезания - мотоциклетни, автомобилни, рокконцерти някой път. Въпросът е, че поддръжката също е много скъпа. Това, което се опитват да ни внушат, че строиш и всичко е окей, не е точно така. Защото трябва да я поддържаш, да я обновяваш, за всяко състезание се нуждаеш от пари. Има тестове, но да дойдат да правят отбори тестове в България, това са почти нереалистични неща. В Испания има четири-пет фантастични писти за тестове. През януари там се тества на 15 градуса температура, сух асфалт. В България, при положение че ще падне сняг през ноември - 3d четири-пет месеца... нещата няма да се получат. Такива са реалностите. Много прекрасно звучат всички тези приказки, но се стига винаги до едно и също - до това, че дори да се построи такова нещо, след това то трябва да се

развива.

И те казват: "Има частни инвеститори." Хубаво, тях не ги мислим. Но после таксите кой ще ги плати? Кой ще направи рекламата в България? България като държава или частният инвеститор?

После щели да се срещат с Бърни Екълстоун... Той им каза още миналата година: "За да се осъществи всичко това, искам държавни гаранции." Което означава, че при проблем с инвеститора идва въпросът: "Кой ще плати неустойките по такъв договор?"

Каква е ролята на ФИА;

- ФИА е организаторът на шампионата. В България също това е феноменално, че Формула 1 се прави от мотоциклетната федерация. Това е все едно федерацията по баскетбол да прави европейското по хандбал. Разликата е много голяма.

Хората много бързо забравиха, че когато дойде президентът на ФИА Жан Тод, който е със статута на Бърни Екълстоун, много тънко и с усмивка каза: "Абе много е хубаво всичко, ама не съм и чувал за такъв ваш проект." Което значи, че те нямат никаква комуникация и мислене. Също така не може и без Българската асоциация по автомобилизъм, защото тя трябва да е домакин на това нещо. А федерацията по мотоциклетизъм може да е домакин на Мото GP.

Ще видим и какъв начин на поднасяне на информацията ще има и през следващите дни. Защото нищо от онова, което беше миналата година, досега не се е променило. Дори ако погледнем тези хора от Абу Даби, те подписаха писмо за намерения да се прави нещо съвместно тепърва. Те не са казали още, че ще платят всичко. В същото време нашите хора от организационния комитет казват: "Ние отиваме с Бърни да подписваме." Какво ще подписвате? Ще ми е много любопитно да видя.

Та ще има ли писта?

- Всичко е възможно, нали така казва Бърни. Но ми е любопитно как точно ще се случи. Според мен и хората в правителството бяха заблудени в това какво ще се случи.

Филипа Радионова


09.09.2010 г., с.11
Еларг”, „Спарки”, “Трейс”, КТБ и ОЦК напускат Sofix
Петте дружества не изпълняват част от новите критерии за влизане в базата на водещия индекс
„Еларг Фонд за земеделска земя" АДСИЦ, „Спарки Елтос" АД, „Трейс Груп Холд" АД, Корпоративна търговска банка АД и „Оловно-цинков комплекс" АД са петте компании, които ще бъдат извадени от базата на водещия индекс Sofix. Дружествата вероятно ще се разделят с титлата син чип, защото не изпълняват едно или повече от новите минимални изисквания за влизане в базата на бенчмарка.

Това показват изчисленията на в. „Пари" за изпълнението на новите минимални критерии за включване в изчислението на Sofix. Последните изисквания бяха приети от съвета на директорите на Българската фондова борса в началото на юли, като беше решено броят на компаниите, които участват в изчисляването на бенчмарка, да се намали от 20 на 15.

Условия

Шефовете на фондовата борса решиха да завишат изискването за пазарна капитализация, като повишиха минимума до 40 млн. лв. спрямо 25 млн. лв. преди това. Новият праг се оказва непосилен за две от дружествата - „Еларг" и „Спарки". След края на сесията вчера оценката на фонда за имоти е 33.44 млн. лв., а капитализацията на производителя на електроинструменти е едва 23.93 млн. лв.СД на борсата завиши и минималното изискване за фрий-флоут на дружествата, които са част от бенчмарка. Свободно търгуемите акции трябва да достигнат 25% от капитала, а досега изискването беше за 10%. Увеличението на фрий-флоута ще стане на три етапа с по 5% - след 1 септември 2010 г. минимумът ще е 15%, след 1 март 2011 г. - 20%, а от 1 септември 2011 г. сините чипове трябва да имат поне 25% свободно търгуеми книжа. От последните публикувани данни за фрий-флоут коефициентите на сините чипове се вижда, че три от дружествата не може да покрият новия минимален праг от 15%, който влезе в сила от 1 септември. С по-малко свободно търгуеми акции са КТБ, „Трейс" и ОЦК. Изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев каза, че компании, които не отговарят на един или повече критерии, ще бъдат изключени от Sofix. Според него заседанието на съвета на директорите, на което ще се реши новият състав на водещия индекс, ще е в петък, 10 септември.

Нововъведение

Ръководството на БФБ добави изискване и за минимална капитализация на свободно търгуемите

акции. Пазарната оценка на фрий-флоута трябва да е минимум 10 млн. лв. Изчисленията показват, че три от сегашните сини чипове не може да покрият това изискване. Ниската обща капитализация на „Спарки" не позволява на дружеството да достигне и минимума за пазарна оценка на свободните книжа, чиято стойност

е 5.3 млн. лв. Подобна е ситуацията и при „Еларг", което е с капитализация на фрий-флоута от 9.5 млн. лв. Последната компания, която не изпълнява този критерий, е ОЦК, което не покрива минимума заради ниския процент свободно търгуеми акции. Показателят при кърджалийската компания е 9.87 млн. лв.

„Ще има сортиране на компаниите по капитализация на фрий-флоута и ако има дружество, което не изпълнява този критерий, ще бъде изключвано, дори и да покрива всички останали", твърди Иван Такев.Атанас Христов

Написаното не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.
Графика на пет колони – Компании в Sofix, които не изпълняват едно или няколко от новите изисквания


09.09.2010 г., с.14
Българска енергийна компания се листва на испанската борса
Електра холдинг”, което инвестира основно във възобновяеми енергийни източници, планира навлизане и в строителството
Регистрираното в България „Електра холдинг" АД ще придобие публичен статут, като листне акциите си на Испанската фондова борса. Плановете на дружеството са да се качи за търговия през ноември.

Защо в Испания

Компанията, която е с предмет на дейност производство и доставка на електроенергия чрез използване на възобновяеми енергийни източници, иска да придобие публичен статут в Испания, тъй като мажоритарният й акционер е испански гражданин. Другата причина е по-добре развитият капиталов пазар в иберийската страна, обясниха от дружеството за в. „Пари".

Справка в Търговския регистър показва, че капиталът на „Електра холдинг" е едва 50 хил. лв., разпределен в акции с номинал 1 лев. Според списъка на акционерите от последното общо събрание собственик на 49 999 от книжата е „Луксур Енерджис" ЕООД, което от своя страна е 100% собственост на Хосе Оскар Лейва Мендес. Той е и президент на „Електра холдинг". Останалата една акция е записана от Камелия Рускова. От „Електра холдинг" казаха за в. „Пари", че компанията вече е закупила земя, на която планира да строи съоръжения за добив на вятърна и слънчева енергия. „Все още обаче няма действащ проект, от който да генерираме и продаваме енергия", добавиха от дружеството.

Проекти

„Много от проектите ни са във финална фаза и до една година трябва да започнат да носят приходи", твърдят от холдинга. Освен във възобновяемата енергия компанията планира да навлезе и в строителния бизнес. „Създадохме съвместно дружество с голямаиспанска инфраструктурна компания, като идеята е да се изграждат започнатите ВЕИ проекти", казаха от „Електра". От холдинга твърдят, че не е изключено в бъдеще да кандидатстват и за някой инфраструктурен проект.

В отчета на дружеството за 2009 г. се вижда, че през миналата година „Електра холдинг" няма никакви приходи. Компанията е реализирала загуба от 43 хил. лв., която се дължи на 32 хил. лв. разходи за външни услуги и 11 хил. лв. записани като „Други разходи". Активите на компанията са 1000 лв. в брой и 9 хил. лв. по банкови сметки. Общите пасиви са 10 хил. лв., от които 7 хил. лв. собствен капитал и 3 хил. лв. задължения към доставчици.Атанас Христов
Снимка на пет колони – До една година проектите на „Електра холдинг” трябва да започнат да носят приходи


09.09.2010 г., с.14
Държавата кани китайски инвеститори в Божурище
Инфраструктурата на бъдещата индустриална зона ще е готова до 2 години
Проект за индустриална зона в Божурище ще представи зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов пред инвеститори в Китай. Българска делегация е на посещение там до 14 септември.

Параметри

Индустриалната зона трябва да бъде изградена на четири терена с обща площ от 1914 дка в землището на софийското село Гурмазово, община Божурище. За целта земите на бившето военно летище в района трябваше да бъдат апортирани в „Национална компания индустриални зони", която ще е партньор по проекта от българска страна.

Очаква се инфраструктурата на индустриалната зона да е готова до 2 години, като успоредно с това ще се привличат инвеститори.

Проектът

Бъдещата индустриална зона в Божурище ще включва високотехнологичен парк, логистичен център, различни производства, железопътен карго терминал. Проектът вече бе лансиран при посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайчев в Китай през юни. Предварителен интерес са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черната и бялата техника. Най-вероятно индустриалната зона ще се строи с частни капитали, след като в края на миналата година държавата намали капитала на „Национална компания индустриални зони" от 100 млн. на 30 млн. лв.

Интерес

Районът на Божурище е благоприятен за производства и логисшка заради близостта си до София и международния път Е-80 Белград - Истанбул. Сред първите проекти там бе „Логистичен парк Божурище", който се развива на площадката на бившия военноремонтен завод. През пролетта тази година на терен от 48 000 кв. м край пътя за Белград свой терминал откри и спедиторската компания „Шенкер".Радостина Маркова
Снимка на две колони – Зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов ще представи проекта за индустриална зона в Китай


09.09.2010 г., с.19
Румъния ни изпревари по конкурентоспособност
Компаниите у нас изпитват недостиг на качествени кадри, сблъскват се е неефективен маркетинг и липса на нови технологии
България се придвижва с 6 места напред до 70-а позиция по критерия конкурентоспособност от общо 139 страни. Това се казва в новия доклад за конкурентоспособност 2010-2011 (The Global Competitiveness Report 2010-2011), който днес официално ще бъде представен на световния икономически форум в Давос. Страната ни участва в изследването от 1999 г., като оттогава досега официалният ни партньор на форума е Центърът за икономическо развитие.

В сравнение с всички останали държави от ЕС страната ни изпреварва единствено Гърция, която поради макроикономическата нестабилност и проблемите в социалната област се срива в класирането от 71-во до 83-то място. Румъния заема 63-та позиция. Сред по-новите страни членки на ЕС най-добре се представят Естония (33-та позиция) и Чешката република (36-о място). В сравнение с предходната година Унгария и Полша се придвижват значително по-напред, а Словения отстъпва с няколко позиции.

Критерии

Общо 12 са факторите, които влияят върху конкурентоспособността. За класирането се взимат под внимание работата на институциите, инфраструктурата, макроикономическата стабилност, образование и квалификация, ефективно функциониращи стокови пазари, работна сила, развитие на финансовите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновативност и др. Най-общо факторите са събрани в три основни групи: 1. базисни фактори за развитие; 2. фактори за ефективност на икономиката; 3. иновативност и зрялост на бизнеса.

Тези три фактора определят и степента на развитие на дадената икономика. В първата група са по-слабо развити страни, във втората група са държавите, които са постигнали известна ефективност на икономиката си. Именно тук попада България заедно с Румъния. В третата група, която е и най-висшият етап на развитие, свързан с иновациите и новите технологии, традиционно влизат развити икономики. Тук попадат повечето страни от ЕС.

А Унгария, Литва, Латвия, Полша са по пътя към иновационния етап, но все още не са го извървели.

Макростабилност

България успя да подобри позициите си в класацията по конкурентоспособност благодарение на макроикономическата стабилност, технологичния потенциал, пазара на труда и инфраструктурата.

По критерия макроикономическа стабилност страната ни се изкачи с още три стъпки от 45-о до 42-ро място. Тук се взимат под внимание следните показатели: ефективно управление на държавния дълг, инфлация, държавен дефицит/излишък.

Технологии

Това е вторият фактор (след макроикономическата стабилност), по който България се премества значително по-напред в класирането - от 56-о до 48-о място. Именно технологичната готовност е факторът, който има най-голям принос за доброто класиране на икономиката ни през тази година. Страната ни е на предни позиции по брой на мобилните телефони, широколентов достъп до интернет, закони, свързани с използването на информационни и комуникационни технологии. Основно проблемите в тази сфера произтичат от липсата на активна политика при закупуване на съвременни технологии от страна на бизнеса. Все още много малка е и ролята на чуждите инвестиции за навлизане на модерни технологии в българската икономика. Като цяло обаче съществува добър потенциал, който трябва да се използва, се казва още в доклада за конкурентоспособност 2010-2011.

Пазарът на труда

В тази област България отстъпва с 4 позиции назад - от 54-то на 58-о място. Положително се оценява гъвкавостта на пазара на труда, облекчените практики по наемане и освобождаване на работници, както и сравнително високата степен на участие на жените в работната сила. Отчита се също така и наличие на правопропорционална връзка между заплащането и производителността на труда. Негативно е мнението за качествата на мениджмънта, както и загубите, които страната генерира от "изтичането на мозъци".

Образование

По критерия начално образование България заема сравнително добро - 58-о място. Страната ни се нарежда по-напред, тъй като у нас е значително голям процентът на хората със средно и висше образование. Благоприятни са резултатите за обучението по математика, достъпа до интернет в училищата и др. Все повече обаче се влошават оценките за качеството на образователната система; много негативно е оценено професионалното образование и възможностите за обучение на българите през целия живот.

Инфраструктура

В тази категория по традиция сме назад в класирането. През 2010 г. обаче страната ни е успяла да се изкачи от 102-ро до 80-о място. Резкият скок се дължи най-вече на ускореното изпълнение на някои важни инфраструктурни обекти и перспективите за по-голямото усвояване на еврофондове.

Институции

Освен инфраструктурата ахилесовата пета на страната ни са и институциите. Въпреки че по този показател се придвижваме 2 места напред, проблемите с неефективната правна рамка за решаване на търговски спорове и ниската степен на независимост на съдебната система продължават да ни дърпат назад. Има напредък при справянето с организираната престъпност и корупцията. Все още обаче липсва достатъчно прозрачност и последователност в политиката на правителството.

Ефективни пазари

По показателя ефективност на стоковите пазари България се връща назад една стъпка - от 81-во на 82-ро място. Причината са слабата конкуренция на местния пазар, тромавите митнически процедури, ниската взискателност на българските потребители. Позитивите тук са свързани с ниските данъчни ставки и стартирането на нов бизнес (това допълнително се подкрепи и от въвеждането на електронен търговски регистър в началото на 2008 г.).

Иновации


През последните години, както на всички у нас е добре известно, иновациите не са една от силните страни на България. По този показател ние сме на 92-ро място. Иновативното развитие на българската икономика е приоритет, но засега остава само на думи. Мерките все още са недостатъчни и не дават резултат. Страната продължава да е на последните места в ЕС по показателите за иновативност. Сериозен проблем е липсата на сътрудничество между бизнеса и научните институти.

Бизнесът


Състоянието на българския бизнес продължава да се оценява негативно. По този фактор България отстъпва с 6 места - от 89-а на 95-а позиция. Отрицателна роля играе икономическата криза, която се отрази сериозно върху предприемачите. Те трябва да положат усилия при разработването на печеливши фирмени стратегии, работа в партньорство и създаване на клъстъри. Българските компании изпитват сериозни затруднения заради липсата на адекватна политика за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, неефективен маркетинг и ниско качество на мениджмънта.
Отличниците Швейцария е топконкурентьт

И през 2010 г. най-конкурентоспособна остава икономиката на Швейцария. САЩ отстъпи с 2 места - от 2-ро на 4-то място. Поради стабилната макроикономическа политика Германия се придвижва с две места напред и вече е на 5-о място. По традиция в първата десетка са още Швеция, Сингапур, Япония, Финландия, Нидерландия, Дания и Канада.


Снимка на пет колони – Докладът за конкурентоспособността на глобалната икономика ще бъде представен официално днес на Световния икономически форум в Давос

  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница