Г. І ир: За дървото на живота. Лекция: Раждането на аум. ІІ ир: За съвършените вибрации. За дървото на животаДата24.10.2018
Размер57.49 Kb.
23.05.1996г.
І ИР:За дървото на живота.

Лекция:Раждането на АУМ.

ІІ ИР:За съвършените вибрации.
ЗА ДЪРВОТО НА ЖИВОТА
Дървото на живота е вътрешен план на вселената.

Дървото на живота се състои от десет свещени окултни сили. Те са пътят към Древния Дух. Пътят към Древния Дух се постига по стълбата на десетте сефироти. А най-горе се намира любовта, която обобщава всички сефироти и ги осмисля. В случая осмисля, значи одухотворява, оживява.

Пътят, на окултен език, се състои от разгръщането на космическото и тайното съзнание на ученика. Освен това Дървото на живота не е само окултна система, но то държи в себе си и методите, които са пътят. Всички неподготвени, които се занимават с Кабала, попадат в капан, защото тайната е извън сефиротите. За да се домогне до малките мистерии, ученикът трябва да разкъса змийския кръг около себе си, това е символ на посвещението. Змията е символът на прага на мистериите.

Всяка сефира скрива една тайна, съкровена и окултна сила, която се намира в Древния Дух. Всичко това означава, че Дървото на живота се използва като метод за мощно окултно развитие. Учителят казва, че това, което човек не разбира и не знае е истината. Но в неразбраните неща ще намерите истината, а не в разбраните, обикновените, всекидневните неща. Хората не разбират истината, защото са се отделили от Дървото на живота. По друг начин казано, хората са се отделили от Съвършеното Съзнание.
РАЖДАНЕТО НА АУМ
Свещеният огън в миналото не е могъл да бъде видян и чут. Според окултната наука, в един мистичен процес от дълбините на страхотната и тайнствена вечност и сред необятното и ненарушимо мълчание и окултен размисъл, Бог е излязъл навън и е родил първия звук. Това е буквата А, това е първата буква-искра. Може да се каже също и първият тон на живота, това е буквата А, водачът в почти всички азбуки и според Учителя, това е буквата на светлината. Тази буква-искра е живеела тайно в лоното на вечния и свят огън. Тази буква-искра е живеела в мистичната област на свещения огън. Именно от този огън се е излъчила тази буква-звук, самотна и триумфираща, за да разбуди живота. Това е едно старо предание. От тази буква-искра са се излъчили още много букви-искри в различни сияния, облечени в сила и светлина. Според преданието, от всеки атом на тези букви се родиха нови звукове и нюанси на живота. Това означава, че буквите са живи същества.

И така, всички букви полетяха във всички посоки и изпълниха тайнствено вселената и безкрая. Тази красота от звукове и искри беше едно отражение на Древния Дух, това е кабалистическото предание. Първият звук беше АУМ и от това първично излъчване се създаде идеята за великото Цяло. Кабала казва, че всички букви, със своите тайнствени сили и излъчвания станаха дихания за душата, дихание за нейния път. От друга страна буквите-искри се превърнаха в музика за душата и от този ден всичко беше станало според Кабала възможно. И животът тръгна по своя мистичен път, т.е. животът се разля в битието, животът вече имаше своята цел и своя дълъг път към лъчезарния замисъл на Древния Дух, от Който се роди душата. Тази първична душа беше пълна с излъчването на живота. Същата тази душа по-късно трябваше да слезе и слизайки, срещна пустата земя и нейната неустроена и студена същност. Душата се посели в плътта и слезе в един неустроен свят, за да устрои себе си. Душата може да се върне в първичния звук на живота.

В начало беше словото, но от тогава изминаха милиони години, душата странстваше и губеше значението на тайните букви и знаци. По този път душата слезе долу на земята и стана човек. Този човек започна да размишлява за буквите и числата, но нищо съществено не можеше да разбере. Той вече не можеше да разбере тайната за началото на словото, защото мистичната тайна за произхода на словото беше заключена в недрата на мълчанието. По този път животът стана неявен и загадъчен. Постепенно съществата забравиха за величието на словото, но все пак нещо остана. Остана музиката и тя напомня с нещо за древното начало, за песента на живота, но това вече беше отражение. Истинската първична музика беше тази, която се носеше като светли излъчвания и потоци, които напомнят за един загадъчен и отминал рай, за един Божествен живот. Само за малко ще се отклоня, преди да продължа:преди време ме питаха защо не играя паневритмия. Някой път ще ви обясня по-дълбоко, тук само ще ви загатна:по окултни закони мога да докажа, че паневритмията е излишна, но няма да се спирам на този въпрос, искам да ви кажа нещо друго. Тя си има своето място за някои хора. Същественото е да разберете това, че силата на живота не се крие в красивите движения на паневритмията или в движанията, които се играят при Щайнер, или много други движения при бойните изкуства. Силата на живота се крие в самото качество на живота и в качеството на радостта, на пълнотата. Ако имаш пълнота, за паневритмията може и да няма място в живота ти. Но ако нямаш пълнота и много да играеш, говоря и за много видове бойни изкуства, няма полза, но има хора, които получават нещо от това. Тук наблягам на пълнотата на живота, на пълнотата на радостта, т.е. за предпочитане е да изиграеш един детски танц, но да участваш цялостно, дори да паднеш като дете, но да имаш нещо цялостно, т.е. да играеш с ума си, със сърцето, с душата и с духа си, отколкото само да подражаваш, да развиваш нещо от ума и сърцето си, но да не бъдеш цялостен. Наблягам на цялостното съзнание, т.е. всички съзнания на човека трябва да участват. Ако тези неща се внесат в паневритмията, това е също хубаво, но пак наблягам:пълнотата на живота, начинът на живот, начинът на мислене изпреварват всички видове науки, в това число и паневритмията, бойните изкуства, учението на Щайнер и неговото движение и т.н. Значи, това, към което трябва да се стремим е начинът на живот и начинът на мислене, това е първата наука, после всички други науки вече имат значение. Ако ти нямаш начин на живот, тогава каквото и да говориш, с каквато и наука да се занимаваш, няма значение. Трябва да разберем кое е първо и да погледнем към своя скрит вътрешен живот, който е за цялото небе открит. Ученикът трябва да погледне първо към този въпрос, после вече може да играе паневритмия и други неща. Това беше между другото.

Първичната музика беше самият живот на душата, но тази музика беше изградена от чистото и върховно слово на Древния Дух. Кой долавяше тази музика, за кого беше създаден нейния говор? Кой познаваше мистичния език на тази върховна музика? Отговорът е:Душата. Само душата може да съзерцава мистично висшата сфера на живота, защото тя е излязла от него, от живота, от хармонията на сферите. Дървото на живота беше нейната слънчева родина. Според окултната наука животът е една сфера, в която има такава духовна пълнота и светлина, че всички черпят от това изобилие, а то никога не свършва. Ще обясня нещо от окултна гледна точка:Това, според мен е една от най-богатите думи и идеи в българския език, думата животът. Животът е тайнствена духовна сфера, тук бурята идва, за да си почине, тя няма друго място за почивка. Имам предвид и психическите бури, защото на друго място за тях няма условие. Освен това и най-черната омраза, когато влезе в областта на живота се превръща в тиха усмивка. Кой ще покаже колко радост има в дълбочината на живота, ако не си ти, ако не е твоята душа. Животът на душата включва в себе си гласът на милиони същества, това са всички тонове на живота. Животът е първото слово на Древния Дух.

В сътворения свят това е първата дълбочина. Това е дълбочината, която събужда сърцето на мистичната душа. Това е един велик и свят живот. Ще дойде ден, когато АУМ или първичният звук ще обедини всички. АУМ е звукът на живота и този звук се е родил преди световете, в първия ден на живота. Това е мигът, в който Бог е пожелал да се изяви животът навън. Чрез АУМ Духът твори вечността в ученика. Това означава, че АУМ или животът е общ за всички.
ЗА СЪВЪРШЕНИТЕ ВИБРАЦИИ

(за любовта)
Учителят казва, че който живее по човешки, той се нуждае винаги от помощта на хората. На друго място Учителят казва, че който не разбира законите на злото, става на пепел, разрушава се. Ще обясня:В злото е Непроявения Бог, т.е. скритата сила на Бога. Ето защо никой досега не е победил злото и никой не може да го победи и премахне.

В злото е Непроявения Бог, а в доброто е Проявения Бог. Това означава, че само Бог може да ни пази от злото, никой друг. Учителят казва, че сигурност има само когато любим Бога, това е първата заповед.

Злото е могъща Божия сила и който не разбере злото, навлиза в ада, т.е. в сферата на постоянното разлагане. Учителят казва, че Бог е и в ада, но там Той произвежда такъв огън, какъвто никой не би желал да види. Учителят казва:Ако любовта влезе в ада, тя осветява всички демони, но като се оттегли оттам, демоните пак поемат по своя път и казват:Бог ли беше това наистина или беше някаква халюцинация? Така действа любовта. Това означава, че любовта има обезоръжаващи излъчвания, любовта е свят на съвършените вибрации.

От друга страна вибрациите на любовта могат да се свият в себе си и това означава, че най-страшното наказание за човека не е ударът на злото, не са психическите атаки, колкото и големи да са, а изоставянето на душата му от Бога.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница