Г. Районен кмет в София иска сам да си чисти кварталаДата04.01.2018
Размер307.69 Kb.


17.06.2008 г.

Районен кмет в София иска сам да си чисти квартала
Започва показна акция срещу изхвърлянето на фасове по улиците
Чистенето на кварталите в София трябва да стане общинска дейност, извършвана и контролирана от районните кметове. Това заяви кметът на район "Лозенец" Прошко Прошков. Според него миенето, метенето и снегопочистването на кварталните улици и тротоари може да се прави от общинските администрации, а фирмите, собственост на "Новера", да се грижат само за големите булеварди и важните пътни артерии на града и да извозват боклука.
Кметът на София Бойко Борисов също имаше идея общината да поеме част от работата на почистващите фирми чрез общинска компания за сметосъбиране. Това трябваше да стане през следващата година, когато изтича срокът за обслужването на кв. "Младост". До реализиране на идеята не се стигна, напротив - вече върви процедура за обявяването на обществена поръчка за нов чистач на квартала на мястото на "Волф".
Въпреки всичко районните кметове могат ефективно да вършат работата по почистването и особено дейностите по поддържането на парковете и градините, за което сега големите фирми не правят нищо, заяви Прошков. Според него, за да се осъществи идеята му, Столичната община трябва да отпусне пари за купуването на техника, както и за заплати. За квартал като "Лозенец" ще са нужни 1.5 млн. лв. за машини и по 500 - 600 хил. лв. за заплата на работниците, които ги управляват, изчисли кметът.
Тази година общината ще плати над 60 млн. лв. на фирмите за смет. От тях близо 3.8 млн. лв. са предвидени за машинно метене на улиците. Справка, предоставена от администрацията на съветника от ДСБ Вили Лилков, показа, че за април и май компаниите са извършили само 20% от предвиденото машинно метене, което според общината било "недостатъчно удовлетворително". В същото време вече над 80% от задачата за ръчно метене на улиците и тротоарите е изпълнена. Фирмите по чистотата оправдават факта, че не използват машини, с паркираните по улиците коли. В същото време кметът Борисов заяви, че новата техника, която "Новера" обеща да купи, все още пътува към София. "Единственото хубаво нещо на ръчното метене е, че 3 хил. души, предимно от ромски произход, имат работа. Затова толерирам тази дейност", коментира Борисов.
В същото време шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева обяви, че от следващата седмица ще започне акция за глобяване на гражданите, които изхвърлят фасовете от цигарите си на улицата. Глобата за това нарушение е от 10 до 50 лв. Предстои да се уточни колко време ще продължи засиленият контрол на инспекторите.
Кметът на район "Лозенец" показа машини, с които могат да се чистят малките квартални улици от прах, сняг и боклуци, както и да се поддържат зелените площи. През зимата с подобни малки машини във Враца измитаха снега от улиците и тротоарите и градът нямаше проблеми със снеговалежите.


17.06.2008 г.

ЕИБ ще каже съгласна ли е терен на летището да стане изложбен център
Ако банката се съгласи, Пловдивският панаир ще има филиал до столичния аеропорт
Светлана Ненова

Министерството на транспорта очаква Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която финансира разширението на летище София, да се произнесе по идеята терен от активите на аеропорта да бъде прехвърлен в "Международен панаир Пловдив", съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Ако банката даде положителен отговор, Министерството на транспорта ще внесе предложение за прехвърлянето на терен от 85 дка в близост до новия терминал и бул. "Брюксел" на Министерството на икономиката и енергетиката.


В средата на май пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който е председател на борда на директорите на "Международния панаир Пловдив", обяви, че е поискал от държавата терени на ключови места около летищата в София и Варна, на които да бъдат изградени панаирни центрове, филиали на пловдивския. От транспортното министерство потвърдиха информацията, че вече има определен конкретен парцел за София.
Процедурата по прехвърлянето трябва да бъде одобрена от няколко институции. След евентуалното решение теренът да бъде предоставен от транспортното на икономическото министерство той трябва да се превърне от публична държавна в публична частна собственост и чак тогава да се даде на панаира. Решението на Европейската инвестиционна банка е необходимо заради това, че тя отпусна заем от 60 млн. евро за строителството на пистата.
Петър Мутафчиев обаче обяви, че засега не знае да има определен терен около летището във Варна, който също да се предостави на панаира.
От пловдивския панаир опровергаха вчера информацията, че вече има насрочено общо събрание на акционерите, на което ще се обсъжда прехвърлянето на терена. Юристите на панаира обясниха, че не е определена датата за следващото общо събрание и не е публикувана обява за това. В Държавен вестник също няма подобно обявление.
За прехвърляне на терени в пловдивския панаир се заговори още преди няколко месеца по време на откриването на пролетното изложение в Пловдив. Тогава самият министър на икономиката Петър Димитров обяви, че капиталът на панаира ще бъде увеличен, като държавата участва с терени.

17.06.2008 г.Индивидуални искове могат да върнат пари от “синята зона”
Завеждането на индивидуални искове срещу Столична община за връщане на пари от “синята зона” могат да доведат до по-голям успех от колективното дело. Това препоръча пред Дарик радио адвокат Михаил Екемджиев по повод решението на Върховния административен съд от 9 юни, с което "синята зона" в София се обявява за незаконосъобразно регламентирана от общинския съвет вместо от кмета. Според Екемджиев има правна логика да се търси обезщетение и връщане на платените суми чрез индивидуални искове.

17.06.2008 г.Битката за "Кремиковци" се води заради земята под него
Предвидените за комбината инвестиции са налети в купата на ЦСКА
Равносметката от близо тригодишното управление на индийския собственик на предприятието Прамод Митал, когото управляващите посрещнаха като принца на бял слон, е наистина плашеща – предприятието няма пари, няма суровини, няма продукция, а дълговете му са огромни. Мощностите на завода не отговарят на никакви европейски изисквания и необходимостта от спешни и големи инвестиции е болезнена. Заради замърсения от завода въздух, водите и почвата около София Европейската комисия заплаши да глоби България, ако не спре замърсяването. Собственикът на „Кремиковци”, индийският бизнесмен Прамод Митал, не е изпълнил почти нищо от обещанията да превърне комбината в съвременно предприятие с модерни инсталации, които отговарят на европейските екологични изисквания. И няма възможност или желание да помогне за оздравяването на завода.

Макар държавата отдавна да е продала мажоритарния си дял в комбината, тя все още е отговорна за бъдещето му. От една страна, санкциите на Брюксел няма да са срещу Прамод Митал за това, че замърсява София, а срещу България, и то на гърба на данъкоплатеца. От друга страна, ако комбинатът спре работа, ще остави над 6000 безработни металурзи, хиляди работници на портовете в Лом и Бургас, БДЖ, където голяма част от оборота се дължи на суровините за „Кремиковци”, също ще изгубят хляба си. Управляващите са наясно, че все ще се намери някой, който да ги поведе със знамена, плакати и свирки по жълтите павета. Предизборно това не би донесло никакви дивиденти на тройната коалиция. Едва ли премиерът Сергей Станишев би допуснал да направи такъв подарък на столичния кмет Бойко Борисов, който информира Брюксел за сериозните екологични щети, които причинява комбинатът, и поиска на негово място да бъде издигнат индустриално-търговски център. Затова държавата трябва да намери решение, което да удовлетвори всяка една от страните. И то решението трябва да се вземе бързо, защото октомври изтича срокът, в който екологичното министерство трябва да каже дали ще даде нужното за работата на “Кремиковци” екоразрешително.

Това, което може и прави в момента Прамод Митал, е да намери нов инвеститор за комбината. Някой, който може да оправи задълженията на завода към кредиторите, сред които най-голям е държавата, както и борчовете на самия индиец. Преди две години Митал пусна облигации на Лондонската борса срещу активи на комбината за сумата от 325 млн. евро. Така и никой не разбра къде изчезнаха парите, след като в предприятието не беше инвестирано нищо. Най-вероятно в някое от другите му дружества, в други държави, но не и в българския комбинат. Сега Митал трябва да се разплаща с кредиторите или да ги успокои за пореден път, че скоро ще го направи. Другият вариант е да намери купувач, който ще плати за „Кремиковци” достатъчно, за да може индиецът да изчисти борчовете си към кредиторите, или самият купувач да поеме от Митал изплащането на дълга.

За да осъществи намеренията си, сегашният собственик на завода нае инвестиционната банка „Мерил Линч”, която да го консултира при избора на оферта. По думите на икономическия министър Петър Димитров интерес проявяват поне четирима инвеститори. Това са най-голямата стоманодобивна компания в САЩ – „Ю Ес Стийл”, стоманеният крал от Делхи, по-голям брат на сегашния собственик Прамод – Лакшми Митал, и компанията му „Арселор Митал”, „Ворскла стийл” на украинския милиардер Константин Жеваго и „Метинвест” на най-богатия украинец Ринат Ахметов.

Във времето само две компании останаха да претендират за сериозни купувачи на завода – тази на Жеваго и фирмата на по-големия брат. Незнайно къде сред дима на „Кремиковци” се изгуби желанието на другите двама претенденти за завода.

В писмо на инвестиционната банка „Мерил Линч” до икономическия министър се посочва, че „Арселор” е готова да финансира „Кремиковци” със сума между 500 млн. и 1 млрд. долара – както за инвестиции в екологията, така и за оборотен капитал за купуването на суровини и за изплащането на заплатите и парите за храна на работниците. По-големият брат обаче настоява да купи срещу тези пари активите на завода, а не акциите му, които са утежнени с милиарди задължения.

Другият кандидат Константин Жеваго също не стои със скръстени ръце. В предложението на „Ворскла стийл” се посочва, че компанията е готова да осигурява всички суровини, нужни за работата на завода, както и да плаща на работниците и на държавните кредитори в лицето на НЕК, БДЖ и „Булгартабак”.

Според експертите от „Мерил Линч” най-добрата оферта за съдбата на предприятието е дадена от Лакшми. Дали защото хонорарът им от 10 млн. евро се плаща от брата Прамод и индийската фамилия не би допуснала да изгуби завода – просто ще го премести от единия джоб в другия.

И двамата кандидат-купувачи искат преди сделката комбинатът да мине през несъстоятелност. Според запознати основната цел и на индиеца, и на украинеца е земята под „Кремиковци”. Интересите са насочени към нея, тъй като инфраструктурата на столицата вече трудно предлага свободни терени, които биха могли да бъдат застроени. Отделен въпрос обаче е, че заради дълго просмуквалите се отрови в почвата трябва да изминат години, за да може земята да се рекултивира отново и да се ползва с друго предназначение.

Това си остава и най-предпочитаният от Прамод Митал вариант – да продаде предприятието, като си запази част от земята до него. По неофициални данни земята на металургичния завод струва около 700 млн. лв. А с тези пари малкият брат би могъл да се разплати веднага с държателите на облигации и дори да реализира някаква печалба.

Междувременно в началото на май месец „Кремиковци” осъмна с двама синдици, чиято цел е стриктно да наблюдават какво се върши в завода. Искането за синдици е внесено в съда от няколко фирми, кредитори на завода. Общо компаниите имат да взимат от комбината около 3 млн. лв. Една от тях е „Руа инвест енд трейд инк”, за която се говори, че е собственост на украинеца Виктор Демянюк, който е представител на Жеваго за България. Очаква се днес съдът за първи път да заседава по делото за несъстоятелност на предприятието. До краен резултат обаче може да не се стигне, защото делото може да бъде отложено или пък решението на съдиите да се забави с месеци.

Младият украински милиардер има и друга връзка с комбината. Според запознати той е изкупил 30 процента от облигационния заем, което означава, че Митал младши има борчове и към него. Неофициално се говори, че Жеваго е договорил покупката на ЦСКА, който също беше под контрола на Прамод.

Според източници на „Новинар” част от предвидените от мениджърския екип на завода инвестиции са отишли вместо за обновяване на производството и за заплати на работниците - за гарантирането на купата на ЦСКА. Според данни на синдикалните организации към завода над 20 млн. евро са отишли в клуба.

Освен чрез футболния клуб „Кремиковци” е източван и от управниците му. Хора от комбината споделят, че директори са харчили солидни суми за почивки в чужбина, фризьори и всякакви други хрумвания. Но не и по предназначение.

Едно е ясно. Който и да вземе „Кремиковци”, ще започне не от нулата, не на зелено. Той ще трябва да започне направо на червено. Ще са нужни много пари, ако целта на новия собственик е възстановяването на комбината, а не само придобиването на земята.

17.06.2008 г.Властта да не се прави на ощипана за строителния тероризъм
Устройственият план да забрани високите сгради
Управниците на София тези дни си подхвърлят вината за безумното високо строителство в Бояна, Симеоново, Драгалевци, "Лозенец", “Манастирски ливади” и т.н. като парещ горещ картоф. Повече от ясно и явно е, че никой не желае да поеме отговорност за безогледно застрояване на т.нар. вилни зони с пет-шест- та и седеметажни блокове. Гневни граждани подгряват редакционните телефони нонстоп от една седмица – след като “Новинар” публикува материал за безобразията, вършени в иначе тузарските крайградски квартали. Над сто са блоковете, които никнат като гъби след дъжд в подножието на планината. Най-напред кметът на район Витоша, в чиито граници са включени въпросните квартали, Любен Петров отрече да носи вина за строителството на сградите мастодонти. След него се оневини и главният архитект на София Петър Диков. В интерес на истината повечето разрешения за строежите са издадени още през 2005 година, т.е. преди Любен Петров да седне в горещия кметски стол. Също толкова вярно е обаче, че за предшественика му Йордан Йорданов, уличен в какви ли не злоупотреби, до момента няма никакви правно-съдебни последствия. Тонове мастило се изхарчиха да се пише и говори за золумите, които той бил направил по време на кметуването си. Разследването обаче пак буксува и е доникъде. Т.е. в ръцете на прокуратурата, твърди Любен Петров. Най-парадоксално обаче е, че тези постройки са абсолютно законни. Или по-скоро голяма част от тях впоследствие са узаконени чрез правилата, разписани в Общия устройствен план, който има статут на закон. Той беше дълго време правен, но затова пък е некачествено сътворен и едва гласуван, вече се нуждае от корекции, твърдят специалистите в бранша. В това е и надеждата за живеещите в Бояна, които си направиха инициативен комитет и въстанаха срещу безумното строене в някогашното село. Над 250 будни граждани направиха свои протестни писма, които са депозирали в кабинетите на кмета Бойко Борисов и на председателя на общинския съвет Андрей Иванов. Хората от Бояна не искат да се примирят, че двуетажните им къщички се “задушават” в бетонните прегръдки на седеметажни блокове от всички страни. Не им харесва и това, че новите строежи нямат канализация и изливат мръсотиите си директно в деретата и рекичките. От което уж планинските вилни зони вече смърдят на селски кенефи. Не е ясна логиката да си купиш жилище за много пари и да ти намирисва по такъв брутален начин. Главният архитект Петър Диков пък е категоричен, че цялата вина за високите блокове, ако изобщо може да се говори за такава, тъй като всичко било законно, била върху плещите на собствениците на сградите. Те искали да печелят неистово и постоянно и затова правели блокове. Цинизъм е обаче неговото становище по въпроса. Иначе защо избираме и поверяваме власт на хора като него. Нали разчитаме да подредят общата ни къщурка с правила и порядки, които да са в изгода на всички. Колегите си – проектанти на сградите, Диков оприличава на шивачи. А аз се бях заблудила, че има нещо творческо и много отговорно в тази професия. Пък и някак е по-лесно да разтуриш некачествена дреха, та даже и да я изхвърлиш. А калпавите сгради?! Да не говорим, че повечето от тях са проектирани върху терени на засипани блата, дерета, върху територията на улици, та даже и в ската на планината. Без отговор остават и питанията на хората как институции монополисти като “Софийска вода” и Енергото дават позволения за включването на тези постройки. Които са и без септични ями в повечето случаи. Може би отговорът е в риторичния въпрос на главния архитект: “Кой ще спечели битката, ако от едната страна е собственикът с 2 млн. евро, а от другата - чиновникът със заплата от 500 лв.?”

До сега единствено депутатката от “Гергьовден” Ася Михайлова прояви интерес и застана открито в защита на гражданите от Бояна. От най-високата трибуна в държавата – тази в парламента, тя постави въпроса за строежите във вилните селища. Питанията й бяха адресирани към екоминистъра Джевдет Чакъров. Как се контролира спазването на разпоредбите и правилата за екологична безопасност и хигиена, се поинтересува Михайлова. Също така какви са сроковете за изграждане на съвременна инфраструктура в Бояна, съобразена с екологичните норми за подобно строителство в такъв тип жилищен район. И какви конкретни мерки ще предприеме министерството за налагане на съответни санкции при установяване на незаконни действия и за предотвратяване на необратими негативни последици за района. На всичките й въпроси човекът на Доган и Станишев уклончиво отговори, че той не носел отговорност. Вероятно, защото не го притесняват мисли за евентуална екологична катастрофа, ако мижавите канализации, където ги има, вземат та гръмнат и лайната потекат по столичните улици. Но такива притеснения в министерската глава няма. Както и в главите на всички останали управници. За това са загрижени само гражданите, които живеят от по 20-30 и повече години в своите нормални двуетажни къщи. За тях единствената надежда е на предстоящите обсъждания на ОУП да се направи корекция и отново да бъдат забранени високите сгради. Както беше преди приемането на този закон.


Петър Диков: Строителството е по-доходоносно даже от наркотиците

Собствениците в Бояна ще построят и 70 етажа, ако могат, твърди главният архитект на София

Визитка: арх. Петър Диков е роден през 1953 година в София. Завършил е някогашния Висш институт за строителство и архитектура. Почти цялата му кариера е минала в Националния център по териториално и селищно устройство – до март 2006 година. Тогава кметът Бойко Борисов го покани и назначи на един от най-горещите и скандални постове в столицата – този на главен архитект.
- Арх.Диков, получавате много упреци от хората в Бояна за строежите на високи блокове там?

- Не е съвсем коректно да се обвиняват архитектите за високите строежи. Защото архитектът е като шивача – той шие костюм на инвеститора и на собственика. И тия блокове в Бояна не са направени, защото архитектът много иска да строи високи сгради. А защото собствениците и инвеститорите искат да печелят много. За разлика от други места, където архитектите и администрацията имат грях, например в район “Младост” и др., то такива места като Бояна бяха съсипани от собствениците, които искат, ако може да направят 70-етажна сграда и нея ще я направят. И натискът е всякакъв – върху проектантите, администрацията, одобряващите инстанции.

- Говорите за конкретните архитекти на сградите, а какво върши главният архитект в тази ситуация?

- Говоря за проектанта-архитект. А позицията на главния архитект е, че 95% от тези сгради се подписват от районните архитекти. Аз нямам формално и практически правомощия върху главните архитекти по места. Имам един случай със сграда с кота корниз на 10 метра в Бояна, близо до резиденцията, която е одобрена. Седем етажа е и позволението е подписано от бившия гл. архитект на Витоша. Има и строително разрешение, а това е стабилен административен акт, който много трудно се събаря. Месеци вече се боря да отменя това безумие и не съм сигурен, че ще успея. Единственият ми шанс и аз го използвах, е да атакувам разрешителното, тъй като то е за обществена сграда, а този архитект няма правомощия да разписва позволения за такъв тип сгради. Пуснах писмо до ДНСК да отмени това. Ние не сме вездесъщи – има хиляда вратички в съществуващите закони, които ползват хитри собственици. Правят се фалшиви сметки, добавят се етажи, така щото сайбията да може да спечели не един милион, а поне пет.

- Кой може да контролира архитектите по райони?

- Кметовете, които са им работодатели. А знаете, че който плаща, той поръчва музиката. Не се оправдавам. Но твърдя, че в ОУП е записано, че в тези зони е позволено строителство до кота корниз 10 метра.

- Това не е ли много предвид обстоятелството, че до кота било има още 4,5 метра и в този диапазон се строят минимум още по два етажа?

- Това са показателите, предвидени от законодателя. Не ни е кусурлия законът. Проблемът ни е, че този закон го прилагаме, както ни падне, и гледаме къде му е вратичката, за да може да го заобиколим отвсякъде. Ето сега примерно стандартният подход, в който се заобикаля законът в нискоетажното строителство, е чл. 27, ал. 3 от ЗУТ. Който е написан с добри намерения, казано е, че ъглов парцел, който е сключен на две улици няма ограничения в параметрите плътност и коефициент на интензивност. И какво правят проектантите – започват един квартал да го делят на 4, за да могат и четирите парцела да са ъглови и да не се спазват ограниченията. Да се направят 100% застроявания на терените.

- Вие като главен архитект как реагирате на тези безобразия?

- Сега подготвям заповед, в която забранявам в зоните за озеленяване и обществено обслужване и нискоетажно жилищно строителство да се прилага изобщо този член. Това е една вратичка, през която всички се втурнаха да минават. Това за съжаление е начин на мислене. И все търсим един конкретен виновник, без да гледаме себе си.

- Вие хвалите законите, но сте един от участвалите архитекти в изработването на ОУП, който позволява на практика вдигането на високи блокове в планината?

- Аз участвах в изработването му до 2001 година, след което поради сериозни различия във вижданията ми и тези на екипа напуснах. И на финала участваха професорите от ВИАС проф. Никифоров, проф. Сидеров и те се явиха като защитаващи експерти по плана. Получих като наследство този план и много държах да се случи, за да имаме една стабилна база, която може да се спазва.

- Как ще коментирате това, че немощната инфраструктура в Бояна и другите вилни квартали не може да поеме новите сгради?

- В София не е правена никаква градска инфраструктура от 1985-86 година. Затова от две години неспирно повтарям, че първият, вторият и третият приоритет на столицата е инфраструктурата. Не можете да си представите какъв хаос е и там, защото не е ясно каналът и водата чие задължение са – на общината или на концесионера. Частникът като казва, че е концесионер и има задължение да инвестира, къде го прави. Защо не следва съветите на общината – тя да му казва къде да инвестира, а не да го прави, където си реши. И това са проблеми, които не са мои. Но съм се захванал и с тях. Чета вашата статия отпреди няколко броя, вътре пишете за един блок в Бояна на Джи Би Ай. Ние бяхме спрели този обект, но го пусна съдът после. Всички са вторачени в печалбата, която в строителството е с такъв процент, какъвто няма даже продажбата на наркотиците. Затова натискът е страхотен, фалшификациите са големи, а ние нямаме нито кадрова, нито физическа възможност да хванем всичко. Каквото можем, спираме. Но на практика всичко е направено формално по закон. В Бояна, Лозенец и др. такива селища причината за съсипията се корени основно в собствениците. И тях не ги интересува какво ще оставят след себе си. Лошото е, че при нас има и случаи на ревностни ежби и борби между комшии – едните, които са построили някое безумие, стават първи противници на другите, които започват да строят и ще им скрият гледката. И това е демагогията на доста хора.

- Има ли опасност от екологична катастрофа в тези райони с безразборно строитество – каналите там ужасно миришат?

- Как няма да миришат, като тука масово са давани разрешения за строителство и ползване с т. нар. изгребна яма. Счита се, че ще ходи лайнарката веднъж месечно, за да почиства това, което се е събрало. Аз обаче съм убеден, че на практика няма такива ями посторени. Ще инициирам да се направи проверка и за това. Мисля, че от блоковете са пуснали по една тръба в дерето и лайната текат там. Това е масова практика. Като минете и по Симеоново, мирише не клозет. Там пък са т. нар. попивни ями. Ама какво да попиват, като в тия зони на София подпочвената вода се вдига на 50 см, когато дойде от Витоша топенето на снега. Говорим от много време, че за териториите над Околовръстния път единственото решение е с локални пречиствателни станции, които да хванат само битовите води, да ги пречистват и да ги пуснат в деретата. И по това нямаме разбирателство със “Софийска вода”, които твърдят, че трябва да изградят стандартна канализация. Тя обаче е неподходяща за София, тъй като трябва да мине през центъра на града. Такава е географията на столицата. Когато се прави смесена канализация и се вкарат и дъждовните води в нея, представяте ли си какви канали трябва да се изградят. Никой не ме чува, но още м. г. казах, че пороите влачиха по бул. ”България” камъни, но догодина ще влачат коли. Защото, като се застроява всичко горе, по яката, дъждът, който някога е влизал в деретата, сега тече по улиците и понеже по тях няма канализация и оттоци, цялата витошка вода наводнява всичко.

- Нормалните хора се питат какво се случва в тази държава, та се стига до тия парадокси?

- Случва се това, което го гледаме. И то се случва от години наред. Да не е по-нормално “Кремиковци”, което мърси и трови града и няма никаква печалба, държавата да плаща и да поддържа този мастодонт. Такова нещо няма никъде по света.

- Добре де, като архитект харесвате ли тези високи сгради в планината?

- Аз по естетиката на сградите не се изказвам. Още от Платоново време естетиката е относителна категория – има красива жена, красива кобила, красива делва и трите нямат нищо общо помежду си. Например от две-три години са модерни графитените сгради. Ама аз ги намирам за грозни и неприятни.

- Има ли начин да се ограничи строителството на такива високи блокове в планината?

- Начинът е всеки да си гледа работата. Аз смятам, че си гледам моята работа. Може би и ако “Софийска вода” ограничи разрешителните за включване, ще бъдат спрени маса строежи. Същото е и с енергото. А не да дават с връзки позволения. Ако изграждат канали и нфраструктура, вместо да си разпределят заплати по 70 000 лв., то нещата ще се оправят. Ако проектантите не лъжат, за да облагодетелстват инвеститорите – също ще има подобрения и няма да има проблеми. Освен това, ако от едната страна стоят 2 млн. евро печалба, а от другата един чиновник с 500 лв. заплата, ха познайте кой ще спечели тази битка. Предложих да се вдигне цената на строителните разрешения, а предприемачите скочиха и ме обявиха за рекетьор. Това разрешение е договор между строителя и общината – той ще строи по закон, а кметството ще му изгради инфраструктура. В Белград например това разрешение за 1 кв. м е 400 евро, а тука беше 85 стотинки, а аз го направих 14 лв. и ме вдигнаха на ура, защото това им бърка дълбоко в джоба.

- Какво ще кажете на хората от инициативния комитет в Бояна, които се мъчат да защитят селището си и разчитат да се спре високото строителство там?

- Това, което мога да им кажа е, че правя всичко възможно да се спазва не само формалният закон, а и моралният. Нямам магьосници в екипа си. Но поне можем да опитаме да подобрим нещата, а аз твърдя, че опитвам.17.06.2008 г.Янчулев още е кмет на София, показва БУЛСТАТ
Районните администрации вече могат да кандидатстват за пари от ЕС
РОСИЦА ПЕНКОВА

Кмет на София все още е Александър Янчулев, чий­то мандат официално изте­че преди близо 13 г. Поне така е записано в регистра­цията на Столичната общи­на в БУЛСТАТ. Това каза зам.-министърът на дър­жавната администрация Мария Дивизиева във Вар­на вчера. Тя призова общините да актуализират данни­те си в регистрите, защото вече могат да кандидатстват по оперативна програма „Административен капаци­тет", без да представят ня­кои от документите на хар­тиен носител.

Бенефициентите ще под­ават проекти без документи за информацията, която мо­же да се намери в публичните регистри - регистрация в БУЛСТАТ или НАП на­пример, обясни министър Николай Василев.

Районните кметства вече също могат да пишат проек­ти по оперативните програ­ми, стана ясно на информа­ционния ден по ОПАК във Варна. Досега това беше не­възможно, тъй като те не са юридически лица. През март на кръгла маса за бъ­дещето на Варна, организи­рана от в. "24 часа" като част от акцията "Най-до­брият град за живеене", проблемът беше поставен пред Василев от кмета на район "Владиславово" До­бромир Джиков. Затова МДААР и Министерството на финансите внесли проме­ни в постановлението за кандидатстване.

Сега градоначалникът може да упълномощи районния кмет, който да подпише проект за европарите. Разрешава се и общи­ните да кандидатстват с ня­колко проекта със сходни дейности за нуждите на раз­лични районни администра­ции, без това да се смята за двойно финансиране.


17.06.2008 г.

Бойко вдига заплати с лихви от длъжници
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Фонд с допълнителни средства за материално стимулиране на служите­лите и за подобряване на технологичната база прави Столичната община. Той ще се пълни с лихви от длъжници. Идеята е да се поощрят мотивираните ад­министратори, които вър­шат експресни услуги и съ­бират повече такси, глоби и дългове към хазната.

Това предвижда проектоправилникна зам.-кмета на София Минко Герджиков и зам.-шефа на СОС Мартин Заимов.

„Служители масово ни напускат заради конкурентните заплати в част­ния сектор.

Не може за задържим ка­чествен юрист за 280 лева", мотивира се Герджиков.

Бойко Борисов и район­ните кметове ще преценя­ват кои служители са се на­товарвали допълнително, за да попълват бюджета и да обслужват гражданите

по-качествено. Те ще фик­сират и индивидуалните размери на премиите. Ако решат, ще насочват част от средствата във фонда не за поощряване, а за модерни­зиране на базата.

Общият размер на въз­награжденията за мате­риално стимулиране за 1 г. не може да надвишава 6 брутни заплати на съответ­ните служители, пише в проекта. При напускане или пенсиониране те също ще имат право на паричен бонус, ако приносът им се оцени високо.
17.06.2008 г.

Общината плаща 600 бона за катаджии
Всяка година Столичната община плаща над 600 хиляди лева само за полицаите, които придружават паяците. Ползваме катаджии, защото само те имат право да изискват лични данни и да пишат актове за нарушения, обясни зам.-кметът Минко Герджиков.

Миналата година "спътниците" на паяците бяха 48, а тази са със 7 по-малко. За неколцината шефове с висок чин общинската фирма "Паркинги и гаражи" брои доста над средната работна заплата в София.

Старшините пък струват на дружеството малко над 1500 лева. Униформените излизат солено на фирмата, обаче без тях не можели да се вдигат колите. За скобите нямало проблем, защото хората си плащали санкцията от 10 лева, но покрай паяците винаги имало разправии. 280 униформени наема градската управа за охрана на язовир "Искър" и за общинските сгради. 7-8 милиона отиват за тази дейност, допълни Герджиков. От миналата година общината се споразумя със "Софийска вода" да поеме част от разходите за пазенето на язовира.

17.06.2008 г.Президентът демократизирал БСП, убеден е столичният кмет
Борисов се подписа, че няма да се сдружава с БСП и ДПС
Специална декларация, че партията му няма да пра­ви коалиция с БСП и ДПС след парламентарни избо­ри, написа собственоръчно столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в пре­даването „Коритаров Live" по Нова тв вчера. В замяна водещият Георги Коритаров обеща повече да не пита Генерала дали ще се обвърже с партиите от тройната коа­лиция.

„Човекът, който най-много демократизира БСП, е Геор­ги Първанов", каза още Бо­рисов. Според него в леви­цата се водела битка между новия и стария лидер на пар­тията - Първанов и премиера Сергей Станишев. „Президентът има много опит в по­литиката и той самият пла­ши БСП с ГЕРБ, защото, ако не го слушат, ще загубят много и ще паднат зад бор­да", обясни столичният кмет. И допълни, че в интер­вюто пред „Труд" Първанов „се е разграничил от пре­миера Станишев, а не от собственото си творение -

тройната коалиция", която отново нарече „пагубна" за страната.

„Не бих развалил кон­структивните си отноше­ния с президента, за да се харесам на някого", отвър­на Борисов на условието, поставено от лидера на ДСБ Иван Костов за съ­трудничество с ГЕРБ – да се разграничат от държав­ния глава.

„Костов ми гледа мостче­то с Първанов, а защо не си погледне магистралата с БСП в Столичния общин­ски съвет?", попита лиде­рът на ГЕРБ.

Столичният кмет бе ка­тегоричен, че в това ръко­водство на БСП няма хора,

с които може да се говори. Там има огромен сблъсък на идеи, идеология и виж­дания. Те са хора, които са събрани с абсолютно про­тиворечие в идеологията си, каза столичният кмет и допълни, че за разлика от опозицията в парламента той работи с министрите и президента всеки ден.


17.06.2008 г.

Борисов "черно на бяло" не иска коалиции
И преди, и по време на избирателна кампания съм заявявал, че социологическите проучвания само объркват. Това бе коментарът на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов относно изследването на "Сова Харис" от неделя, според което има възможност да се формира дясно правителство, ако ГЕРБ, запазвайки мястото си на първа политическа формация, формира коалиция със СДС.

Ние ясно сме декларирали, че се явяваме сами на избори и искаме сами да носим политическа отговорност за действията си, бе категоричен Борисов. По думите му, едва след изборите би могло да се говори за общи действия с други политически сили, но дотогава е твърде рано.

Що се отнася до коалиция с БСП, Борисов каза, че няма нито едно действие както от негова страна, така и от страна на премиера Станишев, което да подсказва за подобна прогноза. За това не вярвам на социологически проучвания, добави кметът на София. Борисов защити подобна позиция и относно бъдеща коалиция с ДПС.

За да докаже думите си, Бойко Борисов извади лист хартия, на който написа "ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП и ДПС", след което се подписа.
17.06.2008 г.

Юруков нахока столичния шеф на сините на собствената му страница
Скандалите в СДС се пренесоха в интернет
Новият устав на партията предизвика бурни спорове в уебпространството
ПЕТЪР ИВАНОВ

Вътрешнопартийните спорове в СДС излязоха от контрол и се пренесоха на интернет страниците на сините шефове. Най-често причина за възникване на не дотам конструктивните, а по-скоро личностни пререкания, е проектът на новия устав на партията.

Според голяма част седесари с приемането на "модерния" правилник шефът на формацията, който ще посочва вече почти целия състав на Националния изпълнителен съвет, на практика иззема еднолично партийната власт, което значи, че конците ще се дърпат изцяло от "Раковски" 134. Именно за това зарида на уеб страницата си председателят на столичното СДС Стефан Иванов, който сигнализира, че проектоуставът предвижда изключване на сините членове, изразили публично несъгласието си с общите позиции на партията. В отговор на атаките срещу новите правила лидерът на СДС Пламен Юруков се включва в разразилия се спор на блога на Иванов, определяйки интерпретацията му като най-глупавата, която е чел досега. Синият лидер дори обвинява председателя на софийската структура и зам.-шеф на столичните общински съветници, че лъже, тъй като отстраняването на активисти, които работят срещу общоприетата партийна политика, е залегнало и в настоящия устав на СДС и се отнася за предизборните кампании.

"Разбирам, че си привърженик на статуквото и искаш да бъдеш избиран апаратно за кандидат за общински съветник с гласовете на хората от областния съвет, които ти си назначил на работа в общинските фирми и които, ако не те подкрепят, ще бъдат уволнени, но това време вече минава и като момче от махалата ми става жал за теб, като наблюдавам неадекватното ти поведение. Спомни си за динозаврите" - обръща се Юруков към Иванов, който бе основният му опонент за председателския пост на СДС на последната национална конференция. В коментарите си на интернет страницата на синия столичен шеф някои го обвиняват, че с нападките си срещу новия устав и реформата в партията е паднал твърде ниско. Други адмирират публикацията му с аргумента, че някой трябвало да сложи края на "дирижираното от комунистите и депесарите изтърбушване на СДС".

Като недопустимо пред "Монитор" определи предложението шефът на СДС да посочва главния секретар, неговия заместник, както и зам.-председатели и до 9 ресорни членове на НИС също депутатът и член на синята софийска организация Иван Сотиров.


17.06.2008 г.

Политиците се уплашиха от мажоритарния вот
НДСВ изненадващо смени позицията и може да блокира промяната в изборните закони
Любен Обретенов, Галя Горанова

Броени дни след като работната група, в която влизат представители на всички партии в парламента, се споразумя за въвеждане на мажоритарен елемент в изборното законодателство, НДСВ направи рязък завой и се обяви категорично срещу промяната на сега действащата система.

Според зам.-председателя на партията Милен Велчев "един мажоритарен елемент при смесената система ще доведе до възстановяване на двуполюсния модел, а една от основните мисии на НДСВ е премахването му".

Освен царската партия резерви към промяната на системата имат ДПС и "Атака", както и най-голямата извънпарламентарна сила - ГЕРБ. И трите партии смятат, че мажоритарният вот ще даде повече възможности за купуване и фалшифициране на изборите. Според ГЕРБ при мажоритарния вот не е ясно кой носи отговорността за излъчените депутати, както и не е ясна тяхната представителност по отношение на социалните слоеве в обществото.

Промяната на позицията на НДСВ е изненадваща, защото миналата седмица нейните представители подкрепиха идеята 80 депутати да бъдат избирани мажоритарно, а 160 - пропорционално. Жълтите дори настояваха бройката на мажоритарно избраните да се вдигне на 120.

Вчера обаче зам.-шефът на царската партия Милен Велчев заяви, че мажоритарната система би могла да върне едноличното управление на държавата, каквото било по времето на Иван Костов. "Ние смятаме, че проблемът с купуването на гласове ще стане още по-остър при мажоритарна система, както наскоро наблюдавахме в редица мажоритарни избори на кметове", заяви той.

Останалите парламентарни групи засега подкрепят идеята за повече мажоритарност, макар и с известни нюанси. Мая Манолова от БСП бе изненадана от реакцията на партньорите от царската партия, но увери, че в левицата няма да се откажат от идеята за смесената система с мажоритарно избрани депутати. Извън "Атака" опозицията запазва позициите си в полза на мажоритарния елемент, макар в БНС да не са сигурни дали всички нейни депутати са на това мнение, а БНД да подкрепя идеята по принцип. Поддръжниците събират общо 144 депутати, което би трябвало да е достатъчно за промяната. Не е ясно обаче дали за пореден път няма да се стигне до драматични преговори в управляващата коалиция, които да преобърнат мнението на БСП. Така стана при гласуването на промените в закона за местните избори преди 2 години.

Премиерът Сергей Станишев настоя пакетът с промени в законодателството да бъде готов до края на парламентарната сесия. Президентът Георги Първанов също се обяви за радикална реформа, като обясни, че много по-трудно ще става покупката на мажоритарни кандидати, особено ако се окрупнят избирателните райони.

Милен Велчев обясни вчера, че са нужни други мерки срещу купуването на гласове, и припомни идеята на НДСВ за задължителното гласуване, която бе отхвърлена от повечето политически партии. Трябвало да има и ефективни присъди за това престъпление, като санкциите трябва да са достатъчно дълги - над 5 г., за да позволи използването на специални разузнавателни средства за доказване на такива случаи. За същото настоява и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Заместникът на Симеон допълни, че проблемът налагал и сериозни промени на системата за партийното финансиране. Това означавало премахване на нелегалните приходи срещу по-адекватно финансиране от държавата при определени условия. Като пример за нелегално инжектиране на партиите Велчев посочи замените като практика за разпореждане с държавни имоти и сериозни реформи в системата за държавните поръчки. Но пропусна да отбележи, че сред първенците по замени на имоти са двама министри от НДСВ - Николай Свинаров и Веселин Близнаков, които сключиха едни от най-скандалните сделки в армията.

Темата с покупката на вот стана особено актуална след частичните избори в Сандански, определени и от управляващи, и от опозиция като опорочени. Породиха се и съмнения, че практиката няма да подмине и изборите в Казанлък, които предстоят идната събота.

"Трябва да се гледа сериозно на следващите парламентарни избори, за да не станат "комерчески" по примера на частичния вот в Сандански, където имаше осъден за купуване на гласове." Това заяви лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски.
17.06.2008 г.

Ще прекрати ли някой геноцида на "Софийска вода"?
Концесионерът прегази три закона, за да се саморазправи с клиентите си - и длъжници, и изрядни платци
Христо Николов

Една година преди лидерите на най-развитите страни в света да се съберат, за да обсъждат какво да правят с поскъпващия петрол и храни, ООН обсъждаше достъпа на населението до вода. Най-живителното благо се оказа недостъпно за около 1.1 млрд. жители на планетата. И заключителният документ от срещата гласеше, че правителствата трябва да включат в законодателствата си текстове, които да гарантират достъпа на всяко човешко същество до поне 20 литра вода на ден.

За повечето българи това не е проблем, който пряко ги засяга. Все пак не живеем в Сахара. Но грешат - пустиня в България може и да няма, но си имаме "Софийска вода". Фирмата, която до този момент е известна най-вече със скандалните си харчове за лични разходи на своите шефове и техните семейства, без да й мигне окото държи вече 20 дни десетки семейства в столицата без капчица вода. Още по-скандалното е, че това става в нарушение на 3 закона, но нито един държавен орган не се е размърдал, за да санкционира и прекрати безобразието. Макар че са нарушени основни права на гражданите, голяма част от които редовно си плащат сметките за вода.

Драмата на около 100 семейства в блок 625 започва на 26 май 2008 г., когато "Софийска вода" спира водата там заради дълг от над 110 000 лв. При това служителите на фирмата направо са се престарали в действията си - те не просто са завъртели крана, а направо са изтръгнали тръбата, която свързва вътрешната инсталация с водопроводната мрежа, и са затапили краищата. Но дори и това се е сторило недостатъчно на концесионера на столичното ВиК - вчера пред блока бе пратен и багер, който прекъсна връзката на блока с водопроводната мрежа. Обяснението е, че в събота и неделя живеещите в блока след 20 дни на сухо тайно са си пуснали водата. Посочено бе и "доказателство" за нарушението - пране на един от етажите. Вероятно следващата крачка на "Софийска вода" ще е да срути блока нарушител.

Че хората са възмутени от действията на водната фирма, е слабо казано. Мургав обитател на въпросния блок размахва изпринтена от сайта на вестник "Сега" статия, в която се съобщава, че ДКЕВР е разрешила на ВиК дружествата да спират водата. Човекът най-много е впечатлен от личността на председателя на комисията Константин Шушулов, когото е решил да издири, "за да го пита как може така", и ползва всяка възможност да научи адреса и телефона му. И отчаяно обяснява, че жена му има кожно заболяване - псориазис, което се е задълбочило, тъй като лечението изисква задължително и вода. В блока има и малки деца, и възрастни хора, които трудно се движат. Обитателите му и съседите им се притесняват, че той вече е станал огнище на епидемии. И резонно питат защо "Софийска вода" не проявява подобна "принципност" и в ромските квартали като "Филиповци" и "Факултета", където от години никой нищо не плаща.
Как се е стигнало дотук?
От 2005 г. насам всеки собственик на жилище у нас трябва задължително да има водомер за студената вода, местното ВиК дружество да му открие партида, да му даде абонатен номер и изобщо да го признае за свой законен клиент. В много жилищни блокове обаче има по няколко общински апартамента, в които собственикът - общината, не е сложила водомер. А специално в столицата концесионерът е непреклонен - дори да има едно жилище без водомер, тя не открива индивидуални партиди на всеки, а продължава да смята сградата за един клиент. Това не го пише в никакъв закон, просто е вътрешно правило на "Софийска вода". В такова положение са около 400 блока в столицата, между които и въпросният 625 в "Люлин". Всички те имат огромни дългове, които няма никога да бъдат погасени. Причината е отново в абсурдните правила на "Софийска вода", която

насила прави и редовните платци длъжници.

По правилата на фирмата в подобни блокове се засича само общият водомер, показанията му се дават на домоуправителя, който има грижата да разпредели и да събере парите от живеещите там. На "Софийска вода" изобщо не й пука дали всички плащат и колко редовно го правят, защото парите отиват в една и съща сметка. Тъй като винаги има неплащащи, всички се водят длъжници.

"Още преди години искахме да минем на индивидуални сметки, но не ни разрешиха, докато всички не изразят съгласие. А аз не мога да накарам всички, защото има и няколко общински апартамента", казва домоуправителят на вход "Б" Георги Вичев. "Първо искаха да платим 30% от сумата и чак след това да се занимават с нас. Не можахме да съберем парите. Сега настояват да проведем общо събрание и да приемем протокол с две точки: че сме съгласни всички да минем на индивидуални партиди и че сме си разпределили сумата, която имаме да плащаме помежду си. Съгласни сме, разбира се, но има и хора, които са в чужбина и няма как да ги издирим. Ето че 19 от общо 55 подписа няма как да осигуря и затова се стигна дотук", оплаква се Вичев.

Във входа има доста хора, които плащат редовно и могат да докажат това с документи. Но дори те са се отчаяли, защото са разбрали, че парите им отиват за погасяване на общата сметка и те продължават да се водят длъжници. Така се заформя една спирала, в която дълговете само нарастват. А позицията на "Софийска вода" е непоклатима - индивидуални партиди и вода ще има едва след като се плати целият дълг.

Говорителката на "Софийска вода" Мария Дойчинова разказва доста по-екзотична версия за наказания блок. Според нея в него от години никой не плаща. Преди време имало касиерка, която събирала парите, но тя избягала с тях. Затова тя предлага живеещите в блока да си я издирят, да я накарат да подпише, че смята тези пари за свой дълг, и така да си разрешат проблема. Разпитаните обитатели на блок 625 обаче не помнят такъв случай, а и касиерката им си живее в блока и не се крие. Да се саморазправят с нея заради нечии твърдения е последното нещо, което би им хрумнало. Това, че населяващите блок 625 в "Люлин" не се поддават на внушенията да се самоизядат помежду си, може би е единственото хубаво нещо в цялата история. Това, което не осъзнават, е, че правото е на тяхна страна и те трябва решително да си потърсят правата по закон. Не само заради собственото си оцеляване, а защото подобна участ вероятно ще сполети и останалите блокове - принудителни длъжници на "Софийска вода".

Първо, според Закона за защита на конкуренцията дружествата, които имат монополни права, имат и редица ограничения да прилагат тези права. В член 18 се казва, че такива предприятия нямат право да вършат действия, които увреждат интересите на потребителите, като например да отказват сключване на договор с тях при наличие на възможности за доставка на стока или услуга. Наказанието е от 5000 до 300 000 лв. първия път и от 100 000 до 500 000 лв. при повторно нарушение. За да може КЗК да наложи наказанието, е достатъчно само комисията да бъде уведомена писмено и да извърши проверка на случая, която трае 90 дни. Според адвоката Михаил Екимджиев каквото и да са си записали "Софийска вода" в общите условия за отношенията с клиентите, това е подзаконов нормативен документ, а съдът винаги признава водещата роля на закона. А и в ал. 5 на чл. 39 на общите условия на "Софийска вода" изрично е написано, че не може да се спира водата при етажна собственост, ако ще се нарушат правата на редовните платци. В КЗК засега такъв сигнал няма, но вчера от комисията коментираха, че са научили от медиите за случая и обмислят дали да не се самосезират.

Другата възможност е ДКЕВР да разгледат поведението на "Софийска вода" и да се опитат да разрешат спора, защото Законът за ВиК услугите им дава възможност да бъдат арбитър. Те също трябва да бъдат сезирани писмено. Като се знае как месеци наред концесионерът лъже комисията за вложените в мрежата инвестиции, със сигурност в този орган им имат зъб, но вчера и оттам бяха лаконични - да подадат люлинци сигнал и ще видим. Глобата е максимум 1 млн. лв.Дори Законът за защита от дискриминация е на страната на обитателите на блок 625, особено на онези, които плащат редовно водата. Защото член 37 отнася към дискриминацията и отказа да се предостави стока или услуга. Условието е сигналът да бъде подаден до 3 години от датата на нарушението. Комисията за защита от дискриминация вече е сезирана от друг блок в "Люлин", изпаднал в ситуацията на блок 625, макар че все още не се е стигнало до спиране на водата. В провинцията до такива безобразия не се е стигало, макар че възможността за спиране на водата за дългове е записана в общите условия на всички ВиК дружества в страната. Там се подхожда доста по-справедливо - спира се водата само на еднофамилни къщи, и то по особен начин - в Добрич, Пловдив и др. се снабдиха със скоби, които затягат водопроводната тръба, така че от нея да остава да тече една тънка струйка. И избегнаха възможността да бъдат обвинени, че са докарали хората до дизентерия, хепатит и останалите последици от липсата на вода. "Софийска вода" обаче явно смята, че е над законите. Въпросът е има ли кой да й покаже, че не е така.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница