Като всяват напрежение в “Пирогов, насаждат несигурност в обществотостраница1/19
Дата31.12.2017
Размер0.94 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
08.12.2017
Национални вестници


Проф. Н. Габровски:

Като всяват напрежение в “Пирогов", насаждат несигурност в обществото


Любомира НИКОЛОВА

24 часа  стр. 15  И това става в момент, в който и здравната каса ни подкрепи - за първи път получихме по-висок лимит, казва заместник-директорът на спешната болница и началник на Клиниката по неврохирургия на "Пирогов", национален консултант по неврохирургия. Специализирал е в Белгия, Холандия, Германия.

Проф. Габровски е трето поколение неврохирург. Дядо му - проф. Ганчо Савов, е сред пионерите на военната неврохирургия у нас. Баща му - проф. Стефан Габровски, също е светило в специалността. С името на проф. Николай Габровски са свързани сложни новаторски операции и уникални техники.

- Проф. Габровски, има ли напрежение в “Пирогов"?

- За съжаление вече има. То бе провокирано от една малка част от персонала, както и от вече отстранени от длъжност лица. Но в “Пирогов" работят над 2100 души и огромната част от тях съвестно изпълняват задълженията си. Това напрежение беше провокирано без никакви сериозни аргументи.- Кога ви бяха представени исканията и с каква обосновка?

- Нито ръководството беше уведомено, нито имаше предварителни разговори, нито искания. Ясно е, че винаги могат да се дискутират условия било на труд, било на заплащане. Нещо повече,ръководството винаги е било отворено за диалог

и е дискутирало открито проблемите на болницата в търсене на най-добри решения. В този случай директно се премина към атака, която носи всички белези на чист реваншизъм и агресивна нагласа към управлението на “Пирогов" и в частност към проф. Балтов. Всички изброени “аргументи", с които се иска оставка, са или твърде общи и неясни, или просто неверни - например за забавени, неизплатени или намалени заплати. Всички възнаграждения по трудов договор са платени в пълен размер и в срок. Но се правят внушения, че не е така. И това се повтаря с надеждата да стане истина според максимата за сто пъти повторената лъжа. Същото се отнася за декларациите - никой не е подписвал декларация за преназначаване на изпитателен срок.

От друга страна, се поставят като лична отговорност на ръководството проблеми, които са свързани с организацията на здравеопазването у нас. Тези проблеми се отнасят на практика за всички болници в България и няма как да бъдат разрешени нито от този, нито от някой друг директор на което и да било лечебно заведение.

- Как тогава си обяснявате напрежението?

- Това, което се случва, прилича най-много на действия на реваншизъм от малка група хора, които искат да изразят недоволство от промяната на своя личен статут. Макар причините да са лични, на преден план се изтъкват упоменатите общи проблеми с цел да се увлекат и други хора.- Когато лекарите се фокусират върху своите проблеми, пациентите се замислят дали тяхното лечение не остава на заден план. Какви са ходовете, които биха успокоили обстановката?

- Болница “Пирогов" има проблеми и те не са от днес или вчера. Всички знаят, че тук се лекуват най-тежките случаи. Да се поддържа една “машина" за действие в условия на спешност, е изключително сложно и скъпо. Повечето от работещите в “Пирогов" разбират трудностите, пред които е изправена тази голяма и важна болница, и си дават сметка, че, като решават да останат в нея, трябва да се съобразяват и с тези трудности. Същевременно тези хора осъзнават големите предимства и големите отговорности, които носи принадлежността към “Пирогов". Както аз, така и всеки друг е направил своя избор, когато е решил да остане в “Пирогов". Приел е, че иска да бъде част от тази институция, която те прави лекар с уникален опит и умения, но заедно с това изисква да се работи в една по-напрегната и трудна атмосфера. Затова при този дефицит на лекари и сестри за мен е необяснимо защо човек, който не харесва болницата, не потърси някакъв друг вариант за кариерно развитие. Всъщност много хора го направиха през последните години. И, за съжаление, това бяха някои от най-добрите ни специалисти.- В какъв обем теоретично е възможно да бъдат удовлетворени исканията на недоволните?

- Искания на практика няма. Не е депозиран нито един официален документ. Няма формулирани очаквания, аргументи, предложения.Единственият ясен контекст е оставка на директора

проф. Балтов. Това е абсолютно неприемливо. За мен лично лекарите трябва да уважават институцията, в която работят. Особено когато е болница с мащаба и името на “Пирогов". Да се петни с лека ръка това име, да се всява смут с изфабрикувани аргументи, за да се привлече внимание, е неприемливо. Не само че не беше проведен диалог, а действията бяха предприети подмолно, задкулисно, при това с претенции на участниците в тях за легитимност, която е документирано спорна. Проведе се организирана кампания, с която се затрудни болницата. Защото “Пирогов" изпълнява отлично своите задължения денонощно, безотказно, както сме свикнали. Нещо повече, в болницата се постигнаха някои много важни неща: факт е, чеброят на приетите пациенти е нараснал спрямо януари със 17 на сто.

Това са 17% повече хора, които са решили да ни се доверят да ги лекуваме. Нима не е това критерий за успех в нашата професия? През ноември имаме рекорден ръст на приходите от платени услуги. Това показва ясно, че хората не идват при нас просто защото е безплатно, а защото търсят професионализма ни. За последните месеци са привлечени значителни по размер дарения, които да подобрят условията за пациентите, а и за персонала. Не е ли това признак на доверие към болницата? За първи път от години се закупи авангардно оборудване за хирургични интервенции и образна диагностика, с които се подобрява качеството на работата ни. Изключително активно се работи по проекти за финансиране на иновации, енергийна ефективност и други, като общата сума на възложните проекти е над 13 млн. лева. Средства, които биха преобразили болницата.

И на фона на всичко това - провокации, смут.

- Правят ли се стъпки в посока диалог?

- Не виждам такава конструктивност. Нещо повече. Виждам, че започват да се използват все по-подмолни похвати. Не искам да мисля, че някой се опитва да яхне този пироговски конфликт, но имам чувството, че да се създава напрежение в болница от ранга на “Пирогов" е средство да се насажда несигурност в цялото общество. Когато някой чуе, че “Пирогов" има проблеми, ще си зададе въпроса къде би отишъл при нужда, при спешност, в почивен ден, през нощта? Защото се знае, че именно “Пирогов" е една от безотказно работещите болници. Така че цялата тази ситуация всява безпокойство цялостно в обществото. Дълбоко се съмнявам, че точно от това имаме нужда в момента.

Никога не съм си представял, че такова опетняване на името на “Пирогов" може да се случи от хора, които се наричат и в момента пироговци. В крайна сметка, ако някой има силна съпротива срещу някои от решенията, има други начини - чрез предложения, сътрудничество, диалог.

- Защо точно сега се случват събитията?

- В момента, в който болницата започна да върви добре, някой реши да организира протести и да пуска анонимки. Оставам с впечатлението, че някой иска “Пирогов" да не работи, да се компрометира. Не знам кой е той, не знам какъв е неговият интерес. Да, трудности има. Има изключително много работа, която предстои. За първи път от много време получихме подкрепа и от касата. Даде ни се възможност да получим малко по-висок лимит, защото се вижда от отчетите, че при нас обемът и сложността са върхови. Имахме и няколко големи медицински достижения, бих ги нарекъл успехи, които са успехи за всички, за цялото общество, защото цялото общество ползва “Пирогов". И излиза, че това много пречи на някого. Дано греша.


Доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология:

Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница