Нсорб българия губи годишно по 800 млн лв от пустеещите земистраница1/6
Дата27.10.2018
Размер0.77 Mb.
  1   2   3   4   5   6
03.04.2013

НСОРБ
България губи годишно по 800 млн. лв. от пустеещите земи

03.04.2014 07:49, Тихомир Тончeв

Всяка година България се лишава от 800 млн. лв. брутен вътрешен продукт заради пустеещите земеделски земи. Ако всички необработвани близо 4,1 млн. декара бъдат засети с пшеница, което е най-лесно, това ще увеличи реколтата с почти 2 млн. тона. (При цена от над 400 лв./т в момента прави 800 млн. лв.) Така България може да се превърне в още по-значим износител в Черноморския басейн и да се възползва от кризата в Украйна.

Разбира се, тези сметки са хипотетични, но показват възможностите от раздвижването на “спящите” земеделски земи. Вярно, някои са в труднодостъпни планински и полупланински райони с липсваща инфраструктура и преди да носят доход, в тях трябва да се инвестира. Но и това ще стане, стига да излязат на пазара.

А вкарването им в сеитбооборота най-лесно и бързо може да се осъществи с въвеждането на

поземлен данък, но само за пустеещите ниви

Ако собственикът трябва да плати дори и минимална сума на общината или държавата, той вече ще мисли по друг начин, а не да нехае, че земята му буренясва. Ще започне да я обработва или ще я даде под аренда. Ще се включи в проект за комасация или пък ще я продаде.

Тук не става дума някой насила да принуди собствениците да се разделят с бащините или дядовите ниви. Всеки сам ще избере какво е най-добро за него, но е важно да се разбере, че правото на собственост на земеделските земи върви и със задължение тя да бъде обработвана.

Въвеждането на данък “пустеещи земи” обаче ще е тест за управляващите. И преди години имаше подобни призиви, но никой не посмя да го направи. Затова думите на министър Димитър Греков, че трябва да има такъв данък, прозвучаха изненадващо. Да, той по-скоро е експерт, който е наясно с проблемите на земеползването, но е и политическо лице. Дали колегите му в парламента обаче ще го подкрепят, не е ясно. Възможно е да се уплашат, че ще загубят народната любов за изборите, защото никой не обича въвеждащите нови данъци.

Всъщност има и няколко стъпки, които са задължителни преди въвеждането на данъка. Първо трябва да има единен електронен регистър и кадастър на земеделските земи. В него е нужно да присъства всеки имот с точни граници и всичките му собственици. Само така ще може да се администрира този данък. Освен това трябва и точна дефиниция на “пустеещи земи”. Защото сега не е съвсем ясно какво точно включва това понятие. Затова и има разминаване на площта на пустеещите земи, които според агростатистиката са само 2,6 млн. дка, или с 1,5 млн. по-малко от данните на асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Има и друга опасност пред поземления данък. Възможно е да се окаже, че разходите по администрирането му са по-големи от приходите. Например има много случаи с парцели от 3-4 дка, които са с поделена собственост между десетина наследници. Така изпращането на съобщения за дължимия данък може да се окаже по-скъпо от постъпленията. Представители на Националното сдружение на общините в България имат опасения и че няма кой да плаща данъка, защото много от наследниците вече са емигрирали и няма как да бъдат открити.

Другият важен въпрос, свързан със земеползването, е комасацията. И по него досега в България не се намери политик, който да поеме отговорността. Затова е важно министър Греков да изпълни обещанието си, че ще бъде написан закон за комасацията. Тук балансът между доброволния и задължителен характер на уедряването е много важен.

В някои страни са приели принципа, че ако повече от половината собственици в едно землище са съгласни да има комасация, останалите трябва и те да се включат, дори и да не искат доброволно.

Как да стане уедряването възможно най-безболезнено, е въпрос, който трябва експертите да решат. Но само тогава ще говорим и за сравнимост на имотите с тези в останалите страни от ЕС. Вярно, в Холандия цената е 3000 евро на декар, но там средната нива е 76 дка и има изградени пътища и напояване до нея. В България по данни на САПИ средно земеделските парцели през 2013 г. са били 429 лв./дка, но според мнозина специалисти и това е много.

Земите са надценени, защото са разпокъсани, без възможности за напояване и с труден достъп до тях. Без комасация обаче няма да се намери инвеститор, който да внесе добавена стойност на нивите.


Димитровград търси финансиране за разкопките край светилището в Каснаково

03-04-2014 15:53 ч.

Димитровград има намерение да търси допълнително финансиране за разкопки на територията на Светилището на нимфите край Каснаково

Допълнително финансиране за извършване на нови разкопки на територията на Извора на нимфите край Каснаково ще търси димитровградският кмет Иво Димов.

Днес той очаква потвърждение за среща с министъра на културата Петър Стоянович, с когото да обсъди съфинансиране от Министерството на културата за нови проучвания.

В бюджета на община Димитровград има заложена сума за геофизично заснемане на района на Светилището на нимфите и Афродита, но тя не е достатъчна, поясни кметът пред журналисти. И добави, че е изпратил писмо до културното ведомство с искане за финансова подкрепа.

През октомври миналата година стана ясно, че при проучвания на Светилището екипът на д-р Веселка Кацарова откри останки от мавзолей на виден гражданин на Римската империя. Градоначалникът още тогава каза, че ще се търси начин за цялостно геофизично заснемане на района, за да се установи дали има нови находки.

Димов подчерта, че ще покани министъра на културата Петър Стоянович да посети Светилището на нимфите и да се запознае с откритото там. Утре димитровградският кмет има среща и със здравния министър д-р Таня Анреева в рамките на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.


ОБЩИНИ
ФОКУС
В община Благоевград ще се проведе публичен търг с тайно наддаване за продаване на имот

3 Април 2014 | 10:24 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Публичен търг с тайно наддаване за продаване на имот ще се проведе в зала 101 на община Благоевград от 14.00 часа днес. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Имота е частна общинска собственост. Намира се в квартал „Освобождение” в Благоевград.
Фитнес център отвори врати в Ракитово

3 Април 2014 | 12:45 | Агенция "Фокус"

Ракитово. Кметът на Ракитово Любомир Петков, в присъствието на зам.-областния управител Диана Варникова, откри общински фитнес център. Това съобщиха от пресцентъра на общината. След водосвета, кметът благодари на всички, заради които тази нова спортна придобивка вече е факт, а зам.-областният управител пожела да се ползва със здраве. Центърът, който се намира в сградата на РПК (бившия обувен магазин на ул. „Александър Стамболийски”) е на площ от 190 кв.м. и съчетава фитнес зала и зала за тенис на маса. Кметът поясни, че следващите дни залата ще може да се ползва безплатно от всички желаещи. От понеделник нататък центърът ще работи без почивен ден - всеки ден от 11.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 21.00 часа. Едномесечна карта е на цена от 20 лв., една тренировка – 2 лв. , а тенис на маса – 1 лв. На разположение на трениращите ще бъде професионален фитнес инструктор.
Започна пролетното почистване в община Ракитово

3 Април 2014 | 14:27 | Агенция "Фокус"

Пазарджик. В Ракитово и населените места от общината започнаха дейностите по пролетното почистване, каза за Радио „Фокус” Пазарджик кметът на общината Любомир Петков. „Започнахме дейностите с оглед на парковете, които поддържаме. Направен е опис какво трябва да се закупи като озеленяване, предстои да закупим необходимото за допълване на сега съществуващите насаждения”, добави Петков. Той уточни, че дейностите започват от градската част и парковете. „Ще се включим и в почистването на България за един ден на 26 април. За миналата година община Ракитово получи и грамота за това участие. Работим също и по сигнали, които имаме за нерегламентирани сметища, за които вече са взети мерки и се чисти. Имаме стари огнища, които, въпреки опитите да бъдат ликвидирани, се откриват пак, но ги почистваме своевременно”, каза също Любомир Петков. /Теодора ДИМИТРОВА
В Кюстендил беше оповестена поредната инициатива, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата

3 Април 2014 | 14:40 | Агенция "Фокус"

Кюстендил. В Кюстендил беше оповестена поредната инициатива, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 година, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Това стана по време на пресконференция, на която присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, проф. Вася Велинова и професор Кирил Гогов. „Една от нашите инициативи е свързана с възможностите да се видят оригиналните произведения на една личност, родена край Кюстендил, но превърнала се в космополит и просветител – печатарят и книжовник Яков Крайков, още през 16 в. Е носител на ценности, които звучат актуално и днес – стремеж към познание и иновации, наднационален и мултидисциплинарен подход, безкрайна отдаденост на кауза и личност, прославяща българските дух и култура. Това са ценности, които се опитваме да налагаме ние и нашите партньори от Кюстендил, Благоевград и Перник, като участници в конкурса”, каза Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че преди няколко дни се е провела регионална работилница за културни мениджъри от Югозападния регион. „Тук сме в граничен район и за нас е изключително ценно това, че ние можем да работим заедно с нашите партньори от съседни страни”, допълни кметът на София. „Поредна инициатива в рамките на тази многогодишна надпревара – Европейска столица на културата. Нещо, което ще бъде водещо събитие до 2017 година в целия Югозападен регион. Нещо, което ще изпълва всички наши съграждани с огромна радост, като мероприятия и с огромна гордост за това, което ще бъде постигнато като краен резултат. Мероприятията, които са подготвени, ще бъдат поетапно обявявани за всяка календарна година”, каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Според Йорданка Фандъкова много важна част от кандидатурата на София и Югозападния регион са три неща. Първото е богатото културно и историческо наследство на региона, но не само за себе си, а именно чрез европейското измерение. Второто е съвременното изкуство, младите хора и творците, а третото е активното включване на гражданите, което може много лесно да се случи, чрез книгата и печатното слово. Кметът Йорданка Фандъкова поздрави своя колега, Петър Паунов за това, че полага много усилия за подобряването на облика на града. /Венцеслав ИЛЧЕВ
Демонтираните плочи от площада в Плевен отиват за ремонти и храмове

3 Април 2014 | 14:44 | Агенция "Фокус"

Плевен. Близо 400 палета към момента са сортираните по видове - мраморни, керамични и гнайсови, здрави плочи от досегашната настилка на участъка от централната градска част, който се реконструира по проект „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен“. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Плочите се фолират и заедно с констативен протокол за количеството им се извозват за съхранение в бази на общинската фирма „Паркстрой”. При приемането им на място също се съставя констативен протокол за доставения материал. Базите са с денонощна охрана.

Намеренията са по-голямата част от плочите да се използва за ремонт на останалата част от пешеходната зона, която не влиза в обхвата на проекта. Друга част ще бъде предоставена за нуждите на кметствата главно за строителството на православни храмове, а също и за нуждите на учебни заведения.


Йорданка Фандъкова: В момента се довършва музеят за историята на София

3 Април 2014 | 14:51 | Агенция "Фокус"

Кюстендил. В момента се довършва музеят за историята на София. Това каза на пресконференция в Кюстендил кметът на столицата Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Кметът посочи, че миналата година са открит музеят под базиликата „Света София”, като подчерта и разкопките, направени в центъра на града при строителството на метрото. „За съжаление Министерство на културата все още бави процедурата за довършването, за експонирането и социализацията на това богато културно-историческо наследство”, заяви Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че неин личен приоритет, като кмет на София, са инвестициите културно-историческото наследство. „Очакваме да бъде подписано най-накрая споразумението за новия програмен период, да бъдат отворени програмите за културно-историческото наследство. Истината е, че без тези средства много трудно, която и да е било община, може да отдели достатъчно пари за по-бързото разкриване на културно-историческото наследство”, заяви Йорданка Фандъкова. /Венцеслав ИЛЧЕВ
100 000 лева са предвидени за изкърпване на пътищата в община Георги Дамяново

3 Април 2014 | 16:35 | Агенция "Фокус"

Монтана. В добро състояние е 4-класната пътна мрежа в община Георги Дамяново, област Монтана, след зимата. Това каза за Радио „Фокус”- Видин Дилян Димитров, кмет на общината. По думите му, пътната мрежа не е в това състояние, в което трябва да бъде, но всички 4-класни пътища в страната са в такова състояние. В момента се провежда процедура на публичен търг за ремонтиране на четвъртокласната пътна мрежа. Предвидени са 100 000 лева за изкърпване на най-разрушените участъци от 38-километровата пътна мрежа. За цялостно преасфалтиране е предвиден участък от 1 км. Средствата за него са от Програмата за развитие на селските райони и са в размер на около 200 000 лева. Изпълнението на ремонтните дейности се очаква да започне в началото на месец май. „С този ремонт пътищата ще бъдат в състояние, в което ще може да се пътува”, каза кметът. Той добави, че от рехабилитация се нуждае третокласният път Монтана-Дълги дел. Областно пътно управление-Монтана предвижда средства и го ремонтира всяка година. Миналата година са преасфалтирани 3 км. Целта е и това лято да има преасфалтиране, но ако средствата не стигнат, ще се извърши изкърпване. „Мога да кажа, че пътищата са в добро състояние в сравнение с други общински пътища в страната, но се нуждаят от преасфалтиране. Такава е и нашата идея в този програмен период”, добави Дилян Димитров. /Стефка ПАВЛОВА
Таня Андреева: По ОП „Регионално развитие” всички процедури се движат в срок

3 Април 2014 | 17:08 | Агенция "Фокус"

София. По ОП „Регионално развитие” всички процедури се движат в срок. Това каза д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Сега започнаха последните 6 процедури, надявам се да няма забавяне в цялата процедура и да не изгубим ресурс по тази програма”, каза министърът. „По ОП „Развитие на човешките ресурси” най-голямо забавяне има по проекта „Спри и се прегледай”. През 2013 година съществена част от програмата - скринингът на 400 хил. души, не беше започналa. До момента са прегледани 50 хил. души. Има обективни причини проектът да не бъде изпълнен докрай. Изпратили сме искане да премине към следващия период, но още няма отговор”, каза още министър Андреева. /Мария КАЛОЯНОВА
Проф. Румен Арсов: Пречиствателните станции и канализационната мрежа няма да бъдат изградени в договорените с ЕС срокове

3 Април 2014 | 21:13 | Агенция "Фокус"

София. Пречиствателните станции и канализационната мрежа няма да бъдат изградени в договорените с ЕС срокове. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” проф. Румен Арсов, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия - катедра Водоснабдяване, канализация и пречистване на води. „До края на 2012 г. трябваше да изградим пречиствателни станции за отпадъчни води заедно с канализационните мрежи на населените места с над 10 000 еквивалентни жители, а до края на 2014г. трябва да бъдат изградени пречиствателни станции и канализационни мрежи за селищата между 2000 и 10 000 еквивалентни жители. Нарушихме срока за изграждане на големите пречиствателни станции и от ЕС се съгласиха този срок да бъде удължен до края на 2014 година.”, каза проф. Румен Арсов. По думите му, когато е станало ясно, че и този срок няма как да бъде изпълнен, той отново е бил удължен, този път до края на 2015 година.

Проф. Румен Арсов заяви, че към момента агломерациите с над 2000 еквивалентни жители са 364, а до този момент е изградена водната инфраструктура едва в около 80 такива агломерации. Някои от тях обаче, имат обща пречиствателна станция, така че броят на изградените градски пречиствателни станции е още по-малък – към 70. По думите му, до края на срока трябва да изградим пречиствателни станции за тези малко под 50 агломерации, които са с над 10 000 еквивалентни жители, а за 226 агломерации изобщо не са задействани подобни процедури. „За тях тепърва ще трябва да се организира проектирането и изпълнението на съответните водни инфраструктурни обекти. Ясно е, че това не може да стане в набелязаните срокове.”, каза още проф. Румен Арсов. /Василена ЙОРДАНОВА


РАДИО ФОКУС
Васил Атанасов, управител на общинското дружество” Паркинги и гаражи”: Всеки гражданин бива санкциониран справедливо спрямо нарушението, което е извършил

03.04.2014 13:42 / Благоевград / Новини

Благоевград. Всеки гражданин на територията на община Благоевград бива санкциониран справедливо спрямо нарушението, което е извършил, категоричен бе Васил Атанасов, управител на общинското дружество „Паркинги и гаражи” пред Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин в отговор на публикувана информация в медийното пространство за ''избирателният принцип'', по който действа репатриращият автомобил в Благоевград. Преди ден бе публикувана статия, според която служители на „Паркинги и гаражи” избирателно налагат глоби и санкции срещу незаконното паркиране на „обикновените” автомобили, а „луксозните” такива биват пропускани. Според Атанасов, законът, който действа на територията на община Благоевград е един за всички нарушители и подобни твърдения са неоснователни. Управителят на общинското дружество уточни, че към момента община Благоевград разполага само с един репатриращ автомобил за територията на града и е невъзможно физически, всички нарушители да бъдат санкционирани своевременно. На въпроса „Има ли поддадени сигнали от граждани в общинска администрация за подобно „избирателно поведение” на репатриращия автомобил?”, Атанасов посочи, че служителите своевременно се отзовават за проверка на всеки поддаден сигнал. /Ива ЦОНЕВА
Благоевградска фирма стана собственик на 820 кв.м. общински имот

03.04.2014 16:43 / Благоевград / Новини

Благоевград. Само с 1 лев разлика благоевградска фирма стана собственик на 820 кв.м. общински имот в кв.”Освобождение”, съобщават от общината. Имотът бе продаден днес на публичен търг с тайно наддаване в зала 101 на Община Благоевград. В срока за подаване на документи постъпиха две оферти - победителят предложи цена от 65 378 лв. без ДДС., а Десислава Иванова посочи цена с 1 лев по-малко – 65 377 лв. без ДДС. Поземният имот е частна общинска собственост, намиращ се в кв. „Освобождение”. Началната тръжна цена за него бе 65 376 лв. без ДДС.

Комисията за търга, определена със заповед на кмета Атанас Камбитов, бе с председател Ели Лазарова, началник отдел „Общинска собственост, и членове: Валентина Спасова, главен юрисконсулт, Ирен Владикова, технически секретар и общинските съветници Анка Станинска, Лъчезар Станински и арх. Иван Калпачки.


Кметът на Пирот Владан Васич посети Видин

03.04.2014 17:21 / Видин / Новини

Видин. Делегация от сръбския град Пирот, водена от кмета на града Владан Васич бе приета от видинския кмет Герго Гергов и председателя на Общинския съвет Пламен Трифонов, предаде репортер на Радио “Фокус”- Видин. В състава на делегацията от Пирот бяха Милан Попович, председател на Общинския съвет, Александър Чирич, заместник председател на Общинския съвет и Бранислав Костич. Кметът на Видин и кметът на Пирот Владан Васич обсъдиха различните възможности за общо участие по различни трансгранични общини. "Ние успешно си сътрудничим с различни общини от Софийска област, работим по проекти. Виждам, че във вашия културен календар имате Международен фолклорен фестивал, ние имаме интерес от участието в такъв фестивал. Участвали сме в различни международни фестивали, дори сме имали изяви в Хонкгонк", обясни Владан Васич. /Анна ЛОЗАНОВА
Започва акция по кастриране на безстопанствени кучета и котки в Общинския приют в Казанлък

03.04.2014 18:19 / София / Новини

Казанлък. Започва акция по кастриране на безстопанствени кучета и котки в Общинския приют в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината. Акцията е организирана с помощта на организацията „Помощ за животните в Южна Австрия”, с която община Казанлък има договор за сътрудничество. Акцията ще се проведе от 14 април до 18 април. По време на акцията работното време на приюта с граждани е от 9.00 до 16.00 часа. Очаква се съдействие от всички жители на общината, които са загрижени за бездомните животни. Общинският приют за безстопанствени кучета се намира на 300 м северно от Художествената гимназия в Казанлък. Желаещите граждани имат възможност да си осиновят куче.
ДАРИК НЮЗ
Нови зелени площи в центъра, подмладяват старите дървета

3 април 2014 00:08 | Дарик Плевен |

Близо 7 000 кв. м ще бъдат зелените площи в центъра на Плевен след приключването на проекта „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен". Фирмата проектант е ДЗЗД "Проектантски екип" - Плевен с ръководител арх. Красимир Попов. Проектант в частта "Паркоустрояване" е ландшафтен архитект Лидия Христова. Изпълнител на проекта е ДЗЗД "Стил Гарант".

От пресцентъра на Община Плевен припомниха, че след реконструкцията на централната пешеходна зона в участъка от пл. "Възраждане" до пл. "Свобода" ще бъдат засадени 120 нови дървета, като 111 от съществуващите ще бъдат запазени, а около 20 - стари и болни, ще бъдат отсечени. Сред новите видове, които ще бъдат засадени, е японският клен, който е характерен с обагрените си в червен цвят листа. Ще бъдат засадени още дървесни видове като явор, чинар, албиция.

От Община Плевен поясниха, че в изпълнение на проекта в момента чрез кастрене се извършва оформяне на короните, в зависимост от възрастта на дърветата с цел подмладяване и санитарно прочистване на изсъхнали, болни, счупени клони. Дейностите се извършват въз основа на оглед и описание на състоянието на всяко едно дърво и направено предписание за мерките, от коите се нуждае.

ПОт там припомниха, че по подобен начин, през 2010 г. бяха оформени и ясените в градинката пред ОАПС, които към днешна дата са в много добро състояние.

Също в рамките на проекта розариумът пред Областната управа ще претърпи корекция, а зелената площ пред другата фасада на сградата ще бъде разширена.

От три до десет пъти ще се разшири площта около съществуващите дървета, за да се осигури по-доброто им развитие. Поливането на зелените площи ще се извършва чрез специално изградена за целта система, свързана със сондажа, който беше направен пред сградата на Централна поща. Каптажът ще бъде допълнително естетизиран, за да се впише в средата.

При озеленяването се предвижда още двата отделни цветарника в зоната на водните огледала да бъдат обединени в една обща зелена площ.

Всички дейности при изпълнението на проекта се заснемат, а материалът се прилага към документацията на проекта.


Кметът на Г. Оряховица участва в обществен дебат в Брюксел

3 април 2014 07:02 | Дарик Велико Търново |

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев ще вземе участие в обществен дебат за устойчивото развитие на планинските региони в Европа 2014-2020. Форумът ще се проведе на 3 и 4 април в Брюксел и се организира от групата на ЕНП в Европейския парламент.

Делегацията от България включва общо 25 кметове. Градоначалниците ще бъдат приветствани от Карлос Пинто, председател на Европейската Асоциация на избраните представители на планинските региони и от евродепутатите Мария Габриел и Владимир Уручев.

По време на обществения дебат ще бъде обсъдено състоянието и предизвикателствата пред планинските райони в Европа и европейските действия за подобряване на ситуацията в планинските региони.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница