Онкодиспансерът в Пловдив: спазени са всички правиластраница1/11
Дата31.12.2017
Размер0.54 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
05.11.2016
Национални вестници

Онкодиспансерът в Пловдив: спазени са всички правила


Ана Атанасова

Сега  стр. 3  

Спазени са всички стандарти за лечение при изнесените случаи, в които се твърди, че пациентки са оперирани ненужно, няма жалби от жените и става дума за "организирана, мощна и грозна атака", смята ръководството на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Предаването "Господари на ефира" показа епикризите на 5 жени, от които излиза, че те са претърпели по-големи и тежки операции, отколкото е нужно, а агенция "Медицински одит" започна проверка.

"Медицинските стандарти по "Медицинска онкология", "Акушеро-гинекология" и "Хирургия" са спазени при лечението на всички показани в медиите случаи, като това е доказано от няколко вътрешни проверки", каза директорът д-р Красимир Вальов. "За три от пациентките е изискана допълнителна външна патохистологична експертиза, за което сме ангажирали национален консултант и чакаме резултатите", допълни той.

"За случаите, отразени в онова предаване, няма жалба, постъпила в КОЦ-Пловдив, самите болни не са се оплакали", увери д-р Антоанета Томова, началник I-во отделение по медицинска онкология в диспансера. Тя коментира един от изнесените случаи, при които е премахната гърда с доброкачествено образувание. "Обемът на операцията е зависел от размера на тумора - 4 см, размерът на гърдата, която е била прекалено малка, и резултата от срочното хистологично изследване по време на операцията. В конкретния случай се касае за изключително рядък доброкачествен тумор, който имитира злокачествения като поведение и който лесно може да бъде сбъркан с рак", обясни тя.

Според Томова броят на хистологични несъответствия в КОЦ-Пловдив е сведен до 0.58%, а световната практика позволява той да е до 2.9%. "Точно тези случаи са селективно избрани и изнесени. Който не работи, той не греши. Въпросът е, че тук няма съзнателен елемент, никой не е искал да прави насила лошо за болния", допълни тя. "От дълги години сме общинското заведение с най-добър финансов резултат - ние не сме принудени да правим ненужни операции, за да оцеляваме финансово", каза Томова.

***


ПРОВЕРКА

Все още се чакат официални данни от назначената проверка на агенция "Медицински одит". Според зам. здравния министър Бойко Пенков "нещата не са добре", а изтекла информация твърди, че според доклада онкокомитетите в диспансера, които решават как да се лекуват болните, са се събирали формално, без да са спазвани всички необходими за дейността им правила. Инспекторите са проверили и работата на патоанатома, чиито заключения са в основата на извършените операции, и имат негативни заключения относно неговата квалификация. Предстои и втора проверка, която ще обхване цялата дейност на диспансера.И съдът реши - държавата трябва да плаща 100% за кохлеарни импланти


Ана Атанасова

Сега  стр. 4  

Административният съд София-град потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация, според което държавата дискриминира децата с тежко увреждане на слуха, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Делото беше по жалба на министерствата на здравеопазването и на социалната политика.

В момента поддръжката и ремонтът на кохлеарните импланти за деца не се плащат от бюджета, а само операцията по поставянето им и самият имплант. Апаратите обаче се повреждат, за функционирането им са нужни и много скъпи консумативи. Затова КЗД постанови, че МЗ и МТСП трябва да включат имплантите в списъците по Закона за интеграцията на хората с увреждания, с които се определя кои консумативи и изделия се поемат от държавата. Ведомствата обжалваха. МЗ смята, че става дума за технически, а не медицински въпрос и няма как това да се плаща от здравната каса. Социалното ведомство пък е на обратното мнение - щом операцията се плаща от НЗОК, касата трябва да поеме и поддръжката.

Ако решението на съда влезе в сила, децата ще могат да бъдат подпомогнати от държавата при ремонта и поддръжката на кохлеарните импланти. То може да бъде обжалвано пред ВАС.

Лекар пред инфаркт след обвинения, че в пловдивската онкология махали органи като в Средновековието


Прокуратурата се самосезира за изнесени по Нова тв случаи. Медицинският одит не открил нарушения

Анелия Перчева

24 часа  стр. 6  

Адвокати са предлагали пари на пациентка на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив, за им предостави резултатите от хистологичните си изследвания. Целта им е била да ги използват за атака срещу здравното заведение. Жената е информирала ръководството на болницата за оказвания върху нея натиск, а сигналът й е внесен в окръжната прокуратура.

Това съобщи началникът на онкоцентъра д-р Красимир Вальов на емоционален брифинг, на който присъстваха лекари, медицински сестри и пациенти. На него се разбра, че един от онколозите, известен в цялата страна, бил пред инфаркт след излъченото в предаването "Господари на ефира" разследване. По Нова тв бяха огласени 5 случая на ненужно премахване на здрави гърди и матки на пациентки на пловдивския КОЦ, за да се приберат средства от скъпи клинични пътеки.

"Прокуратурата се самосезира от видеоматериалите и започва проверка дали медици от онкодиспансера са причинили средни или тежки телесни повреди на болни", каза говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.

"От самите пациенти няма постъпили жалби в КОЦ. Ние не знаем дори имената им", твърди д-р Вальов. Той е назначил комплексна вътрешна проверка по въпросните случаи с участието на 9 завеждащи на отделения. Разгледани са били голям брой досиета на пациенти. Според проф. д-р Марияна Янева, която била включена в комисията, никъде не са открити нарушения на онкостандартите. Същото е констатирал и медицинският одит, възложен от здравното министерство.

"Чувстваме се омерзени от нападките, че режем органи като в Средновековието. Броят на органосъхраняващите операции в онкодиспансера е много по-висок от този на отстранените гърди и матки", посочи шефът на първо отделение по химиотерапия в КОЦ д-р Антоанета Томова. По думите й при една от болните от тв разследването се касаело за изключително рядък доброкачествен тумор, който имитирал злокачествено поведение. Заради размера на образуванието - 4 см, и резултатите от срочното хистологично изследване хирурзите отстранили гърдата. Едва година по-късно при друга хистология се оказало, че не е рак. "Към онзи момент обаче, когато пациентката е била на операция, премахването на гърдата е било правилното решение по медицинските стандарти. Ние нямаме право на народно творчество.

Не можем да затворим корема и да чакаме крайния резултат", заяви началникът на отделение в КОЦ д-р Арман Христамян. "Клиничните пътеки, по които работи онкоцентърът, са недофинансирани. 1700 лв. е най-скъпата, от нея лично аз вземам 22,95 лв. Е, какъв е финансовият ми мотив да извършвам ненужни операции", попита той.

Процентът на несъответствие между хистологичните данни и крайните е сведен до 0,58% в КОЦ-Пловдив, световният стандарт е 2,9% грешка.

Онколозите смятат, че са обект на "мощна корпоративна атака", зад която стоят много пари. Целта била болните да се пренасочат другаде. Шефът на отделението по анестезиология в онкоцентъра д-р Евгени Динев припомни, че това не е първата атака срещу КОЦ.

Преди година и половина се подела кампания за ликвидирането му. Тогава 11 000 пациенти се подписали в подкрепа на здравното заведение. За последните 15 месеца през поликлиниката му са минали 59 000 болни.

Призив да не се плюе по лекарите, спасили толкова много хора, отправи и доц. Софка Каракехайова от Пловдивския университет.

"Сама се усъмних, че са ми направили радикална мастектомия, без да се налага. Когато разбрах, че туморът е доброкачествен, ги попитах защо са ми отрязали гърдата",разказва пред Нова тв една от пациентките. Предпочела да си замълчи, защото е диспансеризирана и ще трябва да разчита на лекарите от КОЦ-а.

"Страшно е. Осакатиха ме. Психически вече не съм добре", казва жена на 47 г. с доброкачествен фиброаденом, който не изисквал премахване на гърдата. Това е потвърдено и от националния консултант. В друг от случаите е извършена радикална хистеректомия. В епикризата пише "рак на маточната шийка", при ревизията обаче се установява, че е доброкачествено заболяване, срещано при 70% от жените, и не се изисква никаква хирургична интервенция.
Д-р Гергана Анчева, бита от роднина на пациент в областната болница в Пазарджик:

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница