Уважаеми г-н Президент, Уважаеми депутати и министриДата24.10.2018
Размер30.65 Kb.
Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми депутати и министри,

Ваше Превъзходителство г-н посланик на Руската федерация,

Уважаеми гости,

Скъпи преподаватели, студенти и служители,

Драги колеги,
Добре дошли на 85-ия рожден ден на Университета за национално и световно стопанство!

Нашето висше икономическо училище - най-голямото в България и в Югоизточна Европа, винаги е било светилник на знанието, следовник на традициите, завещани ни от неговите основатели - 11 големи българи - учени и общественици, будители и родолюбци, обединени от желанието младите българи да получават висше икономическо, управленско и юридическо образование в родината си. Делото им успява, защото те стават ерудирани посредници между сложния свят на знанието и потребностите на времето, защитници на академичната автономност и научната свобода.

Стотици преподаватели, отдали се на каузата на образованието, през изминалите десетилетия не просто възпитаха и обучиха хиляди студенти, те ги научиха да развиват най-доброто от традициите на нашия университет, цял живот да се гордеят, че са негови възпитаници. С вяра и почтеност те предадоха своите знания на поколения млади хора, вдъхнаха им самочувствие и борбен дух, научиха ги да бъдат лидери - образовани, интелигентни, добри професионалисти. Затова нашите възпитаници винаги са били и са част от държавните, политическите, стопанските и духовните строители и ръководители на нацията. Нашият университет не просто подготвя кадри. В нашия университет се учи бъдещият елит на България. Така е било през последните 8 десетилетия, така е и сега. Затова имаме право да се гордеем.

Днес, 85 години след създаването на Университета за национално и световно стопанство, можем с достойнство да кажем: ние сме последователи и съмишленици на предшествениците си и сме горди, че нашата Алма матер е лидер в българското образование. Имаме самочувствието, че предлагаме конкурентоспособни образователни услуги, че сме част от европейското образователно пространство, че нашите преподаватели - високоинтелигентни, широкоскроени и всеотдайни личности, заслужено се ползват с авторитет в България и чужбина.

Авторитетът на Университета за национално и световно стопанство се гради със силата на традициите, с неговите личности, с поколенията негови възпитаници. С духа, който по време на следването университетът създава у своите студенти – на стремеж към познанието, на себеотдаване на Отечеството, на желанието за лидерство, без да се загърбва екипността.

Ако трябва все пак да посоча най-същественото за нашия университет, това е вечната неудовлетвореност от постигнатото, която винаги е била част от академичните ни търсения, от благородната амбиция непрекъснато да усъвършенстваме обучението и науката. И от свободата на това научно търсене. Неслучайно големият български журналист Димо Казасов още през 1927 година записва в университетската ни Златна книга следния текст: „Науката трябва да съдържа един принцип на свободата, защото всички, които са били против свободата, били са противници и на науката. Свободният университет, съчетавайки в своето наименование свободата и науката, е подчертал блестящо неразривната връзка, която съществува между едната и другата”. Мога с увереност да кажа: тази великолепна сентенция важи за университета ни напълно и с адрес наши дни.

Защото през всичките тези години университетската ни общност не е изневерявала на своите ценности и възгледи. Не е изпадала в плен на користни интереси, разединение и илюзии. Не се е огъвала пред изпитанията и не е загърбвала научната си отдаденост.

Затова ще си позволя от името на 30-хилядното академично семейство на Университета за национално и световно стопанство да кажа на хилядите наши възпитаници и техните деца, които също са наши възпитаници: ние вярваме, че Утре Наш Става Светът.Позволете ми в този празничен ден да изразя благодарността си към членовете на академичната общност за техния всеотдаен труд, да им благодаря за верността им към общата ни кауза и да изразя увереността си, че и в бъдеще усилията ни ще бъдат общи, защото целта ни е обща - да даваме на нашите студенти най-доброто, на което сме способни, да посрещаме достойно предизвикателствата на времето. Най-големите от тях са предстоящото пълноправно членство на България в Европейския съюз, съчетаването на националните ни интереси с интересите на обединена Европа и достойното включване на УНСС в семейството на престижните европейски университети. Нашият колектив е готов да отговори на това предизвикателство.

Още веднъж честит празник!
Каталог: alternativi -> br4
br4 -> Балансираните карти за оценка доц д-р Огнян Симеонов
br4 -> Приватизацията на отбранителната промишленост в източна европа и българските възможности гл ас д-р Димитър Димитров унсс, катедра „Национална и регионална сигурност”
br4 -> Ст н. с д-р Валентина Гроздева
br4 -> Глобален характер на демократичните преходи Доц д-р Дочо Лазаров унсс, катедра „Икономическа социология”
br4 -> Конфликтология и конфликтологична култура проф д. ик н. Д. Й. Димитров
br4 -> Способности и социален живот
br4 -> Измерване ефективността на публичните организации Доц д-р Христо Христов унсс, катедра “Публична


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница