31 май 2010 г. Тема: здравеопазване лекари с мотори ще пристигат за 7 минутиДата11.05.2017
Размер344.16 Kb.
31 май 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Лекари с мотори ще пристигат за 7 минути
До 7 минути след обаждането на спешен телефон докторът може да е на мястото на катастрофа или в дома на човек с инсулт или инфаркт. С всички апаратури за оказване на спешна помощ - дефибрилатор, кислородни бутилки, апарат за ЕКГ.

Всичко това обаче е натоварено на мотор.

Така може да стартира първата частна помощ в България, в която участва и БЧК. Идеята е да се започне с пилотни проекти в София и Смолян. Територията на София условно е разделена на кръгове. Моторът стои постоянно в средата на кръга.

В началото частната "Бърза помощ" ще започне да работи с лекари. В САЩ първи при болния пристига т. нар. парамедик, но у нас още няма такива обучени хора.

Докторът ще пътува с водач на мотора, който при нужда да му помага. Задачата им е да окажат първа помощ и да спасят пациента до идването на линейката и настаняването на човека в болнично заведение.

БЧК и фирма “ЕНА - спешна помощ” вече са сключили договор. Подготвен е и тристранен такъв с Германския червен кръст от Баден-Вюртемберг за ноу-хау и обучението на медицински кадри. Идеята е да има собствен кол център с номер 1111, но ще се осигури и моментална връзка с телефон 112, с полицията и държавната "Бърза помощ".

Освен спешната помощ е подготвена и неотложна - в този случай лекар или медицинска сестра посещават дома на пациента. Ще се организират и транспорт на биопродукти, репатриране на пострадали в страната и чужбина. Разработва се и проект за дистанционен мониторинг на хора със здравни проблеми.

Специалист вече е бил на обучение в Германия. Той е изтъкнат лекар в България и ще обучава екипите.

При официалния старт на частната пътна помощ из градовете ще кръстосват 240 водачи на мотори и 240 лекари.

За труднодостъпните райони са подготвени машини АТV, които също ще са с пълно медицинско оборудване. Осигурени са и чисто нови реанимобили.

Впоследствие спасителните мотори ще покрият цялата ос от пътя Калотина-Капитан Андреево. Тук целта е да се подпомагат гастарбайтерите, които минават транзит през страната ни. Често те карат повече часове от безопасното и стават причина за инциденти по пътя.

На големи бензиностанции екипът с доктор ще предлага евентуална помощ, ще бъде раздавана вода и кафе. 2,5 млн. автомобила с гастарбайтери минават през българските пътища. Разбира се, екипите ще реагират и при всякакъв пътен инцидент.

Линейката вече не е достатъчна


С Лъчезар Иванов разговаря "24 часа"
- Г-н Иванов, виждате ли възможност и медицинската помощ да се повери на частни фирми като подизпълнители на "Бърза помощ"?

- Устройството на спешната помощ в страни от ЕС и САЩ позволява делегирането на дейности на обществени, публично-частни и изцяло частни структури. Системата на „Бърза помощ" е с утвърдени качества и традиции. Сега обаче изискванията към изпълнителите на спешна помощ непрекъснато се увеличават. Традиционната линейка вече се оказва недостатъчна за транспортно осигуряване на спешната помощ. Ето защо в много страни се използват мотоциклети, хеликоптери и друг специализиран транспорт. Свидетели сме колко пъти се наложи премиерът Бойко Борисов да изпраща хеликоптер на пострадали. Ползването на мотоциклети е 5 пъти икономически по-изгодно и много по-бързо. Затова мисля, че публично-частното партньорство е една отлична възможност.

- Кой може да лицензира подобни услуги?

- Бихме могли да ползваме утвърдените стандарти в страни като Великобритания, Германия и др. Това лицензиране трябва да се изисква равнопоставено за всички структури, извършващи спешна помощ. На сертификация ще трябва да подлежат транспортните средства, медицинското оборудване и квалификацията на кадрите.

- При оптимизация на работата на болниците не смятате ли, че хората в по-отдалечени райони ще стигат по-трудно до лечебното заведение?

- Безспорно е, че съществува такъв риск, но смятам, че при един добре обмислен и ползващ чуждия успешен опит модел този риск ще бъде сведен до минимум.

- Виждате ли като перспектива възможността и в България да се обучат т. нар. парамедици?

- Възможно е да се предприеме нормативно регламентиране на тези степени. Особено е необходимо това ниво на образование при оказване на доболнични, базисни, животоспасяващи мероприятия.

- Възможно ли е подобна организация да подпомогне и работата на личните лекари?

- При една правилна организация и сътрудничество между личните лекари и една такава структура могат да се решат оптимално нуждите на пациентите от постоянна и достъпна лекарска помощ.

- Смятате ли, че от "Спешна помощ" или от друго държавно ведомство може да има съпротива срещу влизането на частна спешна помощ?

- За съжаление България е на едно от първите места в Европа по смъртност на 1000 човека. Считам, че за намаляване на броя им от изключителна важност е времето за достигане до пострадалия. Това би могло да стане с една добре организирана и качествена спешна помощ. Мисля, че ГЕРБ, правителството и лично премиерът Борисов имат воля да реализират реформите в здравеопазването, но разумно и съобразявайки се с конкретните условия и нужди.
Куфарчетата с техника като малка болница!
В куфар четата на мотора има всички необходими средства за спасяване на човешки живот, раказват специалисти. На апаратурата мо­жела да завиди малка болница. Тук са апарати и лекарства за 20-те най-често срещани спешни случая.

В куфарчетата са първо уредите, с които се пише азбуката на спешната помощ. Те се описват с условните А (от английското airways- дихателни пътища), В (дишане), С (циркулация) и D (drugs - от лекарства от англий­ски).

На мястото на инцидента докторът трябва да може първо да осигури добър проход на дихателните пъти­ща. Мозъкът загива за 1,5 минути без кислород, затова е изключител­но важно да се съхрани пациентът, разказва човекът, който ще обучава спешните екипи у нас.

Целта на екипа с мотора е да оси­гури жив пациента по време на т. нар. в медицината "платинени 10 ми­нути".

Човек може да загине и без да е със сериозна увреда на органите. Много често се случвало да си глът­не езика, затова специалистът тряб­ва да бъде подготвен. Предвидени са и така нужните при катастрофа шийни яки. Задължително екипът разполага със система, дефибрилатор, подвижно ЕКГ. Следват адрена­лин, лидокаин, хепарин за разре­ждане на кръвта при инсулти и ин­фаркти и др.

Целта е екипът с мотора да запа­зи живота на човека, докато с ли­нейката той бъде закарай в болница­та.
Спасяват общините с нови местни данъци
Съветът по децентрализация предлага попълване на бюджетите им с налози върху поземлената собственост и горите, върху стопанската дейност и проценти от ДДФЛ
Иглика Горанова

Общините да генерират собствени приходи с преструктуриране на данъчната система и въвеждане на нови местни данъци. Това е записано в Програмата за децентрализация в периода 2010-2013 г., която е публикувана на сайта на Съвета по децентрализация. Заседанието, на което е взето решението, се е състояло на 25 май, а самите документи са публикувани на 19 май.

Съветът, който е под председателството на Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, и който включва министри, зам.-министри, областни управители и кметове, е приел, че тези стъпки са необходими, за да продължи реформата. Отчита се, че в общините липсват достатъчно приходи и те не могат да изпълняват задачите си. Като база за предложението за нови данъци се сочи статистиката. В резултат на финансовата криза се отбелязва намаляване на собствените приходи на общините и увеличаване на държавните трансфери. През 2009 г. размерът на собствените приходи е спаднал на 29,32% при 32,44% през 2008 г. Делът на собствените приходи достигна 35,8% (2007 г.), но вследствие на кризата през последното тримесечие на 2008 г. спадна на 32,4%. Инвестициите са достигнали 28,6% от всички общински разходи.


Увеличават правомощията на местната власт

Предлага се засилване на ролята на областните управители
Иглика Горанова

Правомощията на местната власт трябва да се повишат. Това е записано в Стратегията за децентрализация в периода 2010-2013 г., публикувана на 19 май в сайта на държавния орган и одобрена на 25 май. Подобен очакван ход, за който общините, а и ЕС настояват от години, се налага заради прехвърлянето на отговорности към местните власти. Анализ на Съвета по децентрализация показва, че 50% собствени приходи българските общини могат да достигнат предимно чрез увеличаване на приходите от местни данъци, което означава нова политика.

За да се постигне въпросният баланс, предложението е за някои нови данъци на местната власт. В програмата, която също е публикувана на сайта, става ясно, че това са данък поземлена собственост, стопанска дейност и част от данъците на ДДФЛ. В момента работна група в Сдружението на общините обсъжда предложенията на кметовете кои още данъци да „приобщят“ към хазната си, за да могат да извършват основните си дейности по поддръжка на социални и детски заведения, училища и болници, съобщи наскоро пред „Класа“ Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.

„Друг източник на средства към общините би могло да бъде освобождаването от данъци“, каза пред „Класа“ кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ по повод предложението на кабинета от миналата седмица за съкращаване на разходите на местната власт и предложението градоначалниците да намерят алтернативни решения за попълване на бюджетите си. Според Николов, който подкрепя прехвърлянето на данъци, такъв вариант е освобождаване на общините от различни видове такси, каквато е тази към съда. В момента те плащат наравно с частни институции и физически лица. В предложенията е и освобождаването от ДДС към държавата, което обременява и без това орязаните общински бюджети.

Анализът е показал, че поддържането на значителен дял на делегирани услуги не е в числото на т.нар добри практики. Предлага се да се преосмисли разделението на общинските услуги на делегирани и местни. Голяма част от сега делегираните услуги отговарят на всички критерии за местни услуги. Такива са детските градини и ясли, социалните услуги в общността, читалищата и други. Смисълът, в т.ч. и настояването на общините за определянето им като делегирани, както и на всички нови предоставяни от тях услуги, е единствено от липсата на собствени финансови ресурси. Това е още един аргумент да се „прехвърлят“ данъци.


Повече власт за областните съвети
Стратегията предвижда още и засилване на ролята на областните съвети, за да се използват успешно европарите по оперативните програми. В целите на документа е записано, че е време областните управители да имат реални правомощия по отношение, за да осъществяват държавното управление по места. В момента те имат твърди много отговорности, записани в отделните закони, но нямат ресурс - нито финансов, нито административен, да ги осъществяват. Изискването за новата стъпка е записано в референтната рамка за регионална демокрация на Съвета на Европа, както и в декларацията от Утрехт от ноември м.г.


Проф. Анна-Мария Борисова: Здравната карта трябва да е задължителна
Здравната карта, която ще бъде изработена, трябва да бъде задължителна. Това заяви вчера пред БНР министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова. Тя допълни, че всяко лечебно заведение, което се намира в нея, ще има право да сключи договор с НЗОК или с РЗОК. „За да изработим здравна карта, сме заложили много показатели“, коментира Борисова. Тя обясни, че е направена много подробна таблица с различни показатели, която да оцени какво е състоянието на болничната система у нас във всички нейни аспекти.

Здравният министър поясни, че не е важен броят на болниците, а броят на леглата, който ще бъде определен обективно. Тя коментира, че у нас са необходими около 27 000-30 000 легла за активно лечение, а всички останали ще бъдат за долекуване.
Управляващите се опитват да ограничат доплащането в болниците
С предимство за договор с НЗОК ще са лечебници, които не искат пари от пациентите
Янина Здравкова

Опит за ограничаване на искането на пари в болниците ще направят управляващите. За сключване на договор със здравната каса ще се въведе и критерий за икономическа ефективност, за която показател е и искането на доплащане от пациентите. Това обяви пред "Сега" зам.-шефът на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Пламен Цеков.

Болниците отдавна използват легални методи за доплащане - например избор на екип и ВИП стаи. Отделно касата не плаща редица консумативи, които се купуват от болните. "Дали болниците искат пари например за консумативи е показателно за икономическата им ефективност и доколко добре разпределят приходите си, че да не се налага пациентите да дават пари", обясни Цеков.

Критерият за икономическа ефективност ще включва и други показатели - приходи, разходи, дългове на болниците. Той според Цеков може да се окаже решаващ при определяне коя болница да влезе в здравната карта на страната и коя - не, и под каква форма. Здравната комисия в НС прие на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, според които картата ще е задължителна за НЗОК. В нея по области и общо в национален мащаб ще е описано какви са потребностите на населението от медицински грижи - активно лечение и долекуване. Ще бъде фиксиран минималният и максималният брой легла по специалности, от които има нужда у нас. Ще се запишат и болниците, с които здравната каса има право да работи. Лечебниците, които останат извън картата, няма да могат да получават пари от НЗОК. Според Цеков в картата ще са фиксирани конкретните болници, с които касата ще работи.

В момента няма подобни ограничения и касата е длъжна да работи с всеки, който докаже наличие на специалисти и апаратура.

Няма да има закрита болница и в картата ще влязат тези, които съществуват в момента, обеща за пореден път в четвъртък министър Анна-Мария Борисова. Тя поясни, че с картата ще се определи от колко легла за активно лечение има нужда и от колко - за долекуване. В момента огромният процент болници и легла са за активно лечение, което е по-скъпо. Така според Борисова картата ще стане инструмент за преструктуриране на системата. Тя смята, че болниците за активно лечение трябва да останат 100-150 от настоящите близо 400. Според Пламен Цеков броят им дори може да бъде 100. Останалите ще са за долекуване.


КРИТЕРИИ

За да се реши коя болница да влезе в здравната карта и да има право на договор за активно лечение, тя ще трябва да отговаря на редица критерии - да осигурява 24-часов прием, да има достатъчно специалисти и апаратура. Ако обаче в малък град с неголеми потребности от медицинска помощ - например Севлиево - има общинска и частна болница и двете отговарят на условията, ще се оцени и икономическата им ефективност и дали искат доплащане от пациентите си, поясни депутатът. Не е ясно обаче как комисиите, които правят по области здравната каса, а също и МЗ, ще докажат, че лечебниците искат пари от болните си.


Дефицитна лекари във Видин
Огромен недос­тиг на лекари спе­циалисти има в об­щина Видин. За то­ва алармира д-р Вилхелм Елисеев, директор на Регио­налния център по здравеопазване (РЦЗ). По думите му липсват доста­тъчно ендокринолози, педиатри, те­рапевти, физиоте­рапевти и съдови хирурзи. Най-сери­озен е проблемът в по-малките населе­ни места, където разходите на общопрактикуващите лекари са големи, тъй като поддър­жат кабинети на ня­колко места.


Осъдиха лекар, изпуснал пациент
80-годишният рентге­нолог Кольо Колев полу­чи условна присъда от 3 години лишаване от сво­бода с петгодишен изпи­тателен срок и забрана 3 години да практикува професията си.

Медикът, който е рабо­тил в център „Белмедик" в Белене, беше признат за виновен по обвинението, че е причинил смъртта на пациентката Марийка Джантова. Той й сложил грешна диагноза, вследст­вие на което състоянието й се усложнило и тя почина-

ла от перитонит. Освен то­ва не видял и усложнения­та на 5 рентгенови снимки и редица изследвания. При първото разглеждане на делото срещу Кольо Ко­лев на подсъдимата ска­мейка седнал и 53-годишният му колега Иван И. Впоследствие обаче обви­ненията срещу втория би­ли свалени. Колев ще трябва да заплати заедно с медицинския център „Белмедик" общо 100 000 лева неимуществени вре­ди на тримата наследници на починалата.


Липсват лекарства за болните от СПИН
Лекарството за ХИВ позитивни­те пациенти у нас е било изтегле­но от българския пазар.

Това съобщи председателят на Национална пациентска организа­ция Станимир Хасърджиев. По ду­мите му немската фирма производи­тел няма представителство у нас. Тя се представлява от дистрибуторска компания, която не можела да взе­ма решения дали дадено лекарство да се продава или не. Вероятно про­дуктът е бил изтеглен заради мал­кия пазар и ограниченото търсене. В края на изминалата седмица всички количества на медикамента в Бъл­гария са били изчерпани. След на­месата на родни и европейски ХИВ организации обаче производителят се е съгласил отново да продава ле­карството у нас. Това ще отнеме вре­ме, тъй като сега трябва да се изча­кат процедурните срокове и медика­ментът да бъде закупен.
Има риск България да тръгне по пътя на хроничния дефицит

Икономисти препоръчват да не се пипа фискалният резерв
1.75 млрд. лв. икономии ще се реализират от предложените съкращения на разходите от ИПИ

България е на път да тръгне по спиралата на хроничния дефицит. Това предупре­диха икономистите от Ин­ститута за пазарна иконо­мика Светла Костадинова и Петър Ганев. И двамата се обединиха около тезата, че правителството е това, което определя какъв да е размерът на бюджетния дефицит.

Най-лесният вариант

Много лоша е идеята да се ползват пари от фискалния резерв, за да покриват опе­ративни разходи, каза д-р Ричард Ран, председател на надзорния съвет на ИПИ и на Института за глобален икономически растеж. По думите му България е с много добри показатели от гледна точка на дълга. Той обаче предупреди, че това може да се промени, ако кабинетът реши да тръгне по пътя на увеличението на дефицитите. Според него гръцкият сценарий може да се задейства и у нас, ако управляващите не предприемат мерки рязко

да намалят разходите.

Едно говорят, друго става

Вместо наистина да за­тегне коланите от акту­ализацията на бюджета, става ясно, че на практика разходите се увеличават с 1.4 млрд. лв. на фона на резкия спад на приходите, каза Костадинова. По ду­мите й само една част от тези харчове са свързани с плащанията по стари дого­вори (около 660 млн. лв.), останалите разходи са на сегашния кабинет. Тя обяс­ни, че намеренията да се харчат пари от резерва са сигнал за невъзможността на правителството да ба­лансира бюджета, каквито бяха обещанията в края на миналата година.

Двата пътя

Не виждаме никакви мерки през първите месеци на тази година, които да са в посока намаляване на дефицита, каза Петър Га­нев. Както и не е започната нито една от обещаните ре­форми в здравеопазването, образованието и пенсион­ната система.

Финансовият министър Симеон Дянков говореше, че бюджетът ще е на нула през 2010 г. и ще кандидат­стваме в еврозоната. Сега виждаме, че се случва точ­но обратното, дефицитът е заложен да стигне 4.8%, каза Ганев. Той обясни, че България може да поеме по два пътя - по-добрия - този на Естония, и по-лошия -този на Гърция.

За да намали дефицита си, Естония предприе сери­озни мерки за орязваме на разходите. Те предприеха и трудни реформи, но успя­ха да избегнат спиралата на дефицита и за награда получиха покана за вли­зане в еврозоната. Точно в обратната посока тръгна Гърция, каза Ганев. Освен че се оказа, че са подпра­вяли документи и са крили информация, дефицитът в южната ни съседка стана хронично явление. За да се финансира бюджетни­ят дисбаланс, се увеличи дългът, а това доведе до намаляване на кредитния рейтинг на Гърция. На­края страната се оказа във фактически фалит и ЕС се наложи да я спасява.

Има шанс


България може да бъде една от отличниците в Ев­ропа само ако се откаже от заложените допълнителни фискални мерки, които ще струват 1.15 млрд. лв., смя­тат от ИПИ. Според Ганев разплащанията с бизнеса трябва да станат само ако се намалят допълнител­но разходите. Освен това екипът на Борисов трябва сериозно да помисли да се откаже от някои харчове, като тези за хеликоптерите, строежа на спортната зала и българския "Лувър".

Биляна Вачева
Бели пари

Кога се използва резервът

► Фискалният резерв може да се ползва За погасяване на държавни дългове.

► Резервът би могъл да се пипай За провеждането на ключови реформи (каквито сега не виждаме правителството да провежда).
Тези пари не са за:

► финансиране на правителствените разходи

► големи инфраструктурни проекти

► рискови инвестиции.


Предложения Кои разходи да се съкратят

► на всички министер­ства с поне 20%, в това число и на социалното ведомство и МВР, спес­тяват се 964 млн. лв.;

► съкращаване на трансферите с 15%, или 339 млн. лв. икономии;

► на висшите училища, БАН с 20%, или 90 млн. лв.;

► на БНТ,БНР и НС пак с 20%, или 32 млн. лв.;

►орязване на бюджета За съдебната власт с 20%, или 58 млн. лв. икономии.
Трябва нова актуализация на държавния бюджет
Да се направи актуали­зация на бюджета, която може да доведе до по-ни­сък бюджетен дефицит. Не е изключено от Европей­ската комисия да поискат да ни глобят за свръхдефицит и да се изискат мерки за намаляването му.

Важно е да покажем ясно, че ситуацията с бюджета е овладяна и е под контрол. От Синята коалиция призоваваме всички разходи, които може да бъдат отложени - да бъдат отложени, всички разходи, които може да бъдат съкратени - да бъдат съкратени.Мартин Димитров,

съпредседател на Синята коалиция


Докторски гафове погребват родилка и две бебета
Започна втора серия на т.нар. обречени дела за възмездие

Черната серия от докторски гафове, заради които едва не бе закрито акушеро-гинекологичното отделение в болницата на Бяла Слатина още преди четири години, има логичното си продължение

в съда. Нелогичното обаче е, че това по дефиниция са обречени дела, от които почернените близки не бива да чакат възмездие.
Райна Тошева

Как може да бъде доволен например 49-годишният Цветан Митев от село Малорад, който на 30 януари 2006 година е загубил съпругата си Емилия Георгиева и напълно здравото си бебе, щом присъдата на лекаря, ако бъде признат за виновен, ще е административно наказание? А то дори не се вписва в досието му. Няма как да получи възмездие и Румяна Пельова от село Попица, която дълги години се е лекувала от стерилитет и заради лекарска грешка на 23 август 2005 година не е станала майка.

Точно навръх докторския празник - 7 април, във Врачанския окръжен съд стартира втората серия от процесите за трите смъртни случая в белослатинската болница. Защото първата серия е приключила с оневиняване на докторите, които имат отношение към фаталните раждания.

Тогава започна процесът срещу д-р Ивка Георгиева, която сега е шефка на болницата в Бяла Слатина. Обвинението срещу нея от досъдебното производство е по член 123 от НК, че като началник на АГ отделението през 2005 година и като част от екипа, който е направил секцио на Румяна Пельова, носи отговорност за смъртта на бебето й - съобщи съдия Иван Маринов. Окръжният прокурор Мариана Белорешка обаче е преценила, че тя не трябва да носи наказателна отговорност, а само административна - по член 78, А, от НК.

При доказана вина д-р Георгиева може само да отнесе глоба от 500 до 1000 лева. Съдия Маринов припомни, че след неуспешното раждане прокуратурата е повдигнала обвинение срещу лекаря от родилното д-р Петър Ангелов. Съдия Веселка Иванова от Окръжния съд във Враца е излязла с решение, че той е невинен. Стартирало е ново разследване, след което е повдигнато обвинение на шефката му д-р Георгиева. Интересното е, че тъкмо тя е наказала д-р Петър Ангелов с последно предупреждение за уволнение, а пък Районният център по здравеопазване му е забранил да води раждания и да участва в операционни екипи в продължение на три месеца именно заради пропуските му с починалото бебе на Пельова.

До дни ще бъде внесено в Окръжния съд още едно обвинение срещу шефката на белослатинската болница д-р Ивка Георгиева - съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Камелия Трифонова. И по него лекарката може само да бъде глобена, тъй като от правна гледна точка случаят е съпоставим с предишния. Трагедията обаче е двойна, защото става дума за двойна смърт - и на родилката, и на бебето й.

Оставих здрава жена в болницата, а си тръгнах с два ковчега

Такава е печалната равносметка на 49-годишния Цветан Митев от село Малорад за кошмарните пет дни от края на януари 2006 година, когато чакал да стане баща, а вместо това потънал в траур.

Съпругата му Емилия Георгиева е приета в отделението на 26 януари с изтекли води. Оттогава рулетката на смъртта се завърта, защото двама от ординаторите правят грешка след грешка. Гафовете на въпросния д-р Петър Ангелов и д-р Маргарита Нинчева са точно 13. Те са описани подробно в протокола от проверката, назначена от Районния център по здравеопазване от 3 февруари 2006 година. Той е подписан от четирима лекари, които излизат с две заключения. Първото е, че са допуснати съществени пропуски в наблюдението, раждането и следродовия период на родилката от страна на докторите Нинчева и Ангелов. Второто е, че е налице лоша организация на дейността на медицинските специалисти в отделението и има принизен контрол от началника на АГО д-р Ивка Георгиева.

И до днес съпругът наЕмилия, погребана само на 39 години се пита защо жена му е държана рекордните пет дни с изтекли води и защо бебето не е извадено със секцио, след като тя вече е имала такова раждане? "Мъчиха я не ден и два, а цели пет дни, за да роди по естествен начин, в резултат на което бебето се задуши, а тя почина от силна кръвозагуба" - разказва мъжът. По време на тези пет дни докторите два пъти са вземали решение за цезарово сечение, но не са го направили. "В неделя вечерта на 29 януари я видях за последен път жива" - спомня си Цветан Митев. Занесъл плодове и цветя. Разговарял с акушерките и старшата сестра, на която обяснил, че на следващия ден ще отиде до София да изтегли кредит. С парите трябвало да плати престоя на съпругата си в болницата, тъй като тя била с прекъснати здравни осигуровки. Тогава разбрал, че белите престилки не са вземали пари от доста време и мотивацията им за работа била нулева. "Гледаха ме в ръцете като гладни кучета" - връща лентата Митев. На път за столицата на следващия ден той е застигнат от зловещата новина, че е загубил Емилия и сина си. "Изтеглих парите, но вместо за кръщене и памперси ги похарчих за две погребения" - отново се насълзява Митев, който до неотдавна е изкарвал хляба си под пагон.

Петима професори и доценти се подписват под докторските грешки

Проф. д-р Б. Налбановски, доц. д-р Ст. Иванов, проф. д-р Ив. Смилов, доц. д-р Ст. Христов и покойният вече проф. д-р Стойчо Раданов са извършили петорната съдебномедицинска експертиза, приета на заседание по процеса за смъртта на родилката и бебето. Светилата на медицината обобщават: "Касае се за недиагностицирана руптура на матката по време на раждането с последваща остра масивна кръвозагуба, която е непосредствената причина за смъртта на родилката. Допуснати са груби медицински пропуски в наблюдението, раждането и следродовия период от страна на акушер-гинеколозите д-р Ангелов и особено д-р Нинчева. Между допуснатите от тях пропуски и настъпилата смърт на родилката има сигурна причинно-следствена връзка".

Съдия Снежана Наумова, която е водила делото и е излязла с оправдателна присъда за лекарите Ангелов и Нинчева, съобщи, че решението й е мотивирано от факта, че действията им нямат пряка връзка с настъпилата смърт, макар че имат пропуски. Такова всъщност е било мнението и на прокурора по процеса Мариана Белорешка.

Затова след оправдателната присъда е започнало ново разследване. Този път то е срещу д-р Ивка Георгиева, която е извадила плацентата на родилката и не е направила ревизия на матката. Това е било задължително, след като Емилия Георгиева е имала едно раждане с операция - категорични са всички експерти.

Гарван гарвану око вади, но какво от това?

Когато стане дума за лекарски грешки, обикновено важи поговорката, че гарван гарвану око не вади. Това е така, защото в името на докторската солидарност експертите намират начин да неглижират пропуските на колегите си. По повод смъртта на родилката и бебето в белослатинската болница това не може да се каже. Напротив. Всички докторски становища, ангажирани както в досъдебното производство, така и по време на процеса, са "неколегиални".

Бебето било здраво, без дефекти

"Зрял доносен плод с дължина 46 сантиметра и тегло 2450 грама, без вродени аномалии и дефекти". Това е написано в съдебномедицинската експертиза на бебешкото трупче след аутопсията, направена на 30 януари 2006 година. Тя е подписана от д-р Румен Ангелов и д-р Федя Тодоров от врачанската болница. В документа се казва още, че смъртта на бебето е причинена от вътреутробна асфикция, възникнала по време на родовия акт. При аутопсията не са установени травматични промени или други причини за настъпилата смърт.


Груби пропуски при водене на раждането

Това е мнението на лекарите Румен Ангелов, Федя Тодоров, Николай Тошков - специалист-патологоанатом, Иван Кръстев - специалист акушеро-гинеколог, и Борис Петров със същата специалност. В тяхната съдебномедицинска експертиза, изготвена на 22 юли 2006 година, се подчертават пропуските при водене на раждането и следродовия период на жена с предшестващо цезарово сечение. "Ако е спазено точно акушерското поведение при такава родилка, което налага задължителна пръстова ревизия на маточния цикатрис, е могло да бъде установено навреме маточното разкъсване. Тогава е трябвало да се направи операция и Емилия Георгиева да е спасена, вместо да почине от кръвозагуба. Налице са допуснати неправилни медицински действия от водещия на раждането с настъпила смърт, която би могла да бъде предотвратена при спазване на нормативните изисквания на добрата медицинска практика" - се казва в заключението на петимата лекари.
Присъда може да има, но справедливост - не

Оправдателната присъда е издадена на 12 май 2008 година. След нея е започнало новото разследване, този път срещу д-р Ивка Георгиева. То е водено от дознател Гергана Делева. На финала му обаче тя установила, че лекарката е леля на неин близък, и честно е депозирала отвода си при наблюдаващия прокурор Мариана Белорешка. "По тази причина срокът на разследването е удължен, но предстои съвсем скоро да бъде повдигнато обвинение" - поясни говорителят на прокуратурата Камелия Трифонова. Така че при всички случаи ново дело ще има. Възмездие обаче - не. Виновна или невинна, д-р Георгиева може да излезе от процеса само с глоба. А дребната сума в полза на държавата едва ли може да е някакъв знак за справедливост както за почернения съпруг на Емилия, така и за двете му дъщери - 11-годишната Глория и 8-годишната Севгин, останали без майка и братче.


Режат 15 000 легла в болниците
Световната банка ни размаха пръст, че харчим два пъти повече за здраве
Леглата в болниците трябва да станат 30 000. Това съобщи здравният министър Анна-Мария Борисова вчера. В момента у нас лечебниците разполагат с 45 000 легла, като 32 хиляди от тях са в болниците за активно лечение. "Останалите легла трябва да са за долекуване, тъй като тази част от здравеопазването трябва да се развива", обясни Борисова пред БНР. В момента у нас има общо 340 болници, което прави по 4 лечебници на сто хиляди души. За сравнение в ЕС броят на болниците на 100 000 е 3. По-големият брой на клиники у нас се дължи на това, че всяка година поне 10 частни лечебници отварят врати, обясниха експерти. Затова и ведомството на Борисова готви нова здравна карта, която да покаже къде в страната от какви болници и специалисти има нужда. "Направена е много подробна таблица с десетки показатели, за да се разбере какво е състоянието на болничната система в България във всичките нейни аспекти. От този анализ ще знаем и каква бъдеща политика да водим", коментира Борисова. Тя посочи още, че здравните заведения от картата ще имат право на избор за сключване на договор със здравната каса. Наложителното преструктуриране на болничните заведения се изисква и заради преразход на средствата за лечение, коментираха депутати от ГЕРБ. Пред тях Борисова е представила критичен доклад от Световната банка, според който страната ни харчи двойно повече от ЕС за лечение и диагностика на заболяванията. Борисова уточнила, че след среща с представители на банката станало ясно, че у нас лечението излиза на държавата 57%, докато в ЕС е 26% според данни от 2009 г. "Много по-скъпо е и да бъдеш диагностициран в болница, отколкото от лекар извън нея. В моята сфера, ендокринологията, диагноза на щитовидна жлеза струва 50 лв. при лекар и 300 лв. в болнични условия", дала пример Борисова. По думите й е необходимо да се редуцира диагностиката в здравните заведения и да се наблегне на тази в лекарските кабинети.

Надя Панкова


Гърция остава без инсулин
Датската фармацевтична компания Novo Nordisk съобщи, че изтегля 17 вида лекарства за диабет от гръцкия пазар, след като наредба на правителството в Атина редуцира цените на илачите с 25%. "Изтегляме от пазара най-новото си поколение инсулинови продукти", заяви ръководителят корпоративни комуникации на компанията Майк Рулис. Според него търговците на дребно на местния пазар и без това щели да спрат да поръчват лекарствата, тъй като при сегашните условия щели да ги продават на загуба. Над 50 хиляди диабетици в Гърция използват новите поколения инсулинови препарати на Novo Nordisk, която е най-големият им производител в света. Те са във вид на писалка и са лесни за инжектиране. Novo Nordisk твърди, че Гърция вече й дължи за неплатени доставки 36 млн. долара.


Не е важен броят на болниците, а на леглата
Не е важен броят на болниците, а на леглата и той ще бъде определен абсолютно обективно. Това заяви в предаването Неделя 150" на БНР министърът на здравеопазването проф. АннаМария Борисова. "Миниралният брой болнични легла ще осигури здравето на хората, за да не се допуска влошаване на показателите заболеваемост и болестна смъртност. Максимален брой легла е допустимият, който бюджетът на здравната каса може адекватно да покрие. Този параметър е абсолютно задължителен във всички цивилизовани страни", каза още тя. Според Борисова в България са необходими около 27-30 хиляди легла, но за активно лечение. Всички останали ще бъдат за до лекуване, защото такива у нас въобще няма.


Пациенти окрадоха ИСУЛ
Диана Тенчева

Пациенти окрадоха ИСУЛ, съобщиха потресени от ръководството на университетската болница. За седем месеца от тоалетните на чисто ново ремонтираното приемно отделение болни изнесли 12 чучура от чешми, 2 душа, 5 батерии за мивки, изтръгнали 2 казанчета и един солиден моноблок. Последният бил оставен до тоалетната, за да бъде измъкнат в удобен момент.

Когато започнали да изчезват душове и казанчета, персоналът първо помислил, че някой от колегите им иска да си обзаведе банята без пари. Но в помещенията имало камери. На тях ясно се виждало как болни откъртват аксесоарите за тоалетните помещения. Докторите бяха потресени, че някои пациенти стъпвали върху... тоалетните чинии, а не сядали.

“Поръчах да направят специален отчет на задигнатото обзавеждане, защото не можех да повярвам, като ми съобщиха равносметката”, разказа възмутен д-р Владимир Атанасов, шеф на спешното отделение в университетската болница. Той и екипът му още не могат да повярват какво се е случило. “В ремонта на приемното бяха вложени 1,2 млн. лв., като около 400 000 лв. от тях за апаратура. Останалите пари отидоха за оправянето и модернизирането на помещенията”, добави доц. Бойко Коруков, шеф на болницата.

Приемното отделение в ИСУЛ има близо 10 кабинета и денонощно приема болни в спешно състояние. М.г. през звеното са минали 41 120 души.

Не освежавайте тоалетните, че да останат на място

Въпреки болежките си, явно не толкова страшни, пациенти окрадоха тоалетни чи­нии, казанчета и душо­ве от ИСУЛ Българинът явно не се спира пред нищо. He-случайно сме измисли­ли и поговорката, че без да се усетиш, га­щите могат да ти свалят.

Какъв е изводът от случката? Че ремонт и освежаване на тоалет­ните ни не трябва да се прави. За да оста­нат чиниите на място­то си...


Лекарският съюз скочи срещу Божидар Нанев
Диана Тенчева

Националният съвет на Българския лекарския съюз (БЛС) скочи срещу бившия здравен министър д-р Божидар Нанев. Докторите са ядосани на колегата си не заради взети министерски решения, а заради делата му, докато бе шеф на съсловната организация.

Причината е неизгоден за БЛС кредит с тройно обезпечение, до което не е трябвало да се стига, обясни настоящият председател на съюза д-р Цветан Райчинов.

В началото на м.г. д-р Нанев заварил задължения на БЛС за над 400 000 лв. “Грозеше ни запор на сметките. Затова трябваше да се изтегли кредит, който да ги погаси”, обясни Нанев. Той сключил договор на 7 май м.г. с Корпоративна търговска банка за заем от 420 000 лв. Кредитът е с тройно обезпечение. Първото е за ипотека на земята на бъдещия Дом на лекаря, който се намира на пъпа на София (на ъгъла между бул. “Прага” и “Г. Софийски”). Втората ипотека е върху правото на строеж на 8-етажна сграда на този терен. А третата - банката да има право на запор по сметките. “Решението за тройното обезпечение е станало на тъмно. Няма съгласие на Националния и Управителния съвет”, обясни д-р Райчинов. Имало е такова само за ипотека върху земята. Според него останалите 2 точки в договора с банката го правели скандален. “УС гласува ипотеките на имота ”, категоричен е д-р Нанев. Според него няма нищо лошо, ако вноските се плащат - 8750 лв. на месец до 2014 г. Така БЛС нямало да изгуби бъдещия си Дом на лекаря.

Съюзът е решил да намери независим оценител за имота. Ипотеката е върху данъчната му цена - около 90 000 лв. Пазарната е над 5 млн. лв., твърдят от БЛС. Новото ръководство ще търси и по-изгоден рефинансиращ кредит.


Трябват ни с 15 000 по-малко болнични легла
На България са й необходими около 27 000-30 000 болнични легла за активно лечение (б. р. - в момента те са кьм 45 000). Това съобщи вчера пред БНР здравната министьрка Анна-Мария Борисова. Тя беше категорична, че не е важен броят на болниците, а на леглата. Затова тези над необходимия брой - около 15 000, ще бъдат превърнати в такива за долекуване.

Министьрката обясни, че за да се изработи станалата легендарна Национална

здравна карта, се ползват множество показатели. „Първо обаче ще се създаде възможно най-добрата картина на моментното състояние на системата и после ще се изчисли минималният и максималният брой легла", каза професорката.

По повод вчерашния Световен ден за борба с тютюнопушенето Борисова бе попитана дали е пушач. „Сега- не. Но преди припалвах с кафето", призна си началничката на здравното ведомство.
10 000 болнични легла излишни
27 000 ни стигат, изчисли здравният министър Анна-Мария Борисова
В българските болници има 10 000 излишни легла, които ще бъдат закрити. Това сочи проучване на здравното министерство, обявено вчера от министъра на здравеопазването проф. Анна - Мария Борисова.

27 000 болнични легла, максимум 30 000 са достатъчни за цялата страна. Това заяви  министърът на здравеопазването проф. Анна - Мария Борисова пред БНР вчера и уточни, че става дума за тези, които са в болниците за активно лечение.  По последни данни те са около 37 000, но е напълно възможно да бъдат намалени с още 10 000, коментира за „Монитор" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Болничните легла вече бяха намалени, след като 30 болници отпаднаха и са затворени или с орязани функции, тъй като здравната касане сключи договори с тях заради калпава техника

недобре подготвен персонал и куп други неуредици, добави шефът на съсловната организация. По думите му след приемането на Националния рамков договор за тази година касата е сключила договори с 319 лечебни заведения, до миналата година тя е плащала на 350.

Болница може да има и с 10 легла, и с 1000 легла, каза още министър Борисова и поясни, че по света мерната единица не е болница, а легло. Тя подчерта, че министерството ще приложи именно този подход, като обективно ще бъде изчислена потребността от болнични легла. Ще бъде отчетено обаче освен общите критерии, още отдалечеността на населените места до селище с лечебно заведение, какви групи от населението, на каква възрасти от какво най-често боледуват.

Ние сме близо до средния европейски показател на стандарт за легла, то е  5,9 на 1000, каза още проф. Борисова, но не скри, че в момента нямаме достатъчно места в болниците за продължително лечение. Здравният министър поясни, че в моментаминистерството изработва картина на моментното състояние

на всяко едно болничното здравеопазване. Показателите включват не само географското разположение, но и брой на обслужваното население, заболеваемостта в региона, медицинското оборудване, сертификатите за работа, броя лекари, техния възрастов състав, а също така и колко медицинските сестри и лаборанти работят.

"Това ще представи картината - с какво разполага българското здравеопазване, и това ще чертае бъдещата политика", обобщи Борисова и добави, че основната й цел като министър е да доближи условията за работа на българските лекари до европейските, така че да няма разлика дали лекарят работи в София, Париж или Лондон.

.


Д-р Цветан Райчинов: Куца ни мениджмънтът
Мениджмънтът в болничното здравеопазване като цяло ни куца. В повечето общински и по-малки болници по места се работи хаотично, не се правят икономии и човешкият труд не се оползотворява рационално. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според него е належащо да се направи основно преструктуриране както на леглата, така и на самите лечебни заведения по направления от медицината, в които човек може да намери действително качествена медицинска помощ. Едва след това, по думите му, би трябвало да се започне финансирането им. Д-р Райчинов не скри безпокойството си, че на много места в общинските болници лекарите трудно ще успеят да се преквалифицират, когато там променят медицинското направление за работа, тъй като докторите сега като цяло в провинцията са застарели и отдавна преминали възрастта на усвояване на нови знания и развиване на умения.

.

Вписват лекарските грешки като престъпление

Доц. Златица Петрова
Лекарските грешки да бъдат третирани като престъпление, когато са причинени от немарливост и лоша организация на работата. Тази възможност обсъждат да залегне в Наказателния кодекс група експерти на прокуратурата, Изпълнителната агенция „Медицински одит" и Националната здравноосигурителна каса, съобщи Петя Стойчева - завеждащ отдел „Правен" в агенцията. Сега няма критерии, по които да се определи къде свършва лекарската грешка и къде започва престъплението в някои случаи, добави тя и поясни, че докато при лекарската грешка става дума за персонално провинение , при медицинската грешка иде реч за поредица от пропуски, които водят до увреждане и дори до смърт.

Десетки жалби именно заради лекарски грешки са постъпили в агенцията от февруари, когато беше създадена, до момента, каза още Стойчева. По повечето от тях медицинските одитори не могат да направят нищо, защото срокът за подаването им е повече от една година, уточни тя.

Голяма част от тях са подадени от близки на потърпевшите или са подписани от несъществуващи лица. Според Стойчева това се дължи на страх от лекарите, ако им се наложи да влязат отново в същата болница.

70 проверки е извършила Изпълнителната агенция „Медицински одит" за първите 75 дни от своето създаване. От тях 60 са на болници, 4 - на доброволни здравноосигурителни фондове и 6 на районни здравноосигурителни каси, каза директорката на агенцията доц. Златица Петрова.

В 70 на сто от случаите се потвърждават констатациите за лошо качество на медицинските услуги.

.


Експертиза нищи смъртта на 5-месечната Мария

5-месечната Мария издъхна от менингит.

Комплексна шесторна съдебно-медицинска експертиза ще доказва какво е довело до смъртта на 5-месечната Мария Янкова от пазарджишкото село Огняново, която издъхна на 22 март 2007 г. след лечение на бронхопневмония в частната болница "Здраве".

На подсъдимата скамейка са изправени 3-ма педиатри от лечебницата - Таня Д., Петьо Х. и Георги П., които трябва да отговарят за немарливо изпълнение на професионалните им задължения, довело до причиняване на смърт.

Бебето било прието на 19 март в болница "Здраве" с диагноза "бронхопневмония", но 2 дни по-късно състоянието му се влошило и след консултация станало ясно, че

пеленачето е развило гноен среден отит

 което наложило провежданото лечение да бъде допълнено с други лекарства. Когато обаче педиатрите в "Здраве" вече били безсилни да се справят със ситуацията, невръстната Мария била транспортирана в местната областна болница за консултация с инфекционист. Детето е постъпило при тях без диагноза, без етапна епикриза и без поставен източник-абокат, признаха „белите престилки" от бившата окръжна болница в съдебната зала. Знаели само, че бебето е с обрив, но го включили на кислородно обдишване и му направили лумбална пункция.

Симптомите - хипотермия, повърхностно дишане, генерализирана цианоза и др. пък

насочили дежурните лекари към диагнозата  менингит

 Веднага е повикан лекар от местното инфекциозно отделение, но той не заварил бебето живо. Предположенията на педиатрите в областната лечебница се потвърдили и от направената аутопсия, която показала, че 5-месечната Мария е издъхнала от менингит.

.

.


И в Кан, и в Тутракан болният е номер 1
Може да има болница с 10 легла, може и с 1000 легла, обяви здравният министър Анна-Мария Борисова, уточнявайки, че по света мерната единица не е болници, а легло. И че не е важно къде се намира болничното заведение, а как се грижат за болния. Защото е крайно време и в Кан, и в Тутракан грижите за пациентите да са еднакви. Защото за положилите Хипократовата клетва болният е номер едно и е еднакво важен да бъде излекуван.

По брой на легла ние сме достигнали европейските критерии. Затова е вярно, че са необходими 30 000, а не 90 000 легла, каквато е картинката в здравеопазването ни, завещано от предишните управляващи. Затова е радващо, че Министерството на здравеопазването прояви воля и ще изчисли обективно потребността от болнични легла, добавяйки освен основните и индивидуални критерии за различните населени места с оглед на географската заболеваемост. Така ще има обективна картина на моментното състояние основно на болничното здравеопазване, и да се знае накъде да се върви с реформата.
Борисова брои не болници, а легла

Необходимите за активно лечение били около 27-ЗО ООО, другите са за долекуване
Здравният министър проф. Анна-Мария Борисова заяви, че не е важен броят на болниците, а леглата в тях. Спо-1 ред нейното разяснение "Минимален брой - това е този минимум от легла, който ще осигури здравето на популацията и няма да се допуска влошаване на показателите заболеваемост, болестна смъртност и т.н. Максимален брой болнични легла - това е допустимият брой легла, които бюджетът на здравната каса може адекватно да покрие. Този параметър е абсолютно задължителен във всички цивилизовани страни."

Анна-Мария Борисова каза, че в България са необходими около 27-30 000 легла, но за активно лечение. Но всички останали легла ще бъдат за долекуване, защото те липсват в България, допълни здравният министър.

В МЗ се работи по няколко насоки, за да се справят с всички задачи, които предстоят - както с картата, така и с работата на новите болнични структури, които не съществуват в България, стана ясно още от думите на Борисова.

По БНР професорката допълни, че здравната карта трябва да бъде задължителна. От думите й стана ясно,че всяко лечебно заведение, което се намира в нея, има правото да сключи договор с НЗОК или с РЗОК.
Генеричните препарати са до 60% по-евтини
Стойността на генеричните лекарствени препарати е между 30% и 60% по-ниска от цената на оригиналните. Участието на генерични продукти на пазара води до съществени икономии за здравното обслужване, до разширяване на пазара. Това каза националният консултант по фармакология проф. Мила Власковска. По думите й членството на България в ЕС е гарант за европейско качество, тъй като компаниите трябва да изпълняват много сериозни качествени параметри на производството. "България изпълнява и ролята на граница-пазител на ЕС, на европейските пазари и на европейския потребител от възможността за регистрация на генерични препарати от трети страни и производства, които не отговарят на европейските стандарти за добра лабораторна практика", изтъкна Власковска. Изпълнителната агенция по лекарствата не трябва да допуска на българския пазар нито оригинален, нито генеричен производител с медикамент, който не отговаря напълно на определените изисквания, посочи тя.


84 надценени клинични пътеки намериха експертите на Дянков
84 от сегашните клинични пътеки са надценени и надплатени със 102 млн. лв. годишно, заяви във времето за парламентарен контрол днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Дянков посочи за пример пътека в областта на инвазивната кардиология, за която НЗОК заплаща 3518 лв., а реалната цена на услугата била 1349 лв. или близо три пъти по-малко. При 214 от сегашните клинични пътеки е точно обратното – недоплатени са с около 291 млн. лв. за година. Сред тях е например пътека за педиатрична неврология, за която се дават 330 лв. при необходими 2688, каза финансовият министър.
Експертите в работната група към финансовото министерство, които работят по остойностяването на медицинските услуги, разглеждат клиничните пътеки една по една. Техният анализ трябва да покаже не само колко пари трябва да влязат в здравната ни система, но и къде точно да отидат, стана ясно от думите на Симеон Дянков. Анализът ще бъде готов до края на юни. Вицепремиерът заяви, че е наясно с необходимостта от повече средства в здравния сектор, но трябва да се изясни къде точно ще се разпределят те. Въвеждането на диагностично-свързаните групи пък ще даде възможност на лекари и болници да решават как точно да лекуват, а на пациентите ще предостави право на избор, каза още Дянков.

Бившият здравен министър д-р Евгений Желев от Коалиция за България призова експертите на Дянков да работят по-бързо, за да може резултатите от анализа им да послужат при определянето на бюджета за здраве за 2011 г. „Реформата в здравеопазването върви с пари и това е крайно време да го разберем”, каза Желев.Симеон Дянков: Не пестим от здравеопазването, а спираме далаверите
Не е вярно, че реформи се правят с пари - те помагат, но те правят и по-мързелив, каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио финансовият министър Симеон Дянков. В здравната каса определено трябват повече пари, призна вицепремиерът и припомни, че миналата година, когато се обсъждаше бюджета, се искаха 350 млн. лв. допълнително, а сега вече са 220 млн. лв. Явно реформата вече е дала някакъв междинен резултат – със 130 млн. лв. по-малко се искат, тълкува събитията Дянков. Според него няма натиск в здравеопазването да се пестят пари за сметка на качеството, има натиск да не се правят далавери. „И там се оказва, че с години са се правили много далавери, много пари са изтичали не за медицински нужди”, отбеляза вицепремиерът. Сега има прекрасен екип в МЗ и НЗОК и те се борят от една страна да увеличават качеството, от друга парите, които са се губили, да отиват за здраве, обясни той.

Идната седмица актуализацията на бюджета ще влезе в Народното събрание, ще се разгледа от ресорните комисии, а около 10 – 15 юни се очакват и дебатите в пленарна зала, съобщи финансовият министър.Симеон Дянков определи като смешни твърденията, че скоро ще си отиде от българската политика. Той сподели, че гледал на престоя си в България като двумандатен и си правел сметката за след 2017 г. Според вицепремиера, реформите по света винаги се правели по време на криза, а за сегашното българско правителство в края на мандата му щяло да се каже, че е било успешно, ако до края на тази година задвижи всички реформи.

Кредитът за Дома на лекаря – тройно обезпечен
Корпоративна търговска банка е откупила дълга на БЛС към Токуда банк чрез рефинансиране на кредита, като срещу сумата от 420 хил. лв. е предложено тройно обезпечение, съобщиха от съсловната организация. От там уточняват, че след няколкомесечна проверка на документацията и счетоводната фактология, свързана с финансовата ангажираност на БЛС към строителството на Дома на лекаря, на Националния съвет на БЛС за първи път е бил представен прозрачен отчет – кога, как, от кого и с какво обезпечение е взет кредитът от 420 хил. лв.
През 2006 г. с договор за безвъзмездно прехвърляне на право на собственост БЛС получи безвъзмездно от държавата недвижим имот от 1760 кв. метра в центъра на София. През март 2008 г. БЛС получи разрешение за строеж на сграда в посочения имот, като за целта е заплатил такса от 162 000 лева, сочи счетоводна справка, предоставена от съсловната организация. Разрешението е със срок от три години и изтича през февруари 2011 г. То предвижда изграждането на 11-етажна сграда с обща разгърната площ 11 437.20 кв. метра.
Във връзка с изграждането на Дом на лекаря, през 2008 г. са изтеглени кредити от Токуда банк. От БЛС като съсловна организация са изтеглени 162 000 лв. за разрешението за строеж, а от Български лекар ЕООД – като търговско дружество, собственост на БЛС - 234 582 лв. за заплащане на част от сумата по договор за инженерингова услуга, сключен от БЛС с Консорциум за инженерингови проекти и строителство – ДЗЗД.
На 7 май 2009 г. с договор за банков кредит между ”Корпоративна търговска банка” АД и БЛС е отпуснат кредит на съсловната организация в размер на 420 хил. лв., с период на погасяване от 15 май 2010 г. до 15 април 2014 г. и вноска от 8750 лв. С него са рефинансирани старите кредити към Токуда банк при годишна лихва 9% и гратисен период 12 месеца. С въпросния кредит са изплатени кредитът на БЛС в размер на 162 000 лв., този на „Български лекар” ЕООД от 234 582 лева и частично плащане на остатъка от задължението към консорциума - 20 000 лева
Кредитът от Корпоративна търговска банка е обезпечен с ипотека на земята от 1760 кв. м., ипотека върху правото на строеж и особен залог върху банковите сметки на БЛС. Ипотекирането е извършено, без да има изготвена актуална оценка за реалната стойност на земята от лицензиран оценител.
„Считам това тройно осигуряване на кредита от 420 хил. лв. за крайно неуместно и затормозяващо действията на Управителния съвет на БЛС като инвеститор по изграждането на Дома на българския медик. Създадената ситуация с обезпеченията (особено двете ипотеки) е пречка и за осъществяване на публично-частно партньорство при изграждане на сградата”, пише в становище на адвоката на БЛС Иван Сотиров.
По предложение на д-р Здравко Димитров, председател на лекарската колегия в Бургас, Националният съвет на БЛС е взел решение да се потърси по-изгодно предложение да рефинансиране на кредита от Корпоративна търговска банка. Лицензиран оценител ще извърши актуална оценка за стойността на земята. Ще се ревизират и платените дейности на фирмата-изпълнител на проектите. Националният съвет на съсловната организация е решил още да се открие процедура за търсене на стратегически инвеститор за стоежа на Дома на лекаря.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница