Ако по същия начин в получения малък правоъгълник вместо една са пробити 2 дупки по диагонал, как ще изглежда новият орнамент? 2 зад. Хитро и вярно смятане- (10 точки)Дата08.06.2018
Размер15.96 Kb.
#72805


1 зад. Открийте орнамента -(10 точки)Ако по същия начин в получения малък правоъгълник вместо една са пробити 2 дупки по диагонал, как ще изглежда новият орнамент?


2 зад. Хитро и вярно смятане- (10 точки)

а) Пресметнете:, където n е естествено число.
б) Намерете неизвестното число х:


3 зад. Ролята на медианата и равнолицевост-(10 точки)

а) Докажете, че коя да е медиана в триъгълник, го разделя на два равнолицеви триъгълника.

б) За триъгълника ABC точка Q е среда на страната BC, а точка P е среда на страната AC. Ако , намерете .
4 зад. Ще опазим ли гората?- (10 точки)

Горско стопанство иска да сече гора, но еколозите протестират. Директорът на горското стопанство ги успокоява – „99% от всички дървета са борове. Ще сечем само от тях. Възнамеряваме след това боровете да са 98% от всички дървета.” Каква част от гората ще бъде изсечена?


5 зад. Открийте трицифреното число- (10 точки)

Да се намери трицифрено число , такова че , където.
6 зад. Оцвети, изрежи и пресметни- (10 точки)

Куб с ръб 3 см е разделен на 27 кубчета с ръб 1 см. Стените на куба са оцветени шахматно, като всяко ъглово квадратче е бяло. Кубчетата, които имат поне една черна стена, са изрязани от куба. Да се намери обема и лицето на повърхнината на полученото тяло.


Време за работа – 2 часа

Резултатите от проверката очаквайте най- рано на 16.02.09 на страницата на състезанието http://mg-babatonka.bg/~web37_math/index.php?st=comp.


Награждаването на победителите ще се извърши на 18.03.2009 г. в Аулата на МГ от 18 часа.

За най- добрите са осигурени награди! За лауреатите и техните ръководители е предвиден коктейл в МГ, непосредствено след награждаването! Поканите за коктейла ще бъдат връчвани с наградите на всеки лауреат!

УСПЕХ!
Катедра математика при МГ
Каталог: ~web37 math -> comp
comp -> X в равенството; б попълнете схемите и намерете неизвестните числа y и z ; в сравнете стойностите на X, y и z. Задача
comp -> Конкурс „Математическа атака", провеждан от математическата колегия при мг "Баба Тонка" за ученици от 4 до 7 клас Математическа гимназия "
comp -> Разрежете квадратна мрежа 5x5 по клетките на 3 части с равни периметри
comp -> Задача. Една баба купувала гевреци от хлебозавода по 20 стотинки и ги продавала по 60 стотинки. Един ден бабата спечелила 12 лева. Колко геврека е продала бабата през този ден?
comp -> Намерете естествено число n такова, че n 2 се дели на 6, n + 2 се дели на 241
comp -> Конкурс „Математическа атака", провеждан от математическата колегия при мг "Баба Тонка" за ученици от 4 до 7 клас Математическа гимназия "
comp -> Задач (10 точки) Равносилност. Решете уравненията:, където а е параметър
comp -> Познай намисленото число
comp -> Задача. Отгатни Роди ми се братче. На коя дата се роди, ако знаем, че годината е равна на стойността на израза: 543 012 : 3 (352. 17 175. 31 259). 600 + 25 + 11. 25 + 5


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница