Автомобилите Wiesmann -всичко друго, но не и обикновениДата16.10.2018
Размер137.5 Kb.
#89953
ТипАнализ


КОЛЕЖ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ТЪРГОВИЯ И МАРКЕТИНГ СОФИЯ

БИЗНЕС ПРОЕКТ


ИЗУЧАВАНЕ НА БИЗНЕС ИДЕЯ


тема: “Автомобилите Wiesmann –всичко друго, но не и обикновени

СТУДЕНТ: КОНСУЛТАНТИ:

София

Съдържание:


 1. Резюме

 2. Запознаване с бизнес идеята

 3. Анализ на предложения казус

   1. технико – икономическо проучване (ТИП)

 • ПИСТЕП анализ

 • SWOT анализ

 • Пазарно проучване

3.1.2 технико – икономически доклад (ТИД)

 • Индивидуален анализ – мозъчна атака, метод на аналогията

 • Продуктов анализ – атрибутивен анализ, ППП анализ

 • Пазарно – ориентиран анализ – GAP анализ, анализ „7C”

3.1.3 техноко – икономическа обосновка (ТИО)

Заключение

Използвана литература

Резюме:

Обектът на нашето изследване е бизнес дейността на фирма "Wiesman" - производител на малосерийни, ръчно изработени автомобили - уникати. Как започва дейността и утвърждаването на тази млада, но вече легендарна фирма за битикови автомобили. Направени са ПИСТЕП анализ, SWOT анализ, пазарно проучване, мозъчна атака, метод на аналогията, атрибутивен анализ, ППП анализ, GAP анализ, анализ”7С”.
 1. Запознаване с бизнес идеята

Фирмата «Wiesmann Auto-Sport» е създадена през 1985 г. в Германия от братята Фридхелм и Мартин Висман, които работят много усърдно за да превърнат ателието за прототипи в производствено предприятие за ексклузивни спортни автомобили и това да стане печелившо начинание. От тогава Wiesmann е установена като висококласна компания, съчетаваща двигатели на BMW и качествени немски автомобилни технологии с уникалния дизайн на спортните си коли.

Създателите на автомобилите "Wiesmann" са двама братя - Мартин и Фридхелм Висман. Те са израснали в семейната автокъща за употребявани автомобили и докато са носели железата, помагайки на своя баща, те постепенно били завладени от идеята да създадат свой собствен автомобил. Техният баща продавал Fiat, но след това се ориентирал към BMW. Гледайки хубавите спортни автомобили, порасналите вече момчета мечтаели да създадат бърза спортна кола.

Преломна се оказва 1985 г., когато на автомобилен салон в Есен, те се прехласват по ретро автомобилите, от 50-те години и са убедени, че техният автомобил щи бъде в същия стил, но със съвременно и луксозно оборудване.

Мечтата им се оказала твърде смела, тъй като не разполагат със средства, пък и никоя банка не им отпуска кредит за такова начинание. Те не търсят помощ и от родителите си, за да не рискуват семейното благополучие. Оказали се в безизходица, те се сещат, че в техния гараж се намира кабриолет BMW, който бил неизползваем през зимата. Хрумва им идеята, че би могло са се направи твърд таван за кабриолет.

Изобретяват го, изпробват го върху техния автомобил и много им харесва. Постепенно при тях завалят поръчки от други собственици на кабриолети и те изпълняват с голямо желание и удоволствие всички до една.

Тази ниша на пазара тогава е била празна и това се оказва доста печеливш бизнес за тях. Набрали вече необходимите средства, те не спират да преследват своята голяма цел. На дневен ред стоял въпросът на какъв двигател да заложат за своя автомобил - на Mercedes или BMW. Двигателите на BMW се оказват по-близо до техните идеи и през 1990 г. Мечтата им придобива реален образ - те имат вече своя автомобил.

Задачата пред Мартин и Фридхелм Висман вече е как да представят уникалния автомобил.

Тук влиза в действие маркетинговият план на Фридел Висман. Той отива с автомобила в Хамбург, където се провежда международен турнир по тенис. Първото, което прави Фридхелм Висман е да се настани в хотела на тенис-звездите. Второто нещо е да си откупи правото за паркиране пред главния вход и третото - да наблюдава какво ще се случи.

Неговата стратегия се оказва, както се изразява самият той, "Попадение в 10-ката" . След известно време се събира тълпа от хора, които питат каква е тази неизвестна марка кола и кой е нейният собственик. Така колата пробудила интереса в богатите тенис-звезди и първите, които стават рекламни лица на автомобила са Медведев и Кафелников. Те са ходят навсякъде с автомобила - на тренировки, по ресторанти, на партита.

След такава масирана ракламна кампания, производството във "Wiesmann" се развива както във "Ferrari" - произвеждат само 4 автомобила за първата година, а след това през следващите 12 години произвеждат по 100 автомобила годишно.

"Wiesmann" разполагат с 2 помещения, базирани в градче, близо до Мюнстер - едното е обичайната автокъща, а другото е производствения цех, където се сглобяват автомобилите.

Във "Wiesmann" ръчната изработка съставлява 65%, за разлика от крупните автозаводи, където е 10-15%. В зависимост от височината на този, който е поръчал „Висман”, се правят различни по височина седалки, с различна дължина до педалите. Тук не се набляга на автоматизацията, а на специализирани в ръчната изработка на малосерийни автомобили работници и специалисти, които започват да се обучават още като ученици. Във фабриката работят 75 човека.

В момента "Wiesmann" произвеждат 2 автомобила Роадстер и GT. Те сериозно се отличават по своите габарити и визия. Роадстерът е заимстван от сглобката на BMW, като профилът е квадратно сечение в стил спортни автомобили от 50-те години. GT се отличава с алуминиевата структура на тавана, което е също иновация в този бизнес. Двигателите са V-образни като на BMW. Електрониката е направена от специалистите на "Wiesmann" .

Емблемата е гущер - гекон, който символизира отличното сцепление на автомобила с пътя. Базисната цена на уникатите е от 96 000 евро до 178 900 евро.

Освен производството на автомобили фирмата извършва и високачествен тунинг на други марки. Клиентите на марката са от различни страни. Последният е принцътна Мароко. Коли се продават в Швейцария, Кувейт, Холандия, Люксембург, Белгия. Наскоро бяха доставени две коли в Южна Корея и две коли в Дубай.Предприемачески стратегии
Братята Висман започват своята дейност с бизнес идея. Съществуват различни източници за осъществяване на предприемаческата бизнес идея. Първоначално, Висман използват иновационния подход като въвеждат нова технология на производство /твърдия покрив на кабриолета/, а в последствие и въз основа на нея предлагат, на вече съществуващия пазар, един нов продукт. За този процес те използват стратегията на пазарните ниши - в началото на своя стартиращ бизнес специализираният им продукт е насочен към определен пазарен сегмент - собствениците на кабриолети.

За постигане на това, в условията на бързо развиващия се пазар, братята Висман използват алтернативност, гъвкавост, умение да изследват и анализират пазара и, разбира се, много упорита работа. Тази стратегия успява посредством по-добро задоволяване на конкретно съществуващия пазар. Затова предприемачите трябва да държат винаги на фокус повече пазара, отколкото продуктите или услугите.

В тази връзка, братята Висман използват иновацията най-ефективно. Те излизат с нова интерпретация, която трябва да задоволи потребителя напълно, чрез установяването на нов стандарт и превземането на пазара. В този смисъл те стартират своята дейност със стратегия на стартиращ предприемач.

Братята Висман, използвайки стратегията на оцеляващ предприемач или съвършено конкурентната фирма, целят да затвърдят своята позиция на пазара, като уникална и индивидуална марка. Рискът при тази стратегия е значително по-малък, тъй като по времето, когато Висман започват да действа, пазарът вече е приел иновацията. Често, за нея има по-високо търсене, отколкото оригиналният иноватор би могъл да посрещне. По това време вече съществува и информация от маркетинговите проучвания относно навиците на консуматорите на пазара.

Натрупвайки първоначалния капитал, братята Висман започват производството на автомобили, непознати със своята визия на пазара, като отново заемат една неизползвана преди това ниша на пазара, производството на малосерийни, ръчно изработени автомобили - уникати. Не на последно място, след успеха Висман по-скоро трябва да усъвършенстват и позиционират иновацията. Трябва да се гледа на иновацията и прилежащите й продукти и услуги от гледна точка на клиента, както са направили и братята Висман.

Освен, че братята Висман използват иновацията, те много успешно си служат с динамичното предприемачество, което предполага ефективно изчерпване и експлоатация на сбора от ефектите на всеки един прозорец, което може да се опише чрез параметрите “скорост на затваряне на прозореца” и “последствия от затварянето на прозореца”. С други думи, изчерпването трябва да се предхожда от отварянето на нов прозорец. Фирма "Wiesmann" се намира на монополния и олигополен пазар, където няма загуби от мащаба и където няма много малки предприемачески фирми. Средата е ограничаваща.

Маркетингът на фирмата е концентриран, насочен към определен пазаран сегмент - хора на шоу-бизнеса, известни спортисти и влиятелни личности. Всичко това позволява на фирмата да стои здраво на пазара и вече 20 години да задоволява потребностите на хора с големи възможности.

3.Анализ на предложения казус

3.1.1.Технико - икономическо проучване (ТИП)


ПИСТЕП анализ:


 • Политико – правна среда: политическа стабилност

 • Икомомическа среда - неясна стабилност на икономиката в световен аспект;

 • Социална среда - доходите на населението

 • Технологична среда – използване на нови технологии и материали за създаване на по – качествени продукти;

 • Екологична – съобразяване с новите изисквания за количествата въглероден двуокис в отработените газове на автомобилите


Анализ на комплексната среда

SWOT анализ

Това е анализа на силните страни на организацията, слабите страни на предприемаческата дейност. Възможностите, които средата предлага и заплахите, идващи от обкръжаващата среда.

Силни страни:


 • Високо квалифициран персонал

 • Високо качество на произвежданите автомобили

 • Обслужване на стабилни клиенти

 • Капацитет за разширяване на дейността – нови модели

 • Интелектуална собственост и запазена марка

 • Малка и тъвкава структура на компанията

 • Пълен контрол в управлението

 • Двигателите на BMW-ползват сервизите на BMW по светаСлаби страни:


 • Ограничен брой потенциални частни купувачи

 • Високата цена на уникатите

 • Уникални компоненти на шасито и интериора-трудна замяна

 • Ограничено годишно производство-продажба с поръчка с година напред
 • Възможности:

 • Отваряне на нови представителства-досега са само 10

 • Печелене на нови пазари- от 2010 г. в САЩ

 • Възможност за насочване и разширяване на гамата на предлаганите продукти.

 • Заплахи:

 • Ръста на цените на горивата

 • Свиване на германския автомобилен пазар

 • Постоянно развиващата се конкуренция

 • Нови изисквания за количествата въглероден двуокис в отработените газове

 • Икономическа нестабилност на световно равнище


Анализ „7C”:

 • Споделени ценности: опит, качеството е на първо място, производство според желанията на клиента, сигурност, комуникативност

 • Структура: Плоска, Екипен подход

 • Система: внедряване на нови високи технологии паралелно с ръчната изработка на автомобилите

 • Стил: Лидерство, обвързано със съдружие

 • Служители: високо квалифициран персонал с опит, около 75 души

 • Способности: в основата на цялата дейност на фирмата стои опитът, натрупан през годините

 • Стратегия: Развитие на дейността и увеличаване на приходите от производството на малосерийни, ръчно изработени автомобили –уникати за индивидуалисти.3.1.2Технико – икономически доклад (ТИД)

Индивидуален анализ

 • Метод на аналогията

Използване на аналогията като метод за използване на нови продукти е важен елемент за развитието на дейността на дадена фирма. Вийсман започва дейността си с предлагането и продажбата на твърд покрив за кабриолети, следва изготвянето на прототип, самият нов автомобил, а след това се появяват модификациите му, като едновременно с това фирмата извършва и висококачествен тунинг на други марки автомобили.

Продуктов анализ

Атрибутивен анализ

Атрибутивни черти:

Атрибутивни функции:

 • Задоволява индивидуалните желания на всеки клиент-всеки автомобил се произвежда по поръчка

 • Съчетава класически дизайн и супер модерна техника и лукс

 • Мощност и сигурност, гарантирани от използваните двигатели на БМВ

 • Комфортен и супер луксозен интериор ;

 • Съвременни материали и компоненти за изработката на купето и окачването като карбон, алуминий и фибростъкло ;

 • ръчно изработени автомобили - уникати

Атрибут - предимства:

 • За интериора, купувачът разполага с почти неограничен избор на цветове и кожа за салона, освен това може да поръча и бродиране на името на собствената му фирма върху седалките Предлагат се 2000 външни и 400 интериорни цвята.

 • супер леката каросерия от фибро-стъкло;

 • двигателите са на BMW, който има добре развита мрежа от дилъри и сервизи, което прави възможен ремонтът и сервизът на Wiesmann почти навсякъде по света;

 • Във "Wiesmann" ръчната изработка съставлява 65%.

3П Анализ
А. Ядро на продукта

Луксозни ръчно изработени спортни автомобили-уникати с класически ретро дизайн


Б. Физическа полезност

Разнообразна цветова гама, иновационен дизайн допълнен от интересено съчетание на карбон, алуминий r фибро-стъкло. 6 степенна секвенционална скоростна кутия, DSC система вкл. ABS, аудио система Sound Concept 1, подгряване на седалките, климатична инсталация, ксенон, ляти джанти, индивидуална кожена тапицерия, волан обшит в индивидуална кожа, 2бр. джобове в вратите, лого на седалките, поставка на средната конзола с капак, хромирани рингове на километража, хромирани копчета на климатика, цвят по желание за циферблатите на таблото, отварящо се задно стъкло, лайсни в основата на вратите от благородна стомана, луксозни велурени седалки, радиаторна решетка в изпълнение от алуминий, оширена задна част=


В. Пазарна полезност

Каросерията се състои висококачествени метални елементи, подсилени с фибростъкло. За интериора, купувачът разполага с почти неограничен избор на цветове и кожа за салона, освен това може да поръча и бродиране на името на собствената му фирма върху седалките.

През 2007 г. е представен топмоделът GT MF 5. Снабден е с десетцилиндров V-образен двигател от БМВ М5 с обем 4999 см3, който разполага с 507 к.с. (373 кВ). Максималната скорост е 310 км/ч. Ускорението 0-100 км/ч е за 3,9 сек. Колата е със задно задвижване и седемстепенна секвенциална скоростна кутия. Размерите на GT MF 5 са 4,30 м дължина, 1,95 м широчина и 1,17 м височина. Теглото е 1380 кг.

Wiesmann GT печели Международния конкурс в сферата на индустриалния дизайн /Red Dot/ за 2006 г. Предлагат се 2000 външни и 400 интериорни цвята.

Благодарение на факта, че двигателите са на BMW, който има добре развита мрежа от дилъри и сервизи, прави възможен ремонтът и сервизът на Wiesmann почти навсякъде по света.

Предимство пред конкуренцията осигурява и факта, че автомобилите са уникати и няма заместители. Следователно няма натиск на конкуренцията. Коефициентът на еластичност на продукта спрямо цената е равен на нула, следователно говорим за съвършено нееластичност на търсене.


Г. Информационна полезност

Издаване на специални каталози съдържащи по-важни елементи на информацията за продукта осигуряващи лесна достъпност. Повечето необходими неща за продукта също така са отразени на официалната интернет страница, което дава възможност за пряк достъп на купувачите.


Д. Социална полезност

Марката повлиява на избора на клиента като го увлича с дългогодишния си добър имидж и по този начин елиминира голяма част от кункуренцията на пазара. Заявките за закупуването на един автомобил Вийсман са запълнени за една година напред, което носи социален престиж за тези, които го притежават, дава самочувствие и сигурност. Малкото бройки произведени бутикови автомобили отграничават собственика от другите, дават преимущество пред конкурентите. Купувачът се чувства късметлия.

Грижата за клиента, качеството на материалите и изработката привлича повече клиенти., голям принос има качествената реклама.

Е. Производствена полезност

Производство на ръчно изработени спортни коли с класически ретро дизайн, съчетаващи най-съвременни материали и компоненти за изработката на купето и окачването като карбон и алуминий с комфортен и супер луксозен интериор, задвижвани от най-мощните двигатели на отдавна наложилия се автомобилен гигант BMW

Във "Wiesmann" ръчната изработка съставлява 65%, за разлика от крупните автозаводи, където е 10-15%. В зависимост от височината на този, който е поръчал „Висман”, се правят различни по височина седалки, с различна дължина до педалите.

Тук не се набляга на автоматизацията, а на специализирани в ръчната изработка на малосерийни автомобили работници и специалисти, които започват да се обучават още като ученици. Във фабриката работят 75 човека.


Ж. Интелектуална полезност

За изработката, разпространението и оценяването на толкова качествени продукти, каквито прелага фирмата е нужен екип от специалисти, което я задължава да използва помощта на високо интелектуални хора. Това разбира се е защитено от всички необходими средства като лицензи и патенти, които фирмата предоставя.


З. Екологична полезност

Използване на екологични материали; намаляване на отделянето на въглероден двуокис в отработените газове на автомобилите.Пазарно - ориентиран анализ:

GAP анализ:

Продуктите на „Wiesmann” заемат една неизползвана преди това ниша на пазара, производството на малосерийни, ръчно изработени автомобили - уникати. Те са предназначени да задоволяват потребностите на хора с високи доходи. Качеството на продуктите е на високо ниво и оправдава цената.Направеният анализ доказва, че на пазара съществуват празни места (GAP), и оправдават непрекъснатите иновации в продуктите на Вийсман.

Матрица на Ансоф


Продукт

Пазар


Съществуващ

Нов

Съществуващ

ПАЗАРНО ПРОНИКВАНЕ

ПРОДУКТОВО РАЗВИТИЕ

Нов

ПАЗАРНО РАЗВИТИЕ

ДИВЕРСИФИКАЦИЯ


Потенциал на продукта според Бостънската матрица
Според Бостънската матрица продуктите на бизнес организацията се разделят в четири квадранта и в зависимост от това в кой квадрант попада продуктите се разделят на :
Според тази матрица нашият основните продукти на Wiesmann- Роадстер и GT се намират в първи квадрант т.е продукт звезда. При този тип продукти най - ефективна стратегия е агресивната промоция, разширяване предлагането на продуктите и услугите и инвестиране в НИРД.

Другите две дейности-изработването на твърди покриви за кабриолети и тунинговането на други марки автомобили се намират в квадранта дойни крави. Бизнесът е използван за подпомагане на другите бизнеси, като най - ефективна стратегия е защита и поддържане.

Във Wiesmann навреме виждат опасностите и затова разработват първо един продаваем, конкурентноспособен продукт /твърдия покрив за кабриолети/, който от една страна осигурява икономическото оцеляване на фирмата, а от друга й спечелва необходимия респект от големите компании, което в крайна сметка довежда до сключването на договор за доставка на автомобилни технологии с BMW.

   1. Технико – икономическа обосновка (ТИО)

От направените анализи достигаме до извода, че автомобилната компания Wiesmann е лидер на пазара в своята ниша. Предлага висококачествени продукти за всеки клиент, който иска да се чувства различен и уникален. Използва ръчната изработка за индивидуалната изработка на своите автомобили. В компанията работят висококвалифицирани кадри с опит, които започват да се обучават още като ученици. Автомобилната марка е позната в почти всички държави в света. От компанията казват „Wiesmann е различна кола и се кара от различни хора”.ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Създателите на компанията Фридхелм и Мартин Висман са работили много усърдно за да превърнат малката фирма в печелившо начинание. Wiesmann е установена като висококласна компания съчетаваща двигатели на BMW и качествени немски автомобилни технологии с уникалния дизайн на спортните си коли. Вече има повече от 900 собственика, наслаждаващи се на уникалните автомобили Wiesmann Roadster и Wiesmann GT.

Wiesmann гарантират високо качество на всички детайли. Двадесет години след пускането на първия автомобил компанията планира увеличаване на продукцията заради рязкото повишаване на търсенето на Wiesmann. Създателите вече изградиха нов ултрамодерен производствен комплекс, за да могат да се изправят срещу по-сериозно предизвикателства в близкото бъдеще.

От фирмата казват,че Енцо Ферари е започнал с 4 коли, също като тях, десет години по-късно е продавал около 100, а в момента продава над 1000. Надеждата е „Висман” също да последва съдбата му.

Използвана литература
Деян Дойков (2006) Предприемачество.

MT&M College, СофияЕлектронни справки
www.motorshow.bg/?go=news&p=full&newsId=607

WIESMANN Car News

http://www.wiesmann-auto-sport.de/ewirstart.html

http://germancarscene.com/2007/09/19/wiesmann-gt-mf-5/#more-4801

http://www.gtspirit.com/2008/04/03/new-wiesmann-production-facility/


Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница