Българин на борда на най-големия круизен кораб в светаДата23.02.2017
Размер48.48 Kb.
#15526
КРУИЗИ
БЪЛГАРИН НА БОРДА НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ

КРУИЗЕН КОРАБ В СВЕТА


3 дни на Independence of the Seas или чудото да се докоснеш до една красива мечта
Чудото се сбъдна! Отдавна бленуваното ми пътуване, а след това и плаване се осъществи. Всъщност още в началото на годината ме поканиха от европейската туристическа компания Caravelle и благодарение на Манфред Ягерсбергер в края на април 2008 г. се озовах на борда на наистина най-големия круизен кораб в света – Independence of the Seas („Независимост на моретата”).

Нека започна вълнуващия си разказ още отначало. Ранният полет от летище София до Лондон не ми попречи и да мигна от превъзбуда за очакваното пътешествие. Всичко ми се струва като някаква приказка и нереалност. Даже когато на летище „Хийтроу” ни посрещат 2 учтиви жени представителки на круизната компания Royal Caribbean International все още не вярвам, че ще се кача на най-новият, а и най-големият кораб в света. В рейса от Лондон до Саутхемпън ни дават информационни листи и се запознавам по-подробно с чудото на чудесата.


Компания Royal Caribbean International е основана през 1968 г. и в момента разполага с 27 круизни кораба разделени в няколко класа - Genesis Class, Freedom Class, Voyager Class, Radiance Class, Vision Class и Sovereign Class. В първия клас попадат 2-та бъдещи най-големи кораба в света – проект Genesis 1 и Genesis 2. Първият ще бъде спуснат на вода в края на 2009 г., но за това ще разкажа по-подробно след малко. Във Freedom Class влизат 3-те най-големи кораба в света – Freedom of the Seas, Liberty of the Seas и Independence of the Seas. Първите 2 са спуснати на вода през 2006 г. и 2007 г. Последният, на който ми предстоеше да прекарам 3 незабравими дни е спуснат на вода в началото на април в корабостроителницата Aker Finnyards, гр. Турку, Финландия. Цената му е 600 млн.долара и е с дължина 339 m. Широчината му е от 39 до 56 m, газенето 8,8 m, а водоизместването му е 154 407 t. Тези данни го правят най-големият круизен кораб в света!

Докато се възхищавам на информацията вече сме в Саутхемптън, а времето е типично английско – мъгливо и вали силен дъжд. Когато автобусът се изкачва на най-високата точка в града пред погледа ни се изправя нещо наистина огромно. Над всички сгради в Саутхемптън е белият корпус на Independence of the Seas. Прехласвам се от удивление по 18-те му палуби, а колкото повече се приближаваме, толкова повече погледът ми не може да обхване целия съд. Паркираме пред сградата на Royal Caribbean International, а следващите няколко минути са изтрити от съзнанието ми. Преминаваме през коридори, следват митнически проверки, навсякъде има усмихнати служителки на компанията, навлизаме в тунел и след няколко секунди съм на борда на кораба...

Съзнанието, а и гласа ми се загубиха. Трима души в офицерска униформа ми казват: „Good afternoon. Welcome on board to the biggest ship of the World – Independence of the Seas!” И въпреки техните силни думи все още не зная къде се намирам, въпреки че една асистентка сочи на всички на ляво. Тръгвам надясно и започвам да снимам огромния герб на RCI, както и името на плавателния съд. Усмихнати дами ме откъсват от захласата и ме отвеждат до рецепцията, където ми дават електронна бордна карта, с която да мога да си отключа каютата.

И от този момент нататък се потапям в магията наречена най-голям круизен кораб! Още в първия момент се загубвам, а след това ще ми стане и като хоби. Добре, че навсякъде има макети на кораба или табла, на които пише къде съм и как да стигна до избраната от мен цел. След 10-минутно лутане от 4-а палуба стигам до 3-а и след още малко време си намирам каютата. Влизам вътре и се очаровам! Какъв по-голям шанс от това да имам гледка към морето! Отварям пердетата и точно в този момент небето се усмихва, а слънчевите лъчи огряват пристанището на Саутхемптън. Пред мен има много кораби, фериботи, скоростни катамарани за крайбрежно плаване и яхти. Изумен съм от параметрите на порта и веднага го сравнявам с българските, но място за сравнения за съжаление няма.

Коремът ми вече курка, така че се запътвам към 11-и борд, където се намира обедния ресторант Windjammer. Тук ме чакат българките, с които се запознах по-рано: Росица ........ от, Даниела .... от, Краси...от. С тях за следващите 3 дни си прекарвам великолепно и неусетно часовете на борда на кораба. Ресторантът е огромен и има полукръгла форма. Вземаме маса до прозорците, а след това си избираме от пребогатата шведска маса. Сядаме и се наслаждаваме на най-красивата гледка! Отвсякъде ни заобикаля море, а корабите минават непрестанно. Всичко е прекрасно и спокойно. Но спокойствието ни е нарушено от човека, който ни покани тук – Манфред Ягерсбергер. Той ни се зарадва много, събрани и ни поведе към съкровищата на кораба.

Започваме от 11-и борд, където се намират басейните и джакузитата. Те са разположени от 11-а до 14-а палуба. Пред нас се откриват чудни шарени и цветни пластмасови фигури на хора и животни. Изведнъж от тях започват да пръскат фонтанчета и всичко се превръща в красива феерия. Точно над тях от едната палуба към другата има огромен изкуствен водопад. Той спира за секунда и под него се появява надписа на чудото наречено зона H2O.

Продължаваме напред и разглеждаме редицата басейни, които са пред нас. В този момент, въпреки температурата на въздуха от 10 градуса, няколко хлапета се събличат по бански и със силен вик се пльосват във водата. А след това започват луда игра. Английска му работа. Навсякъде около нас има стотици шезлонги, на които са се излегнали хора, но те са по дрехи, явно нямайки смелостта на малките.

Спираме за малко разходката и се наслаждаваме на коктейлите, които ни сервират от Pool Bar. Тук на външните бордове има още няколко заведения, които са особено атрактивни. Веднага се набива на очи ресторантът във форма на летяща чиния, от който се вижда целия кораб отвисоко, както и Sky Bar. След слънчевата и водна разходка се спускаме надолу към 5-а палуба. Асансьорите са стъклени и от тях се открива невероятната гледка към вътрешността на кораба.

Стъпваме на 5-а палуба, а под огромна арка стои надписът Royal Promenade. Това е най-красивото място в интериора на кораба. Бях подготвен от разказите на Кремена Минкова, които ви представихме в първия ни брой на списанието. Но това, което видях на живо не може да се опише с думи. Една красива феерия от цветове, музика, магазини, жизнерадостни хора, аромати... Просто изумително. Това е главният булевард на кораба, а отляво и отдясно са разположени магазини и заведения. Поглеждам нагоре и се удивлявам – над 50-60 метра над мен се вижда таванът с прекрасно изображение на древногръцкия кораб „Арго”.

Тръгваме по магазините – има за бижута, за оригинална козметика и парфюми, за шоколади и шоколадови изделия, за книги, за спортни облекла, за мъжки и женски костюми, за аксесоари на Royal Caribbean International... Окото ми привлича огромен 5 метров пирамидален куп, целият построен от плюшени мечета на компанията. Вземам най-горното, а после минавам и през шоколадите. Няма как сред толкова забавления да не се върна в детските си години. С колежките от България търсим място, където се пуши и с изненада установяваме, че това е рядкост на кораба. Пуши се или само на 3-ата външна палуба, или на 12-а палуба при басейните, или в специалната стая определена за това на 5-и борд. Влизаме вътре и се настаняваме в удобните кресла. Пропуснах да спомена, че кораба е толкова стабилен, че вече от няколко часа сме на борда му, но вълнението не се чувства. Забелязва се само по една бутилка с вино, която е сложена легнала на една витрина и леко се поклаща.

Докато се наслаждаваме на малкото ни останало свободно време, по радиоуредбата съобщават, че следва спасително учение. Всеки трябва да се прибере по най-бързия начин до каютата си и да намери жълтата спасителна жилетка, а след това всички ще се съберем на 3-а палуба, за да ни обяснят какво трябва да правим при авария.

Благодаря за изключителния шанс на ...
Каталог: gallery -> albums -> userpics -> 12122
12122 -> Близнаков припомня ангажимента на България за участие с осем процента от Сухопътните войски 1600 души в задгранични операции
12122 -> Унищожаването на 2011 Българската Армия
12122 -> Радиоводещият в българия
12122 -> Инициативен комитет за написване на книгата
12122 -> Осло. Полетите над Северна Норвегия в сряда вечерта бяха забранени поради опасения, че облаците пепел от възможното изригване на вулкан в Исландия могат да намалят видимостта, предаде афп
12122 -> За „коментари и анализи” Форсаж и после изведнъж падна Желязко Тенчев, в. Дума
12122 -> Проектът genesis е най-скъпият в историята на корабостроенето!


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница