Осло. Полетите над Северна Норвегия в сряда вечерта бяха забранени поради опасения, че облаците пепел от възможното изригване на вулкан в Исландия могат да намалят видимостта, предаде афпстраница1/4
Дата03.01.2017
Размер380.58 Kb.
ТипДоклад
  1   2   3   4
Полетите над Северна Норвегия са временно забранени

14 април 2010 | 23:16 | Агенция "Фокус"

Начало / Свят

Осло. Полетите над Северна Норвегия в сряда вечерта бяха забранени поради опасения, че облаците пепел от възможното изригване на вулкан в Исландия могат да намалят видимостта, предаде АФП, позовавайки се на норвежкия летищен оператор Авинор.
„Затворихме въздушното пространство между Бодое и Тромсое, далечния север на Норвегия, и обмисляме затваряне на въздушното пространство до Трондхеим, но все още няма окончателно решение”, съобщи Синдре Аанонсен. По думите му, въпреки липсата на инциденти до момента, породени от облаците пепел, „по-добре е да е безопасно, отколкото после да съжаляваме”.

„Юрокоптер” ще представи на изложение в Румъния четири хеликоптера

14 април 2010 | 16:44 | Агенция "Фокус"

Начало / РумънияБукурещ. Вчера в Букурещ се откри третото международно изложение на военна техника „Black Sea Defense & Aerospace 2010”, в което участват над 200 компании от 17 държави, съобщава в. „Финанчиарул”. Изложението ще продължи до 15 април.
Компанията „Юрокоптер” ще представи четири свои многоцелеви хеликоптера: „Кугър”, NH 90, EC 635 и „Тайгър”. „Юрокоптер” присъства на румънския пазар от 2002 г., предоставяйки услуги по техническо обслужване на хеликоптери „Пума” и „Супер Пума”.
Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2009 г. разгледаха депутати от ресорната комисия

14-04-2010 | 17:55 | Агенция Фокус

Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2009 г. бе разгледан на заседанието на комисията по външна политика и отбраната, предаде репортер на Агенция „Фокус”. След заседанието военният министър Аню Ангелов обясни, че документът е за сведение на цялата общественост. По думите му докладът е една отправна точка за това как в бъдеще да работи министерството по отношение на отбранителната политика за осигуряването на нуждите на обществото.
„Целта на това упражнение бих казал е навременно да се разгледа на основата на пресни впечатления от миналата година оценката за това, което е направено, и най-важното е да даде основните направления как да се развива военната политика за 2010 г. Тях ги има в доклада накрая”, каза министърът.
Ангелов е приел само една критика по време на заседанието, че в системата на отбраната работят и други организации – като Министерството на външните работи и други институции – като разузнавателните служби, включително и МВР.
Ангелов обяви, че се готви доклад за националната сигурност, който ще засегне общите аспекти на сигурността въобще. „Смятам, че докладът дава възможност да сравняваме какво представлява българската армия в сравнение с другите армии – от една страна като численост спрямо на глава от населението, от друга страна като разходи и издръжката на всеки един. Този доклад трябва да бъде приет като един размисъл за това какво е постигнато и какво трябва да се постигне със средствата, които имаме – да се постигне един баланс между желание и възможности, между ресурси и численост, техника и въоръжение, за да може БА да си изпълнява задачите”, каза Ангелов.

Аню Ангелов: Предстои да се вземат много важни решения по отношение на висшия команден състав на Българската армия

14-04-2010 | 17:53 | Агенция Фокус

Предстои да се вземат много важни решения по отношение на висшия команден състав на Българската армия, каза военният министър Аню Ангелов след заседанието на Комисията по външна политика и отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Решенията вече са в процес на съгласуване с президентството, с Министерски съвет. „Чакам тези решения да бъдат приети на следващото заседание на Министерски съвет или най-много на по-следващото заседание, крайният срок е 28 април, съответно ако има производство, да бъде във връзка с празника (6 май). След това предстоят много действия на министерството по отношение на подзаконови нормативни актове, някои вече излизат в Държавен вестник, други предстоят да излязат следващата седмица, различни мои наредби, също така на 25 май влиза в сила устройственият правилник, цялата процедура като организационни заповеди. След това трябва да се оформи структурата на МО и на висшите командни звена. Всичко това е основната ни работа”, обясни Ангелов.
Визията на висшите командни звена трябва да бъде готова до 20 април и реорганизацията им ще става паралелно с преместването на Щаба на отбраната в Министерството на отбраната, обясни още той.
Военна академия отбелязва патронния си празник и 98-та годишнина от основаването си

14-04-2010 | 10:38 | Агенция Фокус

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев ще участват днес в тържественото честване на патронния празник на Военна академия „Г.С.Раковски” и 98-та годишнина от основаването на висшето учебно заведение, съобщиха от министерството. Тържеството ще започне в 10.00 часа с посрещане на бойното знаме и поднасяне на венци пред паметника на Георги Стойков Раковски в района на академията.
Мемориална плоча на загинал военен пилот поставиха в село Ботево, община Аксаково

12-04-2010 | 13:37 | Агенция Фокус

Мемориална плоча на загинал военен пилот бе поставена днес в аксаковското село Ботево. Това заяви за радио „Фокус” – Варна о. з. полковник Иван Апостолов, военен пилот. Той добави, че днес се отбелязват 40 години от гибелта на военния пилот Андон Стоев, роден в село Ботево и загинал през 1969 година при инцидент с военен самолет на летище “Равнец” край Бургас. Апостолов посочи, че цялата организация е била на много високо ниво. „Просто беше невероятно, колко души дойдоха да се поклонят пред паметта на нашия колега”, каза още военния пилот. Той добави, че на мероприятието са присъствали над 50 души – военни пилоти и жители на село Ботево, като освен това са е дошъл автобус с пилоти-ветерани от Балчик.
Световният флирт с ядрените оръжия

13-04-2010 | 16:36 | Агенция Фокус

Aгенция Франс прес

Ядрените бомби са най-унищожителните оръжия, които някога са изобретявани, способни да унищожат всичкия живот на планетата. Ето и някои от ключовите дати в тяхното развитие:

- 1942: САЩ, които се включват във Втората световна война след японска атака срещу военноморската им база в Пърл Харбър, стартират секретен план за разработка на ядрена бомба.

- август 1945: След успешен тест в пустинята на Ню Мексико, САЩ хвърлят две атомни бомби над Япония – над градовете Хирошима и Нагасаки. Атаките причиняват смъртта на приблизително 210 хил. души, много от тях загиват незабавно, а други след години заради дългосрочния ефект от радиацията. Това е единственият случай досега, в който ядрено оръжие е използвано вследствие на гняв.

- 1949: Съветският съюз, тогава ангажиран в Студената война със Запада, провежда първия тест на ядрена бомба.

- 1952: Американската армия взривява първата водородна бомба при тест на тихоокеанския остров Ениветок. Ядрените тестове в атмосферата се превръщат в обичайна практика, след което вследствие на забрана от 1963 г. са заменени с подземни.

- 1950-те и 1960-те г.: САЩ и Съветският съюз плюс Великобритания, Китай и Франция създават мощни ядрени арсенали. Но ядрените оръжия се смятат парадоксално са застраховка срещу тяхната употреба, тъй като са толкова мощни, че всякаква сили достатъчно глупава, за да ги използва със сигурност ще бъде унищожена в отговор.

- Октомври 1962: Светът изглежда близо до ядрен конфликт, когато става ясно, че Съветският съюз е разположил ракети в предверието на Америка – Куба. След като САЩ блокират острова, съветите се оттеглят.

- 1968: ООН приема договора ядрено неразпространиение (ДНЯО), който влиза в сила през 1970 г. Той позволява на участващите страни да развиват ядрената енергия, но забранява на нови страни да придобиват ядрени оръжия и ангажира тези, които вече имат официално, с разоръжаване. Страните, които официално разполагат с подобни оръжия са петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН: Великобритания, Китай, Франция, Съветския съюз и САЩ.

- 1990-те г.: Въпреки че колапса на Съветския съюз слага край на Студената война, Русия наследява оръжията на бившата суперсила и до днес.

- 1998-2006 г.: Появяват се нови ядрени сили – Пакистан и Индия – които не са подписали ДНЯО. Северна Корея твърди, че притежава собствено оръжие, а западните сили обвиняват Иран в стремеж към получаването му.

- 2005 г.: Иран, който е подписал ДНЯО и който настоява, че ядрената му програма е единствено за граждански цели, подновява обогатяването на уран. САЩ и други западни сили обвиняват Техеран в стремеж към оръжие.

- Октомври 2006: Израелският лидер Ехуд Олмерт прави необмислено открито изказване, свързано с притежание на ядрения арсенал от страната – нещо, в което в чужбина до голяма степен са убедени, но и което други израелски официални лица отказват да потвърдят. Израел не е подписал ДНЯО.
Войни и конфликти

Защо румънският министър на отбраната иска нов „Еър Форс” за президента

12-04-2010 | 09:56 | Агенция Фокус

„Гъндул”

Последните държавни лидери в Румъния се возеха из целия свят с един и същ самолет на 34 години, стар „Боинг 707”, кръстен „Карпати”.


Самолетната трагедия, която потопи в сълзи и „обезглави” политическия елит на Полша, отново върна на дневен ред дискусията в Букурещ за сигурността на собствените високопоставени държавни служители.
Старият „Карпати”, произведен през 1974 година, може скоро да бъде спрян от полет, заявява министърът на отбраната Габриел Опря.
„От гледна точка на сигурността, най-големият проблем е това, че през 70-те години на миналия век подобни самолети (Боинг 707) не са били оборудвани с антитерористични системи, като например за избягване на ракети. От тази гледна точка, се налага Румъния – като правова държава и като държава член на НАТО, да има модерен президентски самолет, способен да осигури нужното ниво на сигурност”, обясни министърът на отбраната.
„Привърженик съм на връщането за обсъждане в рамките на Върховния съвет за отбрана на Румъния на въпроса за закупуване на подобен президентски самолет, с оглед на това, че става въпрос за националната сигурност на Румъния”, допълни министърът.
Готовността на Габриел Опря за закупуването на модерни самолети връща на първи план разгорещените спорове по темата отпреди повече от три години, свързани с това дали се налага или не модернизирането на президентския самолет, при условие че има недостиг в бюджетите на редица министерства, пише изданието.
През юли 2007 г. президентската администрация изнесе публично документи, показващи, че купуването на специални самолети е предложение на министерството на отбраната, одобрено от тогавашния премиер Калин Попеску-Търичану през май на същата година, когато държавният глава Траян Бъсеску бе предложен за сваляне от поста.
Според президентската администрация документът, представляващ стратегия за купуване на няколко самолета за транспортиране на румънски високопоставени служители, а не само на два, е бил разглеждан на заседание на Върховния съвет за отбрана на 28 юни 2007 г., по предложение на министерството на отбраната, бил е представен и подкрепен от министър Теодор Мелешкану и премиера Търичану.
Впоследствие редица лидери от управляващите либерали разкритикуваха намерението на Бъсеску да даде зелена светлина на покупката на самолети, при условие че той поискал повече пари за програмите за снабдяване на армията. Те заявиха, че сумата от близо 300 милиона евро, необходими за покупката на два свръхоборудвани самолета за президента, може да се използват за повишаване на качеството на живот на пенсионерите, заради което проектът бе „погребан”.
Българите също се сблъскват със същия проблем: специалните съветски самолети са прекалено стари, пише „Гъндул” и цитира публикации в български медии за инциденти с бившия президентски самолет от вида Туполев-154. След като самолетът бе предложен на търг, правителственият ръководител, държавният глава и председателят на парламента започнаха да ползват два самолета „Еърбъс A319”, които струват на българската държава 190 милиона евро.
"Късмет за сегашното правителство на Бойко Борисов, което наложи серия от сурови икономически мерки, които да се справят с кризата, е, че част от парите бяха платени в аванс от бившия кабинет на Сергей Станишев", пише изданието.
Индия разработва свръхзвукова крилата ракета

11-04-2010 | 16:35 | Агенция Фокус

Делхи. Индия разработва свръхзвукова крилата ракета с обсег на действие 1000 км. Еднотонната ракета ще се нарича „Нирбхай” („Без страх”), съобщи ръководителят на индийската държавна организация за военни изследвания пред агенция PTI.
Посочва се, че „Нирбхай” ще бъде част от индийската противоракетна система.
След провъзгласяването на своята независимост през 1947 година Индия е водила три войни с Пакистан и една с Китай.
Започна учение на кораби от бойния флот на Силите за отговор на НАТО

Голяма флота от бойни и спомогателни кораби и подводници от Силите за отговор на НАТО отплаваха от различни пристанища в Европа за началото на бойното учение, което се провежда от 12 до 22 април, съобщиха от пресцентъра на НАТО. Учението, което се нарича „Брилянт маринър” ще се проведе в Северно и Балтийско море. По време на учението бойната флотилия на НАТО ще се обучава за участие в операции или отговор на кризи във всяка точка по света.

В учението вземат участие шест хиляди и петстотин души военен персонал от 10 държави членки на НАТО – Франция, Белгия, Дания, Германия, Холандия, Норвегия, Полша, Испания, Великобритания и САЩ.

По линия на Партньорство за мир в учението участва и Швеция. Бойното упражнение на натовския флот включва 31 военни кораба – самолетоносачи, фрегати, танкери, подводници и 28 самолета.

Учението „Брилянт маринър” се координира от Съюзното морско командване на НАТО в Нортууд. Силите за отговор ще проиграят редица реалистични сценарии, включващи терористични заплахи, ембаргови и хуманитарни операции. Флагман на ескадрата е френският боен кораб „Мистрал”. /БА/
Израел разполага с най-добрите военни пилоти в света

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак посети военновъздушната база в Рамат Давид и заяви, че Израел има най-добрите пилоти, техници и изтребители в света, съобщава на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”.

„Военновъздушните сили са нашата основна защита срещу близките и далечните заплахи. Израелските военнослужещи са обучени, подготвени и нащрек срещу евентуалните заплахи”, каза Барак. /ИА „Фокус”/
ВВС на САЩ ще модифицират изтребители F-15 в самолети за РЕБ

Авиацията на Националната гвардия на САЩ смята да модифицира няколко изтребителя Boeing F-15C Eagle в самолети за радиоелектронна борба (РЕБ), съобщава Flightglobal. За целта на самолетите се планира монтирането на радари Raytheon APG-63(V)3 с активна фазирана антенна решетка (АФАР), а на централния пилон да се подкачи контейнер за РЕП.

Точната бройка на изтребителите, който ще бъдат конвертирани в самолети за РЕБ, не се съобщава. По предварителни данни, ВВС на САЩ трябва да получат 48 изтребителя F-15C с АФАР. Първата такава машина бе предадена на 159 ескадрила в Джексънвил вчера, 12 април 2010 година.

За сега американските ВВС планират да модернизират всичките 176 F-15C, на които ще бъдат монтирани радари с АФАР, но контракт за тези дейности все още не е сключен. Тези F-15 трябва да бъдат снети от въоръжение през 2030 година. Плановете за модернизация на F-15C ВВС на САЩ разглеждат заради недостига на подобни самолети в строя. През 1997 година бяха снети самолетите за РЕБ EF-111 Raven, като при това ВВС не получиха нищо в замяна.

Преди известно време бе разглеждана възможността за конвертиране на някои бомбардировачи B-52 в самолети за РЕБ, но тази идея беше отклонена от Пентагона.
BAE Systems най-големият оръжеен производител в света  

Британската оръжейна компания  Би Ей И Системс (BAE Systems) е най-големият производител на оръжия в света, сочи публикуван днес доклад на авторитетния шведски Международен институт за проучване на проблемите на мира.

За първи път титлата на най-голям оръжеен производител в света не е спечелена от американска компания, отбелязва Франс прес. Данните в доклада са за 2008 г. Те показват, че през тази година Би Ей И Системс е изпреварила американската компания Боинг в класацията на 100-те най-големи производители на оръжия в света, съставяна от стокхолмския институт. В класацията обаче не фигурират китайски оръжейни производители, припомня Франс прес.

"Главната причина, поради която британската компания е станала най-главният производител на оръжия в света за 2008 г., е повишаването на продажбите й за САЩ, които са компенсирали намаляването на продажбите й на други места по света, като например във Великобритания", се посочва в доклада, цитиран от Франс прес.

Година по-рано, през 2007 г., лидер в класацията беше Боинг с 29,2 милиарда долара /21,6 милиарда евро/ от оръжейни продажби, припомня БТА. В оповестената днес класация за 2008 г. Бойнг пада до трета позиция, изпреварен от Би Ей И Системс с приходи от 32,4 милиарда долара и британската компания Локхийд Мартин (Lockheed Martin) с приходи от 29,4 милиарда долара.

В класацията следват още три американски групи - Нортроп Грумън (Northrup Grumman), Дженерал Дайнамикс (General Dynamics) и Рейтиън (Raytheon). На седма позиция е Европейският авиационен и отбранителен консорциум (EADS), следван на осма позиция от италианската компания Финмеканика (Finmeccanica). Френската Талес (Thales) е на 10-о място. Чак на 18-о място е руската Алмаз-Антей (Almaz-Antei).

През 2008 г. 100-те фирми в класацията са спечелили от продажби на оръжия общо 385 милиарда долара /285 милиарда евро/, се посочва в доклада на стокхолмския институт.
Италианци искат авиобазата в Добрич за карго и детски парк

12 април 2010, 07:19Бизнес
Добрич, България

изпрати на приятелМного чуждестранни фирми проявяват интерес към закритата преди десет години авиобаза в Добрич. Последни мераците си към нея проявили италианци.

Те искали да правят на бившето военно летище карго летище и увеселителни паркове за деца. Това съобщи кметът на града Детелина Николова. Преди няколко години интерес към авиобазата проявили от немска фирма и италиано-немски консорциум. Искали да правят карго летище, което да обслужва Еврорегиона, включващ областите Добрич и Констанца.

От "Сибирски авиолинии" са имали намерение да построят на летището авиотранспортен терминал за превоз на храни, стоки и туристи. По-късно пък китайци имали желание да направят най-голямата в Европа борса за китайски стоки.

Инвестицията обаче не може да се реализира, тъй като летището все още е собственост на Министерството на отбраната. Очаква се решение на ведомството за това дали то ще ги предостави на българските общини или ще ги разпродава, обясни Д. Николова. Искането на община Добрич е, ако МО смята, че този имот не му е нужен, да й бъде предоставен.

26-а Авиобаза край Добрич бе най-голямата на Балканите. Тя бе закрита през 2000 година, а цялото й имущество постепенно разпродадено.Станислава Георгиева, БЛИЦ

Уникална ракета "Черешка 2010" ще литне над Кюстендил

Рекордна по тегло и размери любителска разработка на експериментална ракета, в рамките на Централна и Източна Европа, ще бъде направена в Кюстендил. Проектът ще е готов до септември, когато ракетата ще бъде пусната да лети. Инициатори са обществото на българските експериментални ракетомоделисти, клуб " Ракетчик" към  Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и кръжока по ракетомоделизъм при ОДК.

Проектът за ракетата е за стартова маса от 150 кг., 5 метра височина, управление с бордови компютър, бордова система за видеозаснемане, а очакваната височина на полета е 500 м. Ракетата ще лети с изомалтов карамел. Горивото е уникална българска иновация, обясниха организаторите. Разработката е кръстена "Черешка 2010". /Dariknews/

Съкращават 15% в Морското


Над 80 мераклии за предварителен изпит по математика

кап. I ранг Димитър Ангелов

С 15% ще бъде редуциран преподавателският и обслужващ персонал във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров” във Варна, научи „Позвънете”. Мярката е с оглед необходимостта от съкращаване на разходи във военната сфера предвид съществуващата криза. Тя е залегнала в публикуваното вчера в Държавен вестник Постановление 54 на Министерски съвет, а крайният срок за реализирането й е 1 юли тази година. На практика училището трябва да намали състава от 320 на 277 души, което означава, че с работата си трябва да се разделят 43-ма специалисти. Кои да бъдат те ще реши ръководството на висшето училище. Ще освободим предимно служители от обслужващия персонал, каза началникът му кап. I ранг Димитър Ангелов. От думите му стана ясно, че ще бъдат съкратени незапълнени бройки или такива с отпаднала необходимост. Освен сред служители, ангажирани с отделните подразделения към ВВМУ, съкращения най-вероятно ще има и в администрацията. Ще се опитаме да не намаляване преподавателския състав, който и без това е недостатъчен, коментира кап. Ангелов. Той обаче бе категоричен, че мярката няма да се отрази на процеса на обучение в училището и на качеството на предлаганото образование. Няма как да не пристъпим към съкращаване на разходите, в криза сме все пак, допълни началникът на ВВМУ.

Над 80 мераклии да се учат в него са се записали за предварителен изпит по математика за седмица, информираха още от училището. Заявления могат да се подават до деня, предхождащ изпита. Кандидатите да тестват по-рано знанията си могат да направят това на 25 април или 27 юни. Според утвърдените правила за прием във ВВМУ, мераклиите за граждански специалности се явяват на тест по математика, а тези за курсанти държат и тест по английски език и изпит по физическа подготовка. През учебната 2010/2011 г. ще бъдат приети 23-ма курсанти в специалностите „Корабоводене за Военноморските сили”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”. В помощ на кандидатите ВВМУ организира и подготвителни курсове по математика и английски език. Първият е на цена 250 лева, а вторият - 120 лева.Каталог: gallery -> albums -> userpics -> 12122
12122 -> Близнаков припомня ангажимента на България за участие с осем процента от Сухопътните войски 1600 души в задгранични операции
12122 -> Унищожаването на 2011 Българската Армия
12122 -> Радиоводещият в българия
12122 -> Инициативен комитет за написване на книгата
12122 -> За „коментари и анализи” Форсаж и после изведнъж падна Желязко Тенчев, в. Дума
12122 -> Българин на борда на най-големия круизен кораб в света
12122 -> Проектът genesis е най-скъпият в историята на корабостроенето!


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница